Förstasidan                                        - för nöjes skull


 

 

 

Slut på idrotts- och kulturbidrag

Sparbanksstiftelser köpte aktier för lånade pengar

BIDRAGSSTOPP. När sparbanksstiftelserna stoppar sina bidrag tappar svensk idrott 40 miljoner kronor i år. Stiftelserna äger sparbanker i hela landet och har genom åren blivit en känd sponsor inom bland annat idrott och kultur. Förra året delade stiftelserna ut 332 miljoner kronor och har bland annat sponsrat flera arenabyggen. I Klippan fick pensionärsbowlarnas förening 4 000 kronor i bidrag av Sparbanksstiftelsen i Skåne förra året. Nu är det slut på pengarna skriver Svenska Dagbladet, men det stämmer inte riktigt. Alla små projekt under 200 000 kronor ska få sina pengar.

    – Hade vi fortsatt ge även de stora mottagarna pengar hade vi varit tvungna att sälja av aktier, säger Thomas Boström på Sparbanksstiftelsen Skåne till Sveriges Radio P4. Han är tacksam att de stora mottagarna har accepterat att avstå.

 

De har egentligen inget val - stiftelsen kan inte betala ut alla de pengar som de lovat och har beslutat att med omedelbar verkan stänga anslagsverksamheten. Tillsvidare kommer alltså inga nya anslag att beviljas och möjligheten att ansöka om pengar är stängd. Därmed får bland annat Drömmarnas hus i Malmö hitta andra finansiärer, eftersom man går miste om elva miljoner som de blivit lovade från stiftelsen till nästa år. Likaså missar Lunds universitet totalt elva miljoner i uteblivna bidrag, varav 2,5 miljoner skulle gått till centret för konstarter Interart i Malmö. Totalt är det 30 miljoner kronor som stiftelsen inte kan betala ut till projekt inom idrott, kultur och högskola.

 

Orsaken uppges vara kursraset, men kritik har riktats mot de ansvariga som belånat bankens aktieportfölj och brutit mot sparsamhetsparagrafen. Swedbanks aktiekurs föll med 90 procent från början av 2008 fram till bottennoteringen i mars. Förvaltningsbolaget har lånat över en miljard kronor med aktier som säkerhet, men under våren har lånen blivit mer värda än aktierna och panterna har krävts in.

    – Ja, det kan man konstatera så här i efterhand. Men planen var att vi i förvaltningsbolaget skulle öka vårt ägande över tiden och kursen var så nedpressad att vi trodde att vi skulle göra en bra affär, säger Ingvar Melin, vice ordförande för stiftelsernas förvaltningsbolag till Svenska Dagbladet. Enligt tidningen har Stiftelsen i Skåne idag bara några miljoner i kassan och Swedbank-aktier som inte ger någon utdelning.

    – Vi har varit den mest utdelningsprogressiva stiftelsen. Men det är inget jag ångrar, säger Hans Laufeld, ordförande i Skånestiftelsen som sponsrat bland annat nya Swedbank stadion i Malmö med 25 miljoner kronor. Anslagsverksamhet som har pågått sedan 1996 och fram till och med 2008 har delat ut totalt 475 miljoner kronor. 090429

 

FAKTA

 

I Sverige finns 22 sparbankstiftelser som under många år har delat ut bidrag och stipendier till forskning, näringsliv, kultur och idrott. Sedan 1991 har det handlat om totalt 2,7 miljarder kronor.

 

Stiftelsernas historia börjar i slutet av 1980-talet. Då skulle de folkliga sparbankerna ges en ny ägarform för att kunna hänga med i den allt hårdare konkurrensen. 1991 sa regeringen ja till att sparbankerna fick ombilda sig till bankaktiebolag.

 

Efter ny lagstiftning föddes elva sparbanksstiftelser, som ägare till varsin regional bank. Och så kom den förra finanskrisen. Det påskyndade sammanslagningen av de elva sparbankerna och Sparbankernas Bank till Sparbanken Sverige där stiftelserna blev dominerande ägare. Stiftelserna blev alltså storägare i det som senare blev Swedbank.

 

När banken bad regeringen om statliga lånegarantier kom motkravet om en central motpart att förhandla med. Stiftelserna kom då överens om att lägga in två tredjedelar av sina sparbanksaktier i ett gemensamt förvaltningsbolag. Det är detta bolag som nu har kraschat.

 

Stiftelserna har i Swedbanks nya ägarbild bara 4,6 procent av aktierna. Innan kraschen ägde de 14,5 procent av aktierna i Swedbank. Förvaltningsbolaget som föddes ur den förra finanskrisen föll alltså i den andra.


 

SM i Lund för truppgymnastikens juniorer

GYMNASTIK. I helgen tävlar landets unga gymnaster mot varandra när junior-SM i truppgymnastik arrangeras för första gången i Lund. Det är både killar och tjejer mellan 13-19 år som tävlar i grenarna trampett, tumbling och fristående.

