Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

 

Share |

Folk in på livet - för mänskliga bilder

FOTO. Andra människors liv på andra platser på jorden skildras väl av den skicklige fotografen. Hemligheten är förmågan att komma riktigt nära. En av dem som lyckats med det är fotografen Stefan Bladh i Stockholm som under sju år har följt en Turkisk nomadfamilj. Nu ställer han ut sina fotografier på Fotogalleriet Format i Malmö.

      Stefan Bladh blev nära vän till familjen och levde tillsammans med den under perioder mellan åren 2002-2008. Med hjälp av en mobiltelefon hittade han dem på olika platser i landet, hopträngda i små ouppvärmda rum utan el, vatten eller avlopp, i ödelagda huskroppar eller under motorvägsbroar. Problem med pengar, vård och sociala rättigheter hör till familjens vardag, liksom kampen att hålla den stora familjen vid liv.

      ”Vi ligger på betongfundamentet under viadukten, på upphittade mattor och filtar. Det är kolsvart ute. Jag ligger vaken och lyssnar på vildhundarna som gläfsande jagar råttor bland soporna, människor som smyger förbi i gruset”, skriver Stefan Bladh i inledning till boken The Family som släpps i samband med utställningen med samma namn. Han berättar själv om sina upplevelser på galleriet den 14 mars. Bilderna visas där fram till den 11 april.

 

FOTO:STEFAN BLADH

The Family av Stefan Bladh

Utställningen Vanity of Man

FOTO: NICHO SÖDLING

Fåfänga och fixeringen vid det egna utseendet var det första och starkaste intrycket som slog den svenske mode- och livsstilsfotografen Nicho Södling på en resa i Afrika. Han åkte första gången till det isolerade området kring floden Omos delta i sydvästra Etiopien, nära gränsen till Sudan, för att besöka stammarna Mursi, Karo, Bena, Hamer, Surma och Besheda. Det sägs att deras kontakt med omvärlden varit minimal och livsstilen förblivit oförändrad sedan stenåldern.

      Men Nicho Södlings far är etiopier och i och med resan fascineras han av de kulturella likheterna. Med bilderna visar han att stammarna kommunicerar status och social grupptillhörighet genom utseende, mode och stil. Enligt honom är stamfolken, trots att de saknar materiella förutsättningar än mer förhäxade av mode och utseende än vi själva, som har allt. Nu har det blivit två större fotografiska expeditioner till Omodeltat i detta ännu pågående projekt. Han har fotograferat en omfattande svit porträtt, de flesta mot vit fond, för att utesluta omgivningen och framhäva de mänskliga uttrycken. Bilderna visas i utställningen ”Vanity of Man - mode av ingenting” fram till slutet av mars på Landskrona museum. 100226

 


Stick och snitt som inte visats på 90 år

Noshörning av Albrecht Dürer

Noshörning, träsnitt 1515. Dürers noshörning, en stor indisk pansarnoshörning, har kopierats i många böcker och planscher.

FOTO: LENNART HANSSON/LUNDS UNIVERSITET

GRAFIK. I helgen invigs en ny utställning med konst och grafik ur Lunds universitets konstsamling som inte visats på över 90 år. Två veckor efter öppnande av Bengt Böckmans stora retrospektiva utställning invigs en utställning med grafiska verk av mästaren Albrecht Dürer (1471-1528) på Kulturen i Lund. Han var en av konsthistoriens största konstnärer och grafiker. I ett samarbete med Lunds universitetsmuseum visas 500 år gamla träsnitt och kopparstick av honom. Hans intresse för dramatik, bibelns berättelser, natur och vetenskap var stort. Dürer levde och verkade i Nürnberg i södra Tyskland, en viktig hantverkarstad där han växte upp omgiven av hantverkare, boktryckare, konstnärer och vetenskapsmän. Han skrev böcker om arkitektur, perspektiv och om kroppens proportioner.

I utställningen visas också en aldrig tidigare visad bok av Albrecht Dürer. Boken, som är från 1527 handlar om försvarsteknik och innehåller hans illustrationer av byggnader som för första gången visades ur ett fågelperspektiv och är uppdelade i flera sektioner. Vernissage är på söndag den 14 februari, till renässansmusik framförd av Ensemble Mare Balticum. Utställningen pågår fram till den 16 maj 2010. 100212

 


 

