Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

 

Share |

 

Operahuset Snøhetta i Oslo.

Ovan Oslos operahus Snøhetta och t. h. operahuset i Köpenhamn.
FOTO: CHRISTOPHER HAGELUND/BIRDSEYEPIX.COM

 

 

 

- 21 oktober 2012, New Nordic, Louisiana

 

Louisianas nya utställning:

Så bygger vi i Norden

 

ARKITEKTUR. Det brukar talas om Louisianas arkitekturutställningar långt utanför Danmarks gränser. Idag är det dags för en helt ny på museet, som visar modern byggkonst i Norden.  Det visas installationer, film och modeller. Och man kan uppleva labyrinter, barkklädda rum och små, personliga ”teatrar” skapade av nordiska kulturpersonligheter.

 

Trots globaliseringen finns det en nordisk identitet. Utställningen har tre teman, bland annat ”förnyelsen av platsbestämd byggkultur”, där fem nordiska arkitekters hus jämförs. Man sätter också fingret på vad det är som är gemensamt för det ”nordiska” – i utlandet anses det vara välfärden och den syns särskilt i offentlig byggkonst. Offentliga stadsrum är den tredje delen i utställningen, där det presenteras nya visioner och experimentella idéer. 120629

FOTO: DET KONGELIGE TEATER

 

Harpa

Harpa Reykjavik konsertsal och konferenscenter på Island, ritat av Olafur Eliasson.

FOTO: NIC LEHOUX

 

Tham & Videgård Arkitekter har ritat det svenska Karlsson House, 2000-2002.

FOTO: ÅKE E:SON LINDMAN


Ingmar Bergman fotograferad av Irving Penn.

Irving Penn kände stor ojämlikhet inför kända personer och fotade därför celebriteter, som här Ingmar Bergman 1964, instängda i ett trångt hörn i hans studio.

© Copyright by The Irving Penn Foundation

– 2 september 2012, Irving Penn - Skiftande världar, Moderna Museet Malmö

 

Kända och okända in i minsta detalj

 

FOTO. Fotografen Irving Penn (1917–2009) hade en 60 år lång karriär och nu visas ett 90-tal av hans mode-, porträtt- och stillebenfotografier för första gången i Öresundsregionen. Merparten av hans fotografier donerades 1995 till Moderna museet av honom själv, till minne av hans svenskfödda fru Lisa Fonssagrives-Penn som avlidit tre år tidigare. Han arbetade för tidningen Vogue under större delen av sitt liv och tilldelades det internationella fotografipriset Hasselblads-priset 1985. Han var känd för sin detaljskärpa, noggrannhet och minimalistiska formspråk. Både kulturpersonligheter och okända personer fotograferades i Penns studio i efterkrigstidens New York. Allt från fiskegubbar och Hell’s Angels-medlemmar till krigare från Nya Guinea. 120629


Dags för foto

FOTO. För två år sedan uppstod Copenhagen Foto Festival. Idag öppnar det 11 dagar långa evenemanget igen - i år större med flera kulturhus runt om i Öresundsregionen som hänger på och visar fotoutställningar. Bland annat ingår danske fotografen Finn Larsens landskapsbilder på Dunkers i Helsingborg i festivalen. Likaså svenske artistfotografen Mats Bäckers kompletta rockfotosamling Raw Power, som visas fram till den 2 september på Malmö museum. För att se de många internationella fotografernas specialutställningar får man ta sig till Köpenhamn innan den 17 juni. 120607

David Trood

En av fotografen David Troods sinnesstarka bilder. På fotofestivalen i Köpenhamn kan man lära mer om Danmark via bl a nordiska bilder och danska vardagsfoton.


 

26 maj-19 augusti 2012, Klang och Jubel Skärets konsthall.

