Till förstasidan                                                  - för nöjes skull


 

 

Gamla prylar visas efter 100 år

Sigurd Perssons kaffekanna av silver med trähantag från 1999, tillhör Helsingborgs museers samlingar.

FOTO: SVEN OLOF LARSÉN

 

JUBILEUM. Nyligen invigdes en jubileumsutställning i Helsingborg för att uppmärksamma museiföreningens 100-årsjubileum. Helsingborgs museiförening bildades 1 december 1908 och då startade också Helsingborgs museum, som invigdes på Södra Storgatan den följande våren. Idag är museiföreningen en fristående ideell förening som på olika sätt stödjer verksamheterna vid Fredriksdal, Dunkers kulturhus och Kulturmagasinet. Genom åren har föreningen bland annat skänkt en mängd gåvor till museets samlingar. För att uppmärksamma de generösa bidragen och föreningens 100-årsjubileum arrangeras nu utställningen i stadens kulturhus.

 

Lokala föremål

I fredags öppnade också det nya Studierummet i Kulturmagasinet, i samband med Jul på Fredriksdal, där museiföreningens 100-åriga arbete uppmärksammas. Det är Kulturmagasinet som institution ansvarar för Helsingborgs museers arkiv, bibliotek, föremålssamlingar, kulturvård och kulturmiljövård. Det är också de som äger och förvaltar det medeltida borgtornet Kärnan. Föremålssamlingen kommer i huvudsak från staden och nordvästra Skåne. Samlingen innehåller allt från arkeologiska fynd och kulturhistoriska, naturhistoriska, etnografiska föremål till konst och konsthantverk. Den arkeologiska samlingen består bland annat av fynd från medeltida grävningar i Helsingborgs stadskärna. Den långa keramiska traditionen i nordvästra Skåne märks också i samlingarna. Ett lokalt geologiskt material, liksom en omfattande herbariesamling, samt ett intressant etnografiskt material, som hemförts av Helsingborgs sjöfarare finns också hos Kulturmagasinet. 081210


 

Ljud och ”viktigt meddel-ande” som konst Viktigt meddelande behöver inte komma från din RDS-mottagare.

LJUDKONST. Ljudkonstgruppen Laika återupplivar tio års ljudproduktion i en retrospektiv utställning på Krets i Malmö. Sedan en månad tillbaka har de sänt radio ”för mänsklighetens bästa” dygnet runt. Laika började egentligen som kulturgranskande studentradio i Lund, men man övergick så småningom med att arbeta med ett digitalt ljudmagasin på webben. Även om gruppen säger sig ha höga kreativa ambitioner är tanken att på ett naivt sätt möta avancerad teknologi.

   Med stöd av Malmö Stad och Folkuniversitetet fortsatte gruppen med ljudliga evenemang, installationer och konserter med elektronisk och experimentell musik. De senaste tre åren har de kvartalsvis publicerat Viktigt meddelande! - en podcast till allmänheten som skickas ut samtidigt som signalen med samma budskap ljuder över städer runtom i Sverige. Fram till kvällen den 20 december finns Laika på Kristianstadsgatan 16, då ljudutställningen avslutas med finissage genom rullbandsperformance. 081210


 

Carl Larssons Nu är det jul igen.

Nu är det jul igen, 1907, Carl Larsson.

FOTO: SVEN OLOF LARSÉN

 

Nu är det jul igen

 

JULKONST. Carl Larssons stora målning Nu är det jul igen, från 1907 ingår i Helsingborgs museers samlingar. Den visar hans ateljé i Lilla Hyttnäs och har för generationer blivit sinnebilden av svenskt julfirande. I Helsingborg har den varje år varit ett uppskattat inslag kring juletid då den visas upp på Dunkers kulturhus. Den här julen blir inget undantag. Traditionsenligt i helgen på första advent samtalade den avgående 1:e konstintendenten Magnus Jensner om målningen, Carl Larsson och den tid han verkade i. Julmålningen hänger i kulturhusets foajé fram till den 11 januari nästa år.