 

Skåne i täten

I år kommer 50 lag till Skåne som tävlar i en av Sveriges snabbast växande idrotter. Truppgymnastik är en stor sport i Sverige och växer med ungefär tusen nya deltagare varje år. Idag är truppgymnastiken den absolut största gymnastikdisciplinen och har uppemot 15 000 utövare i landet. Skånelagen tillhör eliten med Stockholm, Göteborg och Örebro som tuffaste konkurrenter.

    – Flera av de bästa truppgymnasterna finns i Skåne. Regerande EM-mästarna i damklassen, GF Ling, och herrarna från Kämpinge GF, brukar alltid kämpa om medaljerna även internationellt, säger Lotta Strandberg, tävlingschef i Lund. Det främsta motståndet kommer från Stockholm i dam- och herrklassen, men från Örebro och Göteborg när det gäller mixedklassen.

    – LUGI gymnastik är en av Sveriges bästa klubbar och vi räknar med en riktig folkfest i helgen. Truppgymnastik är en perfekt publiksport med en hel del spektakulära moment, fortsätter Lotta Strandberg.

    Sverige arrangerar även EM i truppgymnastik 2010 i Baltiska hallen, Malmö. Arrangörsförening blir Motus Salto. Då blir det kvaltävlingar den 22 oktober och finaler den 23 oktober. Ett 15-tal länder förväntas delta, där Sverige är regerande EM-mästare med skånska GF Ling i damklassen. Vi tillhör toppnationerna tillsammans med Danmark. Men först alltså tävling för de yngre gymnasterna på nationell nivå på lördag och söndag.

    – Vi räknar med minst 600 tävlande och arrangemanget kommer totalt att locka närmare 1 000 personer, uppskattar Lotta Strandberg.

 

400 rephoppare

Det är högt tempo, musik och volter som kännetecknar gymnastikens freestyle. I grenen fristående gäller gymnastik på matta och då ska truppen röra sig koreografiskt som en enhet. Den andra grenen tumbling är volter i en rad och vid trampetten görs hopp med volter. I de tre grenarna tävlar lagen som kan bestå av mellan 6 och 12 gymnaster. I sommar väntar ännu ett superaktivt evenemang i Skåne. I slutet av juli går EM i hopprep av stapeln i Kämpinge idrottshall i Höllviken – då kommer runt 400 rephoppare från hela Europa. 090423

Truppgymnastik

Sverige arrangerar även EM i truppgymnastik 2010 med ett 15-tal länder som deltar. Sverige är med skånska GF Ling regerande EM-mästare i damklassen och tillhör toppnationerna tillsammans med Danmark.

FOTO: ANDREAS SVENSSON/WESTPHOTO

 

Truppgymnaster

JSM i Lund startar på lördag klockan 10.15 i idrottshallen på Högevallsgatan.

FOTO: ANDREAS SVENSSON/WESTPHOTO


 

Fotbollsmamma berättar

SAMTAL. Fotbollssagan om bröderna Elm är det många som följer. David, Viktor och Rasmus blev svenska mästare 2008, sedan dess är Viktor proffs i Holland, Rasmus har gjort succédebut i landslaget och David ses av en del som den främste spelaren i syskonskaran. Längs den krokiga vägen innan framgångarna har mamma Ulla varit ett stort stöd. När ena sonen utsattes för mobbning och när den andra sonen inte platsade i pojklaget, då ryckte hon in och fick nytta av sina pedagogiska erfarenheter som lärare. Idrottssverige följer fortsättningen på sagan. Intresserade i Sydsverige kan göra det live när Ulla Elm på måndag samtalar på Dunkers kulturhus om hur hon och sönerna har lyckats. Samtalet leds av TV-sportens skånske journalist Ken Olofsson, som nyligen skrivit boken om Sveriges store fotbollsledare, Lennart Johansson. 090421

 

 

Strandfotboll vill växa i Helsingborg

BEACHFOTBOLL. Förra årets strandfotbolls-evenemang på Fria bad i Helsingborg planeras växa sig större i år. I september spelades en turnering i beachfotboll där, vilken arrangören Elit Sport Konsult, tror kan locka en större publik och runt 160 deltagare om den hålls mitt på sommaren.

 

Samba på stranden

Därför förläggs årets tävling till den 11 juli då lagen gör upp i en så kallad Sambarink – en uppblåsbar rink på 27 x 13 meter med integrerade mål. Temat blir på just samba, med bland annat musik från Brasilien, underhållning och senare efterfest på en krog i stan. Vem som helst kan anmäla ett lag som ska bestå av mellan tre och sex personer. 090417

Strandfotboll på Fria bad i Helsingborg.

Förra årets 8 lag ska i sommar bli 28.

FOTO: ELITKONSULT.SE


 

Världscupen i fälttävlan i Malmö.

För åttonde gången står Malmö värd för en deltävling i fälttävlans världscup.

