Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

 

Under den här vinjetten skriver vi främst om utvalda restauranger som vi innan besöket tror kan prestera mer än genomsnittsrestaurangen. Hur måltiden, servicen och atmosfären verkligen upplevs dukar vi fram rakt upp och ned i en ytterst subjektiv bedömning. Självklart handlar det om ett oanmält anonymt krogtest, där vi alltid betalar för oss.

 

Historisk miljö sätter färg på lunchen

KROGTEST. För drygt 330 år sedan arkebuserades den skånske adelsmannen Jørgen Krabbe precis utanför ingången till Rådhuset i Malmö. Rättegången mot honom var ett farsartat spektakel som dragits igång av de nya svenskarna i Skåne, skriver tidningen Skåneland. Vissa platser har så stark historia i väggarna att det nästan känns syndfullt att sitta och njuta av god mat på precis samma ställe.

 

Det är fortfarande fullsatt när vi vid ett-tiden stegar ned för trapporna till Rådhuskällaren. Men efter några minuters väntan fås ett bord för två. Vi beställer lunchalternativet stekt vittling och förser oss vid det väl tilltagna salladsbordet, som är fint och fräscht. Den här gången testar vi en vardagslunch på en av stadens klassiker bland bra restauranger.

 

Rådhuskällarens valv är från 1546 och har vitkalkats. Det gamla rådhuset låg norr om S:t Petri kyrka och revs på initiativ av Jørgen Kock under 1530-talet. Han ville ha ett nytt rådhus och det stod klart på Stortorget 16 år senare. På 1860-talet ansågs den stilrena byggnaden som anspråkslös och stockholmsarkitekten, Helgo Zettervall, anlitades för att försköna huset. En del idag menar att han gjorde det motsatta.

     Huset har länge hyst Malmös ”riksdagssal” där kommunpolitiker sammanträder och röstar fram politiska beslut gällande invånarna. Under 2001 renoverades restaurangen i källaren, inredningen är nordisk och linjerna raka mot de stora runda valven. Med så högt i tak gör det att lokalen känns luftig och inte upplevs som trång trots många människor.

Stortorget i Malmö

Stortorget i Malmö.

 

Lunchutbudet tillhör Malmös mest populära, det fina är att man kan få fisk mitt på dagen flera dagar i veckan och att man sitter mitt i hjärtat av Malmö. A la carte-menyn innehåller både klassiska maträtter och mer modernt inspirerade anrättningar. Just nu har man högsäsong med gåsamiddagar och snart också källarens klassiska julbord.

 

Precis när vi svalt de sista gröna bladen kommer en pigg kypare i övre medelåldern in med vår mat. Fisken är precis lagom stekt och ett gott kryddsmör gör rätten riktigt lyxig. Allt är varmt och vällagat. Det är mycket affärsfolk här vid lunchtid, men det tunnas genast av efter klockan ett. Personalen är effektiv och proffsig.      Miljö, mat och service är värd den extra peng som tas ut här jämfört med andra lunchrestauranger. Den kostar 95 kronor och då ingår kaffe och en liten kaka efteråt. Portionerna är normalstora, och vid salladsbordet finns mera mat, bland annat soppa och kryddade varma potatishalvor, om man känner sig särskilt hungrig.

     Hur var det då med Krabbe? Jo, dödsdomen var väntad, ett varnande exempel skulle statueras. Men det var ett justitiemord som på sin tid engagerade halva Norden. 091110

 


 

Jarramas Brygga blir Skeppsgossen

ÄGARBYTE. Svensk husmanskost, affärsluncher, kvällsöppet och en satsning på matigare salladsbufféer. Det blir resultatet när Karlskronas marinmuseums restaurang byter ägare från och med den första november. När krögarparet Joakim Bengtsson och Camilla Rosengren tar över verksamheten blir det också ett namnbyte från Jarramas Brygga till Skeppsgossen. Förutom en del omändringar i lokalen så kommer den största skillnaden att synas på menyn.

     – Det blir klassisk och god svensk mat. Vi satsar också på en ny salladsbuffé där våra gäster kan komponera ihop grönsaker med exempelvis räkor, skinka, kräftstjärtar och hemmagjorda dressingar, säger Joakim Bengtsson. Affärsluncher som Wallenbergare och Sjömansbiff är en annan nyhet, och från slutet av januari kommer Skeppsgossen även att ha öppet kvällstid med à la carte och svenskodlade viner. 091102

FOTO: LILL ERIKSSON


 

 

Hitta mat och nöje utan gps

 

SÖKNING. En ny sökmotor för pc, Mac och nästan alla mobiltelefoner har skapats av ett par innovatörer i Lund. Den letar fram och lokaliserar biografer, restauranger, pubar och teatrar eller vad man nu är ute efter som ny på annan ort.

      – Vi har jobbat hårt för att systemet ska fungera på alla telefoner, säger Anders Karlsson,

 en av grundarna av söktjänsten Taganode. Fördelarna med den nya tjänsten är att man inte behöver ha gps.

