Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

 

Share |

Tatueringar på skånsk fotobiennal

5 mars - 3 april 2011 - Fotografi i Fokus

 

FOTO. Miljoner människor är tatuerade. Bilder och texter berättar saker man inte trodde var möjligt. Bläck är en hudnära utställning där fotografen Björn Abelin och författaren Elisabeth Åsbrink mött tatuerade människor. Bilderna är en del av skånska fotobiennalen ”Fotografi i Fokus”, där institutioner, gallerier, yrkesfotografer, konstnärer, studieförbund, skolor, universitet och ideella föreningar medverkar. Utställningen på Dunkers i Helsingborg berättar historier om sorg och förlust, men också om tatueringar som utsmyckning.

     – Den initiala frågan var - varför tatuerar man sig? De fantastiska historierna har fått mig att fundera i motsatt riktning, varför inte tatuera sig?, säger Björn Abelin.

På söndag deltar han och författaren i ett öppet samtal lett av Birgitta Svensson, professor i etnologi.

 

Efter att ha varit ett evenemang som främst berört Malmö och Lund har den femte fotobiennalen börjat sprida sig också till övriga delar av Skåne. Totalt visas 30 utställningar på gallerier, konsthallar och institutioner runt om i Skåne under mars månad. Det är fortfarande mest i Malmö (22 st), men i år visas också foto i Landskrona, Hässleholm och Tomelilla. I sistnämnda orts konsthall ställer Ola Falck ut vardagsbilder och i Hässleholm arrangeras en skånsk naturfotofestival i kulturhuset den 18-19 mars. I Landskrona visas finalen av förra årets Claës Lewenhauptstipendiat Johan Bävmans bilder på albiners liv i Tanzania, på Landskrona museum (- 6/3). Utställningen får avlösning av en stor jurybedömd utställning i konsthallen med 22 fotografer från Skåne och Själland. Tillsammans ställer de ut 59 verk - porträtt, konstfoto, dokumentära bilder och reklamfoto - fram till den 27 mars. Originalitet, intensitet och visuellt berättande efterlyste juryn bestående av fotografer från bland annat Malmö museer och Landskrona museum, när de gick igenom de anonyma bidragen. 110304

 

LILL ERIKSSON

Tatuering

FOTO: BJÖRN ABELIN

 

 


Efterkrigstidens Picasso på Louisiana

11 februari - 29 maj 2011

 

Pablo Picasso L'Atelier

Pablo Picasso L’Atelier, 1955.

© Succession Picasso/Billedkunst.dk 2011

KRIG/FRED. Ett 50-tal Picassomålningar i olja, flera teckningar och litografiska tryck samt keramik av den världsberömde exilkonstnären blir innehållet i nästa stora utställning på danska konstmuseet Louisiana. Detta blir den femte Picassoutställningen där, denna gången under titeln Fred och Frihet, med en tydligt politisk inriktning. Bakom den står professor Lynda Morris, vid brittiska konstuniversitetet i Norwich, som var kurator även förra året när den första utställningen visades på Tate Liverpool. De har nu valt att göra gemensam sak med det danska konsthuset. Den som vill se Picassos typiska konst kanske blir besviken, för nu visas verk som inte är helt kända för den breda allmänheten, med bland annat fredsduvor och slagskämpar, från Kalla-kriget-perioden efter 1945. Men förutom alla udda rariteter att upptäcka finns också förnäma lån, som ”Likhuset”, från Museum of Modern Art i New York.

          Utställningen börjar med en tidslinje som sätter verken i ett historiskt sammanhang. Den som vill lära mer om Picasso kan också delta i kringevenemangen, bland annat föredrag flera onsdagskvällar under våren. Eller ta del av mer spansk kultur under Flamencofestivalen den 11-13 maj. För en dansk tusenlapp utbildas också Louisianabesökarna under särskilda konstdagar, några timmar i stöten under några veckor, om Picassos liv från slutet av Andra världskriget och fram till hans död 1973. 110211

 

LILL ERIKSSON


Kemiår inleds med kemisk konst

VETENSKAP. Det nya året har FN utsett till ett internationellt kemiår. Runt om i världen ska det arrangeras olika evenemang för att uppmärksamma kemins betydelse för bland annat en hållbar utveckling. I Sverige arrangeras en del spännande aktiviteter, baserade på tolv månadsteman – allt från mode och kärlek till hållbarhet och hälsa.