Ridsportens triathlon igång

 

FÄLTTÄVLAN. I helgen tävlade ridsporteliten i fälttävlan i världscupens första deltävling på Nya Zeeland. Årets cup består av nio deltävlingar med final i Polen i slutet av augusti. Malmö stad har satsat 2 miljoner kronor på genomförandet av Malmö City Horse Show 2009, där en av fälttävlans deltävlingar ingår. Evenemanget hålls på Ribersborgsfältet den 21-24 maj och omfattar, förutom världscuptävlingen, också nationella hopptävlingar samt familjearrangemang med både hästar och hundar. Världscuptävlingen avgörs de två sista dagarna.

 

Tuff bana kompletteras med nationell

Banan ligger nära både centrum och havet och uppges vara en av de mest avancerade i världen, en så kallad CIC***. Bandesigner är Pelle Magnusson, som har många års internationell erfarenhet av banbygge. Men världscupens bana i Malmö är så tuff och svår att de svenska ekipagen har svårt att ta sig igenom den på ett säkert sätt. Många av ekipagen är inte kvalificerade nog att klara av den, men får på en mindre avancerad bana möjlighet att starta i en trestjärnig tävling ändå. Den lättare banan är ny för i år och hett efterfrågad av ryttarna, men där tävlas alltså bara på nationell nivå.

    Det kan bli fler evenemang för hästtokiga i Skåne framöver. Malmö har också ansökt om att få arrangera ett kommande Europamästerskap i fälttävlan och försöker med Region Skånes hjälp profilera staden som destination för internationella tävlingar inom ridsport.

    – Vi har goda förhoppningar om att kunna arrangera ännu större tävlingar i framtiden, säger kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (s). 090417


Hyllinge Gif firar med kändismatch

FOTBOLL. Fotbollsklubben Hyllinge GIF firar 85-årsjubileum i år och det gör man genom att spela en match mot TV-All Stars i sommar. Det är det gamla tv-laget i modern tappning, alltså ett lag med bland annat tv-kändisar, skådisar och före detta fotbollshjältar som det skånska laget möter på Hyllinge idrottsplats. Alla kommer alltså inte från fotbollsvärlden, men alla som är med och underhåller publiken måste kunna spela fotboll, det är ett krav. Exakt vilka som spelar i Hyllinge i sommar vet inte ens arrangören.

    – Vi har en trupp på 100 spelare så det är olika från match till match. En månad innan matchen får arrangören veta vilka som ingår i truppen, säger Landskronafödde sportjournalisten och Tv Allstars lagledare Patrik Ekwall. I den jubilerande klubben vill man för egen del hålla en lokal profil.

    – Med i vår startelva kommer Marjan Svab som är krönikör på Helsingborgs Dagblad, berättar Sebastian Månsson, spelare och styrelsemedlem i Hyllinge GIF. Klubben har även kontaktat Masse Magnusson, en av landets bästa anfallare under 80-talet, med en förfrågan att medverka.

    – Inget är klart i nuläget, han är dock intresserad.

Det spelas två förmatcher vid lunch och efter huvudmatchen klockan 14 blir det bankett på Folkets Hus i Hyllinge. Matcherna spelas den 27 juni. 090414

Kommer Mats Magnusson?

Säsongen 1989/1990 vann Masse skytteligan i Portugal med SL Benfica med 33 mål på 31 matcher. Han lyckades dock inte vinna Guldskon, då Hristo Stoitchkov i bulgariska ligan gick förbi i sista omgången. Magnusson spelade tillsammans med Henrik Larsson i Helsingborgs IF och var tillbaka i allsvenskan 1992. Han har även spelat i andra skånska lag som Malmö FF och Högaborgs BK.

Källa: Wiki


Fem miljoner till handbolls-VM

 

HANDBOLL. Fem miljoner kronor satsas på genomförandet av VM i handboll i Malmö 2011. För innevarande år har kommunstyrelsen i Malmö nu beviljat fritidsnämnden ett anslag på 400 000 kronor för arrangemangen i Malmö. Pengarna ska gå till bland annat projektledare och marknadsföring. Resterande 4,6 miljoner ska täcka kostnader för åren 2010 och 2011, och beaktas i kommunens årsbudgetar för respektive år.

    – VM i handboll är ett jättearrangemang som kommer att betyda oerhört mycket för Malmö som evenemangs- och idrottsstad, säger kommunalrådet Carina Nilsson (s). Vi kan räkna med ett mycket stort antal besökare och därmed också betydande inkomster för besöksnäringarna.

