Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Mys i biosalongen

Biopremiärer

 

2011-03-02

 

Biotider på Din ort...

Bioguiden

Share |

 

Rango

FOTO: UIP/PARAMOUNT

Fredagen den 4 mars

Rango

Historien följer kameleonten Rangos komiska och livsförändrande resa. Rango lever ett liv i trygghet som ett vanligt husdjur hemma hos en vanlig familj. Samtidigt lider han av en stor identitetskris. För hur högt kan man egentligen sikta när hela ens liv består av att smälta in? När Rango av en händelse hamnar i den sandiga, pistoltäta byn Dirt - en laglös utpost bebodd av öknens mest sluga och originella varelser - inser den allt annat än modige ödlan att han plötsligt sticker ut ur mängden. Välkomnad som stans sista hopp tvingas han ta sig an sin nya roll som dess nya sheriff. Och efter flera actionfyllda situationer och möten börjar Rango bli den hjälte han en gång i tiden endast drömde om att vara. Svenska röster: Andreas Rothlin Svensson, Claudia Galli, Fred Johansson, Stig Engström, Bengt Skogholm, Per Sandborgh m fl.

 

 

Black Swan

FOTO: 20TH CENTURY FOX

Fredagen den 4 mars

Black Swan

Liksom de flesta ballerinor kretsar hela Ninas (Natalie Portman) liv kring ballett. Hon är en av de starkast lysande stjärnorna i New York City Ballet Company och när det blir dags att ersätta prima ballerinan Beth (Winona Ryder) som huvudrollen i Svansjön står Nina på tur. Men hon får oväntad konkurrens i nykomlingen Lily (Mila Kunis) som imponerar stort på regissören med sin sensualitet och passion. Allt efter som de två rivalerna utvecklar en skruvad vänskap blir Nina mer och mer desperat och frågan är hur långt hon är villig att gå för sin karriär. I rollerna: Natalie Portman, Winona Ryder, Mila Kunis m fl.

 

Fredagen den 4 mars

Atleten

En av idrottsvarldens mest fascinerande öden är Abebe Bikilas, etiopiern som i Rom 1960 vann OS-guld i maraton, barfota. Han var den förste afrikanen att ta ett OS-guld. Innan Bikila hann kröna sin karriär med att delta i OS i München, fick den ett dramatiskt slut när han skadades svårt i en bilolycka. Men med hjälp av en makalös kampvilja tog han sig an nya och ytterst oväntade utmaningar. Vid Abebe Bikilas sida stod hela tiden hans svenske tränare Onni Niskanen (i filmen spelad av Dag Malmberg). Filmen handlar om mod och beslutsamhet men också om ensamheten på toppen. I rollerna: Ruta Gedmintas, Rasselas Lakew, Dag Malmberg. Regi av Davey Frankel och Rasselas Lakew.

Atleten

FOTO: FOLKETS BIO


Edvard Persson långlivad på Bollywood-biograf

SKÅNSKT. När det begav sig på 30-40-talet var det kanske ingen som föreställde sig att den skånske filmstjärnan Edvard Persson i framtiden skulle agera på en Bollywood-biograf. Men nu drygt 70 år senare är det precis så och det går till och med ganska bra. På biografen i Limhamn kan man se Edvards filmer igen och samtidigt friska upp minnet i en mindre expo om honom, ”Stjärnan från Mjölnaregatan”, som Teatermuseet i Malmö har gjort. Den skulle egentligen packats ned i förra veckan.

     – Utställningen har varit hos oss sedan den 18 november förra året och har förlängts efter stort intresse från allmänheten, berättar Alexander Olin på Biocentrum.

 

I samband med Edvards nypremiär i höstas visade han den censurerade filmen ”Augustas Lilla Felsteg”. Den hade premiären 1933 och baseras på Siegfried Fischers pjäs med samma namn, där intrigen kretsar kring alkohol, kärlek och en 300-kronors stöld. Flera närgångsscener gjorde att filmen fick en 15-årsgräns, men 1938 omcensurerades den och blev barntillåten. I tv-versionen är ett förförelseförsök på ett hotellrum bortklippt, skriver Wikipedia. Men har Edvard Perssons filmer något gemensamt med indisk film?

     – De innehåller mycket musik och har ett gott budskap, med en lärdom i varje film, fortsätter Alexander. Han tycker filmerna står för en tid då folk gick man ur huse för att se film på bio.

     – Precis som Bollywoodfilmerna gör i Indien idag.