Gunhilds final i Skärets konsthall

 

SUMMERING. Skärets Konsthall har gästats av runt 3 000 besökare varje sommar, men hur det blir framöver är oklart. För tio år sedan lovade nämligen konsthallsägaren Gunhild Stensmyr att Skåneprojektet fick hålla på fram till 2012.
    – Jag längtade efter ett eget rum, att få visa de konstnärer jag drogs till. Då kändes tio år som en evighet, men ändå överskådligt på något vis. En utmaning jag gav mig själv, skriver hon i senaste nyhetsbrevet.
Där är vi nu och för Norrbottendottern Gunhild väntar nya projekt norröver. Både som kulturentreprenör, i ett landstingsuppdrag att stärka bildkonstens roll i Norrbotten och som konsthallschef. Redan 2010 inledde hon arbetat med att öppna en konsthall i Tornedalen i Norrland.

 

Men än bommas inte landets minsta konsthall igen, i det lilla röda trähuset på Skäret. Stensmyr avslutar med en jubileumsutställning med det passande namnet Klang och Jubel, med nya verk från alla de deltagande konstnärerna de gångna 10 åren. Då får Öresundsborna åter chansen att stifta bekantskap med bland andra lappländska konstnären Britta Marakatt Labba från Övre Soppero i Kiruna. På pingstafton inviger Norrbottens kulturdirektör Elisabeth Lax alltihop under ett evenemang med tårta och bubbel på terrassen och foto, film, video, måleri, skulptur, installation och broderi på de 25 kvadratmetrarna inne i konsthallen.
På frågan om den skånska hallen kommer leva vidare svarar Gunhild:
    – Ja, den lever vidare, men i ny regi och kommer att gå en spännande framtid till mötes. 120525

 

LILL ERIKSSON

 

 

Medverkande konstnärer i den ordning de tidigare ställt ut på Skäret:
Fredrik Wretman (2002)

Marcus Eek (2003)

Eva Marklund (2004)

Maria Friberg (2005)

Lennart Alves (2006)

Matthias van Arkel (2007)

Julia Peirone (2007)

Magnus Thierfelder (2008)

Helena Mutanen (2008)

Maria Svensson (2009)

Britta Marakatt Labba (2010)

Jacob Dahlgren (2011)

Målning av Maria Svensson.

 

 

Gunhild Stensmyr.

Gunhild Stensmyr.

FOTO: GERRY JOHANSSON

 

 

Helena Mutanens verk skapat av nyklar.

Helena Mutanens nykelverk.


 

6 maj-4 november 2012 – KORG Funktionell form från en hel värld, Landskrona Museum

Hantverket som maskinerna inte klarar

Revbenskorg flätad av Staffan Låke.

Revbenskorg i obarkad, kluven pil flätad av Staffan Låke, Blekinge. FOTO: JANNE JÖNSSON

 

Fransk fiskeväska.

Fransk fiskeväska ur Steen Madsens korgsamling. FOTO: JANNE JÖNSSON

KORGAR. En sevärd utställning med korgar i alla de former visas just nu på Landskrona museum. De praktiska bruksföremålen är samtidigt konsthantverk. Vacker keramik kan maskiner massproducera, men korgar klarar de inte av att göra. Alla flätade korgar görs fortfarande för hand - det krävs vana händer och ett noggrant öga.

 

Minsta misstag syns direkt i vävens symmetriska mönster. Korgmakeri är ett uråldrigt hantverk som inte förändrats så mycket sedan yngre stenåldern. Korgmakare använde vidjor, bark, rottrådar, vinrankor och senare även näver och spån.  Korgarna användes till såll, fisk- och fågelfällor, bärkassar och faktiskt också vattenbehållare.  Efterhand som transportbehoven ökade, behövdes något att förvara varorna i. I Sverige var korgslöjden särskilt stor just här i söder. Slöjdbygder var norra Skåne, Blekinge, Småland, Halland, men också Västergötland och Dalarna. Samernas avancerade mönster i rotslöjdade korgar spåras tillbaka till 1600-talet.

