logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

Nisse Hellberg - om då och nu

 

I lördags var det turnépremiär i Tomelilla. Vi tar ett snack med Nisse Hellberg om Wilmer X, nostalgi, familj och hälsa.

 

DANSBAND. Ingen saknade Wilmer X i lördags. Så lyder det idag i lokalpressen efter Nisse Hellbergs turnépremiär på Tingvalla i Tomelilla. Han brukar ta tjuren vid hornen och läser recensionerna även om han är kluven till fenomenet.

   – Det är absurt, särskilt när man kommer med ny skiva. Då avgör kanske några få personers dagshumör ett jobb som jag hållit på med i ett och ett halvt år. Själv tycker han också att det var en lyckad första spelning hemma i Skåne, där främst ungdomar tog del av låtarna från bland annat soloplattan Snackbar Blues.

Nisse Hellberg

Nisse Hellberg tycker mediautrymmet har slammats igen av en massa tyckare och att pratet har blivit det viktiga. För honom gäller musiken, även om han inte har något speciellt budskap, mer ett förhållningssätt.

– Jag vill förmedla frihetskänslan och oberoendet. ”Call of the wild. Don’t step on my blue suede shoes”.

FOTO: EMMA LARSSON

Wilmers 30 år i stillhet

Nisse Hellberg har inte glömt sin egen blomstrande ungdom och Wilmer X:s fester i turnébussen. Den spjuveraktiga pojkblicken finns kvar och han ”går i samma brallor” som han själv uttrycker det. Men Nisse Hellberg är en mogen man nu och inte så nostalgisk som Wilmer X-fans kanske önskar sig. Så ni kommer inte att fira det stundande 30-årsjubileet på något extravagant vis?

   – Det finns ingen anledning att räkna år, svarar han och tycker att de liksom förebilderna i Rolling Stones kan fira i stillhet och nöja sig med att lägga ut en del tillbakablickar på hemsidan. Det är tydligt att Hellberg satsar på sin solokarriär till 100 procent. Varför lägger ni inte bara ned Wilmer X och kör en återförening när ni känner för det?

   – Ett band är inget aktiebolag som har skyldighet att ge några definitiva besked. Just nu finns det inga förutsättningar och jag har inte lust att spela tillsammans med dom, samtidigt vill jag inte bränna några broar, säger Nisse Hellberg och tillägger att det inte är han ensam som bestämmer om bandets framtid. Han talar ofta om saken med den andra grundaren i bandet, som nu gjort ett helt annat karriärsval som biträdande rektor.

   – Säger Jalle Lorenson att Wilmer X inte ska finnas mer, då finns det inte mer.

Går bättre solo

Nisse Hellberg är yrkesmusiker, det är inte de andra i bandet – ska de spela tillsammans igen krävs att alla satsar lika mycket. Den romantiska ideologin man en gång hade, att alltid spela för att det är kul och aldrig för bara pengar är idag svår att leva efter.

   – Alltså, två tjejer på 10 respektive 15 år är inte billiga i drift, säger han och syftar på sina döttrar. Han är familjefar och räkningarna ska betalas, samtidigt är det en del av hans identitet att vara yrkesmusiker. Nu vill han surfa på vågen efter två framgångsrika soloplattor. Faktum är att det går bättre för honom själv än det gjorde för Wilmer X.

   – Det är en myt att vi tjänade så bra att vi alla kunde leva på det, berättar han. Själv har han kunnat försörja sig på STIM-pengarna i och med låtskrivandet och idag har han arbetat som proffs i 25 år.

 

Stolt familj

Han känner att familjen är stolt över hans arbete, även om barnen inte kan förstå att han är så exotisk att kompisarna ber om autografer när han hämtar dem på skolan. Tjejerna tyckte det var häftigt när Nisse var med på Bingolotto på tv och det häftigaste av allt var att sitta längst fram på Malmöfestivalen med pappa på scenen.

   – De undrar varför jag inte ställer upp i Melodifestivalen, men det tänker jag absolut inte göra när den ser ut som den gör. Kanske skulle jag om den var ”på riktigt” och inte som nu branschens specialavdelning. Den representerar inte musikbranschen och håller låg standard, ändå får den total dominans i media…

   Nisse Hellberg har varit Malmö trogen, men det är inget medvetet val menar han. När Wilmer X fick sitt lyft på 80-talet var det som mest svajigt med skivbolagsbyte och personlig kris. Då fanns tankarna att kanske flytta till Stockholm.