    Staden är primär värdstad för evenemanget och finalen kommer att spelas i Malmö arena. Andra skånska matcharenor för VM-handbollen finns i Lund, Helsingborg och Kristianstad. 090408


Skåneidrott på PR-resa i Stockholm

 

PRESENTERAT. Det ska bli fler idrottsevenemang i Skåne framöver. Åtminstone om Skåneidrotten får som den vill. Nyligen åkte distriktsförbundet tillsammans med Region Skånes särskilda evenemangsbolag Event in Skåne till Stockholm för att presentera vilka möjligheter till idrottsevenemang som finns i regionen. Tillsammans har de tagit fram ett startkit för framtida arrangörer, som ska göra det lätt att planera sportevenemang på Sveriges sydligaste orter. Malmö Idrottsakademi, MIA och Malmö arenas vd Karin Mårtensson var också med på presentationen som hölls på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH. Hon berättade om sin arena och om den kommande SM-veckan i år, EM i truppgymnastik 2010 samt VM i handboll 2011. Även evenemangschefen Peo Bergqvist och evenemangssekreteraren Ola Erlandsson från Malmö Stad deltog.

Var någon annan skånsk ort än Malmö representerad?

    – Vi och Event in Skåne representerande hela länet, eftersom inbjudan handlade om att ”Ta hem spelet till Skåne”, säger Skåneidrottens förbundschef Mats Werne till eventnews. Till detta kom sedan representanter från MAI, Malmö arena och från svenska handbollsförbundet, gymnastikförbundet för att presentera olika case.

090406, uppdaterad 090407


Laxarna tillbaka i ettan efter Jonstorps fall

 

 

HOCKEY. Under onsdagskvällen säkrade Mörrum Hockey ett kliv upp i hockeyns division ett, efter en tuff insats under kvalserien. Inför matchen på bortais mot Jonstorp stod det klart att oavgjort eller vinst skulle räcka för att passera Ulricehamn i tabellen. Detta lyckades Mörrum med när de besegrade Jonstorp med 6-3.

 

Sydsvenskt i ettan

Mörrums Mikael Johansson avgjorde tillställningen definitivt genom att i slutminuten göra lagets sjätte mål i en tom Jonstorpskasse. Mörrum gör nu, efter ett år i division två sällskap i ettan tillsammans med sydsvenskarna tvärs över landet - Halmstad. Därmed blir det många intressanta matcher av derbykaraktär under säsongen 2009/10 för Bleingeborna, däribland möten mot Karlskrona och Olofström. 090403

Det blir många sydsvenska hockeymöten i division ett framöver. Både Halmstad och Mörrum är klara för ettan-spel. I söndags besegrade Mörrum seriesegraren Halmstad med 5-3 i sista hemmamatchen för säsongen.

FOTO: ROGER KARLSSON


Färre ser damfotboll

– guldtippat skånelag kan vända trenden

Ldb FC

Många tror på Malmöguld i år. FOTO: URSZULA STRINER

FOTBOLL. Umeås fotbollsdamer råkar efter fyra år i toppen av allsvenskan ut för tuff konkurrens. Och hotet kommer från syd. Det trodde i alla fall deltagarna i damallsvenskans upptaktsträff på Operakällaren i Stockholm häromdagen, där 57 procent av de 150 deltagarna trodde att Ldb Malmö blir årets guldvinnare. Alla verkade vara överens om att Ldb har den bredaste truppen och den bästa ekonomin. Bara knappt 20 procent trodde att Umeå försvarar guldet, skriver svenskfotboll.se. Anledningen är Umeås förluster av Marta, Frida Östberg och tränaren André Jeglertz. I topp tippas Malmö, Umeå, Linköping och Örebro - precis som i herrallsvenskan, klubbar från medelstora städer får nu ögonen på sig.

Kvinnligt ledarskap i syd

I årets damsäsong spelar en lång rad unga svenska spelare och de bästa spelarna från Finland och Island. De finska vill spela i en så bra liga som möjligt inför EM i Finland i sommar. Förra årets nia i tabellen, Kristianstad, har förstärkt med tre isländska spelare och nya tränaren Elisabet Gunnarsdottir. Fortfarande är det skralt med kvinnliga tränare i damallsvenskan – bara två stycken, båda i södra Sverige. Den andra är finländskan Marianne Miettinen i nykomlingen Stattena från Helsingborg. Miettinen har två finländskor i laget, varav veteranen Jessica Julin får dra ett tungt lass för att kunna hålla laget kvar. Det allmänna tipset från upptaktsmötet var att båda nykomlingarna Stattena och Piteå får återvända direkt till division ett...

    Damallsvenskan har alltså inte en enda svensk kvinnlig tränare trots att det drivs ett elitprojekt som ska göra damklubbarna mer professionella, utveckla yngre spelare och få fram kvinnliga tränare. De manliga tränarna kommer och går, det är stor omsättning på dem – åtta gör nu debut i damallsvenskan. LdB Malmös tränare Jörgen Pettersson värjer sig lite för favoritrollen den kommande säsongen, men har sagt att laget siktar på guld. Även lagets landslagsspelare Nilla Fischer och Therese Sjögran är inställda på att peta ned Umeå från tronen i år.