 

Det är ännu inte klart vilka två filmer som ska visas i helgen, men en Edvard-kopia har hyrts in. Bengt Gullbrandson såg sin första film som fyraåring och är ett Edvard Persson-fan sedan dess. På lördag tar han sig till biografen med häst och vagn för att se

Edvard Persson

Edvard Persson.

 

Bengt Gullbrandson

Bengt Gullbrandson.

 

matinéfilmerna och äta spettkaka. På plats finns då också den gipsprototyp som Vassil Simittchiev gjort till den staty som Edvard-vänner länge har önskat att staden skulle placera på hans födelsegata. 110223

 

LILL ERIKSSON


Edvard Perssons låtar på skånsk turné

MUSIK. Sångerna som förknippas med Edvard Persson framförs i vår under en särskild EP-kväll. Låtarna från tre stora artister med samma initialer - Elvis, Edith och Edvard - och skojig dialog dem sinsemellan, fick Ängelholmarna intresserade i höstas. Nu fortsätter samma trio, estradörerna Michael Segerström, Håkan Brinck och Maria Knutsson att turnera med föreställningen till kulturhuset i Hässleholm,

stadsteatern i Helsingborg och Rönnegymnasiet i Ängelholm under mars månad. Segerström har spelat huvudrollen i tv-serien om Edvard Persson och ses just nu som Klabbarparen i nya Åsa Nisse-filmen. De ackompanjeras av 17-mannabandet String of Pearls Orchestra. 110223

 


 

Sarahs nyckel

Kristin Scott Thomas som Julia Jarmond.

FOTO: JULIEN BONET/ © 2010 – Hugo Productions/Studio37/TF1 Droits Audiovisuels/France2 Cinéma.

 

Fredagen den 25 februari

Sarahs nyckel

Paris, juli 1942. Sarah, en 10-årig judisk flicka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer, Vel'd'Hiv. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer.

60 år senare, inför årsdagen av Vel'd'Hiv, ombeds Julia Jarmond att skriva en artikel om denna svarta dag i Frankrikes historia. Under sitt sökande efter uppgifter snubblar hon över Sarahs nedtystade familjehistoria. Julia känner sig manad att skriva om flickans öde, och under sina efterforskningar av det förflutna börjar hon ifrågasätta sitt eget liv. I rollerna: Kristin Scott Thomas, Mélusine Mayance och Niels Arestrup.

 

 

 

Hotell Gyllene Knorren kommer som långfilm.

Familjen Rantanen: Ritva (Maria Sid), Isadora (Linnea Firsching), Roger (Peter Engman) och Ingo (Buster Isitt).

FOTO: ALEXANDRA ARISTARHOVA/© 2011 AB Svensk Filmindustri

 

Onsdagen den 23 februari

Hotell Gyllene Knorren

- långfilmen

Familjen Rantanens hotell Gyllene Orren står helt tomt, så mamma Ritva börjar odla ekologiska grönsaker i ett försök att locka gäster. När sonen Ingos minigris Pyret bökar sönder grönsakslandet, blir både Ritva och pappa Roger arga och Ingo känner att varken han eller Pyret är uppskattade av familjen. Ingo får veta att konkurrenterna på grannhotellet ska anordna en agilitytävling, och anmäler Pyret. Prissumman skulle täcka pappa Rogers klantiga affärer och en vinst skulle göra både Ingo och Pyret till hjältar. Men det är många hinder, förutom de på tävlingsbanan, som står i Ingos och Pyrets väg. Men Ingo hoppas att den som är långsam men gör rätt, kan vinna mot den som är snabb men som gör fel. En rolig och intensiv resa mot prispallen tar sin början, en resa där hela familjen, till och med syster Isadora, snart är engagerad. I rollerna: Peter Engman, Maria Sid, Linnea Firsching, Buster Isitt, Simon Norrthon, Karin Bergquist, Axel Karlsson, Vanna Rosenberg, Stina Ekblad m.fl. Regi - Mikael Syrén.

 

 

 

 

Min låtsasfru

FOTO: SONY/DISNEY

 

Onsdagen den 23 februari

Min låtsasfru

En romantisk komedi om en man som tar hjälp av en singelkvinna och hennes barn för att försöka vinna kärleken från sin drömkvinna. I rollerna: Adam Sandler, Jennifer Aniston och Brooklyn Decker m.fl. Regi - Dennis Dugan.

