Förstasidan                                        - för nöjes skull


 

 

Share |

Regeringen nappar inte på flirt om stora idrottsevenemang
SAMARBETSSVÅRIGHETER. En gemensam nationell strategi för att få fler stora idrottsevenemang till Sverige, tillsammans med regeringen efterlyses av Riksidrottsförbundet och Svensk Turism.  
     – Vi har ökat våra idrottsturistsiffror med 14 procent, enbart utifrån vår strategi. Vi är realistiska och vet vad vi kan få hem till Kalmar – löpning, simning och cykel. Jag tycker det är märkligt att det idag inte finns en nationell strategi, sade Johan Göransson, ansvarig för idrottsturism i Kalmar på en Almedalsdebatt igår.

 

Men regeringen är inte helt med på noterna. Det lovas inga särskilda pengar för jätteevenemang just nu.
     – Nej, det har vi redan gjort. Vi har ökat anslagen rejält till svensk idrott. Om det blir mer återstår att se. Det beror på hur ekonomin utvecklas och det finns många, många som önskar att ta del av en växande kaka, inte bara idrotten, svarade kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth till SVT Sport.
     – Vi måste komma ifrån det här med garantier och se evenemangen som investeringar med en stor intäktsmassa. Idrotten och besöksnäringen kommer att stå sida vid sida och sen ska vi försöka få regeringen att ingå partnerskap med oss, sade Riksidrottsstyrelsens ledamot Björn Eriksson. 120705

 

LILL ERIKSSON

 

 

Ringsjön runt

FOTO: TOMMY LINDHOLM

På två hjul runt Ringsjön

CYKLING. Cykelevenemanget Ringsjön runt kördes för 46:e gången på lördagen, med Ingvar Oldsberg som konferencier. Det milt sagt omväxlande vädret var på ett sätt bra för de flesta motionsåkarna, eftersom solen inte gassade från en molnfri himmel. Men stundtals var väderväxlingarna lite väl extrema — hagelskurarna kunde man gärna varit utan. Och uppförsbackarna, inte minst den vid Hatteboda stubbamölla vid Bosjökloster fick många att stiga av och leda sina cyklar.

 

Ringsjön runt lockar många deltagare, i år var fler än 3 000 anmälda, inte minst för att det inte är en tävling med tidtagning. Det är mer en social sammankomst, vilket märks väl på de vinkningar och leenden som många deltagare bjuder på mitt i ansträngningarna. Men det finns också chans att vinna rejäla penningpriser. Många skollag ställer upp för att delta i utlottningarna av priserna, de kan bli ett betydelsefullt bidrag till klassresorna som man planerar. 120604

 

TOMMY LINDHOLM

En kreativ cyklist försökte få lite hjälp i tunga backen från propellern på hjälmen.

FOTO: TOMMY LINDHOLM

 


 

Hästagility ny publiksport i Skåne

Inget godis och inga spön. Det är med motivation och ett tryggt ledarskap som samarbetet mellan häst och människa fungerar bäst. Det menar arrangören av ett av landets första hästagility-evenemang.

      – Istället för hundar använder vi hästar på hinder anpassade för deras storlek och tyngd, säger Kajsa Wipp som arrangerar hästagility i Annelöv.

FOTO: AMANDA WIPP 

 

Kajsa Wipp Kajsa Wipp.

 

 

FAKTA - Hästagility finns i USA, England och Mellaneuropa. Det är hindertävlingar liknande de för hundar, fast oftast använder man små ponnyer. Den lilla shetlandsponnyn är mycket populär inom häst-agility. Britterna är dominanter, men även Canada har framgångsrika ekipage. Barbacka ridning utan träns kan också ingå i tävlingarna. Pionjären Vanessa Bee har skrivit handboken The Horse Agility Handbook.

HÄSTSPORT. I mitten av maj, hos Tågarportens Ryttarförening i Annelöv, förvandlas ryttarna till ledare som springer jämsides och visar vägen över hindren. Precis som i hundagility gäller det att försöka tala djurets språk. Principen är densamma, att hästen ska springa lös en viss bana på tid. I den här sporten är ryttaren ingen ryttare längre, utan leder hästen med endast röstkommando, gester och kroppsspråk. Hindren liknar dem som används inom hundagilityn, de är bara lite större och stabilare. Det kan vara en vippbräda, bord, hopphinder, slalom och tunnlar att springa igenom. Det finns också särskilda utmaningar – ganska svåra för de nervösare ekipagen – att gå över en presenning, under ett draperi eller att lasta sig själv.