Färre vill se damerna

LdB spelar vanligtvis sina matcher på Malmö IP, men första mötet mot Hammarby IF nästa söndag blir på okänd mark. Just nu ska det anläggas konstgräs på IP, så exakt var de två första matherna ska spelas är idag osäkert. Sådan planering hade knappast accepterats i herrarnas allsvenska. Vet inte ens laget var de ska spela lär publiken inte flockas på arenan. Förra året såg inte bra ut för damfotbollen, publiksnittet i allsvenskan sjönk från 976 personer 2007 till 892 personer per match.

    Trots detta är många av spelarna helproffs, pengarna kommer från tv-avtal och sponsorer, främst Svenska Spel. I Umeå gör de flesta spelarna inget annat än spelar fotboll, i Linköping och Malmö är det lite färre och i mittlagen har man runt tre fyra proffsspelare. Majoriteten av spelarna har en månadslön på 1 500 kr, vilket är gränsen för att spelarna ska slippa betala skatt och klubbarna sociala avgifter. Flera av proffsen jobbar för lönen, med kontorsjobb och marknadsföring i klubben. En del hyrs ut till sponsorer för att klubbarna ska få hjälp med lönekostnaderna. 090325

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Första matcherna på hemmaplan för allsvenskans damer spelas mellan Stattena IF - Djurgården på Olympia, Helsingborg den 1 april,

LdB FC – Hammarby i Malmö 5 april och Kristianstads DFF - Umeå IK, Vilans IP i Kristianstad den 8 april.

Malmös första hemmamatcher spelas på Hästhagens IP. 090406

 


Lyckade exempel statuerades i ny,

men idrottsfattig arena

ARENATRÄFF. Handbollsklubben HK Malmö har gått upp i elitserien, men för alla övriga sporter i staden ser det dystert ut i högsta divisionen. Ingen hockey, ingen innebandy, volleyboll eller basket. Enligt Nytt från Öresund gav arrangören Jan Wifstrand inte någon ljus bild över hur stadens sporter ska leva upp till sina nya arenor, när han modererade ett symposium i Malmö arena i förra veckan. Malmö FF:s vice ordförande Håkan Jeppson talade om att klubben kanske inte styrts så professionellt som vore önskvärt, men att en uppryckning nu har gjorts i staben.

 

Ungdomssatsning ger resultat

Andra talare lyfte hellre fram vikten av ungdomsverksamhet.

   – I Modos A-lag finns 16 spelare som spelat som ungdomar och juniorer i Modo Hockey. Vid ett tillfälle fanns det samtidigt 12 spelare från klubben i NHL, berättade Örnsköldsviksklubbens ordförande Anders Källström. Han menar att samspelet mellan fans och spelare är avgörande. Det var det som fick Peter Forsberg att satsa miljoner när Modos arenabygge höll på att inte bli av.

   Martin Schmidt, marketing manager för den framgångsrika handbollsklubben THW Kiel, menar att relationen till fans och sponsorer är det allra viktigaste för en klubb. Den skapas bland annat genom att vara tillgänglig för såväl massmedia som fans. 090318

Malmö arena

Hur den skånska sporten ska lyckas fylla de nya arenorna är ett hett diskussionsämne just nu.

FOTO: LILL ERIKSSON


 

Fler handbollsderbyn nästa säsong

 

HANDBOLL. Det blir fler handbollsevenemang i södra Sverige nästa säsong. Alla serier närmar sig nu slutuppgörelsen och det börjar bli klart vilka lag som går upp respektive trillar ned. Från allsvenskan går två skånska lag direkt upp till elitserien - IFK Kristianstad och HK Malmö. Malmö har varit nere och vänt i allsvenskan en säsong. Kristianstad har 37 säsonger bakom sig i landets högsta serie och ligger på sjätte plats i Maratontabellen. Men ta inget för givet, det är några år sedan Kristianstad spelade i elitserien sist.

 

Kristianstadspel lockar folk

Inom handbollen räknar man nu med publikfulla kommande derbyn. Kristianstad har redan sedan tidigare i år publiksiffror som ligger klart högre än många elitserielag. IFK Ystad lämnar elitserien och IFK Trelleborg ligger för närvarande på kvalplats i Elitserieen. I allsvenskan ligger ett annat skånska lag på kvalplats - OV Helsingborg och rent teoretiskt även Stavsten från Trelleborg. För närvarande är det Hästö från Karlskrona som har denna kvalplats. LUGI möter GUIF i en bortamatch idag och avslutar seriespelet hemma i Lund på lördag mot IFK Skövde. Båda matcherna kommer att möta hårt motstånd. LUGI har meddelat att de tänker visa att de är ett lag man bör undvika i slutspelet. Och Skövde kämpar för en slutspelsmatch - hemmamatchen på lördag blir därmed troligen både viktig och spännande. 090309

 

 

J-O Waldner möter Axel Abrahamsson i herrsingeln, SM Helsingborg 2009

FOTO: LILL ERIKSSON

J-O Waldner still going strong

 

vidare i SM-spel - fler matcher spelas idag.