 

Man skiljer på flätade och bundna korgar. De flätade är gjorda av granrötter, näver och käppar av till exempel en, hassel, pil, viden eller spån av tall, gran och asp. De bundna korgarna görs genom att lägga materialet, till exempel halm eller rötter i spiralmönster och syr samman. Korgar finns i de flesta kulturer över hela världen och man fortsätter skapa nya verk för nya användningsområden. För utställningen har museet lånat in korgar från andra museers samlingar och privatsamlare från när och fjärran. Och några av dagens korgmakare, bland annat Steen Madsen, visar sina alster. 120511

 

LILL ERIKSSON


KÄLLA: WIKI


 

5-6 maj 2012 – Anton Ingvarsson, Karlshamn

 

Han bjuder på dravel om konst

 

VERNISSAGE. Den som gör en utflykt till Blekinge i helgen kan passa på att smita in på Anton Ingvarssons konstutställning på Terassvägen. Han öppnar upp sin ateljé under hela helgen mellan klockan 12 och 17.
     – Jag visar måleri och teckning samt bjuder på salta pinnar och en hel del högtravande dravel angående konst i allmänhet, säger han. Anton skapar detaljerade verk som verkligen sätter fantasin i sken. Detta är konst för den som gillar tavlor med humor och inspiration från serietecknandets värld. 120504

 

Skiman, tecknad av Anton Ingvarsson, som också målar en hel del färgstarka motiv.

Skiman, av Anton Ingvarsson.

 

Modern konst i ny dansk storutställning

30 mars 2012 – ”Dansk och Interna-tionell Konst efter 1900”, Statens Museum for Kunst, Köpenhamn.

 

Max Ernst

Max Ernsts två könslösa figurer målade 1933 - Kimærer. FOTO: SMK FOTO

DANSKT. När danska Statens Museum for Kunst nyligen öppnade samlingsutställningen ”Dansk och Internationell Konst efter 1900” är den sista och tredje etappen att visa museets samlingar av 700 års konst i hamn. Den blir den mest moderna även ur upplevelsehänseende. Museets besökare får låna en iPad under rundturen. Den rymmer texter, foton, skisser och filmer om 27 utvalda verk och konstnärer. Information som i vanliga fall ligger gömd i museets arkiv och som bara har varit tillgänglig för ett fåtal personer.
     

Detta är tänkt som en allsidig presentation av dansk konst, men gör också nedslag i den nyare internationella konsthistorien.  Bland annat kan man se Emil Noldes målerier och verk av Edvard Weie, Vilhelm Lundstrøm, Wilhelm Freddie, Per Kirkeby och Bjørn Nørgaard.  Man försöker också lyfta fram konstnärer som stått lite i skuggan åren efter 1900, kvinnor som Astrid Holm, Sonja Ferlov Mancoba, Lene Adler Petersen, Kirsten Ortwed, Gitte Villesen och Lilibeth Cuenca Rasmussen.
     Utställningssalarna har fått en rejäl uppfräschning och rymmer nu runt 500 verk. Nu har man byggt utställningen så som byggnadens taliensk-danska arkitekt, Anna Maria Indrio, en  gång tänkte sig. Med en gång genom hela det långsmala planet, precis som en tidslinje där besökaren börjar från tidigt 1900-tal och vandrar framåt till idag.
120406


Ulf Carlson

Galleristen Ulf Carlson var nöjd med det ihållande konstintresset på Österlenfilialen.

FOTON: TOMMY LINDHOLM

Precisionsverk av Carl Gustafsson.

Fortsatt intresse på rundornas födelseort

Ewa-Marie Johanssons foton på massajkvinnor.

 

 

 

 

Fotografen Martin Bogren visade poetiska bilder på Österlens konstrunda. Martin Bogren

 

ÖSTERLEN. Årets Konstrunda i Skåne inleddes under långfredagen och håller på åtminstone under påskhelgen, i vissa fall ytterligare en vecka. Flera olika föreningar i de skilda delarna av Skåne erbjuder sedan traditionen startade på Österlen i slutet av 1960-talet besök hos ett stort antal konstnärer, som visar sina verk och, inte minst viktigt, samtal med besökarna.