 

Tufft kneg betalade gitarren

Men så blev det inte. Vi sitter på Nisses favoritkrog, en smörgåsbutik på John Ericssons väg i Malmö. Det var faktiskt här som han köpte sitt första munspel, när lokalen inhyste en musikaffär. Biträdet fick veta i vilken tonart han spelade gitarr.

   – Och så fick jag rådet att köpa ett E-munspel, vilket ju var helt fel. Det lät inte alls bra, jag skulle haft ett A-munspel, berättar Nisse Hellberg som menar att den första gitarren lät lika illa. Den finansierades med ett hatiskt sommarjobb som tomatplockare i Viken där han kände sig utnyttjad.

   – Jag fick sju kronor i timmen och funderade på att strypa chefen och bränna ner gården. Det var nog det som drev mig till att bli musiker, och att slippa gå upp tidigt och slita. Men jobbet gav honom en Gibson SG, den som ljuder på Wilmer X:s fyra första plattor. Att det inte lät så bra var det ingen som berättade. Han körde moppe från Viken till Höganäs bara för att köpa för tjocka strängar. Så var det då. Idag har de unga artisterna en helt annan tillgång till information och stöd.

   – Det ger ett bättre utgångsläge, men talangen kanske inte alltid hänger med.

 

Kollar vågen

Att det skulle vara någon skillnad att spela i Skåne och övriga landet håller inte Hellberg med om. Så Wilmer X var ingen lokal företeelse?

   – Det är en missuppfattning. Vi spelade i hela landet och lika mycket i universitetsstäderna Luleå och Umeå som i Lund. Det är ingen skillnad, människor är likadana överallt, säger han men erkänner att publiken är större här nere och att två av tre skivor säljs här. Men Nisse Hellberg håller sig till skånskan och en internationell karriär verkar otänkbar.

   – Vi gjorde två försök med Wilmer X, i slutet av 80-talet och i mitten av 90-talet, men det var inte läge någon av gångerna, fortsätter han. Småbarnen hemma och prestigefyllda utnämningar i Sverige fick Nisse att hålla bandet helskånskt. Men ett visst intresse har nu visat sig i Norge, så där blir det några spelningar under den kommande turnén. Men Danmark då?

   – Kanske, men vår skånska dialekt har danskarna aldrig gillat. Förr fick vi till och med boka våra spelningar på engelska för de förstod inte vad vi sa.

Nisse Hellberg hemma i Malmö.

Turnélivet har förändrats sedan Wilmer X glansdagar. Då behövdes två bussar för att få plats med PA-anläggningen, bandet och dess stab.

– Idag har ställena egna anläggninar. Senast vi spelade åkte vi var och en för sig, med tåg och bil. Det kändes inte som Wilmer X...

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Malmö.

Nisse Hellberg har funderat på att flytta från Malmö, men har stannat kvar. Här köpte han sitt första munspel.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

På fredag väntar nästa spelning i Kristianstad. Nu har han några dagar på sig för eget välbefinnande. Kanske blir det lite fotboll, som han tränar ett par gånger i veckan. Han tycker träningen ger dubbel vinst – dels motion och ett sätt att hålla vikten. Turnélivet med många restaurangbesök ökar lätt på kroppshyddan och när han fick ont i ryggen var det dags att göra något åt saken. Och långsmale Hellberg säger sig ha anlag för kulmage…

   – Jag började banta 1983 efter att ha fått en chock på vågen. Jag tänkte att den måste visa fel, och skakade den upp och ned. Sedan dess har Jalle retat honom för hans förkärlek för lightprodukter.

   – Men det är en nidbild att jag bara beställer sallad och dricker lightläsk, rättar Nisse Hellberg med ett smil. 080304

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot.

Nisse Hellberg är aktuell med turné i Sydsverige och spelar på Scala i Kristianstad på fredag och Tivoli i Helsingborg på lördag. Nästa vecka gäller Göteborg och Jönköping, först den 10 april kommer han till Palladium i Malmö. I samma vecka spelar han i Gislaved.

En tiger i tanken.

 


 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007