 

 

 

 

Gullivers resor

FOTO: 20TH CENTURY FOX

 

Fredagen den 18 februari

Gullivers resor

I denna oproportionerligt stora komedi får vi möta Gulliver, en journalist vars liv går på tomgång. Drömmen om att bli resereporter tycks aldrig bli verklighet så Gulliver bestämmer sig för att ta saken i egna händer, packar väskan och ger sig ut för att upptäcka världen. Och äventyret väntar bara runt hörnet. Gullivers skepp förliser i en storm och han flyter iland i det okända landet Lilliputt där invånarna är pytte, pyttesmå. I rollerna: Jack Black, Emily Blunt, Jason Segal, Amanda Peet och Billy Connolly.

 

 

 

 

Mina eftermiddagar med Margueritte

FOTO: ATLANTIC FILM

 

Fredagen den 18 februari

Mina eftermiddagar med Margueritte

Jean Becker är tillbaka med en arthousepärla som doftar ljuvligt av fransk sommarsol. En kärleksfull lovsång till den enkla människan och det inte alltid okomplicerade vardagslivet i en fransk by. Med Gerard Depadieu i rollen som den snälle men lite socialt handikappade Germain, som möter 95-åriga Margueritte på en parkbänk en solig eftermiddag.

 

 

 

 

 

True Grit

Jeff Bridges och Matt Damon på hästryggen i True Grit.

FOTO: WILSON WEBB/UIP/PARAMOUNT

 

Fredagen den 18 februari

True Grit

Fjortonåriga Mattie Ross (Hailee Steinfeld) far har blivit skjuten till döds av ynkryggen Tom Chaney (Josh Brolin) och hon är fast besluten att se till att rättvisa skipas och att mördaren får vad han förtjänar. Hon tar hjälp av en skjutglad, försupen U.S. Marshal, Rooster Cogburn (Jeff Bridges), och de ger sig iväg - mot hans protester - för att få tag på Chaney. För att kunna hämnas sin far måste hon förfölja brottslingen in på Indianernas territorium och dessutom hitta honom fort, innan en Texas Ranger vid namn LaBoeuf (Matt Damon) fångar honom först och för honom till Texas för att stå till svars för mordet på en annan man. I rollerna: Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin, Barry Pepper, Hailee Steinfeld Regi - Ethan Coen & Joel Coen.

 

 


Sanctum

FOTO: JASIN BOLAND/ © 2011 Universal Studios.

 

Fredagen den 18 februari

The Sanctum

En thriller i 3D i regi av Alister Grierson. Ett dykarteam ger sig av till en avlägsen del av regnskogen i Papua Nya Guinea för att utforska de otillgängliga undervattensgrottorna. När de befinner sig hundratals meter under marknivå bryter en tropisk storm ut och vägen upp ur grottorna blockeras. Vattennivån stiger hastigt och dykarna tvingas allt längre in i grottsystemet. I jakten på en annan väg ut växer desperationen och nervpressen gör att dykarna snart visar sitt sanna jag...

Exekutiv producent är James Cameron (Avatar, Titanic).

I rollerna: Richard Roxburgh, Ioan Gruffudd, Rhys Wakefield, Alice Parkinson.


Four Lions

FOTO: FOLKETS HUS OCH PARKER

Fredagen den 11 februari

 

Four Lions

är en komedi om fyra brittiska wannabe-terrorister som smider hemliga planer om att bomba ett maraton i London. Som tur är är de inte så bra på sina jobb. De skjuter bazooka bak och fram, gör propagandavideor enbart bestående av bloopers och tror att internet är något man kan spränga. Redan i höstas hyllades filmen på Stockholms filmfestival med regissören Chris Morris på plats. Den visas nu på bland annat Folkets Hus och Parkers biografer i Malmö (Spegeln) och Helsingborg (Röda Kvarn). I rollerna spelar Will Adamsdale, Riz Ahmed, Adeel Akhtar m.fl.

 

Livet efter detta

Matt Damon funderar på djupa frågor. KEN REGAN/WARNER BROS.

 

Fredagen den 11 februari

Livet efter detta

Clint Eastwood regisserar en historia om tre personer som på olika sätt blir påminda om sin dödlighet. Matt Damon spelar rollen som George, en arbetarkille som har en särskild förmåga att komma i kontakt med livet efter detta. I en helt annan världsdel är Marie (Cécile de France), en fransk journalist, med om en nära-döden-upplevelse som gör att hon får ett helt annat perspektiv på tillvaron. Och när Marcus (Frankie/George McLaren), en skolpojke från London, förlorar den person som står honom närmast, söker han desperat efter svar och en mening. Var och en på jakt efter sanningen kommer deras vägar att korsas, och för alltid förändras genom vad de tror kan, eller måste, existera i livet efter detta. I rollerna: Matt Damon, Cécile de France, Bryce Dallas Howard, Frankie McLaren, George McLaren, Jay Mohr, Thierry Neuvic, Richard Kind, Cyndi Mayo Davis m.fl.