 

2008-12-02

 

Camilla Anders foto

FOTO: CAMILLA ANDER

 

Konst möter ny publik i shoppingstråk

 

FOTOPLATS. En av regeringens nya ambitioner är att kultur och entreprenörskap ska kunna dra bättre nytta av varandra. Gallerigången i Malmös centrala delar är ett exempel på detta. Det är ett nystartat projekt där Malmö Citysamverkan samarbetar med Vasakronan och Konstfrämjandet för att visa oetablerade, unga konstnärer på ett lättillgängligt och okonventionellt sätt mitt i Malmös shoppingstråk på Södertull. Nyligen visades Amanda Nordgrens bildserie ”Midsommar” och sedan oktober är det en annan ung konstnärinna – Camilla Ander – som ställer ut sina bilder där.

   – Fotografi för mig handlar om att fånga det som inte går att berätta med ord, en representation av en inre värld i förhållande till den yttre verkligheten. Mitt bildskapande bygger på iscensatta händelser och situationer och jag hittar mina influenser i litteratur och film, berättar hon. Hennes material bildar en symbolisk värld där människor och platser fungerar som metaforer för emotionella tillstånd.

 

Foto passar utrymmet

Gallerigångenprojektet startade i juni i år och körs på försök än så länge.

   – Konstfrämjandet Skåne och Citysamverkan vill testa om en passage som denna mellan Tullgatan och Torggatan, kan användas som offenligt utställningsutrymme, säger Helena Trenk, verksamhetsledare på Konstfrämjandet Skåne. Fotografi är den konstnärliga uttrycksform de har valt för att det verkar passa bäst i detta speciella utrymme, både visuellt och rent praktiskt. Konstnärerna väljs i första hand av Konstfrämjandet Skåne, men tanken är att kulturutövarna själva ska skicka stafettpinnen vidare till en konstnär som arbetar med fotografi, så den blir nästa utställare.

   – Så skedde mellan Amanda Nordgren som var först ut, och Camilla Ander som ställer ut där nu, fortsätter Helena Trenk. Konstnärerna får en utställningsersättning för att medverka, som alla konstnärer Konstfrämjandet arbetar med. Organisationen har inga konstnärer som medlemmar, utan medlemsorganisationer som fackförbund och företag. 081125

 

LILL ERIKSSON

 

 

”Mina tankar bakom projektet Isola är inspirerade av postmodernismen och Lacans psykologi. Genom att anspela på platser och miljöers konnotationer vill jag använda de som en arketyp och fokusera på den berättelse det producerar. Det blir en fragmenterad berättelse som kräver att betraktaren tolkar och fyller i med sina egna associationer för att skapa mening.”

 

 

 

 

OM konstnären Camilla Ander, född 1980, har tidigare studerat i London och går för tillfället masters-programmet i foto på Göteborgs högskola.

Hon är bosatt i Malmö och har ateljé i Lund.

Camilla målar upp suggestiva miljöer i sina bilder och placerar ofta anonyma kvinnogestalter som väcker känslor av alienation och social isolering. Hennes utställning pågår till och med den 15 februari 2009.


 

Danskar sparkar svensk konsthallsdirektör

 

AVSKED. Den danska kulturministern kickade i veckan konsthallschefen på Charlottenborg, svensken Bo Nilsson. Han har tidigare basat över konsthallarna Rooseum i Malmö och Liljevachs i Stockholm. Detta och hans insatser i Danmark imponerar inte längre på kulturministeriet som på grund av Charlottenborgs taskiga ekonomi ser sig nödgade att avskeda Nilsson. Konsthallens styrelse har meddelat att man inte kan samarbeta med honom och att verksamheten i konsthallen går med kraftig förlust. I år räknar man med ett underskott på 3,2 miljoner danska kronor.