 

Det finns också etablerade gallerier som visar en eller flera konstnärers verk. På Österlen presenterade Malmögalleriet Final på Fabriken i Bästekille, en omfångsrik samling av konstnärer. Fjorton målare, skulptörer, designers och fyra välkända fotografer. Galleriägare Ulf Carlson var glad över att Fabriken även i år lyckades locka till sig stora skaror besökare, det var inte givet trots förra årets framgångar som ny konstlokal.

     Bredden på konstnärer och stilar var stor, från Åke Arenhills och Ardy Strüwers färgrikt dekorativa och reklaminspirerade bilder till Åke Andersson naturalistiska måleri med fantastiska övertoner och Maria Quarfordt Brisings suggestiva grafitbestrukna laminatskivor.

 

Ska man lyfta fram några av konstnärerna framför de andra får det bli tre stycken. Carl Gustafsson lyckas med sina detaljskarpa återgivningar av vardagliga rum lyfta dessa till en närmast mytologisk nivå, inte fjärran från Ola Billgrens konst. Och vissa av Johan Petterssons tavlor, särskilt de i den mindre storleken, lyckas frammana den store engelske 1800-talsmålaren William Turner. Cecilia Lindborgs betraktelser av hur bildernas figurer betraktar föremål har både en självkommenterande dimension och anknyter till den tyske fotokonstnären Andreas Gursky, vars hisnande bilder just nu kan ses på Louisiana. Av fotograferna på Fabriken visar Anders Petersén och Ralph Nykvist sin sedan länge välkända förmåga att fånga livets mörkare dimensioner med ömhet. Ewa-Marie Johanssons porträtt av massajkvinnor och Martin Bogrens Lowlands-projekt klargör hur det fotografiskt dokumentära inte behöver utesluta det poetiskt kraftfulla.

 

Som en kontrast till mångfalden i personer och uttryck i Bästekille, men även ett tecken på konstrundornas bredd, har duon Emil Larsson (filmare med bland annat Fjorton suger och Odjuret på meritlistan) och Kristian Ingers en presentation av sina gemensamma målningar några kilometer därifrån, i Karlaby. Målningarna är verkligen gemensamma, det den ene påbörjat har den andre fortsatt på och så vidare tills att de båda blivit nöjda. Och vissa av bilderna bär på ett dolskt mörker som mer än väl motiverar specialnamnet Piratrundan. 120406

 

TEXT & FOTO: TOMMY LINDHOLM

 


 

Region Skåne lockar med dyrare konstpaket

 

 

FÖRDYRAT. Inför konstrundorna runt om i Skåne under påskveckan och veckan därefter lanserar Tourism in Skåne olika konstpaket. Det innebär att man kan ordna med övernattning och entréavgifter innan sitt besök, så att allt är kirrat och klart när det är dags att ge sig ut på sin konstrunda. Men de hotellpaket som eventnews granskat visar att de är dyrare, än om man gör som vanligt och själv bokar övernattning direkt hos hotellet.

 

Istället för att bli billigare kan konstrundan kosta några hundralappar extra med regionens paketerbjudande. Så är det i fallet med paketet Konstrundan i nordvästra Skåne, där det enligt regionens onlinebutik ingår två övernattningar ”till specialpris” på hotell i Helsingborg och entrén på 40 kronor till samlingutställningen. Paketet med boende på Grand under premiärhelgen blir 260 kronor dyrare än att boka via Grands egen hemsida och köpa egen entrébiljett. Även ett superior-rum på Marina Plaza blir någon hundring dyrare att köpa genom Tourism in Skånes erbjudande.

 

Vem får pålägget, när regionen säljer konstpaket? Var inte tanken att besökaren skulle kunna boka till specialpris?

 

     – Vad gäller mellanskillnad ska det inte finnas någon, men däremot betalar anläggningen provision på alla bokningar de får, säger regionens webbprojektledare Olle Lidgren. Men, regionens paket är alltså dyrare utan att Tourism in Skåne känner till det. Och det innebär ett avtalsbrott om det inte handlar om ett kampanjpris. I ett sådant fall är det nämligen okej att regionens paket kostar mer.

