Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

 

Share |

Paintings for peace

FOTO: ANNA HÖTZEL

Fredssymbol i centrum på sista utställningen

FREDLIGT. Det har blivit dags för den allra sista utställningen på Humanitetens hus i Malmö, som stänger för gott den 12 november. Det är samlingsutställningen Paintings for Peace, som under ett år ska visas i Sverige, Norge och Danmark innan den når slutdestinationen World Peace Festival i Berlin i augusti nästa år. Det är en festival som bland annat Dalai Lama har lovprisat för att den sammanför så många människor med samma starka strävan att skapa fred på jorden. Trettioen konstnärer har bidragit med sina konstverk för att försöka påverka världen i en fredligare riktning.

 

Det är den skånska kulturlänkaren Jeanette Ohlsson som tagit initiativet efter kontakt med Tom Oliver, grundare och initiativtagare till festivalen i Berlin. Hon ville vara med och bidra på något sätt. Först tänkte hon engagera 20–25 konstnärer som skulle måla eller skulptera Gerald Holtom’s kända fredssymbol efter sina egna tolkningar. Därefter skulle verken auktioneras ut till förmån för festivalen. Men nu har man bestämt att hålla ihop verken och låta dem turnera till fler platser än Malmö. Innan Berlin ska de visas i bland annat Tylöhus, Torsåkers slott utanför Stockholm och Köpenhamn. Utställningen pågår i Malmö fram till den 4 november. 101015

 

Fotnot. WPF är planerat till den 26-28 augusti 2011 i Berlin. Fredspristagare, artister, konstnärer, beslutsfattare, fredsbyggare kommer att vara där och delta i programmet.

 

Life Before Death

Life Before Death, visas på gallerinatten.

Life Before Death

FOTO: (C) WALTER SCHELS

Gallerinatt med döda på bild

NATTKONST. I helgen är det dags för 13:e upplagan av konstevenemanget Malmö Gallerinatt där 34 olika konstinstitutioner deltar i år. Under kvällen arrangeras gratis guidade visningar på både danska och svenska, till fots, med buss eller på cykel.

       En upplevelse som fotogalleriet Format i Kulturhuset Mazetti vill lyfta fram mer är döden, som man menar är alltför tabubelagd. Det gör man genom utställningen Life Before Death, där fotografen Walter Schels och journalisten Beate Lakotta har fotograferat människor kort innan de avlidit och direkt därefter. De tillbringade över ett år på olika hospice i norra Tyskland för att undersöka känslorna hos människor som vet att de snart kommer att dö. Vernissage på gallerinatten, sedan pågår utställningen till och med den 5 december.

 

En sex timmar lång performance framförs samtidigt på Moderna Museet som deltar på gallerinatten för första gången. Mathias Kristersson har sedan 13 års ålder sovit i samma säng, men plockar den här kvällen isär den i dess minsta beståndsdelar, sorterar dem och magasinerar dem i en plexiglasmonter. Verket sluter an till en smal tradition i konsthistorien där konstverket skapas ur sin egen utplåning, en så kallad försvinnandets konst. Under själva framförandet återupplever han minnen och existentiella frågor resulterar i ett monument, möjligen skrämmande likt en kista.        

       Samma kväll gör den världsberömde amerikanske konstnären och författaren Brian Andreas sitt andra besök på galleriet Gate 38. Hans konst och berättande är en livsbejakande och humoristisk upplevelse som upptäckts av hundratusentals fans över hela världen. Utöver i konstutställningar finns Brians konst och berättelser hos allt från hjälporganisationer till Extreme Home Makeover. Bland annat har hans ”Imagining World” använts som inspiration i USA:s president Barack Obamas valkampanj. Brian Andreas är på plats under vernissagen på gallerinatten, utställningen pågår sedan fram till den 23 oktober. 100921

 

Fotnot. Malmö gallerinatt pågår lördagen 25 september kl. 18-24. Hela programmet finns hos Konstfrämjandet Skåne.


Ragnhild Reingardt ställer ut på hemmaplan.

Ragnhild Reingardt ställer ut på hemmaplan.

Röda flaggor i parad utanför Landskrona konsthall

ABSTRAKT. Helsingborgsfödda konstnären Ragnhild Reingardt upptar just nu stor plats i Landskrona konsthall. Hon är numera både svensk och amerikansk medborgare, efter att ha bott i USA i nästan 25 år. Lagom till minnesdagen i helgen visar hon en stor fotodokumentation om World Trade Center .

