Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

 

Share |

Bilder från skånska hav

 

FOTO. Under vintern visas fotoutställningen Under ytan på Landskrona museum. Det är fotografen Magnus Lundgren som gjort en fotografisk resa i skånska vatten. Den som inte har dykt själv i Öresund och Östersjön kanske tror att det bara är i de varma haven som man kan fascineras över färger och former bland vattenlivet. Men, så är det inte. Lundgrens bilder publiceras nationellt och internationellt och har premierats med utmärkelser och priser.

      – Jag är mest stolt över att två år i rad ha uppmärksammats av Wildlife Photographer of the Year, säger han. Genom hans bilder får museibesökarna följa undervattenlandskapets böljande former, långt ner under vattenytan. Magnus Lundgren har förevigat ögonblick med annorlunda livsformer i sin djupdykning i hemtraktens hav, långt ifrån de exotiska platser han tidigare dokumenterat. Utställningen berättar om kustmiljön i Skåne, och väcker frågor kring hur vi på land påverkar undervattenslandskapet som vi är så nära, men ändå vet så lite om. Utställningen visas fram till den 7 februari. 091217

 

T.h tigerstrimmig tångräka fotograferad vid Ön, Limhamn, nedan

Skärsnultra från Kullaberg. FOTO: MAGNUS LUNDGREN

 

 


Enkla och geometriska upplevelser

MODERNISM. Raka linjer och spännande geometri dominerar i en utställning med pionjären Bengt Orups verk i Luciahelgen. Orup levde och verkade i Helsingborg, och han räknas till de första konstnärerna inom modernismen i Sverige. Redan 1946 under en resa i Frankrike, experimenterade han med en renodlad geometrisk formvärld som knöt an till ”l´art concret”. Han skapade enkla geometriska former med starka kontraster. Verken från efterkrigstiden och de som han åstadkom 30 år senare har placerat honom i främsta rummet bland nordiska så kallade ”konkretister”.

      Men han ville prova andra sätt att uttrycka sig på. Vid 50-talets slut övergav han måleriet och övergick till att skapa i glas. Under 1960- och 1970-talen hängav han sig under några år åt vad man idag betecknar som ett informellt lyriskt måleri. Detta blev parenteser. I slutet av 70-talet hittade han en ny väg i måleriet tillbaka bland de geometriska formerna, som han fortsatte med fram till sin död 1996. Dessa nästan två decennier blev den så kallade PROCC-perioden. Verk ur denna period finns representerade vid Moderna Museet, Malmö Museum, Ystads Konstmuseum och Museum of Modern Art i New York. Det var ytan som var hans uttrycksmedel och ljuset hans utmaning. Volym, yta och djup kan ge betraktaren en intensiv sinnesupplevelse. Om inte annat när man ser prislappen. Fyra små motiv innehållandes bara en ram med ett enda streck säljs idag för 36 000 kronor. Vernissage på lördag på Garpenlunds Konst & Auktion i Malmö. Utställningen pågår där fram till och med den 16 januari. 091211

Bengt Orup

Så tidigt som 1946 experimenterade Bengt Orup med en renodlad, geometrisk formvärld inom efterkrigsmodernismen.


Kinas nationalklenoder på konstrunda

Så kallad kycklingkopp från Qing-dynastin, på utställning i Skåne. (C) CAPITAL MUSEUM PEKING

 

Ming

PORSLIN. Det sägs att Kina hade 1 000 års försprång när det kom till att tillverka porslin. I vinter lånar landet ut några av sina dyrbara nationalklenoder i porslin till Malmö konstmuseum. Totalt ställs 58 föremål ut i en ny utställning som hade vernissage den första advent. Capital Museum i Peking har skickat hit porslingods tillverkat i de kejserliga keramikverkstäderna under perioderna Mingdynastin (1368-1644), Qingdynastin (1644-1911) samt från Republiken Kina (1912-1949). Utställningen är unik på flera sätt. Här finns saker som aldrig varit menade för export.