 

Hon talar med hästar
Bakom evenemanget står Dösjebrobaserade Kajsa med det motsägelsefulla efternamnet Wipp (whipp=piska). Hon utbildar i konsten att tolka hästens språk och är Sveriges första tränare godkänd av The International Horse Agility Club, där hon nu är ordförande för den svenska avdelningen. Hon säger sig kunna tala hästens språk, så kallad Equus. Och kan man det så är det möjligt att kontrollera sin häst utan tvång eller utrustning. Det gäller bara att ta reda på vad som motiverar hästen att samarbeta. Kajsa ser också en säkerhetsaspekt i den här typen av samarbete med hästen.
      – Kan du läsa din häst kan du också undvika farliga situationer, säger hon och menar att hästagility är för alla ryttare och hästar oavsett ålder, ras eller disciplin.

      – Huvudsaken är att du vill kommunicera med din häst och ha ett teamwork som bygger på samförstånd, avslutar Kajsa.120427

 

LILL ERIKSSON

 


 

Frånvarodrabbat HIF inför Mjällbymötet

 

HERRFOTBOLL. Fyra HIF-spelare kan inte spela fredagens allsvenska match mot Mjällby AIF. Walid Atta har skadat sitt underben, Rachid Bouaouzan har problem med sin höft och Jere Uronens knä håller inte för kvällens sammandrabbning på Olympia.

 

Läget blir inte bättre av att Mattias Lindström dragit på sig en avstängning.
       – HIF sliter lite grann med frånvaro av spelare, men det är med god stämning som vi går in i matchen mot Mjällby AIF efter senaste vinsten mot Åtvidaberg, skriver informationschefen Frederik Ericsson i ett pressmeddelande. Mjällby AIF ligger inför den sjätte omgången på en femteplats med samma poäng som HIF. Lagen har mött varandra tre gånger tidigare på Olympia de två senaste säsongerna och då har HIF vunnit alla gångerna.
120427

Olympia

FOTO: LILL ERIKSSON

 

HIF-truppen, Allsvenskan omg 6, 27/4 kl. 19:
Målvakter: 1. Daniel Andersson, 30. Pär Hansson.
Backar: 14. Erik Edman, 15. Emil Krafth, 16. Joseph Baffo, 21. Christoffer Andersson, 23. Erik Wahlstedt, 24. Erlend Hanstveit.
Mittfältare: 2. Marcus Bergholtz, 3. Loret Sadiku, 5. Daniel Nordmark, 6. May Mahlangu, 8. Ardian Gashi.
Anfallare: 9. Erik Sundin, 10. Álvaro Santos, 11, Thomas Sörum, 19. Alfred Finnbogason, 27 William Kvist.


 

Världens bästa fotbolls-damer möts i Halmstad

REVANSCH. De tre bästa damfotbollslandslagen som tog medaljer i förra årets VM möts igen i Halmstad i mitten av juni. De spelar tre matcher på Örjans vall och Rambergsvallen. Svenska bronsdamerna möter först världstvåorna från USA, sedan spelar guldlaget från Japan mot USA och sist möter svenska damlandslaget Japans motsvarighet.

 

Matcherna ses som ett genrep inför sensommarens OS i London och evenemanget blir en liten test inför nästa års EM på sex svenska orter, däribland Halmstad, Kalmar och Göteborg. När matcherna spelas i Halmstad den 16-20 juni pågår samtidigt kvalspelet inför EM. Sverige kan alltså testa förläggningar, träningsplaner och annan logistik.
     Att man inte väljer flådigare arenor för toppmatcherna beror på att damspelet står i skuggan av herrarnas EM-slutspel i Polen/Ukraina och man räknar inte med så stor publik. I Göteborg är till exempel EM-arenan Gamla Ullevi sedan länge bokad för storbildsvisningar av de svenska herrarnas EM-matcher.
Damfotbollen får också anpassa sig efter en reprissändning i japansk teve. Där visas VM-bragden igen samma kväll som Japan möter USA i Halmstad, så avsparken måste tidigareläggas till klockan 13.
120411

 

LILL ERIKSSON

 

 

 

Våldutredarens förslag i första halvlek:

 

Huliganer portas och vissa klubbar slipper polisräkning

 

ARENAVÅLDET. I dag har Björn Eriksson, regeringens samordnare mot idrottsrelaterat våld, överlämnat sitt delbetänkande "Mindre våld för pengarna" till idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. I det granskar han huliganproblemen i fotboll och ishockey runt om i landet och kommer med ett 30-tal förslag hur situationen kan förbättras.
     – Med mina förslag går samhället in med starkare medel för att stävja ordningsstörningar. Då måste idrottsrörelsen följa upp detta och ta ett motsvarande ansvar, säger Björn Eriksson som i rapporten bland annat kritiserar arrangörer för att inte följa upp gjorda säkerhetsinvesteringar.