 


 

127 timmar

FOTO: 20TH CENTURY FOX

Fredagen den 11 februari

127 timmar

Oscarbelönade regissören Danny Boyle utforskar människans gränser och starka överlevnadskraft i denna sanna historia baserad på succéboken ”Vilja av sten”. Bergsbestigaren Aron Ralston (James Franco) råkar under en klättring ut för en olycka och blir fastkilad i en bergsklyfta. Medan han svävar mellan hopp och uppgivenhet går han igenom sitt liv, sina framgångar, motgångar och tiden han fått spendera med de han älskar. Tankarna ger honom styrka och han fattar ett beslut: Han ska överleva. I rollerna: James Franco, Clemens Poesy, Amber Tamblyn, Kate Mara m fl.

 

 

You again

©DISNEY ENTERPRISES, INC.

Fredagen den 4 februari

You again

Oavsett hur gammal du blir, kommer du aldrig glömma högstadiet. Det framgångsrika PR-proffset Marni (Kristen Bell) reser hem för att vara med vid sin äldre brors bröllop, bara för att upptäcka att han ska gifta sig med tjejen som gjorde Marnis år på högstadiet helt olidliga. När så den blivande brudens jet-set-moster (Sigourney Weaver) ställs öga mot öga med Marnis inte lika tjusiga mamma (Jamie Lee Curtis) är cirkusen i full gång. De två visar sig också ha en hel del ouppklarade historier att reda ut. En galen komedi om vad som händer när du återförenas med den enda person du skulle vilja glömma helt. I rollerna: Kristen Bell, Jamie Lee Curtis, Sigourney Weaver, Odette Yustman, Betty White, Victor Garber, James Wolk m.fl.

 

 

Trassel

©DISNEY ENTERPRISES, INC.

 

Fredagen den 4 februari

Trassel

När kungadömets mest efterlyste (och charmigaste) bandit tvingas göra en överenskommelse med den gyllenblonda, tonåringen som sitter inspärrad i ett torn, blir det inledningen på ett hårresande äventyr. Den stilige tjuven Flynn Rider har glidit genom livet på en räkmacka tack vare sitt utseende, sin snabba tunga och en stor portion tur. Men när han söker skydd i ett mystiskt och avlägset beläget torn verkar hans tur tagit slut. Flynn blir nedslagen, bunden och tagen som gisslan av den vackra och slagfärdiga Rapunzel, vars 21 meter magiskt gyllene hår inte är det enda som är annorlunda med henne. Rapunzel har varit inlåst och ensam länge och ser den inställsamme tjuven som sin möjlighet att komma ut ur tornet. En komiskt kidnappning och lite utpressning och vips är Flynn och Rapunzel på väg på ett av de trassligaste äventyren någonsin.

 

 

The King's Speech

Colin Firth som kung Georg VI.

FOTO: LAURIE SPARHAM/©2010 Speaking Film Productions Ltd.

Fredagen den 4 februari

The King's Speech

Efter att kung Georg V dött och kung Edvard VIII abdikerat står prins Albert på tur att ta över den engelska tronen som kung Georg VI. Den nye kungen har dock ett stort problem, han lider av svår stamning och drar sig för offentliga framträdanden. Men med ett nytt världskrig som hotar att bryta ut behöver England en stark och tydlig ledare mer än någonsin. När läkare misslyckas med att hjälpa kungen kontaktar hans hustru, den blivande drottningmodern Elizabeth, den excentriske logopeden Lionel Logue som en sista utväg. Kungen vägrar först att gå med på de okonventionella metoderna men Lionels uppriktighet och värme överraskar honom. För första gången vågar kungen öppna sig och en ovanlig och nära vänskap tar sin början. Alla har dock inte låtit sig övertygas av Lionel och allt ställs på sin spets när kungen måste göra sitt livs framträdande för att ingjuta mod i nationen. The King's Speech bygger på den sanna historien om Englands kung Georg VI och hans kamp för att finna den röst folket så väl behövde höra. Filmen är 12-faldigt Oscarnominerad för bland annat Bästa film, Bästa regi (Tom Hooper) och Bästa manliga huvudroll (Colin Firth). Colin Firth belönades i januari 2011 med en Golden Globe i kategorin Bästa manliga huvudroll/drama för sin rollprestation som Georg VI.