       – Inte något har gjort så starkt intryck på mig, både emotionellt och visuellt, säger Reingardt om den totalförstörda platsen. Med sina diabilder, digitalbilder och installationer gör hon ett försök att förmedla det egentligen obeskrivbara scenariot från den 11 september 2001. Åtminstone en liten del.

       – Det är bitar av hur jag upplevt en plats som blivit som en dröm, lika verklig som overklig.

 

Ragnhild bodde inte i USA när byggnaderna störtade. Sedan 1998 är hon tillbaka i sitt barndoms Glumslöv, där hon bor och har sin ateljé. Hon gick på Konstfack i Stockholm på 50-talet och utbildade sig därefter vid bland annat Harvard-universitetet i USA. Nationalmuseet i Stockholm samt svenska och amerikanska offentliga institutioner är några av hennes kunder. I Landskrona-utställningen Reflex visar hon arbeten på papper, skulpturer, bildspel och fotodokumentationen både i och utanför konsthallen. Hon drar sig inte för att sätta upp en installation utomhus i parken, som av klåfingriga nävar riskerar få en helt ny innebörd. Den är ett rödlysande flaggspel som är tänkt att tala samma abstrakta formspråk som utställningen inne i hallen - enkelt och rent. Utställningen pågår fram till den 10 oktober. 100908

 

Synsk hjälper Sophie Calle

FOTO. Den som sett sommarens Kobra och blivit särskilt nyfiken på fotografen Sophie Calle, årets Hasselbladvinnare, kan se mer av hennes verk i Köpenhamn. Ikväll är det vernissage på Galleri Christina Wilson med stort fokus på fotografen som för tre år sedan gjorde succé på Venedigbiennalen med ”Take Care of Yourself”. Det var slutraden i ett mejl där en av Sophie Calles älskare tackar för sig och gör slut. Hon lät över 100 andra konstnärskollegor tolka dumpningsmejlet och resultatet blev en uppmärksammad installation med både film, musik, korsord, matematiska formler och sms-rader. På det danska galleriet visas nu "Where and when? Lourdes", som är andra delen av en tidigare utställning som nu gått vidare till konstmuseet Louisiana i Humlebæk. Som vanligt är Sophie Calle själv objektet i verket, tillsammans med text och bild. Den här gången har hon bett en klärvoajant att spå hennes framtid så att hon kan gå ut och söka efter den. Utställningen pågår till den 25 september. 100827

 

Fraser Stewarts verk kan ses i Malmö just nu.

Nya konstnärer, som Fraser Stewart från Amsterdam, visar upp sina verk i Skåne just nu.

 

Skånes konstscen laddad med nytt

HÖSTKUL. Den här hösten satsas det stort hos Skånes konstförening. Sex utställningar är inplanerade i galleriet och på scenen för live- och crossoverkonst. Först ut är den franskfödda koreografiska konstnären Ingrid Cogne och gruppen De Service Garage från Amsterdams heta kulturscen.        Gogne har fått tillgång till tre rum i det skånska galleriet och en vecka på sig för att skapa. Till sin hjälp har hon bjudit in scenografen Håkan Magnusson och konstnären Olof Broström. För Ingrid är det viktiga just sådana möten med dans, koreografi och rörelse. Till exempel har hon låtit galleribesökare gå runt barfota i mjöl, under den motsägelsefulla parollen ”lek inte med mat i en värld som svälter!”. Ingrid är utbildad i bildkonst, didaktik, motorik och dansantropologi. De senaste åren har hon varit verksam i Stockholm.

Verk av relativt nyutexaminerade konstnärer från Holland ryms i en andra utställning. De Service Garage har snabbt blivit stora inom Amsterdams kulturliv och har nu flera hundra besökare till varje vernissage och producerar årligen åtta utställningar.

Konstnärerna samarbetar i olika projekt med största tänkbara konstnärliga frihet. I september lämnar de sina stora lokaler och fortsätter i mobil form. Tio av konstnärerna ställer ut i Skåne; Frank Ammerlaan, Benjamin Roth, Linda Nieuwstad, Charlott Markus, Martha Hjorth Jessen, Fraser Stewart, Zoro Feigl, Daniel Hofstede, Michiel Schuurman och Arik Visser. Båda utställningarna pågår till den 18 september.