 

Utredaren föreslår att lagen om tillträdesförbud skärps och att det införs ett nationellt register över portade huliganer. Dessa ska enligt Eriksson inte få komma närmare arenan än 150 till 300 meter. Dessutom föreslås en lagändring som gör att aktiebolag som deltar i seriespel anordnade av specialförbund inom Riksidrottsförbundet, och som till mer än 50 procent ägs av en ideell förening där det bedrivs ungdomsverksamhet, slipper betala för polisarbetet. Samtidigt skriver han att massiva offentliga insatser måste ersättas av mer kostnadseffektiva åtgärder.

     Nu ska det utredas lite till och resor göras till Tyskland och England för att lära om strategierna där. Hans förebyggande förslag finns ännu inte på pränt.

FOTO: ARKIVBILD/LILL ERIKSSON

 

     – I sommar återkommer jag till regeringen med en särskild skrivelse om anmälningsplikten. I mars 2013 kommer en slutrapport, där viktiga frågor blir förebyggande insatser, alkohol- och drogfrågor, arenasäkerhet och en uppföljning av dagens förslag, säger Björn Eriksson. Enligt honom har hockeyn kommit längre än fotbollen när det gäller de centrala organisationernas arbete att skapa en gemensam säkerhetsstrategi. 120411

 

LILL ERIKSSON


 

Måns Stenberg

SM-helg i manlig artistisk gymnastik

 

VIGA. I helgen avgörs SM i artistisk gymnastik för herrar. Då kommer nuvarande SM-mästaren i mångkamp, Brommagymnasternas Måns Stenberg, till Sofielunds idrottshus i Malmö. Han tävlar mot elva unga utmanare, varav tre från Öresundsregionen och några andra gymnaster som också redan tagit hem internationella segrar. I den här sporten är man senior redan som 17-åring och flera av gymnasterna tävlar i JSM och USM, som arrangeras samtidigt. Från hemmaklubben Motus Salto deltar Arsalan Chenarakipour och Carl Green. Christopher Soós tävlar för Halmstad frigymnaster. 120330

 

Svensk mästare och den gymnast som vunnit mest internationellt bland helgens tävlande, Måns Stenberg.

FOTO: ANDREAS SVENSSON


 

Slutspel på skrangligt golv

HANDBOLL. Idag startar slutspelsmatcherna för herrarnas handboll. Ystad, Kristianstad och Malmö har alla fler poäng än de båda Lundalagen. Lugi säkrade sin slutspelsplats först i sista omgången genom seger mot Hammarby. När Ystads IF kom tvåa i tabellen och fick välja motståndare i kvartsfinalen, efter att Guif valt HK Malmö, valde man Lugi. Kvartsfinalmatchen spelas i Ystads Österporthallen i kväll.

 

Ystads övertag kanske jämnas ut av hemmaplanens risiga skick. Först efter SM-slutspelet, sent i maj, ska det omdebatterade golvet fixas till. Kommunen byter till en begagnad matta som man köpt i Frankrike. Den uppges ha använts vid EM-spel.

     – På detta sätt kan vi ha ett fullgott golv fram till dess att Österportshallen rivs, säger kommunens driftledare Rolf Olsson. A-hallens golv har under årens lopp fått många skador. Det har rest sig på flera ställen och reglar har knäckts. Nu är det ökad risk för landets bästa handbollsspelare att skada sig under matcher och träning i Ystad. Kommunen löser det genom att laga reglarna, lägga en renoveringsskiva över det taskiga golvet och sedan på med den begagnade mattan utan limarbete.

     – Det nya golvet ger en mycket god standard under de fyra återstående säsongerna. När hallen rivs kan vi enkelt lossa mattan och antingen flytta den till en annan hall eller sälja den, säger Rolf Olsson som beräknar att mattbytet kostar 541 000 kronor.

 

De skånska lagen har mötts 91 gånger i serie- och slutspel sedan derbyna började spelas 1941, lika fördelat på vardera hemmaarena. Historien visar att Lundalaget vunnit 23 av sina hemmamatcher. Sedan några år tillbaka har det här mötet kallats för skånehandbollens El Clasico. Det innebär att det är blodigt allvar om varenda boll och det brukar märkas även på läktaren.