 

Porslinet består av vit kaolinlera, fältspat och kvarts, som tillsammans ger porslinet dess vita färg. Vid bränning av massan i hög temperatur, runt 1 350 grader, sker en sammansmältning av materialet, kallad sintring. Underglasering och överglasering är de två metoder man använt. Underglasering innebär att dekoren målas direkt på porslinsmassan, som därefter glaseras och bränns. Överglasering innebär att man bränner godset först, målar därefter med emaljfärger och bränner det sedan igen i en lägre temperatur. Guan yao-porslin beställdes av kejsaren och var av finaste kvalitet medan det enkla bruksporslinet, min yao, tillverkades för inhemsk marknad och export. Européerna fick upp ögonen för kinesiskt porslin under 1500-talet och stora kvantiteter importerades från Kina. Först under 1700-talet kom vi på hur kineserna gjorde. I utställningen visas 28 föremål från Qingdynstin och 15 från Republiken Kina, resten är Ming. Utställningen pågår fram till den 24 januari. 091130

 

Skålfat med formen av en blommande lotus Porslin. Gjord med blå underglasyr under Ming-dynastin (1369-1644).

(C) CAPITAL MUSEUM PEKING


Festival med popkonst

POP. Under musikfilmfestivalen i Malmö öppnar två utställningar på temat populärkultur. Fotoutställningen Local Heroes som har turnerat i Sydsverige visas på Spegeln fram till den 10 januari. Den är en bildresa i Springsteenland, där fotografen Jörgen Johansson förevigat bland annat The Wonder Bar, en av få klubbar i Asbury Park, New Jersey som har överlevt år av raskravaller, utflyttning, arbetslöshet, korruption och kriminalitet. Det sägs vara där som en ung Bruce Springsteen för första gången hörde Clarence Clemons spela saxofon. Den sortens rock-romantik är anledningen till att journalisten Anders Mårtensson och fotografen Jörgen Johansson sedan 2004 sökt förklaringar till hur en liten, sliten kuststad blev en av de mest mytomspunna platserna i amerikansk populärkultur.

      Bilderna berättar om Little Steven Van Zandt, Danny ”The Phantom” Federici, Southside Johnny Lyon, Vini ”Mad Dog” Lopez, Big Danny Gallagher och förstås, boardwalken, klubbarna och gatorna.

 

På Panora visas fram till den 25 november utställningen Pop Art. Det är populärkultur och popkonst av elva konstnärer som visar genom att måla, photoshoppa, rita serier, filma eller animera, att gränsen mellan de två definitionerna är både flytande och överlappande.

 

Medverkande konstnärer är Autoboy & Goto80, Rickard Daun, Sara Granér, Nanna Johansson, Karin Casimir Lindholm, Limpo, Olof Nimar, Max Ockborn, Sara Wolfert och Melina Ånstrand.

2009-11-17


Mot trygghet eller äventyr på rucklarens väg

David Hockney, The Wallet begins to empty

David Hockneys teckning The Wallet begins to empty.

 

Program

Konstsamtal

Lördag 31 oktober 15.00

Utställningsproducent och konstintendent Bengt Adlers och medverkande samtalar om utställningens idé och innehåll. Audioguide

Upplev utställningen i din egen takt och ta del av konstnärernas berättelser.

Guidade visningar

Kulturhusets guider berättar om idé och innehåll i utställningen torsdagar kl 19, lördagar kl15 och i kombinationsvisningen tillsammans med utställningen Teaterns väsen på söndagar kl 15. Första guidade visningen äger rum söndag 1 november. Utställningen pågår till och med den 28 februari.

KONST. Den kommande utställningen Dekadens, om lust, lyx och lättja, förses med varningsskylt. Det är Dunkers i Helsingborg som på fredagskvällen håller vernissage av kulturhusets stora höstutställning. Där får man följa en ung arvtagare i London genom plötslig rikedom, svek, spel, kvinnor, droger, fängelse, dårhus och död, genom tolkningar av William Hogarths bildserie Rucklarens väg. Det handlar om Tom Rakewells resa från rikemanslivet med ärvda pengar till fattigdomen på dårhuset. En berättelse om ställningstaganden. Vilken väg i livet ska vi välja - den trygga eller den äventyrliga?