     – Anläggningarna har en lägsta prisgaranti som innebär att de inte får ha högre pris på vår sida än deras eget normalpris. Vi har cirka 2 000 produkter i vår bokningsplattform, så det är svårt att kontrollera att de har rätt priser inlagda, fortsätter Lidgren.

     Det finns ett tiotal olika konstrundor runt om i Skåne. Regionen har valt att marknadsföra de två största - rundan i nordvästra Skåne och den i Ystad och Österlen, samt en enskild konstnär i Kristianstad. Sistnämnda paket, med vernissage hos konstnären Pernilla Persson, innebär ingen rabatt alls på Grand hotell i Kristianstad. Om det inte är så att två personer får betala mer än de 430 kronor som skiljer för titten på hennes tavlor, inklusive lätt förtäring.

 

Att tänka på när det gäller konstpaketet Ystad & Österlen – med övernattning och entré till Ystads Konstmuseum och Tjörnedala Konsthall i Baskemölla, är att det gäller endast en dag i konsthall. Oavsett hur många övernattningar man betalar för. Bor man flera nätter på Österlen måste man ändå köa på plats och köpa till entrébiljetter för de extra dagarna. En positiv nyhet där är en telefonapp kallad ”Österlen i Handen”, som gör det lättare att hitta till de olika utställarna. 120330

 

LILL ERIKSSON

Det blir inte billigare, tvärtom dyrare, att besöka konstrundan genom Region Skånes olika konstpaket.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Konstrundor i Skåne

 

6-15/4 Konstrundan i Sydvästra Skåne
Konstnärsgruppen Sydväst med konstnärer från Skanör, Falsterbo, Trelleborg och Malmö öppnar sina ateljéer. Samlingsutställning och vernissage på Långfredagen på Naturgården i Bröddarp, väg 101 mellan Arrie och Västra Ingelstad. Möjlighet till fika och se den gamla Skånegården från 1700-talet.
www.ksvkonst.se


6-15/4 Konstrundan Östra Skånes Konstnärsgille
Ett hundratal konstnärer från Österlen öppnar sina ateljéer och har en gemensam utställning på Tjörnedala Konsthall i Baskemölla. Skånetrafiken ger två förslag på resor; en Kiviksrunda och en Branteviksrunda. Här hittar du tidtabellerna.
http://www.oskg.nu/


6-15/4 Konstrundan i Västra Skåne
Konstnärer i västra Skåne öppnar sina ateljéer. Samlingsutställningarna finns i Alnarpsgården på Alnarp, i Kulturhuset Björnen i Åstorp samt på Kulturforum Esarp som ligger mellan Staffanstorp och Genarp.
www.vskg.se


6-15/4 Konstrundan i Nordvästra Skåne
Konstnärer i nordvästra Skåne öppnar sina ateljéer och har samlingsutställning i Landskrona Konsthall där varje konstnär deltar med ett verk.
www.konstrundan.nu


6-9/4 Konstrundan Mittskåne
Konstnärer i Eslöv, Höör, Hörby och Hässleholms kommuner öppnar sina ateljéer och utställningslokaleri öppet landskap och gran- eller bokskogar.
http://www.konstrundan.com/

6-9/4 Linderödsåsens konstrunda
Ett 15-tal konstnärer och hantverkare kring Linderödsåsen. Samlingsutställning på Christinehofs slott, Andrarum. www.linderodsasensturism.com

6-9/4 FKG - Fria konstnärers gilles konstrunda
Fria konstnärers gille är en grupp konstnärer runt om i Skåne som öppnar upp sina ateljér och har samlingsutställning i Mässhallen i Brösarp. www.friakonstgille.se


Vill du ställa ut i höst?

KONSTSALONG. Samtidigt som man ser mycket av andras konst under våren ges möjlighet att själv ställa ut i konsthall. Det är ”Vår Konstsalong” som nyligen öppnat ansökningsperioden för konstnärer från Öresundsregionen inför höstens utställning i Landskrona konsthall.