     – Helt klart har Ystad det bättre laget vilket deras tabellplacering visar. De blev tvåa och vi blev sist av slutspelslagen, men vi ska göra allt för att ge dem en match, säger Anders Hallberg, spelare i Lugi. Deras damer tog sig mer självklart till slutspelet och ligger tvåa i tabellen efter IK Sävehof, inför hemmamatchen mot Skövde på torsdag kväll. Nästa match i Färs och Frosta arena blir H43-herrarnas kvalmöte mot LIF Lindesberg på lördag. 120328

 

LILL ERIKSSON

 

 


 

Rose Mathiesen red Bocelli när ryttarföreningen i Åstorp fyllde 75-år 2009. I helgen väntar mer findressyr där. FOTO: ÅSTORPORTENS RF

Skånsk start för dressyren

RIDSPORT. Årets första Grand Prix-klasser i dressyr rids i nordvästra Skåne i helgen. Dressyrtävlingarna den här säsongen inleds hos Åstorpsortens Ryttarförening med start på fredag. Nytt för i år är att arrangören även satsar på klasser för juniorer och unga ryttare, därför blir det hela 11 olika klasser under tävlingshelgen.
      Tävlingarna startar med så kallat FEI lagtävlans-program Msv B för juniorer, där de tio bästa kvalificerar sig till lördagens individuella mästerskap. På söndagen kan man se de unga ryttarna, 16-25 år, rida Grand Prix. Dessutom tävlas det i de traditionella klasserna, så det finns stora chanser att se många av landets bästa dressyrhästar. Det kommer ryttare från hela Sverige som deltar och dessutom tävlar flera namnkunniga danska och norska dressyrekipage. 120321

 

 

Kalmars internationella triathlon-evenemang den 18 augusti är en äkta så kallad Ironman. Dagarna innan samma sträcka görs i Köpenhamn Challenge den 12 augusti kan motionärer prova en tiondel av järnmansdistansen på Amager Strandpark. Även den 5 augusti arrangeras en mildare triathlon runt Turning Torso i Malmö. FOTO: TORJUS DAHL

Tre triathlon på en månad

SPORT. Först berättar danskarna att dom ska arrangera ett triathlonmästerskap i mitten av augusti. Då svarar svenskarna att det ska vi med - en äkta internationell Ironman i Kalmar veckan efter. Nu meddelar Malmö stad, tillsammans med Heleneholms IF, att dom också vill arrangera trekamp i augusti.
Varför förlägger ni den veckan innan de två andra triathlonloppen?
      – Malmötävlingen ligger perfekt i förhållande till de andra. Vår tävling kan användas som en test, förklarar Anders Ström i arrangerande HTT:s arbetsgrupp.

 

Det är första gången som Svenska Triathlonförbundet ansöker om att få ha tävling i Malmö. Det blir en motionsvariant, men man hoppas att även danska och tyska elitidrottare ska tävla mot de sega svenskarna. Även om evenemanget i Malmö blir på en mycket kortare distans, en så kallad olympisk sprint på cirka tre timmar, jämfört med långdistanserna i Kalmar och Köpenhamn som tar upp till 17 timmar, så blir det ett tufft projekt att genomföra. I triathlon tävlar man i simning, cykling och löpning – en påfrestande tävling både för de tävlanden och de två andra Malmöarrangörerna Simklubben RAN och Triathlon Syd.

 

Föreningarna måste ragga flera hundra frivilliga funktionärer veckan innan man arrangerar en halvmara som planerats sedan tidigare. De hoppas att släkt och vänner ska ställa upp, men också på finansiärer. I veckan beviljade Malmö stad 150 000 kronor i startkapital och man har sökt bidragsstöd hos Region Skåne. Frågan är om det börjar gå inflation i tuffa trekamper just nu.

Vad tror ni om chanserna att få löpare och publik när det ligger så tätt på två större evenemang?

      – Datumet är synnerligen perfekt. Att få deltagare till vår tävling ökar. De som ska köra en Ironman påverkas inte negativt tvärtom, fortsätter Anders Ström och menar att Malmötävlingen kan ses som en träning i växlingar och test av utrustning. Han tror inte det blir några problem att i OS-tider få publik till Västra hamnen.
      – Triathlonintresset på vår tävlingsdag kommer att vara maximalt i Skåne och i Sverige, säger Ström. Medaljhoppet Lisa Nordén, utsedd till Skånes bästa idrottare 2009-2010, tävlar dagen innan på samma kortdistans i London. 120309

 

LILL ERIKSSON

 

 

EU tar tag i idrottsvåldet

EU kan sätta in åtgärder mot uppgjorda matcher och våld på idrottsarenor. Det sade den spanska ledamoten Santiago Fisas Ayxela (EPP) vars förslag var uppe för debatt för första gången i Europaparlamentet under veckan. Nu har det antagits som en rekommendation till alla EU-länder.