 

Veckan därpå öppnar utställningar med Matteo Rosa och Christian Falsnaes. Han kommer från den politiska street-art scenen i Köpenhamn, men är nu verksam i Wien och arbetar med politiska installationer kombinerade med performance. Sist ut är 100% Malmö med Jonas Liveröds verk som just nu syns på Malmöfestival. Han gör en gigantisk installation i scenrummet samtidigt som Mattias Nordeus och Andreas Glad fyller galleriet. Utställningarna ska gå in i varandra och bilda en värld med inspiration från både tv-spel och bröderna Grim.

 

Den som själv har något att visa upp i Skånes konstförenings jurybedömda höstsalong kan ansöka med tre ej tidigare utställda verk. Konstnären måste vara 18 år eller äldre och ha anknytning till Skåne, men behöver varken ha utbildning eller vara medlem i en konstnärsorganisation. Salongen pågår mellan den 30 oktober och 20 november. 100827

 

LILL ERIKSSON


Så blir gratiskonsten på festivalen

FESTIVAL. eventnews har gjort en rundvandring på den kommande festivalveckans konstboulevard – Hamngatan i Malmö. Det blir en hel del inblickar i modets värld, på fotosidan kommer nästan alla bilder att visas på byggnader och inom konsten dominerar bilarna. Vi listar höjdpunkterna längs gatan och på andra konstställen i staden - för dig som är nyfiken på festivalkonst. 100820  


Konst A-Ö på Malmöfestivalen


A4 - den nya dräkten?
Papper gör entré i konst- och modevärlden.  Samtal med trendspaning, miljö, dräkthistoria och modejournalistik.
Palladium, Stortorget

 

Akim Nguyen och Rocco Berger

bygger en vuxenlekplats i återvunnet material tillsammans med Spinneriet, Glokala Folkhögskolans elever och läraren Pärra Andreasson.

Stortorget

 

Andreas Poppelier
Från en gammal bil skapar han en kåkstadsliknande konstruktion och reflekterar kring självvalt eller ofrivilligt utanförskap.
Hamngatan, Stortorget

 

Anna Wahlgren
Med sin prisbelönade porträttserie av unga män och pojkar från Rosengård vill Anna Wahlgren visa en egen och alternativ bild av området.
Palladium, Stortorget

 

Apokalyps Labotek

Om en skrivare. Om solen skiner skriver den ut, exempelvis på textil. Mönstret bestäms av vinden och solen bränner fram linjer via olika linser på tyget. Apokalyps Labotek demonstrerar fantasifullt hållbar design i vardagsrummet. Hamngatan, Stortorget

 

Bea Szenfeld
Innovativa modedesignern Bea Szenfelds kläder projiceras på Scandic Kramers fasad och några av hennes pappersklänningar ställs ut i skyltfönstret hos Lotta Djossou. Hon medverkar också i performanceverket Aquacade med mode, dans och film tillsammans med Paula von Seth och Cicilia af Dalmatinerhjärta på Palladium 27/8 kl 21.30-22. Von Seth gör i sin tur även kartongworkshop där man kan bygga och skapa i kartong utifrån ett minne.

Hamngatan, Stortorget

 

Bella Tinghammar
berättar historien om Asamoah Gyan, Ghanaspelaren som missade straffen mot Holland. Historien berättas av en katt, en African Golden katt, och återges i seriebilder på papper. Konstverket visas i Fotbollsaffären.
Hamngatan, Stortorget

 

Bertil Warnolf

lindar in bilen i bandage, efter att den har smittat ner vår miljö.
Hamngatan, Stortorget

 

Charlotte von Poehl

Vid Café Rasoir skapar hon ett konstverk av flera hundra handskrivna klistermärken, som betraktaren kan ta med sig och klistra upp på nya platser. Hamngatan, Stortorget

 

Emma Pilipon
presenterar spännande videoinstallationer i fönstret hos Waynes Coffee – nytt verk varje dag.
Hamngatan, Stortorget

 

Fredrik Norén

Här förvandlas det statiska och självklara till något osäkert och frågande. Förvånas, fascineras, irriteras och roas av hans utbytta trafikskyltar.