      I södra Sverige är det Kemiska institutionen i Lund som fått samordnings-ansvaret och i veckan inledde man med vernissage av utställningen ”Kemi – Inga konstigheter” på Lunds universitet. Där ställer forskare anställda på Kemicentrum ut sina bilder, utvalda av en konstkunnig jury. Första månadstemat är nämligen konst och kultur och då förenas estetik med vetenskap på ett intressant sätt. Med kemiåret hoppas FN få igång intresset för kemi, speciellt bland unga. Det arrangeras i samarbete med akademin, skolan, näringslivet och industrin. Konstutställningen pågår fram till maj. 110128

Ulf Ellervik - Yamada

Yamada av Ulf Ellervik.


Danska stoltheter på Arken

RÖDVITT. Det är en heldansk vårvinter som gäller i utställningarna på konstmuseet Arken i Ishøj söder om Köpenhamn. Den som är nyfiken på några av grannlandets spännande konstnärer kan just nu få en bred uppdatering, från Skagenkonst till kommunistisk djungelkonst. Vi presenterar samtliga tre konstnärer.

 

Anna Ancher fann samtliga motiv inom fem minuters promenadavstånd från hemmet i Skagen. Här "Ung flicka mellan vallmo", från 1910.

FOTO: ANDERS SUNE BERG

 

29 januari – 5 juni 2011

 

Anna Ancher (1859-1935) var en av sin tids största danska målare. Museet Arken visar vanligtvis modern konst och försöker där visa moderniteten i Annas verk. De menar att hon är den mest moderna av alla Skagenmålarna. Hon var inte bara en målande kvinnlig Skagenbo, utan också en internationellt orienterad konstnär som hängde med i det senaste. Anna Ancher var faktiskt den första konstnären i Danmark som provade på pastellmåleri, samtidigt som de franska impressionisterna återupptog tekniken på 1880-talet. Utställningen på Arken visar just hennes sådana verk. Konsten skildrar det berömda ljuset och befolkningen i Skagen.

 

 

 

 

18 september 2010 - 25 april 2011

 

Velkommen i junglen - Hans Scherfig (1905-1979) målade färgrika målningar som gör en glad trots att budskapet många gånger är satiriskt. Djungelutställningen med hans elefanter, tapirer och flodhästar har förlängts med flera månader. Danskarna har växt upp med hans motiv på skolor, fritidsgårdar och sjukhus. Institutionskänslan har ersatts med Scherfigs spontanitet och glädje.

Men det är också författeren Scherfig, som med sin satiriska roman ”Det forsømte forår” (Den försummade våren), lyfts fram på Arken. I mitten av 60-talet skrev han om Danmark 100 år senare. Han siar om skolelever som får lära sig kinesiska i skolan. Om danskar som provar leva ett onaturligt drivhusliv, och att genomsnittsåldern uppgår till 200 år i Danmark 2061. Totalt visas 65 målningar, 44 teckningar och ett urval av hans litteratur. Förutom populära motiv av den tropiska djungeln, där vilddjur lever fredligt tillsammans, visas också hans mindre kända bilder som kritiserar kapitalismens stadsliv, där djungellagar härskar.

110127

 

Olafur Eliasson

© 2010 OLAFUR ELIASSON

27 november 2010 – 27 november 2011

 

Din blinde passager - Olafur Eliasson (1967) är född i Köpenhamn och representerade Danmark vid den 50:e Venedigbiennalen 2003. Senare samma år ställde han ut ”The Weather Project” på anrika Tate Modern i London. Eliasson har ställt ut både innan och efter det runt om i världen och hemma i Danmark gör han det med en 90 meter lång tunnel, skapad just för Arken. När man kommer in i den får man använda andra sinnen än synen för att ta sig fram, eftersom man knappt ser handen framför sig. Utställningen som verkligen kräver åskådarnas uppmärksamhet, är den sista i konstmuseet treåriga Utopia-projekt.

      – För mig är utopien knuten till nuet, till ögonblicket mellan en sekund och nästa. Föränderlighet och rörelse ligger i utopiens kärna, säger Eliasson och beskriver sina verk som experiment.

 

På den gröna savannen har Hans Scherfig fått med hela 32 giraffer. FOTO: © HANS SCHERFIG/BILLEDKUNST.DK

 

Danmark i Fællesskabet, målade Hans Scherfig 1971.

FOTO: © HANS SCHERFIG/BILLEDKUNST.DK


Han utmanar låsta tankemönster

 

Christian Anderssons utställning From Lucy with love.

Christian Andersson vill utmana våra låsta tankemönster i sin nya utställning From Lucy with love.

FOTO: © CHRISTIAN ANDERSSON/GALERIE NORDENHAKE, BERLIN/STOCKHOLM

SANNINGAR. Med sin största utställning hittills, From Lucy with love, låter han betraktaren hitta olika sanningar. Först ut på Moderna Museet Malmö i år är den lokala konstnären Christian Andersson (1973). Han tog examen från Malmö Konsthögskola 2001 och har hunnit ställa ut på flera håll runt om i Europa och USA. Som så många andra konstnärer vill han visa att det finns fler än ett sätt att se på verkligheten. Han gör det genom att lyfta fram bortglömda eller gömda fakta och presenterar dem på sitt sätt.