 

ANTAGET. Bland annat ett europeiskt register för personer som har förbjudits tillträde till idrottsevenemang bör införas i EU:s medlemsländer. Detta för att stoppa våld och förbättra informationsutbytet om huliganer mellan medlemsstaterna. Nu ber Europaparlamentet medlemsstaterna att i nära samarbete med berörda idrottsförbund förbjuda bråkstakar tillträde till arenor. Mot supportrar med våldsamt och diskriminerande beteende ska man vidare införa en ”samordnad strategi för att fastställa och genomdriva sanktioner mot dem, att samarbeta nära för att behålla förbudet även vid internationella matcher som spelas i andra medlemsstater”. Detta ska göras utan att inkräkta på individuella fri- och rättigheter. Med det europeiska registret ska man dela med sig av uppgifter och samarbeta med hjälp av ett system som tidigt varnar inför matcher med hög risk för bråk. Men allt detta är endast en rekommendation och inget lagtvingande för EU-länderna.

 

Ett annat förslag var att inkomster från audiovisuella rättigheter ska fördelas rättvist mellan elitidrott och bredidrott. Ayxela är emot exklusiva sändningsrättigheter för större idrottsevenemang.
      – Audivisuella rättigheter ska lämnas ut av de ansvariga förbundet, det ska inte gå direkt via klubbarna, säger Ayxela som anser att idrottsarrangörer ska få sälja audiovisuella rättigheter till olika pris i olika medlemsstater.

      Han vill också utveckla idrotten för alla, genom att årligen organisera en europeisk idrottsdag, att varje år utnämna en europeisk idrottshuvudstad och införa ett utbytesprogram för unga amatöridrottare. 120217

 

LILL ERIKSSON

 

 

Eurogym 2014 spikat i Helsingborgs nya arena
GYMNASTIK. Det blev som många trodde - Europeiska Gymnastikförbundet, UEG, gav Sverige värdskapet för Eurogym 2014. Efter år av förberedelser innebär det ett nytt stort gymnastikevenemang till den snart färdigställda arenan i Helsingborg. Redan 2010 började arbetet under ledning av Bill Kastberg på Helsingborgs GF, med 11 lokala gymnastikföreningar.  
      – För att komma ifråga måste man först ha uppfyllt fyra kriterier på ett tillfredsställande sätt. En genomarbetad organisationsplan för hela evenemanget uppdelad på logistik, kost och logi, kansli och allt det gymnastiska under veckan. En budget för allt detta. Ett schema för allt som ska hända. Och en logotype för arrangemanget, berättar han.

 

Eurogym har inga tävlingar, men massor av uppvisningar. Det är Europas största gymnastikarrangemang för ungdomar, som genomförs vartannat år. Man brukar locka runt 5 000 gymnaster i åldrarna 12-25 år.

Redan har alla nyckelbefattningar tillsats och en representant för Helsingborgs stad sitter med i den centrala styrgruppen. Staden tar också ansvar för allt kring kost och logi.
      – Det var faktiskt staden som ursprungligen kontaktade oss. Man ville ha ett större gymnastikevent som kunde fylla den nybyggda multiarenan, fortsätter Kastberg som även har stöd från Region Skånes evenemangsbolag Event in Skåne.
      För att ro det hela i hamn krävs hjälp även från andra gymnastikföreningar runt om i Skåne. Nu jagar man 600 volontärer som kan hjälpa till. Förutom uppvisningar inför publik med gymnastik, akrobatik, dans och fitness, ska det bli workshops för gymnasterna och föreläsningar för ledarna. För Helsingborg blir det 10 år sedan staden stod värd för Gymnastikförbundets 100-årsfirande. 120216

 

LILL ERIKSSON

 

 

Skåningarna kan se STCC-tävlingar på ännu en hemmabana.

 

STCC tillbaka på Sturup

MOTORSPORT. Efter fyra års uteslutning är nu landets sydligaste racingbana, Sturup Raceway, med på banan igen. Det vill säga racingeliten i STCC kommer och kör på den uppfräschade anläggningen under en av årets deltävlingar, närmare bestämt 15-16 juni.

