Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

 

Joe Labero går igenom en liggande kvinna.

Joe Labero förbryllar skåningarna när han tycks promenera rakt igenom en levande kropp. FOTO: LILL ERIKSSON

Ren magi när Labero kommer till stan

eventnews recenserar Joe Laberos trolleriföreställning som turnerar på flera skånska orter just nu.

MAGI. Med en stor fet cigarr mellan läpparna och en för kvällen hyrd motorcykel mellan benen rullar han in i Malmös konserthus. Utanför står Joe Laberos två långtradare och gigantiska buss. Den Smålandsfödde illusionistens kringresande sällskap uppges bestå av 25 personer och på fredagen ska de ge både en eftermiddags- och en kvällsföreställning i staden.

 

Alla hans fordon vittnar om omfattande utrustning och teknik, men denna är skickligt dold för oss i publiken. Scenen är avskalat minimalistisk. Det som behövs för varje nummer bärs in av Laberos engelsktalande butler och två manliga hjälpredor klädda i vita overaller. Med rätt ljus, blandad hårdrocks- och klassisk musik känns miljön futuristisk och seansartad.

 

Det är upp till Joe Labero själv att åstadkomma en personlig stämning.

     – Jag har spelat golf mot Bill Clinton två gånger. Han har 6,0 i handicap och jag har 11,0. Jag vann båda gångerna, berättar Labero i ett förtroligt försök. När några av skåningarna i publiken har fått presentera sig och Joe visat att han har koll på alla människorna är man snart på samma våglängd.

 

Hela föreställningen är en hyllning till stjärnan själv. På de två stora bildskärmarna visas bilder på Joe Labero genom hans 20 år långa karriär. Hur han intervjuas av media, minglar på en lustjakt, kör lyxiga bilar och till slut fräser iväg genom luften i en JAS. Som tur är visas också ett av hans fantastiska nummer som skicklig yrkesman. Han viker fram 500-lappar av 100-lappar inför en förbryllad skånsk bankkassörska. Det är från hans andra tv-framträdande i SVT:s dolda kamera-program 24-Karat, inspelat på en bank i Malmö 1992.

 

Fredagens Malmöpublik får se revalveringen med det magnifika sedeltricket live. Och blir lika förbryllade. Det är ett av numren som till och med gör eftermiddagens alla barn mållösa. Annars har de en egen förklaring på det mesta som Labero gör på scenen. De har redan sett några av trollkonsterna i det samtidiga familjeprogrammet Helt magiskt i SVT. Labero passar på med turné i Sverige, som efter Malmö i dagarna även besöker Helsingborg, Kristianstad, Trelleborg och Karlskrona.

 

Inga tigrar, men papegoja och kanin var med i Laberos 20-årsshow.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

Den Anticimexanställde utan strumpor var beredd att slå handen på påsen med den trasiga flaskan.

Den Anticimexanställde utan skor i publiken var beredd att slå handen på påsen innehållande en trasig flaska.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

Joe Labero trollar fram flaskor.

FOTO: LILL ERIKSSON

Joe Labero

Joe Labero gjorde Las Vegas-artad entré i Malmös konserthus. FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

Vi förnuftigt rationella vuxna sitter mest mållösa hela tiden. Det kvittar hur vi kämpar emot - det är bara att låta sig dribblas bort av flinka fingrar och ständiga överraskningsmoment. Viljan finns där, men hjärnverksamheten tar all kraft - ingen har tid att busvissla eller klappa händer.

     – Jag fortsätter när applåderna har lagt sig, säger Labero skämtsamt och ger publiken lite tid att hämta sig.

 

Vid 12 års ålder fick Lars Bengt Roland Johansson sin första trollerilåda och bestämde sig att bli professionell magiker. Som 16-åring vann han 1979 svenska juniormästerskapen i magi i Karlstad. Han fick sitt genombrott på Berns salonger i Stockholm 1991 med föreställningen A Magic Night, som han satte upp mot alla rekommendationer. Den visades 657 gånger och är inte lätt att toppa.

 

Då var konceptet nytt och modernt i Sverige. Och showen var stationär. Labero kunde rigga utrustning för spektakulära Vegasinspirerade nummer. Han visade sig bokstavligen på styva linan när han den gången framförde sin mc på en vajer högt upp i luften. På turné måste det bli lite enklare och han kunde ha kortat ned de två timlånga akterna något.

 

Istället fyller Joe ut med nummer som egentligen inte har att göra i en världsartists program. Det blir lite ”trollerilåda” över tricket med flaskorna som aldrig tycks ta slut. Samtidigt är detta lika mycket en humorshow som trollerishow. Inte pretentiöst och gravallvarligt som Siegfried och Roys föreställningar i Las Vegas. Men så har ju Labero inga tigrar.

 

Trots sin begränsade budget - Joe spelade in runt en miljon kronor på fredagens båda föreställningar - är jubileumsshowen ur alla aspekter enastående. Värd sitt ansenliga biljettpris. Joe Labero får bord att sväva över våra huvuden, han tycks promenera genom en liggande kvinna och han trollar bort både henne och sig själv. Det dramatiska balanseras med lika outgrundliga mynt- och korttrick. Sammantaget alltså en mycket proffsig trollerishow med både högt och lugnt tempo.

 

Men även solen har sina fläckar. Och publiken har svårt att acceptera missar av en artist på den här nivån, oavsett hur små misstagen är. Nya nummer kräver hård träning. Den nysläppta smartphonen var svår för Labero att få in i en ballong. Och när den skulle krossas med en slägga tajmade inte ljudet av klirrande glas.

 

Det är uppfriskande att se att Labero vågar sig på nya svåra saker. Både showen och han själv har utvecklats de gångna 20 åren. Gamla akter förfinas. Tricket att länka ihop publikens vigselringar involverar nu fler personer. Men de lättklädda damerna på scenen har reducerats till endast en. Labero är drygare, men medvetet och på ett humoristiskt sätt som är tydligare live än i tv. Han har lagt av med favoritrepliken ”looky, looky” (titta nog). Nu skryter han istället om alla städer han har bott i och drar torra vitsar på löpande band. Charmen och karisman hänger med än och trollerimässigt är Labero fortfarande sensationell.

2011-10-29

 

LILL ERIKSSON

 

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

      Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

Här finns vi på Facebook!

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007