     – Det är fortfarande få telefoner som är utrustade med gps och det tar tid att få kontakt med alla satelliter, det tar alltså mer tid att använda gps än man tror, fortsätter Karlsson.

      Än så länge täcker tjänsten in förutom Sverige och Danmark, även Amsterdam, London och Rom. Systemet är utformat för att ge snabb och enkel information. Man knappar in vad som söks, orten man är på och inom vilken radie man är beredd att traska, så rasslar det till med en rad förslag på den sökta aktiviteten. Användaren får telefonnumret, adressen och vägen till målet på en karta.

 

Helt tillförlitliga är dock inte resultaten. När eventnews provade söka på biografer i Landskrona, gavs två förslag trots att det bara finns en bio i staden.

      – Eftersom vi dels köper in informationen och dessutom lägger in den manuellt så kan vår information skilja sig från andras söktjänster, säger Anders karlsson. Det andra alternativet som kom upp är ett företag med bio i namnet, men som saknar adress hos Eniro. Är det deras kategorier och listade nummer ni använder?

      – Nej, vi har köpt in databasen på annat håll, säger Anders Karlsson. Det är alltså inte säkert att man får upp alla alternativ som finns.

      – Det som vi saknar i vårt system har vi antagligen inte hunnit få in på manuell väg. I skrivande stund passerade vi 20 000 noder i bara Sverige så även om vi inte har all information så innehåller vår tjänst det mesta.

      Lundaentreprenörerna bakom tjänsten uppger att de har arbetat inom IT och telekom i mer än 10 år vardera och att idén till söktjänsten växte ur ren frustration, när det var svårt att hitta restauranger, kaféer och andra aktiviteter på resande fot. 091005/LILL ERIKSSON


På kro i Nyhavn

Lång väntan, men fräsch och fin mat på Nyhavns Færgekro i Köpenhamn.

Lång väntan på dansk brunch

 

KROTEST. Det fina höstvädret får våra utsända krogtestare att ta tåget över till Köpenhamn för en brunch i Nyhavn. För varje Öresundsbo är det allmänt känt att här ligger krogarna som ett pärlband längs kajkanten och det brukar inte vara svårt att finna något som stillar hungern här. Men, den här gången går vi halvt om halvt på en nit. Vårt sällskap mäter fem bastanta manskroppar, knappast något man förbiser eller missar när det parkeras på en inte ens halvfylld uteservering kallad Nyhavns Færgekro. Halsarna sträcks ut, menande blickar skickas iväg. Ändå lyckas inte serveringspersonalen uppmärksamma vår önskan att få äta och dricka lite. Efter konstaterandet att kroen verkligen var öppen avvaktas lite till. Efter att ha väntat en bra stund och de flesta samtalsämnen tömts ut var det dags att finna lyckan på annan plats.

 

En sista chans ges när frågan ställs på stående fot till en av serveringspersonalen som går förbi på ännu en disträ runda. Då blev det genast fart. Ett litet möte uppstod internt, kanske om vem av de fyra som skulle servera vad, men jodå, mat och dryck skulle snart inkomma. Det betydde ytterligare en bra väntan även på det danska ölet, men därefter kom den efterlängtade maten in ganska omedelbart. Färdiga tallrikar med luftigt placerat stekt ägg, en skiva bacon, tre prinskorvar, salami, saltgurka, grönsallad och två bitar av Camembert-liknande ostar. Till bordet sattes också några skivor bondbröd. Nu blev det endast tre bruncher som kroen fick debitera, eftersom det var helt omöjligt att servera två tallrikar med bara bacon och ägg. Men för de svenska männen blev räkningen kännbar ändå. Alltså, brunch för tre inklusive liten Gammeldansk och vars en öl, levererades till en nota på 799 danska kronor. Exklusive den oförtjänta dricksen. 090925


SM i svenskt vin avgjort

 

MÄSTERSKAP. Strandåkra Gård fick förra året sin vinskörd uppäten av getingar och kunde bara presentera en halv flaska på det inofficiella mästerskapet i svenskt vin. Trots de tuffa förutsättningarna för svenskodlat vin fanns 37 olika viner i kategorierna vitt, rosé, rött, sött och starkvin. Fem professionella provare gav blandade betyg - högst fick ett vin från Flen, producerat av Blaxta Vingård, men även de sydsvenska vinerna hamnade i täten. Två viner premierads med brons, de skånska vita vinerna MA 2008 från Kullahalvöns Vingård och Partus 2008 från Kullabygdens Vingård. Den som har provat göra vin från egen stock vet att det inte är lätt att komma ifrån en syra som helt tar över. Totalt fick 17 viner godkänt i mästerskapet som arrangerades av vinutbildaren Dick Samuelsson och Svenska Vinodlares Förening. Den har idag cirka 200 medlemmar och i år är det tredje året som föreningen genomför en landsomfattande provning av svenska viner. Inom ett par år

Vindruvor

Sommelierer har smakat bland annat Kullabygdens Vingårds skånska vin. I den ett hektar stora vingården finns 4 000 stockar, som ger mellan 2 000 och 4 000 flaskor vin per år.