 

Tidigare har flygplatsgrannen fått nöja sig med konferenser, evenemang och förarutbildningar, men lite bilar har det också blivit i samband med nylanseringar. Nu har asfalten jämnats ut och banan

genomgått grundliga säkerhets-förbättringar för att uppfylla internationella bilsportförbundet FIA:s nivå fyra.
      – Vi har förbättrat banan på flera punkter, bland annat vad gäller räcken, avåkningszoner och funktionärsposteringar, säger banchefen Flemming Schleimann. Biogasföraren Johan Stureson, nyligen nominerad till Årets idrottsprofil i Östra Skåne, blev tvåa på Sturupbanan senast det begav sig 2008.
      – Jag har haft många bra resultat där genom åren, säger han. Den har allt från snabba till långsamma kurvor och nivåskillnader. Det är en teknisk bana som bjuder på en riktig utmaning, säger han.
Sturup Raceway byggdes 1972 som en 700 meter lång rally cross-bana. Sedan förlängdes och asfalterades banan och blev racingbana för bilar och motorcyklar. Dagens form fick den 2005 och mäter nu 2087 meter. 120127

 

STCC-evenemang i Skåne 2012
- Ring Knutstorp 18-19 maj

- Sturup 15-16 juni

- Ring Knutstorp 7-8 september


 

Rögle kickar ny forward i förtid
HOCKEY. Danskryske forwarden Kirill Starkov höll inte måttet och sparkas nu från Rögles A-lag.
      – Vi är inte nöjda med hans prestation i år och har informerat att han inte heller ingår i våra framtidsplaner för det här laget, säger klubbdirektören Peter Hedlund.

Så lät det inte när landslagsforwarden för inte så länge sedan värvades till skånska klubben efter en mycket stark säsong i Esbjerg och ett imponerande spel i VM. Efter att ha gjort stor succé i Danmark fick många klubbar upp ögonen för honom och i somras skrev han på ett tvåårskontrakt med Rögle. Men under hösten har sportgruppen i Ängelholm tyckt att den 24-årige hockeyspelaren haft svårt att övertyga.
      – Kirill passar tyvärr inte in i det spel som vi vill spela i Rögle BK. Han har många goda kvaliteter och egenskaper som hockeyspelare och kommer helt klart att bidra till andra lag under sin fortsatta karriär, fortsätter Peter Hedlund. Även Magnus Häggström, som värvades från MoDo i somras för att bli en ledande spelare, kickas nu.

Under 37 matcher har han gjort 8 mål och 11 assist och det räcker inte.

      – Magnus är en bra personlighet och bra lagspelare, men han har inte levererat det vi förväntat oss av honom.

 

Rögle har de senaste dagarna kontrakterat andra spelare som nu istället får ögonen på sig i hockeyallsvenskan. Forwarden Andrée Brendheden gör comeback på hemmaisen mot Almtuna på onsdagskvällen efter ett längre skadeuppehåll. Och forwarden Viktor Lindgren får ett nytt kontrakt över tre säsonger, till 2015.
      – Viktor har varit en av våra absolut bästa spelare och i år gått från lagmaskin till poängmaskin. En oerhört viktig pusselbit i vår satsning att nå elitserien, säger Peter Hedlund.    På tisdagseftermiddagen blev det också klart med kontraktsförlängning med Röglefostrade forwarden Alexander Lindqvist-Hansen.

 

Men helt emot danska spelare har man inte. Nyligen förlängdes kontraktet med danske landslagsbacken Jesper Jensen de kommande två säsongerna. Efter kvällens match väntar ett skånskt möte mot Redhawks i Malmö arena på måndag 30 januari. 120125, 120126


 

Skåningar kan vinna SM i innefotboll

FOTBOLL. I helgen arrangeras det andra gruppspelet inför SM i inomhusfotbollen futsal för herrar och damer i Skåne. Skånska lag har inte vunnit SM sedan slutet av 1990-talet och de framgångsrika Trelleborgsspelarna då finns inte kvar i helgens slutspurt. Men:

     – Det finns goda förhoppningar om skånskt deltagande i årets SM-slutspel, säger Mats Hansson, som är tävlingsansvarig vid Skånes Fotbollförbund. I Oxievångs sporthall på lördag spelar nämligen herrlagen Malmö City FC, Futsal Club Ibra och Åkarps IF och på damsidan Höllvikens GIF, Lindsdals IF och Madesjö IF. Det är Svenska Fotbollförbundet som arrangerar tävlingarna, i år i samarbete med Oxie IF och Malmö City FC. Slutspelet spelas i Falun om en knapp månad. Helgens fyra gruppsegrare spelar då semifinal, match om tredje pris och final. Men det är endast segrande herrlag som sen får representera Sverige i UEFA Futsal Cup.