Hamngatan, Stortorget

 

John Taylor

Växternas framtid - När oljan tar slut visas utanför Blomsterpigan där John Taylor gjort ett växthus av en… – ja, en bil.

Hamngatan, Stortorget

 

Jonas Liveröd

är internationellt verksam, men bygger nu på hemmaplan i Malmö ett stort, bångstyrigt och vildsint verk i en uppsjö olika material.

Hamngatan, Stortorget

 

Kajsa Hilton Brown

har formgett vardagsrummet på insidan av Maria Flores & Carl Hagerlings överdimensionerade sittmöbel av gummidäck: Yngel.

Hamngatan, Stortorget

 

Kim Westerström

ställer ut hos Gott & Annat. Återkommande teman i hans verk är förlust och minne, hur dessa begrepp förhåller sig till de vardagliga objekt som ständigt omger oss under en livstid. Hamngatan, Stortorget

 

Konstbodar

Enskilda formgivare och konstnärer på torget:

20-22 aug KRETS presenterar HELLO SWEDEN av NEEDLES & PENS från San Francisco.

20-22 aug Karl Larsson - Konstnär

21 aug Jessica Laurén - Filmtecknare 22 aug Konstprojektet 100% demokrati

20-22 aug Anna Larsson

21-22 aug Lilla hund design - Lämna in ett gammalt plagg eller liknande så syr de något nytt till dig

20-22 aug Annika Linder

20-22 aug Caitlin Mooney

20-22 aug Pernilla Bengtsson

20-22 aug Anders Lindberg - Ekologiska trästolar

25-27 aug Ossian Theselius

25-27 aug Paula von Seth- Bygger konstverk

25 aug Makeriet

26-27 aug Johanna Turner

25-27 aug Johanna Rehn

25-27 aug inaax

25-27 aug Malin Hallgren

25-27 aug Sofie Hallgren

25-27 aug Lilla hund design - Lämna in ett gammalt plagg eller liknande så syr de något nytt till dig

Stortorget

Bilkonst i Malmö.

Just nu är det mycket bilkonst i Malmö.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

Kristian Körner

undersöker tillvaron utan att söka efter en sanning eller några svar. Även han gör det med en bil.

Hamngatan, Stortorget

 

Linnéa Carlsson

fick fria händer att bearbeta en bil.

Hamngatan, Stortorget

 

Magnus Ottertun

arbetar parallellt med flera olika tekniker, till exempel video, foto, installationer, objekt och teckning. Hans verk visas i skyltfönstret hos Edmond Hair.

Hamngatan, Stortorget

 

Minor Works

är en föreställning av och med Malmöbaserade, nystartade och mångkulturella föreningen Pentagon, som bjuder på läsningar och livekonst.

Ordscenen, Stortorget

 

Monix Sjölin har också gjort om en bil.

Hamngatan, Stortorget

 

Paz de la Calzada

En spansk utställning hos Hårgruppen med inspiration från skönhetssalonger i San Francisco’s Mission District, salonger där människor från skilda kulturer experimenterar med olika skönhetskoncept.

Hamngatan, Stortorget

 

Picture Me

Ett ingående och avslöjande porträtt av modeindustrins inte alltid så vackra ansikte. Intervjuer med såväl modeskapare, fotografer och modeller som ofta ses, men vars röster sällan hörs.

Palladium, Stortorget

 

Pärra Andreasson

är graffitikonstnär och lärare på Glokala Folkhögskolan. Se hans målning på planket.

Stortorget

 

Richard Johansson

har också gjort en omgjord bil… Hamngatan, Stortorget

 

Robert Ek

visar ett performativt verk som försöker fånga tiden med hjälp av skuggteckningar.

Hamngatan, Stortorget

 

Roland Persson

En till bil…

Hamngatan, Stortorget

 

Skånes Konstförening

låter elektriska fält från mixers, elvispar och andra köksmaskiner fångas upp av gamla radioapparater samtidigt som en delikat och välljudande måltid tillagas. Dessutom blir det presentation av galleriets utställningar och musik från skrivmaskinskvartetten Kontorsorkestern.

Hamngatan, Stortorget

 

Stick-together

Malmös alla stickjuntor skapar tillsammans i serveringstältet.

Stortorget

 

Stadsmissionen

Sy den helt nya Stadsmissions-kassen och gör en insats för avdelningen i Skåne.