 

vill föreningen göra provningarna officiella med en kontrollant som ser till att rutinerna håller professionell nivå. 090923


Himmelsk utsikt under äventyrlig måltid

MAT. Numera går det att kombinera äventyr med gourmetmat även i Sverige. I Paris har upplevelsen ”Dinner in the Sky” använts som gourmetrestaurang - och i London som en unik operasalong. Under en och halv timme är det tänkt att man ska äta och dricka gott uppe på 50 meters höjd. Men börjar det blåsa mer än 7 m/s ställs middagen in, bordet dinglar nämligen under en kran, om ett par dagar parkerad på en avspärrad plats utanför Folkets parks entré i Malmö. Vindstyrkan är avgörande för hur högt kranen kan lyfta bordet och på vilken höjd det är bekvämast att sitta. Arrangörerna menar att lite regn inte spelar någon roll, eftersom det finns tak över huvudena. Under matbordet är det dock fritt ned till marken. Runt bordet sitter ett tjugotal personer och i mitten finns plats för kock, servitör och sommelier, som kan hjälpa till om man till exempel skulle tappa gaffeln. 090818

Efter att man välkomnat matgästerna med nödvändiga säkerhetsföreskrifter kan bordet lyfta. I Malmö är det Malmökocken Richard Bornefors från Nosh, Nibble & Cush som lagar höjdarmaten. Kranen hissar bordet under fem sittningar på fredagskvällen om vädret tillåter. Försäkring och tillstånd uppges ingå i evenemanget.

FOTO: © JJ DE NEYER/TRIPTYQUE


Malmöprofiler utser årets café

Trädgårdscaféet på katrinetorps gård.

CAFÉ. Vinnaren i Malmötävlingen ”Årets uteservering 2009” koras ikväll på Stortorget. Det är Trädgårdscaféet på Katrinetorps gård som har vunnit och juryn motiverar det hela med att caféet ligger ”I en varsamt restaurerad yttre och inre miljö” och för ”kombinationen av god mat, lummig miljö och engagerad personal”. Årets uteservering är en tävling som går för fjärde året i rad. Förra året var det Debaser i Folkets Park som vann tävlingen. Kaffebar på Möllevångstorget får årets hederspris. Juryns motivering lyder: ”I en urban smältdegel möts människor från nya och gamla Malmö över en kopp kaffe. En självklar symbol för mångfald, möten och möjligheter”. Juryn har gått efter koncept/idé (mat, dryck, service, trivsel och upplevelse), gestaltning (arkitektonisk kreativitet, enkelhet kontra originalitet) och utrustning (avgränsningar, möbler, parasoller etc.). I årets jury ingick bland andra entreprenören Percy Nilsson, musikern Cecilia Nordlund och Anna Storåkers, konsertproducent på Debaser. 090814


Dille på pizza vi testar hos kvalitetsbagaren

PIZZA. Priserna och en bedrövlig syn längs vägen ned till den underjordiska toaletten är restaurangen och pizzerian Italias akilleshäl. Men på Stora Fiskaregatan i Lund bakas också några av de godaste pizzor vi någonsin smakat. Trots recensentens förkärlek till panpizzor, vinner de tunna krispiga skapelserna som tas ur ugnen här en enkel match. Bara att läsa menyn är en fröjd. Nya fräscha kombinationer och specialiteter från Medelhavsområdet får smaklökarna att gå på högtryck.

 

Skickas bak på pizzagård

Först blir man kanske lite besviken när man inte får sitta i den främre restaurangdelen med fontän och allt, utan skickas bak på inre innergården närmare pizzaköket. Här frågar man nämligen alla gäster: ska ni äta pizza eller annan mat? Vad hade hänt om vi hade svarat ”en vill ha pizza, två önskar pasta”. Hade sällskapet splittrats då och en av oss förpassats till ett ensamt bord i andra delen av serveringen? Vet inte – vi kom alla för pizzornas skull.

     Notan då – en lättöl 22 kr, en juice 22 kr, en starköl 56 kr och så tre italienska gudagåvor à 90-93 kronor, alltså över 400 kronor för tre som också vill ge en slant för den fina servicen. Men kostar det så smakar det. Färska och fina råvaror är knepet. Kan det verkligen göra så stor skillnad? Ja, tydligen. Inga burk-champinjoner, utan äkta vara vars kanter frasar till sig i den heta ugnen. Färska skivade tomater, svarta oliver, goda ostar och så det bästa av allt – speck. Det kanske inte låter som något man allra helst vill skriva in i sin meny, men det är just vad man gör på Italia. För den skeptiske som tappar hakan efter att ha läst om allt annat som får snålvattnet att rinna, förklaras att detta är lufttorkad skinka och inte alls något från en fet gammal val. Specket gör sig perfekt på en av våra valda pizzor, som parmaskinka/prosciutto med sälta som harmonierar med osten, oliverna och ruccolan. Har man tur får man också dela några ord med någon från köket när maten serveras – de är frispråkiga och trevliga, försvinner lagom snabbt och jobbar på hårt. I köket fortsätter snacket sinsemellan, högt och tydligt – om gästerna. Denna gång endast i positiva ordalag. 090810

Pizza på Italia i Lund.

