MUSIKAL. En äventyrlig och magisk teaterupplevelse för alla mellan 7 och 107 år lyder slogan. Därför plockade eventnews till sinnet lastgamla reporter med sig 7-årige recensenten Lime till Köpenhamn i helgen, för att se musikalen Mary Poppins som precis haft premiär på anrika Det Ny Teater.
Guld och kristall
Teatern ligger vid planetariet, bara ett stenkast från Scandic Copenhagen, med ganska bra parkeringsmöjligheter denna lördagskväll. Redan vid entrén till den guldkantade teatern börjar upplevelsen för både gammal och ung. Efter att kläderna deponerats i garderoben för 40 danska kronor rivs biljetterna av uniformerad personal vid den magnifika teatertrappans fot. Även om du är 107 år försök skippa hissen. Kristallkronorna gnistrar ikapp på vägen upp till de sammetsklädda balkongerna och logerna. Här har damer i frasiga långklänningar och stiliga herrar i frack svept fram i 100 år för att underhållas i intim samvaro.
Salongen är inte särskilt stor, men en av de vackraste i Öresundsregionen.
– Runt hela sitter örnar målade i guld, berättar Lime som
strax nedanför den djupa men inte så breda scenen huserar den levande orkestern nästan som fångar bakom rök och konfettiregn. Utrymmet runt scenen utnyttjas till max. Fram till och med nyårsafton spelades Les Misérables här, två dagar senare var scenen tom och golvet bröts upp så att teaterns 14 hantverkare kunde bygga ett nytt till Mary Poppins. De få barn som kommit första helgen för att se den tre timmar långa kvällsföreställningen med start klockan 20 håller sig vakna utan problem även om det kan kännas långvarigt för de yngsta. Kulisserna byts ofta i de två akterna – upp ur golvet stiger hustak och skorstenar och skorstensfejaren själv. Han, yrket till trots, är lika proper, käck och präktig som resten av rollfigurerna. Ned från taket sänks de olika miljöerna som kan belysas både inne från scenen och utifrån salongen för att åstadkomma olika effekter och dimensioner. Det Ny Teater är känd för att inte spara på krutet när det gäller scenografin.
Det Ny Teater är en upplevelse i sig.
FOTO: LILL ERIKSSON
|
Det exploderar, både bildligt och bokstavligt talat, särskilt i Poppins köksscen och i en kavalkad av starka färger där teaterns kostymskrädderi fått blomma ut. Engelska teamet bakom danska Beauty and the Beast - regissören och koreografen Lisa Kent och scenografen Terry Parson ligger bakom även denna musikal. Det visuella imponerar mest på eventnews unga utsände.
– I en kappsäck fick det plats en jättelång växt och från väggen drogs en hel säng ut, avslöjar Lime i pausen, helt på det klara med hur allt egentligen hänger ihop. Det är om dekoren, märkliga förvandlingar, plötsligt levande saker och ”omöjlig” rekvisita som Mary Poppins trollar fram, som samtalen handlar om efteråt. Men också de unga skådespelarnas insatser, barnen Jane och Michael Banks, spelade av tre alternerande uppsättningar unga killar och tjejer, fascinerar med sina talanger.
Jane, Mary, Michael och sotaren är huvudpersonerna i en magisk föreställning för hela familjen.
FOTO: JONAS LODAHL
Det är dem som barnskötaren Poppins ska uppfostra medan fadern arbetar inlåst på sitt kontor och modern strävar efter att bli en accepterad societetsdam. Det går till en början inte så bra eftersom barnen enligt nannyn inte vill lyssna. Det löser hon genom att lämna hemmet, ivägflygandes nattetid med paraplyet som färdmedel. I musikalen finns som tur är lika mycket humor. Dialogen är tydlig och danskan inte alls omöjlig för ett svenska barn att förstå, eftersom sångerna och skådespeleriet förstärker handlingen och budskapet.
– Men ibland fattade jag inte varför publiken skrattade, säger Lime om några av de talade skämten. Scenen med barnen och Poppins besök hos ”bokstavsdamen” uppskattas också. Där producerar hela ensemblen minst sagt komplicerade ord med mycket välrepeterad dans och sång i ett högt tempo. Ett starkt genomförande med tanke på att föreställningen spelades igenom första gången bara en vecka innan premiären.
Musikalen är nyskriven, baserad på Walt Disneys filmklassiker från 1964. Många av Richard M. och Robert B. Shermans sånger är med och kompletteras med ny musik av George Stiles och Anthony Drewe. Mary Poppins hade världspremiär på Prince Edward Theatre i London 2004 och två år senare gick den upp på Broadway där den fortfarande spelas för fulla hus. I Köpenhamn spelas musikalen fram till maj månad.
2010-02-22
LILL ERIKSSON
|