Fram till den 18 maj kan man lämna in verk till den jurybedömda utställningen som pågår mellan den 8 september och 21 oktober. Juryn består av John Peter Nilsson från Moderna museet Malmö, Jaana Järretorp på Kultur Skåne, journalisten Carolina Söderholm, konstnären Axel Lieber och museichefen Elisabeth Arvidsson. Alla konstnärer fyllda 20 år, verksamma i Skåne och Själland, kan söka om att få medverka med tre av sina verk, antingen som enskild person eller i grupp. 120330

 

 

Miljösmarta konstresor äntligen här

MILJÖTIPS. Snart börjar alla resorna till de hundratals skånska konstnärer som ställer upp i påskens olika konstrundor den 6-15 april. Nu har till slut den största av dem, Nordvästra Skånes Konstnärsförenings med 150 medverkande konstnärer, känt sitt ansvar och föreslår i år 15 miljösmarta tips på konstresor utan bil.

 

På en timmes cykling tar man sig till tio olika konstnärer i centrala Helsingborg och tipsas om matställen och sevärdheter på vägen. Flest miljövänliga rundor går med buss på olika håll runt om i nordvästra Skåne.

Till fots kan man även se lite påskblommor på vägen mellan konsten.

En kvart från två hållplatser med stadsbussen 2 i Ängelholm, når man fyra olika konstnärer i Vejbystrand respektive på Galleri Sollång. Men man kan också gå en konstrunda i Landskrona för helt egen maskin.

 

Den tar 80 minuter i ren gångtid och inkluderar fem konstnärers ateljéer samt den stora samlingsutställningen i konsthallen där ett verk från alla 150 konstnärerna finns. Även ÖSKG, konstrundan på Österlen, samarbetar med Skånetrafiken som kör utökad trafik i alla fall på helgdagarna under rundans tio dagar, med Skåneexpressen 3 samt linje 570 och 577. 120323

 

LILL ERIKSSON


 

15 september 2012 – 31 januari 2013, ”Tutankhamun - Graven och skatterna”, Malmömässan i Hyllie

 

Tutankhamun till Hyllie i höst

 

HISTORIA. Mer än 1 000 kopior av föremål från egyptiske kungen Tutankhamuns grav har turnerat under fem års tid. I mitten av september öppnar den 4 000 kvadratmeter stora utställningen ”Tutankhamun - Graven och skatterna” som första huvudattraktion på nya Malmömässan i Hyllie. Mässhallarna invigs idag och utställningen visas där under hösten och vintern 2012-2013.

Det var för 90 år sedan, 1922, som arkeologen Howard Carter upptäckte graven och alla skatterna. Sarkofagen, kistorna, den berömda begravningsmasken och tusentalet andra föremål skapade rubriker i hela världen. Tutankhamun blev kung vid tio års ålder och dog när han var 19 år. I mer än 3 000 år låg han begravd i Konungarnas dal. I utställningen får besökaren se hur det var i delar av riket längs Nilen. Till det antika Egyptens kultur och andliga värld hör dödskult, gudar, dynastier och hieroglyfer. Tanken med utställningen är att visa de kompletta grav- och skattkamrarna med alla föremål placerade så som när de hittades första gången. I Kairo där de äkta fynden visas i glasmontrar på Egyptiska museet och i gravkammaren i Konungarnas dal, finns nu bara en av kistorna kvar.

 

Att turnera med alla originalföremålen anses omöjligt.
      – De är helt enkelt för dyrbara och för ömtåliga. Inget försäkringsbolag vill försäkra dem om de lånas ut. Enbart Tutankhamuns begravningsmask har ett försäkringsvärde på 6 miljarder dollar, säger Julius Malmström som beställt hem utställningen till Skåne. Den äkta masken väger elva kilo, är gjord av rent guld och uppges vara världens dyrbaraste konstföremål. Andra replikor som ska visas är möblerna och Faraos vagn.  

