
FOTO: CAMILLA ANDER
Konst möter ny publik i shoppingstråk
FOTOPLATS. En av regeringens nya ambitioner är att kultur och entreprenörskap ska kunna dra bättre nytta av varandra. Gallerigången i Malmös centrala delar är ett exempel på detta. Det är ett nystartat projekt där Malmö Citysamverkan samarbetar med Vasakronan och Konstfrämjandet för att visa oetablerade, unga konstnärer på ett lättillgängligt och okonventionellt sätt mitt i Malmös shoppingstråk på Södertull. Nyligen visades Amanda Nordgrens bildserie ”Midsommar” och sedan oktober är det en annan ung konstnärinna – Camilla Ander – som ställer ut sina bilder där.
– Fotografi för mig handlar om att fånga det som inte går att berätta med ord, en representation av en inre värld i förhållande till den yttre verkligheten. Mitt bildskapande bygger på iscensatta händelser och situationer och jag hittar mina influenser i litteratur och film, berättar hon. Hennes material bildar en symbolisk värld där människor och platser fungerar som metaforer för emotionella tillstånd.
Foto passar utrymmet
Gallerigångenprojektet startade i juni i år och körs på försök än så länge.
– Konstfrämjandet Skåne och Citysamverkan vill testa om en passage som denna mellan Tullgatan och Torggatan, kan användas som offenligt utställningsutrymme, säger Helena Trenk, verksamhetsledare på Konstfrämjandet Skåne. Fotografi är den konstnärliga uttrycksform de har valt för att det verkar passa bäst i detta speciella utrymme, både visuellt och rent praktiskt. Konstnärerna väljs i första hand av Konstfrämjandet Skåne, men tanken är att kulturutövarna själva ska skicka stafettpinnen vidare till en konstnär som arbetar med fotografi, så den blir nästa utställare.
– Så skedde mellan Amanda Nordgren som var först ut, och Camilla Ander som ställer ut där nu, fortsätter Helena Trenk. Konstnärerna får en utställningsersättning för att medverka, som alla konstnärer Konstfrämjandet arbetar med. Organisationen har inga konstnärer som medlemmar, utan medlemsorganisationer som fackförbund och företag. 081125
LILL ERIKSSON |
”Mina tankar bakom projektet Isola är inspirerade av postmodernismen och Lacans psykologi. Genom att anspela på platser och miljöers konnotationer vill jag använda de som en arketyp och fokusera på den berättelse det producerar. Det blir en fragmenterad berättelse som kräver att betraktaren tolkar och fyller i med sina egna associationer för att skapa mening.”
OM konstnären Camilla Ander, född 1980, har tidigare studerat i London och går för tillfället masters-programmet i foto på Göteborgs högskola.
Hon är bosatt i Malmö och har ateljé i Lund.
Camilla målar upp suggestiva miljöer i sina bilder och placerar ofta anonyma kvinnogestalter som väcker känslor av alienation och social isolering. Hennes utställning pågår till och med den 15 februari 2009. |