 

 

Morning Glory

Harrison Ford och Diane Keaton.

FOTO: MACALL POLAY/© 2010 PARAMOUNT PICTURES

 

Fredagen den 4 februari

Morning Glory

När den hårt arbetande TV-producenten Becky Fuller (McAdams) får sparken från ett lokalt nyhetsprogram börjar hennes karriär se lika blek ut som hennes händelselösa kärleksliv. Av en händelse råkar hon få jobb på ”Daybreak” (det minst sedda av de nationella morgonprogrammen), och bestämmer sig genast för att återuppliva programmet genom att anställa det legendariske nyhetsankaret Mike Pomeroy (Ford). Dessvärre vägrar Pomeroy behandla stapelvarorna inom morgon-tv, såsom kändisskvaller, väder och mode. Inte heller vill han jobba med sin bisittare Colleen Peck (Keaton), en före detta skönhetsdrottning och veteran inom morgon-tv som inte har några problem med att täcka morgon”nyheter”. Då Mike och Colleens egon kolliderar, först bakom kameran och sedan under sändning, börjar samtidigt Beckys kärleksaffär med kollegan Adam Bennett (Wilson) att knaka i fogarna. I rollerna: Rachel McAdams, Harrison Ford, Diane Keaton, Patrick Wilson och Jeff Goldblum.

 

 

 

Jussi i våra hjärtan

 

Onsdagen den 2 februari

 

 

Jussi i våra hjärtan

 

Han var Jussi med svenska folket. Han var grabben från Stora Tuna som med sin fantastiska röst erövrade en hel musikvärld. Den 2 februari 2011 skulle Jussi Björling ha fyllt 100 år. Lagom till jubileet kommer filmen, en dramadokumentär om den legendariska operasångaren. Regi av Torbjörn Lindqvist.

 

 

Jussi Björlings 100-årsjubileum uppmärksammas även på bio. Här en bild från Skansen.

FOTO: FOLKETS BIO


 

 

Fredagen den 11 februari (+ förhandsvisningar)

Fyra ”premiärer” när Åsa-Nisse gör comeback i Småland

Åsa-Nisse fiskar gädda.

Inspelningen av första Åsa-Nisse-filmen i Vetlanda kretsade delvis kring storgäddan som ska fångas. FOTO: STURE GUSTAFSSON

 

FAKTA Åsa-Nisse

Det gjordes 20 filmer där John Elfström (1902-1981) hade huvudrollen i samtliga utom den sista. Han sades ha rymt från en cirkus och var som karaktärsskådespelare anlitad av bland andra Ingmar Bergman. Arthur Rolén (1894- 1972) spelade Klabbarparn i 18 filmer. Han var också en duktig kuplettsångare, som spelade in över 500 sång- och talskivor. Han spelade även revy med Tor Modéen.

Gustav Lövås (1894-1968) medverkade i 18 filmer som handelsman Sjökvisten. Som Åsa-Nisses huskors Eulalia spelade bland andra Brita Öberg (1900-1969) i 10 av filmerna mellan 1958 och 1968. Smålands mest anlitade filmskådespelare genom tiderna, Wiktor "Kulörten" Andersson (1887-1966), med sina 186 roller var också med på ett hörn, i sju filmer som Knohultarn. Precis som idag var det brukligt att ha med en kändis - i ”Den stora kalabaliken” som kom 1968, var Hep Stars och Svenne Hedlund med.

Nu efter 62 år har den 21:e filmen nästan hela Sveriges komikergäng i rollistan - Kjell Bergkvist och Mikael Segerström som de båda småländska gubbarna. Fruarna gestaltas av Ann Petrén och Sissela Kyle. Stig Grybe återkommer efter 50 år! Han spelade greve 1961 och gör nu samma roll igen.

BUSKISFILM. När Åsa-Nisse kommer tillbaka i februari gör han det stort i de småländska hemtrakterna. Filmfans kan då uppleva både nya biofilmen, gammal nostalgifilm, kändisar på röda mattan, dans och filmrekvisita från de gamla inspelningarna. Inför premiären av nya filmen ”Åsa-Nisse - Wälkom to Knohult”, med Kjell Bergkvist i huvudrollen ser Södra Smålands turistbolag sin chans att locka besökare.