 

BORDTENNIS. Första matchen i SM-herrsingeln spelades i går efter pampig invigning i Idrottens hus, Helsingborg. 090307

 

Se filmen!Se J-O Waldners första SM-möte 2009

 


 

Skånska arenor för små för fotbolls-EM 2016

Swedbank stadion är redan för liten.

Malmös nya fotbollsstadion är ännu inte färdigbyggd, men diskuteras redan att byggas om för att klara ett EM.

FOTO: ARKIVBILD/eventnews.se

 

FOTBOLL. Om sju år kanske det spelas EM-fotboll i Skåne. Fotbollförbunden i Sverige, SvFF, och Norge, NFF, lämnar nu in en intresseanmälan till UEFA om att gemensamt få arrangera EM 2016.

   – Det är ett krävande arrangemang, och därför har vi lagt mycket tid på en grundlig utvärdering av våra möjligheter att få arrangera mästerskapet. UEFA ställer tuffa krav på arrangörer, men vi anser att vi kan lösa dessa när det gäller arenakapacitet, hotell, infrastruktur, transport och säkerhet, säger generalsekreteraren Sune Hellströmer, SvFF. Om en dryg månad invigs Swedbank stadion med plats för 21 000 sittande åskådare, vilket är alldeles för lite för ett EM.

 

Arenor för små

Uefas minimikrav är att alla arenor måste rymma minst 30 000 åskådare.

   – Det skulle kännas konstigt att inte ha med Stockholm, Göteborg och Malmö i ett arrangemang. Jag räknar med Malmö om vi får EM, säger fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell till Sydsvenskan. Även Helsingborgs kommun har tackat ja till att arbeta fram en förstudie om EM-spel där.

   – Nu ska vi förutsättningslöst jobba fram ett underlag. Märker vi att det inte är realistiskt drar vi i handbromsen, säger Renée Mohlkert, kommunens näringslivs- och marknadsdirektör samt ansvarig för EM-projektet, till hd.se. Det skulle fordras en rejäl ombyggnad om Olympia ska uppfylla Uefa:s minimikrav, men enligt Sportbladet är Helsingborg bara en av sex föreslagna spelplatser – övriga är Stockholm, Solna, Göteborg, Malmö och Halmstad. Efter sommaren ska ansvariga på orterna lämna besked till förbundet om intresset kvarstår.

 

Sverige behöver Norge

Sverige har tidigare stått som arrangör för flera stora internationella fotbollsevenemang bland annat Euro 92, VM för damer 1995, EM för damer 1997 tillsammans med just Norge och UEFA-cupfinalen 2004.

   I juni i år står södra Sverige värd för EM-slutspelet för U21-landslag, som enligt fotbollsförbunden är det största evenemang, liksom EM-slutspelet för damer, som ett nordiskt land klarar att arrangera på egen hand. Upprinnelsen till EM-ansökan är ett brev från Göteborg stad som uppmanar SvFF att tillsammans med ett annat land söka EM 2016. Men att Sverige ännu inte har tillräckligt med arenor som klarar av ett EM ses inte som ett problem.

   – Det går att göra tillfälliga utbyggnader, det gjorde man i Österrike i somras. Och redan i vår tas det första spadtaget på svensk fotbolls nya nationalarena, Swedbank arena, i Solna. Denna ska stå klar 2012 och ska då ta 50 000 åskådare och vara försedd med ett skjutbart tak, säger fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell. 24 nationer ska delta i EM 2016, och matcherna ska fördelas någorlunda lika mellan nationerna. Det räcker sannolikt inte att uppfylla Uefas minimikrav. Även Frankrike, Italien, Ryssland och Turkiet har visat intresse för värdskapet, liksom Ungern/Rumänien och Nordirland/Skottland/Wales som även de kanske söker gemensamt.

2009-03-03

 

LILL ERIKSSON

 


Idrottens Walk of Fame vid nya stadion

KÄNDISTORG. Snart står den nya fotbollsstadion färdig alldeles intill gamla Malmö stadion. Mellan arenorna byggs Stadiontorget och efter fritidsnämndens beslut i höstas planeras en ”Walk of Fame” där. Det är Malmöidrottare som gjort stora idrottsliga framgångar som ska hyllas med sitt namn på en mässingsplatta på torget. Till premiären den 5 juni i år utses de första tio idrottarna, därefter kommer en ny idrottskvinna eller idrottsman utses varje år fram tills att alla 40 platserna har fyllts.

 

Folket nominerar - jury bestämmer

De som utses ska vara eller ha varit aktiva medlemmar i en förening i staden vid höjdpunkter av sin idrottskarriär. De ska ha utfört enastående eller förebildliga idrottsprestationer på nationell eller internationell nivå och de måste ha varit anslutna till Svenska Riksidrottsförbundet. Även om det är kommuninvånarna och idrottsföreningar som nominerar kandidater är det en jury som bestämmer vilka idrottsprofiler som memoreras på torget. Juryn består av Malmö fritidsnämnds ordförande, vice ordförande, fritidsdirektören samt en representant från Skånes Idrottsförbund. Ytterligare tre personer från stadens idrottsvärld ska vara med och bestämma vilka som får den hedervärda minnesplattan.