120120

 

 

Fäktare av den äldre modellen gör upp i Kalmar under våren.

FOTO: TOUCHE.SE

Europas slipade fäktare gör upp i Kalmar

 

FÄKTNING. Vem har inte drömt om hur det skulle vara att svinga sig i taklamporna med ett svärd i handen och kapa brinnande stearinljus i kandelabrar under en vild fäktningsstrid? Fullt så dramatiskt blir det inte när EM i fäktning arrangeras i Kalmar i vår, men lite musketörstämning kan nog publiken räkna med. Det är nämligen flera gamla rutinerade VM- och OS-medaljörer som kommer att delta i evenemanget. Mästerskapet samlar ett 60-tal lag som tävlar i de tre grenarna värja, florett och sabel. Lagmästerskap avgörs endast vartannat år och bra fäktare finns i bland annat Finland, Tyskland, Österrike, Schweiz, Italien, Spanien och Storbritannien.

 

I Sverige vet man också hur man hanterar stickvapen. Här finns en fäkttradition framför allt på värja. På 1970- och 1980-talet togs flera internationella medaljer och världsledande fäktare var svenskar som hette Rolf Edlig, Hans Jacobsson, Johan Harmenberg och Björn Väggö. Publikläktarna brukar gapa ganska tomma, vilket egentligen är ganska märkligt med tanke på mycket action och hur lätt det är att sätta sig in i reglerna. Närheten till duellanterna gör också att man som publik oftast ser bättre på plats än i en tv-sändning. Dessutom är riskerna att se gulblå fäktare göra bort sig ganska ringa. Vid tidigare veteranmästerskap har Sverige belönats med medaljer både i damflorett och herrvärja. Och regionalt har arrangören Kalmar Fäktklubb tre stridstuppar som kan kvalificera sig; Ola Kaibjer, Ulf Wikström och Peter Barvestad.

 

Precis som musketörerna på tv samarbetar tre till fem fäktare i varje lag. I veteran-EM måste deras gemensamma ålder uppnå 150 år för män, respektive 140 år för damer. Och ingen fäktare får vara under 40 år. Damer och herrar tävlar i egna klasser. 120118

 

LILL ERIKSSON

FAKTA Fäktning

Fäktning är en kamp med svärd eller andra blankvapen. Sportfäktning har sina rötter i äldre tiders civila dueller och självförsvar, men svärdsfäktning har även varit en vanlig militär företeelse. Strider med blanka vapen förekom i Ostasien och 4 000 år gamla målningar i faraonernas gravar i Egypten vittnar om svärdfäktning som sport eller som del i religiösa ceremonier. I romarriket var det gladiatorer som fäktades under offentliga festspel och duellerade på liv och död. Fäktkonsten i Europa har lång tradition och det finns många manualer bevarade från medeltiden och renässansen. På medeltiden fäktades man med långsvärd, olika typer av enhandssvärd, dolk och stavvapen. Då ingick även brottning och strid till häst i fäktkonsten.

 

Tre grenar

Värja är ett stickvapen och är det ursprungliga duellvapnet. Här gäller en enkel regel - att träffa först.

Florett är ett stickvapen, ett övningsvapen som endast får träffa bålen. Träffarna ska dessutom var rätt utförda.

Sabel är ett stick- och huggvapen. Träffytan är ovanför bältet och konventioner styr om träffar är giltigt utförda.

 

EM 2012 i fäktning för veteraner arrangeras den 17-20 maj av Kalmar Fäktklubb, på uppdrag av Svenska Fäktförbundet och European Veterans Fencing Federation.

 

Källa: Wiki


 

Fler mästerskap till Danmark

 

DANMARK. Efter succén med cykel-VM i Danmark förra året fortsätter danskarna att boka in flera idrottsevenemang på det nya året. Men det blir också för Öresundspubliken att röra på sig. Få av dessa stora tävlingar förläggs i Köpenhamn eller vid sundet.

