Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Ferrari California Ferrari California Ferrari California

Snabba åk lockar fram passionen i seg bransch

MOTOR. Ett hiskeligt vrål, ett kraftigt ryck och jag trycks mot ryggstödet när racerföraren vid min sida accelererar fullt ut. Det känns som om livet snabbt kan ta slut i den här hastigheten, men det är förstås inte tanken med evenemanget som går under slogan – Speed for Life, även om den i fartens hetta ter sig lite motsägelsefull.

    Det luktar bränt gummi och svarta avgaser som aldrig skulle komma från den nya fina elsportbilen inne i utställningshallen. Vi befinner oss på en provisorisk racerbana utanför mässhallarna i Malmö. Ett gäng racerförare, Kenny Bräck och company finns på plats efter öppnandet av årets motormässa i morgon. Under helgen ska de till förmån för Barncancerfonden köra fartglada besökare runt banan inne på mässområdet.

 

Racernostalgiker

En annan före detta racerförare, svensk racings största stjärna genom tiderna, Ronnie Peterson, uppmärksammas också under mässan. Till hans minne visas bilder tagna av den engelska bildbyrån LAT, som specialiserat sig på motorsportsbilder. De har gjort en utställning om ”The Superswede” med förevigade ögonblick från hans motorsportskarriär även utanför Formel 1-banorna. Bilderna har övertagits av Ronnie Peterson Museum och visas upp för första gången i Sverige under de kommande mässdagarna.

    Bilder i all ära, men till ett sådant här evenemang kommer de flesta för ”the real thing”. Därför finns också Ronnies nyrenoverade Formel 1-bil på plats i Malmö. Det är en March 721X från 1972 och står uppställd som en helig ikon i en av montrarna. Den enda som kört den är Ronnie Peterson själv sägs det. Bilen har nyligen genomgått en minutiös totalrenovering av Magnus Ahlqvist och är nu helt komplett med motor och allt.

 

18 nya bilar

För tredje året i rad har också studenter vid Lunds Tekniska högskola byggt en racerbil. Tanken är att studenterna ska lära sig att genomföra ett industriellt projekt i praktiken från de första designidéerna till det sista testet. Med bilen ska de delta i tävlingen Formula Student mot ett hundratal konkurrenter från hela världen, på den klassiska Silverstonbanan i juli.

    Annars är det naturligtvis nya häftiga bilar som står i allas blickfång, även om de flesta tänker minst på att skaffa ny bil just nu. Det är väl nu om någon gång, på den 28:e motormässan här, som branschen behöver visa upp sina nyheter. Och visst blir det premiärvisningar i den nedlagda gamla Saab-fabriken, dock inget från Saab vilket kanske inte förvånar.

    – Men det är ofattbart att inte Volvo är med och visar upp sig och slåss om Saabs gamla kunder, säger Ronny Svensson vd på Ynnor AB, som ännu inte har märkt samma dramatiska försäljningsnedgång på företagbilsidan.

    Det blir istället 18 andra bilpremiärer. Sverigepremiär för både hybridbilen Honda Insight, italienska cabrioleten Ferrari California och Mercedes E-klass Coupé som kommer direkt från Genevémässan. Trots att försäljningen av Mitsubishi iMiev inte startar från om ett år visas elbilen redan nu. Den skånska publiken, senast runt 38 000 personer, kan även på nära håll se den eldrivna sportbilen Tesla. Årets bil finns naturligtvis också på plats, Opel Insignia, valdes nyligen av 59 motorjournalister från 23 länder.

 

Anpassas med begagnat

Helt ignoreras inte den rådande lågkonjunkturen. Det finns inga tvåvåningsmontrar och de vräkigaste presentationerna har fått stanna hemma. Hallarna verkar inte lika proppfulla av nybilar, sportbilar, motorcyklar och tillbehör som tidigare år, istället har man kompletterat med en handelsplats för begagnade fordon. En auktion på söndag klubbar bland annat sportbilar, familjebilar, båtar och transportbilar som fyller en av de större hallarna. Tidigare har andrahandsmarknaden varit utesluten från den här spelplatsen, men nu har intresset för bilauktioner blivit så stort bland både konsumenter och företag att man får tänka om och anpassa sig till folks plånböcker.

    – Såvitt jag vet är detta första gången en auktion i denna skala hålls på en mässa i Sverige. Eventet är precis vad marknaden efterfrågar idag, säger Michael Luft, marknadschef på KVD Kvarndammen AB som håller i värderingar av besökarnas egna bilar och auktionen där bilar ska gå under klubban i ett högt tempo.

    Motormässan har länge varit ett familjeevenemang, men barn som springer runt bland de nya bilarna och provsitter på egen hand försöker man nu få styr på. Barn är välkomna att se hela mässan, men då i sällskap med sina föräldrar, annars hänvisas de till pysselbord precis som hos bilhandlaren. På mässan går man till och med ett steg längre och har engagerat utbildad personal som tar hand om småttingar mellan 3 och 11 år. Drömscenariet är förstås att föräldrarna får någon timme för sig själv, som till slut utmynnar i ett fordonsköp. Frågan är bara om vi handlar familjens bil lika snabbt som vi köper skor.

2009-04-15

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 

Se fler bilder från motormässan 2009.

Ronnie Petersons Formel 1-bil.

Äntligen fick Mikael Ahlqvist starta sin drömbil efter totalrenoveringen. Han har lagt ned mer än tusen timmar på Ronnie Petersons gamla Formel 1-bil March 721X från 1972.

Se filmen!Se Mikael Ahlqvist starta Ronnie Petersons Formel 1-bil

 

Se filmen!Vi testar racerbanan

 

Vi testar Speed for Life-banan

På motormässan i Malmö hoppas man att passionen bland motorentusiaster ska märkas mer än branschens lågkonjunktur. Speed for Life återkommer, i helgen kan besökarna köpa åk i en tävlingsbil som styrs av Kenny Bräck eller en annan racerförare. Biljetten kostar 800 eller 1 500 kronor beroende på tur och merparten av intäkterna går till Barncancerfonden.

 

 

 

Premiärbilar på Motormässan 2009

 

Audi A5 Cabriolet
Audi A4 allroad
Audi R8 med V10
BMW Z4 Roadster
Ferrari California
Honda Insight
Land Rover Freelander 2 TDV4 SE Stop Start
Maserati Quattroporte Sport GTS
Maserati Granturismo S Automat
Mercedes E-klass Coupé
Mitsubishi iMiEV
Opel Insignia Sport Tourer
SEAT Exeo
VW Golf GTI

 

 

 

Tesla

En annan sportbil, Tesla, som varken hörs eller stinker. Här tankas den via 220 volts-uttaget i väggen.

 

Se filmen!Se Mikael Ahlqvist starta Ronnie Petersons Formel 1-bil

 

Se filmen!Vi testar racerbanan

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007