KÄRLEKSBUDSKAP. Thomas Di Leva - Sveriges egen kärleksprofet har sjungit, talat och uppträtt för att förmedla sitt kärleksbudskap som artist i nästan 30 år nu. I höst åker han landet runt med sin nya föreställning: Låt Kärleken Växa. Jag fick en pratstund med honom för att prata om den kommande turnén.
Vad kommer din nya föreställning ”Låt Kärleken Växa” handla om?
Den kommer att innehålla allt det som livet handlar om – kärlek, längtan och universella frågor. Till exempel varför det är så svårt att vara lycklig? Varför det finns så mycket ondska och vad man ska göra för att tycka om sig själv. Så ja, föreställningen innehåller mycket allvar men även humor, magi och upptåg. Man ska se den om man vill skratta, gråta, få hopp och inspiration. Jag kommer även spela gamla och nya låtar så det blir en blandning av allt.
Varför är det så svårt att vara lycklig då?
Det är en så universell och individuell fråga som ger olika svar hos alla människor. Men jag tror att det ofta handlar om att man låter sina minnen ta över. Säg att du blivit sviken i ett tidigare förhållande, när du sedan träffar någon ny som du blir upp över öronen förälskad i, tillåter du dig inte att lita på personen för att du är rädd att bli sårad igen. Vi låter minnena styra oss och detta gäller i en mängd olika situationer. Vi måste försöka sluta lyssna så mycket till våra minnen och istället öppna våra hjärtan, det är det allt handlar om.
”ibland kommer det en låt till mig när jag mediterar, då skriver jag ner den” |
Varför blir föreställnigarna under den här turnén mindre och intima, istället för stora arenaspelningar som vi sett dig i tidigare?
Den här föreställningen är ett nytt format för mig att arbeta med, så därför känns det bra att kunna känna in föreställningen i lugn och ro med en lagom stor publik. Dessutom är jag så van vid de stora arenorna, så det känns som en spännande utmaning att göra det hela i ett mindre format, man får liksom ta tillfället i akt. Sedan tror jag att det är schysst mot publiken också, eftersom föreställningen kommer innehålla improviseringar som kräver att jag ska känna av publikens reaktioner, det blir mycket lättare med en liten och intim föreställning då.
Din nya singel ”Öppnar mitt hjärta” släpps också i samband med turnén, vad har låten för budskap?
”Öppnar mitt hjärta” handlar om när man är så där kär så att man nästan glömmer sitt eget namn men andra varnar en och vill att man ska komma ner på jorden igen. Det kan göra att man inte riktigt vågar vara så kär som man egentligen är, men då gäller det att öppna sitt hjärta och tillåta sig känna alla känslor – det är det som är låtens budskap.
”Allt har blivit som en tävling, på tv, i skolan och i arbetslivet” |
I dag ökar stressen och depressionerna bland unga, har du någonting att säga om det?
Jag tror att det är alla krav som de unga känner i dagens samhälle. Allt har blivit som en tävling, på tv, i skolan och i arbetslivet är det den som är bäst, starkast och vackrast som vinner. Detta har lett till att man sätter otroligt höga krav på sig själv och istället för att lära sig samarbeta lär man sig att konkurrera. Men utan samarbete kan man inte utvecklas och därmed inte bli lycklig. Det är som att vi har glömt vad som är viktigt i världen. De unga människorna vässas till oövervinneliga missiler av prestation och jag tycker det är hårt av de vuxna, hårt av politikerna att inte undervisa i skolorna om mänskliga värden och universella frågor. I skolvärden är det mer ”vilka frågor du svarat rätt på” och det är inte bra för landets framtid. Det behövs gemenskap och det tror jag skapas genom diskussion om just mänskliga värden.
Hur upplever du den respons du får som artist?
Det viktigaste för mig är kontakten med fansen – att de gillar det jag gör. Jag tänker inte så mycket på det som skrivs om mig i media. Visst kan det vara kul att läsa om sig själv i tidningen och självklart finns det vissa intervjuer som är bra, men ofta har journalister en schablonbild av mig som ”han som är så konstig” och sådana texter lägger jag ingen tid på.
Vad betydde musiken för dig när du var ung och vad betyder den för dig nu? Eller har den fortfarande samma betydelse?
Den har fortfarande samma betydelse. Jag har alltid tyckt det varit viktigt att kunna tänka på, känna med, belysa och spegla den samtid som vi befinner oss i. Genom musiken kan jag få människor att tänka på sådant som de känner men inte vågat tänka på innan.
Vad var det som fick dig att börja med musik från första början?
När jag var liten, kring 9-11 år var jag ute på stan och fick syn på en David Bowieskiva i ett skyltfönster. Då visste jag att det var det jag också ville göra, jag ville bli artist. |
– Man ska tänkta: Vad kan jag ge? Istället för vad kan jag få? Det är då kärleken växer, säger Thomas Di Leva. FOTO: UNITED STAGE |
Namn: Thomas Di Leva. Hette Thomas Magnusson innan han tog sin mammas italienska efternamn 1977.
Född: 1963 i Gävle.
Bor: I Stockholm.
Familj: Sönerna Cosmo och Smörblomma.
Slog igenom med: "Vem ska jag tro på?" 1987.
Skivor i urval: Rymdblomma 1989, Love is the heart 1995, Älska 2000, Hoppets röst 2006.
Favoritfärg: Alla färger, det är olika från dag till dag.
Vilken är din favoritfärg idag då? Guld.
Stjärntecken: Våg.
Motto: Frid och lycka till alla levande varelser överallt.
Bästa egenskap: Tålamod.
Sämsta egenskap: Svårt att säga nej.
Favoritmat: Mango. |
Varifrån hämtar du din inspiration och vilka band och musiker lyssnar du själv på?
Min inspiration hittar jag i livet, på gator och torg, de människor jag träffar och frågor och ämnen som jag vill skriva om. Just nu håller jag på med lite olika projekt och skriver egna låtar och då lyssnar jag inte på annan musik. Men annars lyssnar jag bland annat på en tysk kille som heter Ulrich Schnauss som gör electronica och Radioheads In Rainbows skivan tycker jag om. Sen lyssnar jag mycket på ambiental musik med vågor och mantran.
Hjälper andligheten dig i skapandeprocessen?
Det gör den absolut! Jag har mediterat flera gånger per dag i tjugo år nu och ibland kommer det en låt till mig när jag mediterar, då skriver jag ner den och sen forstätter jag min meditation.
Tycker du att Sveriges befolkning borde meditera mer?
Ja, det tycker jag. Man har sett på skolor i USA att de elever som mediterar vinner alla skoltävlingar. Det är viktigt att få kontakt med sitt inre så att man känner sig som ett med allt. Det är då man blir fokuserad, får motivation och vet vad man ska göra. Många försöker tänka fram lösningar till problem, men om man mediterar så släpper man taget och är ett med sin andning, då ser man vad som finns inom sig. Och det är först då, när man känner sin insida som man kan se utsidan. Jag tror att om man hade infört meditation i skolor och på arbetsplatser så hade det kunnat förändra och rädda världen. För genom meditationen, väcks medkänslan till allt levande. Man känner sig som ett med träden, djuren och blommorna och inser värdet av att ta hand om jorden på rätt sätt.
Hur ska man få kärleken att växa?
Man ska se varje unikt ögonblick och inte ta något eller någon förgivet. Man ska tänkta: Vad kan jag ge? Istället för vad kan jag få? Det är då kärleken växer. 080829
LINE JEPPSSON
|