 

Fakta

Speck är det italienska kökets benämning på en lufttorkad skinka, med ursprung från Tyrolen. Den härstammar från två kulinariska världar av rökt och saltat och bär en smak av barrträdet en. Grissvål som det tyska köket kallar speck, benämner det italienska istället med ”lardo”. Källa: Wiki

 

Mjukglass i Lund.

Lundaglass i stora lass

 

EFTERRÄTT. När vi ändå spatserar runt en sommardag i Lund måste vi passa på att provsmaka glass hos Karamellos mitt i stan. Från hålet i väggen brukar alltid ringla en kö. Några tjugor fattigare förstår vi varför. Här gäller glass i stora lass. Mjukglassen smakar och ser ut som riktig vaniljglass. Våfflastruten är tjock men spröd. Det som skulle bli en dessert efter vårt föregående krogtest blir till en hel liten middag. Glasskulturen i Skåne som tillverkar glassen uppger att den görs enbart på naturliga råvaror. Det finns 20 sorters gräddglass att välja på och 20 sorters italiensk sorbet. Och så glassar utan mejeriprodukter för den som inte tål sådana. Även mjukglassen ska tillverkas utan tillsatser – tillbehör som klassiskt chokladströssel finns dock. En lyxig sommargrej som annars försvunnit från de moderniserade glasstånden. 090810

 

Det är alltså så här en naturlig mjukglas ser ut. Lätt gul med svarta prickar i, praktiskt nedtryckt i en matig strut. På toppen traditionellt chockladströssel.

 


 

Prisvärd semestermat

 

PUBMIDDAG. Billigast, och mest värd att smaka i sommar var en middag som eventnews åt på puben The Fox and Anchor i Karlskrona. Mat för en familj på fyra munnar för 522 kronor inklusive vin och öl gjorde fläskfilé, bakad potatis med skaldjursröra, köttbullar, hamburgare, pommes och juice som hittat. Vi fann ett par lediga bord på trätrallorna intill torget och stadens genomfartsväg. Sakta kryssande sommarekipage och strosande glassätare som äntligen fått sina svalkande strutar efter tålmodigt köande tvärs över gatan, är sådant man kan roa sig med att bevaka medan man väntar på maten.

     – Sådana här köttbullar vill jag alltid ha, konstaterade minstingen som fick en barnportion anpassad för en grovarbetare. Även om det gick långsamt på slutet försvann allt ner i den lilla personen. Den andra barnrätten var en hamburgare, som man lagt mellan två rundskurna skivor rostat vitt bröd. Och så massor av pommes, och rikligt med tomat och gurka. Sådana nyttigheter finns också runt fläskfilén som smakade gudagott med kantareller, wokade grönsaker och krispiga potatisklyftor med skal på. Bra service, fin interiör och omsorgsfullt tillagad mat. 090731

Karlskrona

 

Familjens magar mättas på löpande band

Kalmar slott

Man blir hungrig efter spatserande i Kalmar.

FAMILJEMAT. Efter en lång dag på Kalmar slott passar det utmärkt att passas upp på någon av restaurangerna inne på stadens restaurangtorg. Eventnews provar pasta och pizza på Bistro bar på Larmtorget. Men så långt söderöver som Italien kommer vi varken med smakerna eller atmosfären. Här har man ambitionen att förena det franska och italienska köket med några nordiska influenser. Och det märks. Visst påminner männen som serverar oss lite om italienska krogägare, men Penne Don Tomaso och barnens spaghetti och köttfärssås kan nog vilken svenne som helst svänga ihop. Här råder verkligen löpande band-principen. In med gästen, ut med käket, bort med disken – in med notan. Och så om igen. Hetsen färgar av sig i köket. Pizzan Cleopatra med bacon, ost, tomat och lök känns inte helt färdiglagad, den slinker ner, men gör tyvärr inga bestående syn- eller smakintryck.

     Mot förvirrade gäster som försöker ta sin in till uteserveringen via den stängda grinden från torget ges ingen pardon.

     – Om ni kunde komma den här vägen istället, vore det trevligt, morsknar inkastaren borta vid serveringens egentliga entré – så artigt han kan med tydlig ironisk underton. Kanske har han lärts upp i nattklubben som också är en del av verksamheten. Man kan ändå förstå ett sådant beteende, under högsäsong nu i turisttider, lär regeln uttalas många gånger. Vid den här tiden på året hade det varit i princip omöjligt att få bord här utan viss effektivitet. Ibland ringlar också en lång kö, trots att det finns flera billigare alternativ med helt annan mat på torget. Det här är barnfamiljernas säkra kort. De yngsta kan spilla utan att omgivningen förfäras, det lagas käk som alla äter, ketchup kommer in per automatik, men tyvärr konstrar man inte till det med parmesan. Även vi lämnar stället proppmätta, men resten av förhoppningarna uppfylls kanske en annan gång. 090717