2009-02-26

Linus Thörnblad

Kommer till exempel höjdhopparen Linus Thörnblad med i idrottens nya Walk of Fame?

FOTO: ARKIVBILD/LILL ERIKSSON

 


Publiken kom till slut och Helsingborg vann matchen mot Gothia. FOTO:MATHIAS PERSSON

 

Syds enda ligalag vädjar till publik

 

BASKET. Vill man se långa ståtliga basketspelare trixa med bollen vid korgen utan att ta sig över Atlanten är det Helsingborg i veckoslutet som gäller. Då spelar damlaget sin hemmamatch mot Arvika och herrarna i Helsingborgs Basket, Svenska Basketligans sydligaste lag, möter Norrköpings Dolphins på fredag. Det har talats mycket om föreningen den sista tiden, eftersom den åter är i ekonomisk kris. Löner till tränare och spelare är frysta och det behövs akut tillskott på runt 300 000 kronor för att undvika en konkurs. För att klara sig säsongen ut, fram till den 31 mars, vädjar nu klubben både till publik och företag och har uppvaktat kommunen för att få ett borgenslån på en miljon kronor för att bland annat kunna betala en skatteskuld på 200 000 kronor.

 

Långt ned i tabellen

När herrarna möter Norrköping hemma i Idrottens hus i morgon behövs mer än pengar för att klara sig ur knipa nummer två - tabellen. Nu ligger Helsingborg precis under strecket och de tillresta motståndarna ligger tvåa i topp efter Solna. Ovanpå stressen läggs sviterna efter den magsjuka som nyligen knäckte skåningarna i matchen mot Södertälje. Till det spelet kom laget utan fyra man.

    I helgen gick det betydligt bättre. Förutsättningarna för hemmalaget i Helsinborg var de allra bästa. Spelare hade frisknat till och mer publik fanns på läktarna för att följa det fartfyllda spelet. Gothia, som nu ligger sist i tabellen, gav inte bort något gratis. Inför fjärde perioden låg hemmalaget under med tre poäng, men lyckades vända det hela till en vinst med 32-21 i sista perioden, tack vare lagets bästa spelare Jens Stålhandske. Han satte 20 poäng. Klubbens krönikör Rach är lyrisk över Stålhandskes sista skott: ”På slutsignalen kastar bollkonstnären Jens bollen från egen planhalva med studs någonstans vid motståndarnas trepoängslinje rätt i korgen. Han kan få 100 spänn om han klarar av det igen”. Dem pengarna, poängen och publikkonsterna behöver Helsingborg Basket mer än något annat just nu.

 

2009-02-26

 

LILL ERIKSSON

 

 

Bonus för fler bortasupportrar och utbildning ska ge tryggare arenaevenemang

 

SÄKERHET. Ny ska det bli säkrare för publiken att uppleva stora idrottsevenemang. I förra veckan hölls ett möte om behovet av ytterligare insatser för att motverka ordningsstörningar.

  – Den grupp som är ute efter våld och bråk är inte stor men orsakar enorm skada. Det är självklart att också barnfamiljer ska känna sig trygga på ett derby, sade kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Detta var en uppföljning av det arbete som drogs igång för två år sedan med representanter från idrotten, polisen och den ideella sektorn. Det mötet ledde bland annat till lagförslaget som är tänkt att träda i kraft den 1 april och som ökar möjligheterna att ingripa mot personer som stör ordningen före, under och efter matcher. Men det blir inte bara genom säkrare evenemang som publiken ska lockas tillbaka till de stora arenorna. Inför fotbollssäsongen i år och fram till 2014 ska

Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, och Svenska Fotbollförbundet, SvFF fokusera kraftfullt på både publikutveckling och arenasäkerhet. Fotbollen har förlorat betydande publik under säsongen 2008. Därför har man nu tecknat ett nytt femårigt avtal med Svenska Spel, där pengar avsätts till publikfrämjande aktiviteter för att ta tillbaks den publik som fått förlorad. Man kan gissa att risken för bråk blir större med fler bortasupportrar i arenorna, men så resonerar inte SEF och SvFF som centralt ger resurser till publikrekrytering, samt hjälp till klubbarna i Allsvenskan och Superettan i deras publikarbete. De föreningar som har flest supportrar på sin bortasektion får bonus. Åtta föreningar i Allsvenskan och Superettan kan få bonus på uppemot 800 000 kronor.

 

UEFA-krav på arenor

Med början från 2010 införs en successiv förändring av publikplatserna på de allsvenska arenorna. Det innebär att UEFA:s krav på enbart sittplatser även ska gälla Allsvenskan. Anpassningen sker under en övergångsperiod genom en gradvis nedtrappning fram till 2014. Då får 20 procent av arenans kapacitet nyttjas som ståplats. Samtidigt ska varje arena ha möjlighet att konvertera dessa ståplatser till sittplatser. Inom fotbollen blir det också obligatorisk utbildning av de allsvenska klubbarnas säkerhetsansvariga, eftersom kompetensen skiljer mycket mellan klubbarna. Även polisen redovisade sina strategier vid mötet som även bevistades av Ishockeyförbundet och Hockeyligan, Bandyförbundet och supporterklubbar.