 

Nu hoppas Julius på en internationell publik - audioguider och utställningskataloger kommer att finnas på svenska, danska, engelska och tyska.
Hans produktionsbolag får stöd av Region Skåne och Malmö stad, så att runt 18 000 skånska högstadie- och gymnasieelever, varav 8 000 från Malmö, ska få besöka utställningen i samband med historieundervisningen.  Biljetterna släpps först den 1 mars. 120208

 

LILL ERIKSSON

Tutankhamuns innersarkofag. FOTO: SEMMEL CONCERTS GMBH

 

En rekonstruktion av gravens förrum. FOTO: SEMMEL CONCERTS GMBH

 

FOTO: SEMMEL CONCERTS GMBH

 


 

August Strindberg

Ingen vidare skärpa och tvivelaktig ljussättning. Men August Strindbergs eget självporträtt taget med ”Wunderkameran” 1906. FOTO: AUGUST STRINDBERG/STRINDBERGMUSEET

 

Även Strindbergs fotograferande var experimentellt. Och det är nu dessa verk som visas i Lund. Ibland samarbetade han med då kända fotografer, som bland andra Herman Anderson. Sommaren 1906 tillverkade de tillsammans en ”Wunderkamera”, utan lins, för att kunna ta psykologiska porträtt. Tekniken gick ut på att använda naturligt ljus och återgivning i naturlig storlek. På Kulturen visas dessa bilder separat och övriga delas in i tre andra områden. Den impressionistiskt inspirerade fotosviten från Gersau i Schweiz under 1880-talet, de psykologiska porträtten från Berlintiden under 1890-talet, samt de himmelska bilderna från 1893-1894 och 1907-1908. Man kan se Strindberg och romantiken i äktenskapen med Siri von Essen och senare med Harriet Bosse.

 

Men också det som egentligen inte är fotografier – utan mer är naturvetenskapliga experiment och bilder åt det ockulta hållet. Han fotograferade bland annat stjärnhimlen med en kamera utan lins. Och ibland genom att direkt exponera den fotografiska plåten för stjärnljus. Men avtrycken anses idag inte återge stjärnorna som Strindberg trodde, utan är kemiska reaktioner. Strindberg litade inte alls på den optiska linsen, utan menade att den gav en förvrängd bild av verkligheten. Visning av utställningen blir klockan 14 på invigningsdagen söndagen den 22 januari.

2012-01-20

 

LILL ERIKSSON

22 januari 2012 – 22 mars 2012, Strindberg och fotokonsten, Kulturen i Lund

 

Åter Lund: Strindbergs psykologiska porträtt

 

FOTO. Ja, frågan vad som egentligen är konst är lika aktuell inom fotokonsten. En vandringsutställning från ansedda Strindbergmuseet har landat på Kulturen i Lund. Det är med anledning av Strindbergsåret 2012 som August Strindbergs inte så kända bilder visas. Men han har också stark anknytning till det skånska museet. Som besökare får man ta del av Strindbergs tid i Lund, 1896-1899, då han bland annat umgicks med Georg J:son Karlin, som var Kulturens grundare. Strindberg bodde på Grönegatan en bit från Stadshallen, efter att ha bott och fått psykisk hjälp under nästan en månad i Ystad hos doktorn Anders Eliasson. Hans hus beskrivs som ett kloster i den kända självbiografiska prosaboken Inferno, skriven helt på franska i Lund, kan man läsa på Wiki.

     I den skildrar han sin psykiska kris de två föregående åren då han bodde i Paris och Österrike med sina andra hustru den österrikiska journalisten Frida Uhl. Stilen i boken ansågs mycket experimentell och banbrytande för den moderna prosan. I Lund fick han ett betydande nätverk, med redaktören för Folkets tidning, Waldemar Bülow, i spetsen. Via botanikforskaren Bengt Lidforss fick Strindberg kontakt med poeten Emil Kléen, som var en av få personer han inte blev ovän med.

 

 

August Strindberg, trippelexponering 1907-08.

FOTO: AUGUST STRINDBERG/STRINDBERGMUSEET

 

Fotnot. Intresserad av Strindberg? Den 14 mars berättar ”han” öppet om sitt liv och sina hemligheter på Stadsbiblioteket i Malmö. Strindberg spelas av skådespelaren Clas Göran Söllgård.

 


Share |

 

Äldre artiklar om konst, foto och utställningar

 


 

Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007