Bortglömd och betydelsefull modernism

SKÅNSKT. En ny utställning om modernismen förbereds på Malmö konstmuseum. Under vintern har man åter igen letat i sina samlingar för att hitta godbitar att visa Öresundsborna. Den här gången lyfter museet fram konst från 1880 till 1940. Det var en omvälvande tid med nya impulser, ideal och motiv. Utställningen ska heta ”Med en annan blick - Modernismen” och utgår från några betydelsefulla, men också bortglömda skånska konstnärer, många kvinnor. Drygt 200 konstverk av runt 75 konstnärer ställs ut med målningar, teckningar, skissböcker och konsthantverksföremål. Publiken får veta så gott som allt om dem. Hur deras liv såg ut och var de hämtade sin inspiration ifrån. Dessutom vilka som var konstnärernas förebilder, kamrater, lärare och kritiker. Museets besökare ges allmänna visningar varje söndagseftermiddag. Vernissage är den 7 februari. 100129

 

Fotnot. Ex. med i utställningen: Gösta Adrian Nilsson (GAN), Ivan Aguéli, Ester Almqvist, Richard Bergh, Ester Gehlin, Isaac Grünewald, Gösta von Hennigs, Sigrid Hjertén, Tora Vega Holmström, Agda Holst, Karl Isakson, Johan Johansson, Carl Larsson, Emilia Lönnblad, Vera Nilsson, Karl Nordström, Hanna Pauli, Ellen Trotzig, Edvard Wallenqvist, Agnes Wieslander, Monica Bratt-Wijkander och Carl Wilhelmson.

Systrar

Systrar, målad av Tora Vega Holmström 1916.

FOTO: MALMÖ KONSTMUSEUM


 

Jackpot för skånska konstföreningar

BIDRAG. Bland de svenska utställningsarrangörerna får 25 utställare dela på 8,1 miljoner kronor i verksamhetsbidrag från Kulturrådet. Nästan alla sydsvenska konstföreningar som sökt bidrag har fått pengar. Skånska Form/Design Center får drygt en halv miljon kronor, Föreningen [format] får 75 000 kronor, Konstföreningen Aura, 175 000 kronor, Kulturföreningen Jacob/Galleri 21, 200 000 kronor, Kulturföreningen Signal, 250 000 kronor, Stiftelsen Wanås Utställningar, 700 000 kronor och Virserums konsthall i Kalmar får en halv miljon kronor. Bland de skånska bidragssökarna blev Krets och Rögle konsthall utan pengar.

 

Gammal förening får bidrag första gången

Fyra av de som nu fick bidrag är nya, varav en skånsk. Det är Skånes konstförening som beviljas 150 000 kronor. Den bildades redan 1904 av medlemmar ur det Skånska Konstnärslaget och är en av landets äldsta och största konstförening. Man har regelbundna utställningar på föreningens galleri, föreläsningar, ateljébesök och kulturkvällar. Det arrangeras cirka åtta utställningar per år, plus nämnda mindre evenemang och samarbeten med andra kulturföreningar. Just nu visas Sofi Lardner Häggströms verk. Hon arbetar med måleri, teckning och rumsliga videoinstallationer. Utställningen handlar om tid, glömska, försvinnande och återseende och pågår fram till den 20 februari. Därefter (26 februari) tar en månadslång utställning med Tomas E Scherer vid, "Welt fällt auf mich". 100125


 

Lars-Erik Selin, porträtt av Joseph Beuys.

Lars-Erik Selin, porträtt av Joseph Beuys.

FOTO: LÄNSMUSEET HALMSTAD

Laholmarnas egna porträtt på museum

 

TECKNAT. Ett porträtt behöver inte vara ett beställningsverk av till exempel kungligheter eller andra prominenta personer. Det vet man vid Teckningsmuseet i Laholm som visar sin första utställning i Länsmuseet Halmstads regi. På lördagen öppnar ”I din blick - det tecknade porträttet”, där konstnären har strävat efter mycket mer än att bara lyfta fram vissa generella karaktärsdrag.

      Utställningen visar tecknade porträtt ur de båda museernas samlingar av bland annat Ernst Josephson, Arvid Carlsson, Signe Lanje och andra välkända namn. I anslutning till utställningen visas också privata porträtt som Laholmarna lånat ut. Teckningsmuseet har valt att lyfta fram porträtt där uttrycket är känsligt och nyanserat. Till skillnad från de offentliga porträtten är de här mer privata och visar tydligt att konstnären fått större utrymme. Något anas bakom blicken, betraktaren vet inte vad exakt vad. Betraktarens blick möter den avbildade personens blick, som i sin tur mött konstnärens blick. Tolkningen av uttrycket kan varken bekräftas eller dementeras, istället får man projicera sina egna känslor och använda sina egna erfarenheter för att avläsa den avbildade. Utställningen pågår fram till den 25 april. 100122

 

Fotnot. Vernissage 23 januari kl 14-16 då länsmuseichef Sven Lundström och Laholms kommun inviger utställningen.

 


Se film! WEBBTV: Nu öppnar Moderna museet i Malmö.

 

Nytt museum i julklapp till Öresundsregionen

Det luktar målarfärg och det hörs hamrande utanför väggarna – i jul invigs Moderna museets filial i Malmö.