   – Jag finner det väldigt otillfredsställande att en så allvarlig situation har uppstått på Charlottenborg. Nu måste där omgående städas upp. Jag tror fortfarande på visionen om Charlottenborg som internationell konsthall. Stället har en jättestor potential och Köpenhamn behöver det, sade den danska kulturministern Carina Christensen. Konsthallen är det officiella utställningsgalleriet för den Kungliga danska konstakademien, särskilt känt för sina vårutställningar. Bo Nilsson har varit oanträffbar för kommentar. 081121


 

Miljonstödd Östersjökonst till Skåne

Fredens styrka

Under de Röda Fanorna Pangsepp Fredens styrka

FOTO: KUMU, ESTLAND

STALINKONST. Konst från Stalins tid, direkt ur Estlands konstmuseers samling kommer till Skåne i månadsskiftet. Det är ett samarbete mellan tre konstmuseer runt Östersjön som startats för att fler ska få se deras stora samlingar. Oftast göms konsten undan i museernas magasin men under två år ska museerna hämta konst ur varandras samlingar och byta utställningar med varandra. Det var på Åbo konstmuseums initiativ som man drog igång projektet Museums in Motion där även Malmö Konstmuseum och Estlands konstmuseer (KUMU Konstmuseum) i Tallinn medverkar. Museerna har fått ett projektstöd på 200 000 euro för att visa samlingarna under två år. Det blir en utställning från respektive land - Finsk Guldålderskonst från Åbo konstmuseums samling, och så den estniska Under de Röda Fanorna - konst från Stalins tid från Estlands konstmuseer. Sverige bidrar med I Love Malmö - Nordisk Samtidskonst ur Malmö Konstmuseums samling. Utöver utställningar och publikationer producerar projektet också en serie seminarier och workshops. Den estniska konstsamlingen visades under den gångna sommaren på Åbo konstmuseum och visas i Malmö fram till den 25 januari nästa år. 081117


 

Djurplågeriet till utställningshallen

 

Idag invigdes en utställningen på Malmö Museer som får dem att varna känsliga besökare. Det är djurhanteringen i Sverige och i världen som debatteras i museets nya samhällsforumet Hot Spot.

Av finaste ull

Mulesing, Australien.

FOTO: © DJURENS RÄTT

 

DJURPLÅGERI. Det handlar främst om djurplågeriet av australiensiska merinofår som i våras blev internationellt uppmärksammat efter granskning av TV4. I utställningen finns starka bilder på djurplågeri och slakt, i samband med frågor kring internationella transporter av slaktdjur. Även svensk djurhållning berörs, så när ”Av finaste ull” invigdes idag fanns både Jordbruksdepartementet och Sveriges Veterinärförbund representanter på plats.

   Hot Spot är en starkt komprimerad utställning med fokus på ett aktuellt samhällsproblem. Den är ett forum för samhällsdebatt och en plats där kulturella fenomen medvetandegörs. Enligt Malmö Museer har man i produktionen av djurplågeriutställningen samarbetat med både svensk och internationell expertis på området. I forumet Hot Spot kan ingå seminarier, debatter, performance, workshops eller liknande som knyter an till de aktuella utställningarna. I samband med ”Av finaste ull” arrangeras tre seminarier, det första i nästa vecka ”En dag i djurskyddets tecken”, som handlar om konsumentattityder och djurskydd. Det pågår under en hel dag i Trelleborgen i Trelleborg och arrangeras i samarbete med bland annat Djurvänliga konsumenter och Djurskyddet Sverige. De två andra ”Djurtransporter - Blir det förbättringar för djuren med de nya besluten och reglerna i EU?” och ”Från vegan till slaktare - Har vi rätt att hålla och använda djur?” arrangeras i Malmöutställningen i januari. 081110

 


 

 

Tidigare artiklar om konst och foto

 

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007