Hamnkrog i Landskrona med livemusik

HAMNKROG. Somrigare matställe än nya Hamnkrogen i Landskrona får man leta efter. Vyn mot Ven går genom ett hav av segelbåtsmaster och doften av saltvatten och tång aktiverar smaklökarna efter en dag på stranden eller solbadande på ”Cement”, den långa breda piren som löper rakt ut från det gamla fiskeläget. Alldeles vid kajkanten i Borstahusens småbåtshamn slängs lunchrätter som tre sorters sill, sommarsallad, strömming- och spättfiléer eller fisk- och skaldjurssoppa ut på borden. Eventnews har testat krogen vid ett flertal tillfällen och aldrig gått därifrån i besvikelse, eller i annat tillstånd än proppmätt. Enda bakslaget var för en vecka sedan då ett av glasen verkade bära en slags installation av alger på insidan. Hur kunde man missa detta när drycken hälldes upp? Troligtvis var det bara en bit sallad som klistrat fast i disken, men det såg inte aptitligt ut.

     Någon standard om portionsstorlekar existerar inte här.

Mycket verkar hänga på kocken. Står Niclas Lundblad själv vid kastrullerna kan man förvänta sig generösa portioner. Andra gånger har det varit bara en tredjedel på tallriken, men fullt tillräckligt för den måttligt hungrige. Priset är förstås alltid det samma. Det går också komma till hamnkrogen en ljum sommarkväll, kanske när någon musiker finns på plats och gör det hela till en somrig liveupplevelse. Lokala förmågor uppträder på en minimal scen byggd intill träverandan där matgästerna sitter om de inte valt en plats innanför de vindskyddande panoramaglasen. En sådan kväll passar det att välja något från den riktiga menyn, matiga saker som Öresundsfisk, kalvrygg eller ett för dagen komponerat vegetariskt alternativ. Barnens hamburgare fick betyg ”Smakar inte som vanligt – kanske en annorlunda krydda”. Trots skepsisen åts allt upp. 090627

Mat på torg

 

LUND. En argsint dam springer mellan parkbänken och de förbipasserande på Mårtenstorget i Lund. Hon hytter med ölburken mot alla hon ser. Det är vardagsdramatiken som fångar allas uppmärksamhet på de kringliggande uteserveringarna denna lördagskväll. Det är kanske inte denna bild som loungeavdelningen i det nyöppnade köket vill ge sina förstagångsbesökare.

    Men sådan är verkligheten. Centralt och nära både teatern och biografen på hörnet av torget ligger Myntha kök och bar. Där gör vi månadens krogtest. Kökets kycklingsallad består av saftiga köttbitar, i form av strimlor kryddade med cayenne och chilipeppar. Under kycklingberget finns olika bladsallader, till det serveras en skål kryddad creme fraiche och två bitar av en nygräddad baguette. Smakmässigt är det lagom sting i rätten, men något troligen peppar, har en förmåga att irritera läppar och mungipor. På andra sidan av bordet och gosigt nära en av de många gasvärmarna serveras fisken, som har placerats snyggt intill en blöt potatispuré. Det är en ljummen pepparrökt makrill bredvid moussen på mandelpotatis och en grön olja med touch av citron. Själv framhåller matstället sin miljö, service och glada människor på de entréfria dj-kvällarna.

Sist kommer att även maten är värt ett besök. Och lite så resonerar även eventnews testpatrull. Makrillen smakar bra, men inte så mycket bättre än den klart godkända kycklingen att den berättigar ett pris som är mer än 50 procent högre. Det är varken särskilt mycket mat på fisktallriken, eller någon sensation med råvarorna - förutom lilla firren då som på många håll blivit en lyxvara. Borden på Mynthas uteservering står trevligt uppställda som långbord men ändå med lite distans så att det går att föra ett privat samtal. I övrigt är det lätt att råka nya bekantskaper här om man vill, eftersom man inte sitter med ryggen mot varandra. Den som kommer enbart för att släcka törsten gör det med fördel i soffhörnan. En skön plats i ledig stil, bredvid en fristående utomhusbar under nattens stjärnor. För nu lite senare är det helt lugnt på stan – till och med de två patrullerande poliserna rör sig i sakta mak. Servicen på Myntha lever upp till den egna ambitionen och är lika gemytlig som atmosfären. Fyra gånger hinner två hängivna ur personalen se till vårt bord i väntan på vår beställning. Och när vi har fått smaka en stund, stämmer man av att allt är till belåtenhet. Till detta kan tilläggas att det vita vinet på glas håller så hög klass att det blir ännu ett plus i kanten. Så, ni som ordnade med vår kvällsmat – skål! 090529

Kock från syd kan bli den vassaste

 