      – Gäddan som figurerar i filmen förvarades i frysen på Vetlanda stadshotell för att hålla sig mellan tagningarna vid Skirösjön, berättar Monika Gyllkrans på Smålands Museum. När nya filmen förhandsvisas på Sagabiografen på måndag räknar hon och turistchefen Christina Moths med folkfest i stan. De första filmerna spelades nämligen in i och runtom Vetlanda, med start 1949.

 

När nya Åsa-Nisse nu kommer drygt 60 år senare blir världspremiären på samma ort den 31 januari. Egentligen är det en förhandsvisning för filmen ”premiärfiras” också vid två tillfällen i Växjö, den 5 och 10 februari innan den ”riktiga” Sverigepremiären” den 11 februari. Några av visningarna är redan slutsålda. Flera timmar innan filmen börjar nu på måndagskvällen arrangeras festligheter på torget och på småländskt vis bjuds det korv, ostkaka och kaffe. Då visas också dokumentärfilmen ”Uppdrag Åsa-Nisse” i bibliotekets hörsal. Den är från 2009 och gjord av Anders Nordqvist och Owe Arkeklev. Nordqvist har också skrivit boken ”Åsa-Nisse, var ligger Knohult”. Efter visningen blir det samtal om den klurige gubben.

 

Åsa-Nisse anno 2011.

FOTO: P A SVENSSON/NORDISK FILM

 

Sen rullas röda mattan ut. Kjell Bergqvist verkar man inte ha lyckats charma till evenemanget, men några av skådespelarna; Sissela Kyle (Kristin), Ann Petrén (Eulalia), Stig Grybe (greven) och Mikael Segerström (Klabbarparn) planerar se filmen på ursprungsplatsen. Nordisk Film har inte sparat på krutet när det gäller rollistan, även Robert Gustafsson, Maria Lundqvist, Johan Rabeus och Henrik Dorsin medverkar i nya filmen. Karaktärerna till de gamla Åsa-Nissefilmerna hittade författaren Stig Cederholm i Småland, dagens ensemble är stjärnspäckad med några av landets bästa komiker.

 

Två Åsa-Nisse-dagar arrangeras i Växjö på Smålands museum. Utöver visningarna av nya filmen arrangeras dans, en look-alike-tävling, en frågesport om Åsa-Nisse och prat om Åsa-Nisse. Torsdagen den 10 februari blir det riktigt film-marathon med gamla Åsa-Nisse filmer från klockan 11 till 20 på vita duken. Entusiaster kan se filmer som till exempel "Åsa-Nisse i agentform" och "Åsa-Nisse och den stora kalabaliken". På museet ställer man ut filmrekvisita, som bilen Eulalia III, bilder från både tidigare filminspelningar och den nya inspelningen. Utställningen pågår fram till den 13 mars. 110128

 

LILL ERIKSSON


Yogi Björn

FOTO:WARNER/SANDREW

Fredagen den 28 januari

Yogi Björn

 

Jellystone Park har tappat besökare och borgmästare Brown har bestämt att parken ska stängas och marken ska säljas. Det betyder att familjer inte längre kommer att få uppleva den vackra naturen som parken erbjuder, och vad som är viktigare, Yogi, Bobo och alla deras vänner kommer att kastas ut från det enda hem de haft. Med den största utmaningen någonsin måste Yogi bevisa att han verkligen är smartare än den genomsnittslige björnen, och han och Bobo måste slå sig ihop med sin svurne fiende Skogsvaktare Smith för att hitta ett sätt att rädda Jellystone Park från att stänga för evigt. I rollerna: Anna Faris, Tom Cavanagh och T.J. Miller.

 

 

Gränsen

FOTO: CCV ENTERTAINMENT

Fredagen den 28 januari

Gränsen

En svinkall natt i slutet av december 1942 kommer två unga svenska soldater skidande i den djupa snön i de nordvärmländska skogarna. De har i smyg lämnat sina poster och sina kamrater i Vägspärr 83 och gett sig ut på ett nattligt äventyr. I en kort stund av ungdomligt övermod har de satt kurs västerut för att ta sig en titt på tyskarna. Löjtnant Aron Stenström, chef för 4;e Infanterikompaniet i Nyskoga, upptäcker att en av de försvunna soldaterna är hans yngre bror Sven. Aron tar med sig tre soldater för att leta reda på sin bror och hans kamrat. Skidspåren leder över gränsen och in i Norge och Aron tar ett ödesdigert beslut. Han upptäcker snart att något gått fel. I rollerna: André Sjöberg, Antti Reini, Marie Robertson, Björn Sundqvist, Martin Wallström, Johan Hedenberg m fl.