 

Lämplig just nu

Berättelsen har inspirerat många konstnärer genom tiderna, som Ingmar Bergman, James Northcote, Igor Stravinskij, David Hockney och Paula Rego. De är alla med i Dekadens. Det är också några intressanta yngre konstnärer, Nathalie Djurberg och Jockum Nordström. De medverkar i Helsingborg med aldrig tidigare visade verk, skapade just för den här utställningen. Serietecknaren Gunnar Krantz ger sin version av Rucklarens väg, men i Yuppietidens Stureplan i Stockholm.

      Arkitekten och formgivaren Jonas Lindvall har formgivit utställningen som andas gummi, tjära och rosenblad. Han har hämtat inspiration från berlinska klubbar, japansk bondage, franskt 1700-tal och David Lynch-sammet. Idén är konstintendent Bengt Adlers, som anser att det är nu i lågkonjunktur den behövs som mest:

      – Det är just nu när det ser som mörkast ut man ska försöka höja blicken. Korka upp en bra champagne och påverka krafterna i ljusare riktning. Det kan funka. Positivism är smittsamt.

I hans bakhuvud har tankarna kring den här utställningen vilat i mer än 20 år.

      – Kring 1970, när jag läste konstvetenskap i Lund, skrev jag en uppsats om David Hockney och kom i kontakt med Rucklarens väg. Sedan dess har jag haft en stark önskan att någon gång få gestalta en utställning med den tematiken, säger han och funderar redan på andra projekt som Marianne Lindberg De Geer och Lucy & Jorge Orta. Han hoppas Dekadens blir något annorlunda än vad publiken är van vid.

      – En totalupplevelse. Vi vill att besökaren ska kliva in i en helt ny värld. Alla sinnen kommer att utmanas till bristningsgränsen och vi blir aldrig riktigt oss själva igen, avslutar Adlers.

2009-10-28

LILL ERIKSSON

 

Kerstin Meyer, Ingmar Bergman, Ragnar Ulfung i samband med Bergmans uppsättning av Igor Stravinskijs opera Rucklarens väg, Kungliga Operan, Stockholm 1961.

Rucklarens väg

 


Kiss-fan visar egen prylsamling

 

UTSTÄLLNING. En av rockgruppen Kiss absolut största svenska fans måste vara Falköpingkillen Alexander Johansson, som haft samma passion sedan han var sju år gammal. För honom var steget från att läsa Spindelmannen till att lyssna på sminkade Kiss inte så stort. Nu turnerar han med sin egen utställning, Kiss The Exhibition, där hela Kiss karriär visas från starten i New York under 70-talets första år, vidare mot det stora genombrottet och till hur bandet ser ut i dag.

Alexander Johansson försöker skildra bandets fram- och motgångar - det handlar om medlemsbyten, inre stridigheter, dödsfall och återföreningen i mitten av 1990-talet.

     – Jag visar massor med bilder från hela bandets karriär och mycket fokus läggs på bandets Sverigebesök.

I utställningen visas alla möjliga prylar; guldskivor, vanliga skivor, scenkläder, Pauls sönderslagna gitarrer, tidningar, foton, leksaker, posters, tröjor, jackor, turnéprogram, dockor och flipperspel. Grejor som enligt Alexander släppts tack vare den prylcirkus som bandets dåvarande manager Bill Aucoins drog igång i slutet av 1970-talet och som hållit i sig fram till idag.

Kiss The Exhibition

Alexander Johansson visar upp hela sin livslånga Kiss-samling på ett hotell i Kristianstad.

 

 

 

     – Besökarna är oftast från flera generationer och det är kul när hela familjer dyker upp och alla är lika intresserade av Kiss, skriver Johansson på sin hemsida. Utställningen visas på Grand Hotell i Kristianstad fram till den 30 november. Till vernissaget med underhållning av bandet Fourever den 4 november krävs särskild biljett.

2009-10-23

 


 

Tidigare artiklar om konst, foto och utställningar

 

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

Besökvärt

 

NetOnNet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007