      Konsthistoriska referenser som märks på vernissagen i helgen är Magritte och surrealismen i utställningens största verk, men det finns också hänvisningar till konspirationsteorier och litteratur. Arkitekten Ludwig Mies van der Rohe och hans Barcelona-paviljong, som revs 1930 efter Världsutställningen, får också vara med på ett hörn. Den byggdes upp på exakt samma plats i Barcelona på 1980-talet, enligt originalritningarna. Christian Andersson har satt upp en abstrakt replika av den berömda stolen som var en del av inredningen i paviljongen, i sin egen utställning på museet i Malmö. Den och andra sanningar i form av kranium, lerkrus och stora skärmar med abstrakta mönster kan ses fram till den 24 april. 110121

 

LILL ERIKSSON


Nya spanska historier i dansk diamant

FOTO. Dagarna fram till och med den 22 januari är sista chansen att uppleva den kritikerrosade fotoutställningen ”Nuevas Historias” med 24 spanska fotografer i Köpenhamn. De visar sina alster, spansk samtidsfotografi och videokonst, i Diamanten och Det Nationale Fotomuseum som hör till det danska kungliga biblioteket. Utställningen är husets stora säsongsevenemang som visar att Spaniens konstscen har så mycket mer än Picasso, Dalí och Miró.

 

Med några få undantag är det första gången som de här fotograferna ställer ut i Danmark, men hemma i Spanien och i andra länder är flera av dem väletablerade artister. Bland deras bilder hittar man både sådant som underhåller och är underfundigt, och annat mer djupsinnigt. Bilderna speglar på samma gång en kulturell, politisk och social spridning som finns i Spanien. Kuratorerna Estelle af Malmborg, Timothy Persons och Jens Erdman Rasmussen menar att detta inte bara är en konstutställning, utan i lika hög grad ett stycke kulturhistoria från tiden efter Francodiktaturen.

 

För den som aldrig varit i den ”svarta diamanten” som det här huset kallas, är glasbyggnaden från 1999 ett konstverk i sig att uppleva.

Maria. FOTO: PIERRE GONNORD                    FOTO: ISABEL ROCAMORA

 

 

 

Fotoutställningen är producerad i samarbete med svenska Kulturhuset i Stockholm. 110114

 

LILL ERIKSSON


Ljusinstallationen Spårsken av Christian Partos i Triangelns stationsrum, styrs av tågtrafiken. Skenor med LED-ljus har byggts in i tunnelns väggar. Ljusen är programmerade att härma små insekter som vågar sig fram när tågen lämnar plattformen, men som skräms bort av deras ankomst. FOTO: KLAS ANDERSSON

Gunilla Klingbergs tvådelade installation vid Triangelns norra och södra uppgångar bildar en kombination av sakralt rum och spegellabyrint. Det mönstrade betonggolvet är plastgjutet.

FOTO: KLAS ANDERSSON

Utsmyckningen i tunneln

TÅGKONST. Utsikten från tågfönstren i nya Citytunneln ska vara som en film. Det tycker konstnären Tania Ruiz Gutiérrez som är en av fyra att utsmycka tunneln. Hon gör det med videoinstallationen Annorstädes på centralen, bestående av 44 rörliga bildprojektioner på stationsrummets väggar. Tanken är att resenärer på plattformen ska uppleva något menar de väntar. Att de befinner sig i en enorm tågkupé som långsamt rör sig genom världen. Det var två år innan byggstarten, 2003, som planeringen av den konstnärliga utsmyckning började. På de tre stationerna Hyllie, Triangeln och Malmö C Nedre finns bland annat även en science fiction-inspirerad ljusinstallation, Spårsken, av Christian Partos och Gunilla Klingbergs tvådelade installation Vardags Livets Mönster med bland annat en konstgjord sol.

 

Kristina Matousch står för tre minimalistiska ingrepp i stationsbyggnadens arkitektur. Längs stationsbyggnadens tak rör sig Minuten som ett elektroniskt solur och inkapslade hålrum runt stationspelarna är fyllda med svart sand.