KOCKTÄVLING. Hela fem av åtta kockar i nationella tävlingen Vassaste kocken kommer från södra Sverige. Malmö har alltid visat att staden har många skickliga kockar, endast en gång har titeln tagits av en kock utanför Malmö. Enligt arrangören blir det en prestigefylld tävling. Regerande mästare Tomas Gustavsson, kökschef på skånska Häckeberga Slott står med även i årets startfält, liksom kockarna Franz Xaver Ziegerer (vinnare 2004, 2006) från Årstiderna i Malmö, Jimmy Brorsson från Rent a chef i Malmö, Mikael Börjesson från Staffanstorps Gästis och Daniel Pettersson som är kock på Svarta Örnshuset i Halmstad. Övriga finalister är Jari Karlsson, Ålands Culinary Team Norrköping, John Larsson, Vasaresturangen i Stockholm och Tobias Persson, Hagabadets Restaurang i Göteborg. De är alla klara finalister i tävlingen som avgörs på en stor matmässa i Göteborg den 18 maj. 090424

 

Mitt i veckan – tapas till skrattet

SMÅTTOGOTT. Ett skratt förlänger livet och smaken av tapas sitter i längre än du tror. Vi provar lite smårätter på Helsingborgs nya standupscen Cirkus. Där serveras strax innan framträdandena på onsdagskvällarna en tapastallrik, inte så stor men fullt tillräcklig tillsammans med salladsbuffén. När vi ska se några kända, men inte bland de största, komiker på Cirkus finns det gott om lediga bord att välja bland. Vill man ha garanterad sittplats under standupen gäller dock att boka bord innan. Matplatserna omgärdar den nya runda scenen, där artisten står i centrum. Det finns alltså risk för rappa kommentarer om sitt bordsskick eller flitiga drickande om man inte har hunnit stöka undan allt sådant tills första komikern går på klockan åtta.

 

Smårätterna på tapastallriken byts ut allt eftersom säger man på The Tivoli, så den som varit på en standupkväll och vill höra ytterligare komiker lite längre fram kan få något annat. I salladsbordet finns oliver, soltorkade tomater, bröd, bönor och mera bönor. Samtliga delar inklusive såserna har på något sätt stänk av vitlök – och ganska rikligt, så gillar man inte det: skippa hela bordet. En första reflektion var att man dagen efter antagligen skulle framstå som en mycket odöralstrande person, men väl igång kändes det inte så enformigt som det kan låta med så mycket bönor och vitlök. Tanken är nog att man inte ska äta tills man storknar, publiken hålls därmed alert och riskerar inte somna ifrån de bästa skämten.

Cirkus på The Tivoli i Helsingborg

Ta med egen tesil om du vill slippa köa om Tivolis enda sådan.

 

Två personer delar samma tapastallrik, en avlång sak med vackert upplagda små munsbitar av kött, ost och fisk – allt serveras kallt. Vi slåss om några små skivor av en vidunderlig kalvfilé, även den preparerad med vitlök och en hårdost lik den som man brukar få vid en schweizisk alpvandring. Salamin och en klick oigenkännlig paté ligger kvar på tallriken när vi har skrattat klart.

2009-04-17


14 Michelinstjärnor till Öresund

 

PRISAT. Inga skånska restauranger fanns med på måndagens Michelinlista. Det är bara storstädernas restauranger som bedöms, dit räknas inte Malmö, men Öresundsregionen gick ändå i mål som en vinnare i kampen om de åtråvärda stjärnorna. Stockholm har nio Michelinprisade restauranger och Göteborg fem - Köpenhamn har ensamt 13.

   När Guide Michelin Main Cities of Europe igår presenterade årets stjärnor fick de danska köken vars en stjärna förutom nordiska Noma som fick två. Den nya restaurangen Nimb Herman på Tivoli fick en stjärna, liksom nöjesparkens The Paul som fick behålla sin. Enligt Tivolis vd Lars Liebst är nöjesparken nu den enda i världen som kan erbjuda Michelinstjärnor. Nimb Herman togs över av Tivoli för en krona, eftersom förra ägaren inte fick ekonomin att gå ihop. I november tog Tivoli över The Paul då förra ägaren gick i konkurs, skriver Politiken.

2009-03-17

 

 

Brittisk och irländsk pubrunda

 

IRISH. Inför St. Patricks Day letar vi ett gäng irländska pubar i centrala Malmö, men stöter på patrull. På gatan ges tipset om The Bishops Arms, som ju inte alls är irländsk, men en miljö där man kan servera flera olika sorters irländsk dryck, så vi provar puben även i denna stad. Kedjan består av ett 25-tal engelska pubar landet runt och har ett brett sortiment av öl och single malt whisky. Affärsidén med sortimentet i kombination med en kunnig personal är tänkt att bidra till en ökad kunskap om de drycker som serveras. Tanken var att det skulle skapa ett intresse för dryckeskultur med kvalitet, och det får man väl säga till viss del har uppnåtts sedan starten 1993, på både gott och ont.

Krogsväng i Malmö

Under vår lördagskväll på Bishop's blir det halvfullt på puben. Ingen musik, men ändå ett ofrivilligt hopp, när ett omärkt halvt trappsteg inne på restaurangen passeras på väg till toaletterna.