 

Burlesque

Christina Aguilera och Cher arbetar på klubb. FOTO: SONY PICTURES

 

Fredagen den 28 januari

Burlesque

En ung kvinna flyr undan sitt förflutna genom att uppträda på en neo-burlesque klubb i Los Angeles. The Burlesque Lounge har sett sina bästa dagar och hotas nu av nedläggning. Ägarinnan Tess (Cher), en före detta dansös, jagas av skulder och en affärsman som vill köpa klubben. Ali ( Christina Aguilera) anställs som servitris men hennes ambitioner är att äntra scenen själv. Uppbackad av sina kolleger på klubben lyckas hon uppfylla sina drömmar och hennes liv tar en dramatisk vändning när hon blir klubbens huvudattraktion. I rollerna: Cher, Christina Aguilera, Stanley Tucci, Eric Dane, Peter Gallagher, Alan Cumming och Kristen Bell.

 

 

Fredagen den 21 januari

 

The Green Hornet

Filmen bygger på Britt Reids äventyr. Han är förläggare dagtid och en maskerad brottsbekämpare när mörkret faller. Hans ständige sidekick är Kato. Tillsammans med sin japanske vapendragare färdas han runt i bilen ”The Black Beauty”, beväpnade med specialpistoler, knockout-gas samt Katos närstridskunskaper. De blir en duo att frukta…

I rollerna: Seth Rogen, Cameron Diaz, Christoph Waltz m fl.

The Green Hornet

FOTO: SONY PICTURES


 

Love and other drugs

FOTO: 20th CENTURY FOX

Fredagen den 21 januari

Love and other drugs

Jamie (Jake Gyllenhaal) är en slipad säljare inom den cyniska läkemedelsbranschen. Med sin charm och skärpa gör han succé och inget verkar stå i vägen för hans lysande karriär. Tills han möter Maggie (Anne Hathaway), ett yrväder vars enda fokus ligger i att ta tillvara på allt vad livet har att erbjuda. Jamie blir förälskad men är han villig att ge upp sina drömmar för en kärlek som omöjligen kan ha en framtid? Filmen är en romatisk komedi och regisseras av Edward Zwick (”Blood diamond”, ”Den siste samurajen”). I rollerna: Anne Hathaway, Jake Gyllenhaal, Hank Azaria, Oliver Platt and Judy Greer.

 

Vår dag skall komma

FOTO: ATLANTIC FILM AB

Fredagen den 14 januari

Vår dag skall komma

Tonårige Remy är en rödhårig förlorare. Utstött och slagen av sina jämnåriga, hatad av sin familj. Hans enda vän är den betydligt äldre psykologen Vincent. För att komma bort från allt bränner de alla pengar de kan komma över på en sportbil, snygga kläder och tar fart mot de rödhårigas heliga land, Irland. Men vad som börjar som en jakt på ett ideal går gradvis över i ett kaos av hat, våld och självdestruktivitet. I rollerna: Vincent Cassel, Olivier Barthelemy.

 

 

Trädet

FOTO: FOLKETS BIO AB

Fredagen den 14 januari

Trädet

Dawn sörjer sin mans plötsliga död, samtidigt som hon måste se till att livet går vidare för de fyra barnen. Lilla Simone är den som tagit pappans död hårdast. Hon tar sin tillflykt till det magnifika trädet som växer framför huset. Där för hon viskande hemliga samtal med sin pappa. Men trädets rötter hotar att förstöra huset och till Simones förtvivlan måste trädet fällas. I rollerna: Charlotte Gainsbourg, Marton Csokas, Morgana Davies, Aden Young.


 

Meet the Parents: Little Fockers

FOTO: UNIVERSAL STUDIOS

Fredagen den 14 januari

Meet the Parents:

Little Fockers

Efter tio år, där otaliga hinder har legat i Gregs väg, och han fått två små Fockers med frun Pam (Teri Polo), börjar den minst sagt svåråtkomlige svärfadern Jack äntligen att acceptera Greg. När den panke tvåbarnspappan tar ett extrajobb hos ett läkemedelsbolag börjar dock Jack, ännu en gång, att fatta misstankar mot sin favoritsjuksköterska. När Greg och Pams hela släkt, inklusive Pams trånande ex, Kevin (Owen Wilson), dyker upp på tvillingarnas födelsedagskalas, måste Greg ännu en gång bevisa för Jack att han är fullt kapabel att ikläda sig rollen som mannen i huset. I rollerna: Ben Stiller, Robert De Niro, Clive Owen, Dustin Hoffman, Barbara Streisand, Teri Polo, Harvey Keitel, Jessica Alba och Laura Dern