Moderna museet i Malmö.

På utställningsytan fördelad på fyra utställningssalar kommer samtidens betydande konstnärer och moderna klassiker att visas, parallellt med urval ur Moderna museets samling från 1900-talet och framåt.

MODERNT. Det känns lite som ljusterapi. Trots att det inte finns några fönster i den första stora utställningshallen är det ett uppfriskande ljus som överraskar besökarna. Lovande för museet att få gästerna på gott humör innan dem ens sett konsten.

      – Det är en ära för mig att vara den första som får visa sina tavlor här, säger den belgiske konstnären Luc Tuymans som tillsammans med Köpenhamnsbaserade Astrid Svangren blir först ut med sina utställningar när museet invigs på Annandag jul. De båda konstnärerna, curator Joa Ljungberg, museichefen Magnus Jensner och överintendent Lars Nittve var med när verken och före detta elverket visades upp i förra veckan. John Smedbergs elverk från 1901 har under det här året renoverats grundligt och en ny orange plåtklädd byggnad har rests intill. Förutom en utställningsyta på drygt 800 kvadratmeter rymmer nya museet ett café, en mindre museibutik och snart också en pedagogisk verkstad. Här arbetar nu tretton personer med de tre första utställningarna: Luc Tuymans ”Mot dagen”, Astrid Svangrens ”Vad jag minns…” och så Moderna Museets egen 60-talssamling.

 

Den belgiske konstnären Luc Tuymans (f. 1958) är en av de mest respekterade målarna i sin generation och i utställningen presenteras 20 nya målningar kring reality-tv, internet och andra medier. Hans fru är bästa bollplanket säger han. Idéerna måste gå genom hennes filter, även om Luc Tuymans inte alltid gör som hon säger. Som till exempel i fallet med motivet av ett par överdimensionerade bröst, som han kände sig tvungen att ha med i den här utställningen trots hennes protester. I övrigt inriktar han sig inte alls åt det pornografiska hållet om man inte räknar en kvinnas toalettbesök som han skildrar i ett mindre sidorum intill den stora hallen. Där möter det nya moderna de gamla bevarade fönsterna och väggarna.

 

Tuymans målningar görs direkt på canvasduk utan ram och verken får därmed unika storlekar. Motiven är hans tolkning av bilder och skeenden i moderna medier, om nu tv räknas dit. Tuymans är känd för sina diffusa och otydliga verk, där ”Iphone” kvalar in direkt medan motivet med en sal fylld av sovande deltagare i Big Brother är mer konkret.

 

Nyfikenhet visades också för den 14 år yngre konstnären Astrid Svangren som i ett litet rum en trappa upp fått experimentera med plexiglas, plast, tyg och en tvättorkställning i trä inspirerad från den asketiska shakerrörelsen, med stränga krav på enkelhet och renhet. Astrid Svangren strävar i sin utställning efter att få besökaren att känna sig omsluten av konstverken. Hon arbetar också med härligt stora blanka tavlor, så välpolerade att ett tumavtryck skulle förstöra alltihop. Men museivärdarna är snabbt framme och får allt som oftast försvara, särskilt ett knallrött verk hängandes precis i en trafiktät passage med obetänsamma människor.

      Moderna Museets första presentation av sin samling i Malmö blir ett fyrtiotal handplockade konstverk från den amerikanska, franska och svenska konstscenen. I samlingsutställningen ”Spektakulära tider” visas bland annat Andy Warhols ”Marilyn Monroe” i svart och vitt, som Moderna museet köpte in 1965. Bill Owens och Carolee Schneeman ges plats för fem-sex gelatinsilverfoto-grafier och förutom Robert Rauschenbergs berömda get ”Monogram” visas även verk av Judy Chicago, Öyvind Fahlström och Lena Svedberg.

Luc Tuymans

Luc Tuymans berättade hur han tänkt om sina tavlor. Här visar han Against the Day II.

 

museet i Malmö är en del av statliga Moderna museet i Stockholm, med en samling i världsklass. Man får söka sig närmast till Amsterdam eller Düsseldorf, för att hitta en internationell samling av liknande kaliber och bredd. Det betyder att här kommer ges konstupplevelser som är unika för Öresundsregionen. Malmöfilialen finansieras till lika delar av Malmö stad, Region Skåne och svenska staten. Här ska också erbjudas en pedagogisk verksamhet med familjeprogram, visningar, verkstadsövningar och seminarier. Under invigningsdagen den 26 december är det fri entré till museet.

2009-12-21

 

LILL ERIKSSON

Monogram

Monogram 1955-1959 © Robert Rauschenberg


Share |

 

 

Tidigare artiklar om konst, foto och utställningar

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

Besökvärt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007