Snålt med Irish

Bishop’s Arms vill också servera bra pubmat till rimliga priser, men en liten toastskagen, visserligen försvinnande god, går på 150 riksdaler och några få whisky-köttbullar kostar 115 kronor. Vi tar totalt tre små rätter, vars en liten öl och får betala totalt 550 kronor exklusive dricks. Pubkedjans koncept är okänsligt för trender och svängningar i konjunkturen, uppges det på hemsidan…

   Vi drar vidare till Fagans, som däremot är ett äkta irländskt hak på en liten bakgata där man med fördel kan se kocken arbeta genom källarfönstrena. Det ser snyggt och prydligt ut bland grytorna, tallrikarna garneras fint. Tyvärr är det fullsatt vid alla borden, så det blir bara dricka den här gången. En 33:a flasköl för 47 kronor, en Irish Coffee, där bartendern nog glömde hälla i ”irishen”, kostade 86 kronor.

 

Svensk kött

Den som är ute efter äkta irländsk mat här, blir nog besviken. Här finns mest typisk svensk mat, åtminstone stoltserar man med svenskt kött, till och med älg och kantareller! Det råder hög stämning redan tio i åtta på kvällen, något helt annat än på den brittiska puben vi just lämnat. Vi lyckas få de sista sittplatserna vid ett bord där någon ska äta en stund senare. Mest irländare bland besökarna i övrigt, men också en och annan svensk.

   Vår bordsgranne av just denna nationalitet får panik när vi slår oss ned så här spontant, även om vi är klädda, sitter ”lätt” och redo att lyfta när de inbokade gästerna anländer. Hon undrar allvarligt om vi verkligen har bokat det här bordet. Inte för att hon väntade vänner där, eller för att hon och hennes sällskap själv behövde mer plats, utan nog mest för att vi fick platserna för lättvindligt. Motfrågan på tungan, om hon arbetade på puben, eller om hon bara lade sin näsa i blöt hann aldrig ställas. Rättmätig bordsinnehavare räddade oss och bjöd till pubhäxans fasa in oss i gemenskapen - då hans vänner hade blivit försenade.

   På Fagans intar Trevor Mac scenen under nationaldagsfirandet den 17 mars och då lär det bli stort hålligång på den här puben. Även andra kvällar bör sittplats bokas då det har blivit väldigt populärt att tillsammans se alla stora fotbollsmatcher på storbilds-tv.

   Om man är ute och jagar Guiness eller en Irish Coffe den 17:e eller en annan kväll, och inte hittar fler irländska pubar finns alltid brittiska puben Pickwick, centralt på Malmborgsgatan. Säkert ingen St.Patrick-stämning, men darttavla och ursköna insuttna skinnstolar.

2009-03-17


Standardmat smakar och gör gott för moralen

 

NYÖPPNAT. Ny krögare, nya ölsorter och ny meny. I Eslöv centrum har nya restaurangen Harleys öppnat i korsvirkeshuset på hörnet av Stora torget. Den klassas som steakhouse och har även en liten bar. Menyn sägs vara anpassad för gäster på 30+ med stor aptit på god mat. När vi provar den nya krogen efter en hel dag i ett snöigt Skåne är aptiten för stor, de lagom portionerna känns därför lite underdimensionerade.

 

Standardrätt blir lyx

Alternativ finns det så det räcker och blir över. Exotiska rätter som krokodilspett och välsmakande förätter som stekt cypriotisk halloumiost. A la carte-menyn har verkligen influenser från världens alla hörn, men vi tycks ha drabbats av den förnöjsamhet som många förknippar med Eslövtristess och tycker det blir spännande nog med en klassiker som fläskfilé med potatisgratäng uppiffad till något helt nytt. Genom att trolla med kanel i såsen, dekorera vackert med rött hallonmums på tallriken gör kocken standardrätten till en helt ny upplevelse. Tio poäng för den gräddiga gratängen och de perfekt frästa grönsakerna.

 

För exotiskt ger samvetskval

Att prova de inte fullt så miljövänliga rätterna, kräver dessutom beställning ett par dagar i förväg. Bökigt. Detta gäller till exempel krokodilen som uppges importeras från uppfödare i Afrika. Efter en lång titt i menyn känns det som den här krogen hade klarat sig alldeles utmärkt utan det långväga köttet, liksom kängurun och även strutsen som kan ”odlas” lokalt, men knappast värd de 350 kronor som de fem små spetten betingar. Den chilikryddade

Bison

Det tar emot att lägga Bison på tallriken.

 

 

potatisgratängen och citronpeppargräddsåsen hade passat utmärkt till ett billigare och närproducerat kött. Något mer prisvärda är Bisonmedaljongerna som serveras med sweetchiligräddsås och Idaho potatis, men återigen, vi äter hellre något ”vanligt” och lika gott, än sitter med taskigt samvete till efterrätt.

 

Stieg Larsson-miljö

För fin service under vår lördagskväll på ett ödsligt Harleys svarar en piercad tjej i helrätt Lisbeth Salander-look. Hon ger oss sin fulla uppmärksamhet, de två övriga borden fylls inte förrän närmare halvåtta. Tillsammans med interiören som inte förnyats mer än ett par vägglampor sedan förra krogägaren, har vi fått en trevlig matupplevelse med Eslövsknorr.

2009-02-24


 

Från milt till starkt i all enkelhet

Vi testar indisk mat i Malmö.