2009-02-18

 

LILL ERIKSSON


Handolls-VM i Helsingborg hotas av arenaförsening

 

FÖRSENING. VM-matcherna i handboll 2011 kanske inte blir av som planerat i Helsingborg.

   – Sannolikheten att det blir spel i multiarenan är liten, säger kommunens projektkoordinator Per Fladvad till hd.se. Helsingborg utsågs till en av fyra skånska arrangörer, men eftersom nya arenabygget har dragit ut på tiden får kanske de övriga orterna ta över Helsinborgsmatcherna. Detaljplanen, som länsstyrelsen eventuellt kommer att stoppa hänger i luften och kan även om den godkänns överklagas. Per Fladvad vill inte skynda på bygget så att kvaliteten riskeras och fokuserar därför inte på att den ska stå klar till just VM. Diskussioner pågår nu om Idrottens hus kan ta över spelen, men då måste den K-märkta 50-talsbyggnaden ses över - golv, VIP-områden, pressutrymme, säkerheten, ljud och ljus måste uppdateras. Ungefär hälften av alla VM-matcherna 2011 ska spelas i Skåne. I Lund och Malmö blir det i helt nya arenor och Kristianstad är på gång med sin.

2009-02-13

Idrottens Hus

Kanske kan man spela handbolls-VM i Idrottens hus, men då måste först hallen anpassas efter de moderna kraven.

FOTO: ALBIN WAHLGREN/ALBINFOTO.SE

 


 

Swedbank Arena

Fyra av EM-matcherna ska spelas i nya fotbollsstadion som byggs just nu i Malmö.

 

Priser dumpas i U21-EM

 

FOTBOLL. Ikväll möter svenska U21-laget med bland andra Rasmus Bengtsson från Trelleborgs FF, HIF:s Andreas Landgren och Guillermo Molins från Malmö FF - Italien på Nereo Rocco Stadion i Trieste under ledning av förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Jörgen Lennartsson. Samtidigt har biljetterna släppts till U21-EM den 15-29 juni. Vid tidigare evenemang har ungdomar inte kunnat följa sina unga idoler live eftersom biljettpriserna varit för höga. Den här gången vill UEFA fylla de sydsvenska läktarna med ung publik och dumpar priset på de billigaste biljetterna i kategori 3 till veckopengsnivå.

   – Vi vill att så många som möjligt ska komma till stjärnornas turnering i Sverige och då ska inte biljettpriset hindra de allra yngsta från att komma till arenorna, säger tävlingschefen Mikael Salzer. Svenska Fotbollsförbundet ska sälja 300 000 biljetter.

 

Bor och tränar i Sydsverige

I sommar spelas fyra EM-matcher i Malmö, två av Sveriges gruppspelsmatcher samt finalen, resten spelas i Halmstad, Helsingborg och Göteborg. I Malmö spelas matcherna på nya Swedbank Stadion som på grund av sponsringsrättigheter måste döpas om till Malmö New Stadium under turneringen.

Gruppspelsmatcherna sade man först skulle spelas 18:30 men dessa har nu tidigarelagts en kvart. Under vistelsen i Sverige kommer tre av lagen bo och träna i Göteborgsområdet, England har valt Varberg, medan Italien, Serbien, Sverige och Vitryssland håller till i Skåne. Sverige kommer att ha sitt läger i Båstad.

 

2009-02-11


Arenan förlorar miljoner utan Malmö Redhawks

 

ARENA. Utan ett hockeylag i Malmö arena kan förlusterna där bli omfattande. Redhawks står för en tredjedel av intäkterna, vilket kan innebära en förlust på 50 miljoner kronor skriver Sydsvenskan. Den ekonomiska planeringen bygger på kvalspel under mars och halva maj. Under hösten riskerar arenan stå tom, eftersom större evenemang kräver ett eller ett par års framförhållning. Nu är det för sent att hinna fylla programmet till hösten.

   – Vi kan inte leta efter sporadiska evenemang. Det handlar om att vi ska hitta en ny form av verksamhet, säger arenachefen Karin Mårtensson till tidningen. Hon har redan räknat ned budgeten sedan invigningen, då omsättningen beräknades bli 150 miljoner under det första året. Malmö Redhawks har fått rabatt på hyran så de största förlusterna om det inte blir några matcher gäller kringintäkter från mat och dryck. Nu måste man ha besked från hockeyklubben för att veta vilka åtgärd som måste till.

   – Vi måste ha ett hockeylag. Om spelare slutar får väl laget plocka in juniorer, säger Karin Mårtensson.

 

2009-02-02


Fler sydsvenska sportnyheter

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007