 

Gudar och människor

FOTO: NONSTOP ENTERTAINMENT

Fredagen den 14 januari

 

Gudar och människor

I ett kloster högt uppe i bergen I Maghreb, Algeriet, någon gång på nittiotalet. Åtta franska munkar lever i en harmonisk tillvaro med sina muslimska bröder. Men våld och terror har så sakteliga tagit över styret i regionen. Trots den växande faran som omger dem blir munkarna för varje dag som går mer och mer säkra på att de måste stanna, även om det innebär att det kostar dem deras liv.

        Regissören Xavier Beauvois vann Jurypriset i Cannes (Glöm inte bort att du ska dö) och Label Europa Prize vid Venedigs Filmfestival (Ung snut) och har nominerats både till Guldpalmen vid Cannes och Guldlejonet vid Venedigs Filmfestival. Skådespelarensemblen inkluderar bland andra Lambert Wilson (The Matrix Reloaded, The Matrix Revolutions), och Michael Lonsdale (München, Ronin).


The Tourist

FOTO: SONY PICTURES

Onsdagen den 5 januari

The Tourist

Johnny Depp spelar en amerikansk turist vars lekfulla flirt med en främling leder till en rad intriger, romans och en massa farligheter i actionfilmen The Tourist. Under en improviserad resa till Europa för att laga ett brustet hjärta, snubblar Frank (Depp) oväntat in i ett flirtigt möte med Elise (Jolie), en extraordinär kvinna som medvetet har korsat hans väg. Med det hisnande vackra Venedig och Paris som bakgrund, utvecklas deras romans snabbt och omedvetet och snart befinner de sig i en dödligt katt och råtta lek. I rollerna: Angelina Jolie, Johnny Depp, Paul Bettany, Timothy Dalton, Steven Berkoff, Rufus Sewell, Bruno Wolkowitch m fl.

 

 

Änglagård 3

FOTO: SF FILM

Lördagen den 25 december

 

Änglagård - Tredje gången gillt

Mycket händer i ett samhälle på femton år. Människor förälskar sig, gifter sig, får barn och skiljer sig. Några flyttar, någon dör – i Yxared precis som på andra ställen. Fanny, Zac och dottern Alice reser tillbaka till det lilla samhället i Västergötland. Det är Alice som får dem att återvända – var kommer hon ifrån, vilka är hennes rötter? Frågan om vem som egentligen är Fannys pappa blir åter aktuell. Och Alice, vem är hennes pappa? I rollerna: Helena Bergström, Rikard Wolff, Molly Nutley, Tord Peterson, Sven Wollter, Jakob Eklund, Maria Lundqvist m.fl.

 

 

Narnia

FOTO: FOX FILM

Lördagen den 25 december

 

Narnia: Kung Caspian och skeppet Gryningen

Genom en magisk tavla transporteras syskonen Lucy och Edmund återigen till landet Narina, denna gång med deras odrägliga kusin Eustace i släptåg. Väl där återförenas de med Kung Caspian ombord på det mäktiga skeppet Gryningen. I Narnia hotar en ondskefull dimma att sluka landet och med hjälp av Caspian, musen Ripipip och resten av den modiga besättningen måste Lucy, Edmund och Eustace slåss mot nya faror för att återigen rädda landet från undergång. I rollerna: Georgie Henley, Skandar Keynes och Ben Barnes.

 

 

Tron Legacy

FOTO: DISNEY

Fredagen den 17 december

 

Tron Legacy

En fristående uppföljare till den kultförklarade ursprungsfilmen från 1982. Ett sciencefictionäventyr om Kevin Flynn (Jeff Bridges) som blir fången i en elektronisk datavärld. Nu får vi följa Kevins son Sam (Garrett Hedlund), också han en begåvad datanörd, som växer upp utan vetskapen om vart hans far har tagit vägen. Men Sam får en ledtråd och börjar efterforskningarna, vilket leder honom till Trons värld. I Tron är mycket sig likt, men mycket har också förändrats helt och hållet. Bruce Boxleitner, som spelade Alan Bradley i ursprungsfilmen och i datavärlden blev själva Tron, medverkar också.

 

 

 

Tidigare biopremiärer

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

Läs Fredzillas blogg om film, musik och personliga saker!

 

Pidde Andersson bloggar om film.

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

Besökvärt

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007