Visst finns heta rätter som smakar precis som dem i Indien.

INDISKT. Den här gången har vi provat en indisk restaurang, Indian Haweli, vid Möllevångstorget i Malmö. Den som varit i Asien imponeras här av att man vågat hålla samma styrka på rätterna som restaurangerna i Indien. Här råder en kufisk och trevlig stämning, med en svagt bohemisk känsla, lite som att äta tillsammans med ett kollektiv. Miljön är sparsam och lite kal. Lokalen är stor och tar många gäster, men en lördagskväll krävs bordsreservation.

   Kockarna jobbar efter en bred meny, det finns riktiga krutdurkar för den som älskar starka rätter och fina milda varianter för förstagångsbesökaren. Hos sistnämnda sitter Korma som en smäck. Det är en i svensk husmanskost mått lagom kryddad gryta med antingen kyckling, lamm eller biff. Basen består av nedkokta grönsaker i en sås med gräddig karaktär – riktigt gott och kostar precis under hundralappen. Till grytan serveras bara ris – gult så klart – sallad och nan-bröd får beställas in separat. Portionerna mättar, men är långt ifrån gigantiska. Till ett gäng på fyra kommer ett helt fat med sallad, dessvärre varken särskilt indiskt eller upplyftande – ganska mycket tråkig salladskål i botten och så tomat och gurkskivor på toppen. Roligare är nan-bröden, ett mjukt indiskt bröd bakat i lerugn, som påminner om en tjockare mexikansk tortillas. Dessa serveras härligt varma och rivs i bitar till grytan. Att dricka till rekommenderas en iskall flaska av det indiska ljusa ölet, Kobra.

2009-01-28

 


Mycket och fräscht i kristider

 

Efter all julmat, festliga helgrätter och trötta plånböcker testäter vi något som både är enklare och billigare. Dock varken mindre volymmässigt eller aptitligt.

 

MEXMAT. Centrum, Möllan och Hindby har förärats med en av Malmös mer prisvärda snabbmatrestauranger i TexMex-stuk. För det latinamerikanska köket svarar La Empanada, där det till lunch och lördagskäk finns en rad generöst tilltagna alternativ för den riktigt hungrige. Vanligaste responsen vid utportioneringen som påminner om den vid en skolbespisning brukar vara ”är detta en liten?” Och så tackar man sin lyckliga stjärna att man inte valde en stor portion istället och har därmed sparat 15 spänn och massor av övermättnadsvåndor. Kylan vid borden närmast dörren liknar också den i en kostnadseffektiv och hårt rationaliserad skolmatverksamhet.

 

Saknad smaksensation

Annars finns inga likheter med maten i plugget. I princip samtliga rätter på menyn framkallar någon form av riklig salivutsöndring och är mer än ätliga för normalgormanden. Trots att maten hålls förberedd inför de värsta ruscherna är den utomordentligt fräsch, här är sådan ruljans att inget hinner ligga. Och så är personalen trots stressen som råder typ hela tiden mycket tillmötesgående och positiv.

   På den kulinariska fronten satsar man hellre på lagom än avancerat. Det är väldigt gott och mättande, men inga exceptionella smaker som får gom och själ att fladdra bort på små rosa luddiga moln. På sin höjd bort till tillbehörsbordet där det finns kryddiga såser, lök och andra starka saker att själv försöka förstärka upplevelsen med. Tillbehören ingår liksom drycken i det - för så mycket mat - löjligt låga priset.

 

2009-01-08

 

Hungrig? Läs om fler krogtester vi gjort på matställen i Sydsverige och Öresundsregionen.

La Empanada kan prisvärd TexMex-mat.

Mex Tex efter jul?


 

Sydsvenska pizzabagare SM-klara

 

PIZZA. Om en knapp månad arrangeras det första svenska mästerskapet i pizzabakning och två sydsvenska kandidater har gått vidare till finalen i Kista. Pizza-SM är en avknoppning av nordiska motsvarigheten Pizza-NM som professionella pizzabagare har tävlat i sedan 2005.

   Chans att representera Sverige i de europeiska mästerskapen i Spanien har årets fyra finalister; Murat Alp, David Smith, Edgar Cardoso och Hassan Saraoe. De två sistnämnda är pizzabagare i Höllviken respektive Kalmar och tävlar med dels en pizza baserad på kalvrostbiff och tonfisksås, samt en exotisk strutspizza med mango och chili. De uttagna har valts ut efter receptinlämning och provsmakningar och den som till slut vinner mästerskapet ska imponera på juryn både när det gäller kvalitet, prestation och fantasi. Vinnaren måste vara snabb och säker på hand, välja rätt sammansättningar i topping och botten, samt hantera beredningen på ett hygieniskt och ordningsamt sätt.

   Förra årets nordiska mästare var Josef Hakimi från Leksand, som med sin tionde plats i Barcelona blev den enda icke italienska finalisten i topp tio. Då tävlade totalt 40 deltagare i EM.

 

2009-01-09

 


 

Har du ätit gott eller riktigt osmakligt? Skriv din egen recension och skicka in den till oss!

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007