 

I början av maj äger nästa stora cykeltävling rum. Då är det den nordligaste starten av Giro d’Italia som troligen kommer att dra de danska invånarna ur huse till etapperna runt Herning och Horsens. Även årets övriga EM-evenemang blir utanför danska huvudstaden.  120118

Kommande idrottsevenemang i Danmark

 

EM Team Gym 2012
EM Bordtennis 2012
EM Rugby, 7-manna, 2012
VM 29er og EM 49er 2013
VM Kanot/Kajak maraton 2013
VM Segling, Europa-jolle, 2013
EM Volleyboll 2013
EM Dressyr 2013
EM Sportdans, standard, 2013
EM Hanboll herrar 2014
VM Halvmaraton 2014
VM Badminton 2014
VM Rullstols Rugby 2014
VM Handboll damer 2015
VM Bågskytte 2015
VM Trampolin 2015

 


 

FOTO: TORJUS DAHL

Fyra laxar för en triathlon

 

DYRKÖPT. Du ska simma nästan 4 kilometer, cykla 18 mil och sen springa 4,2 mil. Allt till det facila priset av drygt 4 000 kronor. Även sturska motionärer får ställa upp i Kalmars nu internationella triathlon-evenemang den 18 augusti, men då krävs också en tävlingslicens som kostar runt 300 kronor. Att det blir dyrare än vanligt beror på att stadens triathlon nu blivit en äkta så kallad Ironman.

 

Tävlingen kommer även kosta en slant för Kalmar kommun och Regionförbundet - totalt 5,5 miljoner kronor för rätten till varumärket under fyra år.

     – Att få vara värd för den enda Ironmantävlingen i Skandinavien betyder oerhört mycket för både Kalmar och regionen i form av ökad turism, PR och samhälleliga värden, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson. Ej heller idrottarna räds kostnaden. I början av året hade man fått in över 1 000 anmälningar. Förutom SM blir tävlingen ett kval till VM på Hawaii, där Sverige får 40 platser. Idrottarna måste klara simningen på 2 timmar och 20 minuter, cyklingen på 10 timmar och löpningen på 16 timmar. 120113

 

LILL ERIKSSON

 


 

Danska cyklister i Köpenhamn.

FOTO: ARKIV EVENTNEWS

Miljoner rullade in på danskt cykel-VM

SPORT. September månads cykel-VM blev en god affär för Danmark, skriver Sport Event Denmark och turistorganisationen Wonderful Copenhagen i sin senaste rapport. Enligt den omsatte evenemanget 232 miljoner danska kronor inom dansk turism, varav 176 miljoner från utländska besökare.

     – Politikerna var modiga som sa ja till VM, men jag tror att alla, med de här siffrorna i handen är mer än nöjda med beslutet, säger VM-direktören Jesper Worre på Danmarks Cykle Union. Vidare räknar man ha fått 88 000 kommersiella övernattningar av drygt 260 000 cykelentusiaster som följde tävlingarna. 120113

 


 

De är landets hopp 2012

 

RIDSPORT. Idag offentliggjordes det svenska hopplandslaget för det nya året. I den så kallade spetsgruppen ingår inte helt oväntat de fyra ryttare som Sveriges Olympiska Kommitté nämnt som OS-kandidater. Efter att ha varit nära, men inte nått hela vägen inleder Rolf-Göran Bengtsson OS-året som etta på världsrankingen. Det är första gången som en svensk ryttare toppar den internationella hopplistan. Förra året tog han EM-guld i Madrid och världscupsegern i Lyon. Bästa svenska kvinnliga hoppryttare är Malin Baryard-Johnsson, världsrankad på 44:e plats.

 

Landslagsryttare från Skåne

Enligt Svenska Ridsportförbundet har de övriga i landslaget kapacitet att rida i FEI Nations Cup Top League och nationshoppningar på fem-, fyr- och trestjärniga tävlingar. Bland dessa finns flera ryttare från Skåne; Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson från Vitaby, Douglas Lindelöw från Hörby och Daniel Zetterman från Kristianstad. Närmast i tiden för Öresundspubliken att se någon av landslagshopparna på hästryggen blir den 8 till 11 mars, då SM i hoppning arrangeras på Flyinge. Men det är ännu inte klart hur startfälten ser ut där eller hur ryttarnas planer ligger framöver. 120111

 

Landslaget hoppning 2012

 

Spetstruppen: Angelica Augustsson, Malin Baryard-Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann.

Rolf-Göran Bengtsson

Rolf-Göran Bengtsson.

FOTO: SVENSKA RIDSPORTFÖRBUNDET

 

Landslag: Lisen Bratt Fredricson, Jens Fredricson, Peder Fredricson, Linda Heed, Erika Lickhammer, Douglas Lindelöw, Helena Persson, Lotta Schultz, Daniel Zetterman.

 

 


 

Fler sydsvenska sportnyheter

 

2012-01-11


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007