Hamngatan, Stortorget

 

Thomas H Johnssons

bilder från boken Mer Blues från Landskrona projiceras mot husfasaden i hörnet Skomakaregatan/Södergatan.

 

Thörn/Müntzing/Thörn

Uppläsningar, ljud, oväsen, idioti med hiphoparen och serietecknaren Calle Thörn (Las Palmas), beatmästaren och serietecknaren Sandro Müntzing samt författaren och sinustonstraktören Pär Thörn.

Ordscenen, Stortorget

 

 

Yngel av Maria Flores och Carl Hagerling

Yngel av Maria Flores och Carl Hagerling är en överdimensionerad sittmöbel av kasserade bildäck, som även inretts med ett vardagsrum.

FOTO: LILL ERIKSSON


Brobilder runt sundet

UTSTÄLLNING. Med filmer, foton och installationer visas Öresundsbrons påverkan på våra liv i en ny utställning på Form Design Center i Malmö och Dansk Design Center i Köpenhamn. Den invigdes i förra veckan av arkitekten Georg Rotne som ritade bron och innehåller material från flera olika filmare och fotografer. Utställningen som pågår fram till den sista augusti visar byggbilder och annat material från de gångna tio åren och ska skildra vad bron betyder för Öresundsborna. 100623

Broutställning i Malmö och Köpenhamn.

FOTO: PETER BRINCH/ ØRESUNDSBRON


Lilith lägger ned vid årsskiftet

PENGABRIST. Den kommande säsongen på Lilith Performance Studio i Malmö verkar bli den sista. Sedan 2007 har den visat bildkonstperformance och gjort flera curatoriska samarbeten, gästspel och festivaler i staden. Men nu har en av de stora bidragsgivarna, Stiftelsen framtidens kultur, meddelat att det inte blir mer pengar. ”Därför behöver verksamheten en övergripande höjning av de mer reguljära verksamhetsbidragen från stat, kommun och region för att kunna fortsätta verka och driva studion framåt efter samma verksamhetsidé. Genom återkommande samtal, sedan 2008 med våra bidragsgivare; Malmö kulturnämnd, Region Skåne och Statens Kulturråd har vi insett att det är högst osannolikt att få de höjningar som krävs”, meddelar de konstnärliga ledarna Elin Lundgren och Petter Pettersson samt producenten Jonna Ölund i ett pressmeddelande. Under 2010 får man 450 000 kronor i tillfälliga bidrag, som används till att bjuda in bildkonstnärer från hela världen. När det större bidraget försvinner efter årsskiftet måste verksamheten läggas ned. Innan dess ska man genomföra tre planerade performance av konstnärerna; tyska Ulla von Brandenburg, Miwa Yanagi från Japan och svenska Emma Pilipon. 100621

 

Premiär för Warhols Munchkopior

Eva Mudocci, som Andy Warhol tolkar Munchs tavla. FOTO: ARILD BERGSETH

EFTERTRYCK. Det är Andy Warhols versioner av fyra kända verk gjorda av Norges främsta konstnär Edvard Munch - Skriet, Madonna, Självporträttet och Broche-Eva Mudocci som nu ska visas på danska konstmuseet Louisiana. Edvard Munch, som många uppfattade som den innersta själens målare, hamnar nu sida vid sida med den ytliga populärkonstnären Andy Warhol.

    – Det finns tre goda skäl att göra det, förklarar museets direktör Poul Erik Tøjner. För det första gjorde Warhol en lång rad tryck 1984, som är kopior eller snarare versioner av fyra huvudmotiv hos Munch. För det andra arbetade de båda med grafiken som medium, med begreppen kvantitet och upprepning som riktmärke.         Tredje anledningen att Louisiana visar utställningen “Warhol After Munch“ sägs vara att man vill korrigera bilden av de båda avlidna konstnärerna. Att visa att Warhol var mindre ytlig än han normalt uppfattas, liksom att Munch inte alltid var så djup. Utställningen som pågår fram till den 12 september, består av Munchs 17 grafiska tryck och 30 av Warhols stora färgrika silkestryck av dessa. Dessutom visas en rad Andy Warhol-verk ur Louisianas egna samling och 37 fotografier med självporträtt av Warhol utlånade av The Andy Warhol Museum i Pittsburgh.

2010-06-04


Share |

 

 

Tidigare artiklar om konst, foto och utställningar

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

Besökvärt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007