 

Allt finns samlat i nya boken Attraktion – Konsten i Citytunneln, som har skrivits av Karin Faxén i samarbete med fotografen Merja Diaz. Bakom konstprojektet står Malmö Stad, Citytunnelprojektet, Malmö Planterings- och Försköningsförening samt Statens konstråd. 101217

Pressfotografens syn på blommor

FOTO. Gillar du blommor? Det gör även den sydsvenske pressfotografen Lars Brundin som är aktuell med fotoutställningen Proforma på galleri Gate38 i Malmö. Han började sin karriär tidigt i Växjö och är idag en erfaren fotograf på Sydsvenskan. Han ägnar sig även åt måleri och filmar rörliga bilder.

 

Lars Brundin har haft flertalet separatutställningar med foto och måleri. Den här gången har han lockats av blommornas dragningskraft och visar en bildsvit med mycket färg och form. Eller som galleriet poetiskt beskriver det ”en oskuldsfullt vit tulpan med fransig kant som skvallrar om något annat än ren oskuld. En vallmo som lika väl kunde varit ett blötdjur från havet. En stilren prästkrage som vänder ryggen till. En pion som ännu inte vågat visa sin skönhet. Det är naket. Avskalat. Vilsamt och utmanande i ett och samma andetag”. Brundins bilder visas fram till Lille julafton. 101210

Foto av Lars Brundin

FOTO: LARS BRUNDIN


FOTO: ANDERS LINDNER, LOUISE OCH KJELL ÖSTLUND

Regionens konstnärer slåss om salongsplats

REGIONALT. Konstsalongen i Helsingborg har återuppstått. Under många år var Helsingborg Konstförenings salong något som många av regionens konstnärer och allmänheten pratade om, eftersom den involverar så många konstnärer från hela Öresundsregionen. Ändå är det inte helt enkelt att komma med i urvalet. Från Skåne och Danmark sökte 360 konstnärer för att få visa sina verk. Inför salongsstarten nu i oktober har 53 valts ut av en juryn bestående av rektorn för Det Kgl. Kunstakademi i Köpenhamn, Mikkel Bogh, konstnären Jonas Liveröd från Malmö, galleristen Charlotte Lund och konstnären Martina Müntzing, båda verksamma i Stockholm. Totalt visar de 147 konstverk från golv till tak i en så kallad salongshängning på Dunkers kulturhus 81 kvm.

 

Ännu svårare att komma med bland dem som får visa upp sina verk, är det om man är ung konstnär. Den 3 november är det vernissage för Ungkonst och Konst/Design Örestads turnerande salong för Öresundsregionens konstnärer yngre än 30 år, verksamma i Skåne och på Själland. Där har årets jury Jerker Göransson, gallerist på Estetica och konstnärerna Lizzie och Christel Lundberg valt ut 8 av 80 sökande. Utställningen hade premiär i Malmö Rådhus och har visats där fram till nu när den flyttar in i korridoren på Dunkers. Där pågår den fram till nästa stopp på Kulturhuset Barbacka i Kristianstad mellan den 24 november och 8 december.

 

Några av utställarna på den vuxna Konstsalongen möter också publiken och berättar om sitt konstnärskap. Presentationerna görs varje torsdagskväll och närmast på tur står Carola Persson och Monica Andoff den 4 november. Salongen hänger till och med den 28 november. 101029

Öresundsregionens konstnärer i Konstsalong 2010

Lars Agger, Joakim Allgulander, Monica Andoff, Gunilla Andrén, Karin Arvidsson, Ulf Backman, Eva Barnekow, Kennet Björne, Håkan Blomkvist, Lena Blommegård, Sven Börtz, Magdalena Cavallin, Niki Cervin Hallén, Anna Chronberg, Robert Czysty, Malin Svensdotter Eriksson, Gun Ferling, Caroline Färnström, Jorge Guilá, Patrik Gyllander, Peter Göransson, Gunnel Götesdotter, Thomas Hagström, Ebba Heuman, Åke Holmqvist, Helena Johansson, Tuva Johansson, Nicolas Jouberton, Ingela Juhlin Kristiansson, Britt-Marie Järnström Lindell, Susanne Jönsson, Kjell Klackenstam, Kerstin Ljung, Mia Hägg Malmlöf, Karin Müller-Lindberg, Lena Möller, Birgitta Nelson Clauss, Maj-Britt Niklasson, Per-Olof Nilsson, Anna-Lena Norberg, Eva Olofsson, Carola Persson, Annelie Rosazza, Björn Rönne, Peter Silén, Birgitta Steen, Leif Vagar Svensson, Megan van der Ley, Gudrun Westergren, Rosita Windemark, Gudrun Åsling, Peter Åström och Emil Östlund.

 

Utställning med unga - sju bildkonstnärer och en fotografi

Louise Oredsson, Sara Andreasson, Kalle Enok Lindmark, Helena Johansson, Megan van der Ley, Ella Tillema, Anna Sandberg och Eskil Thomsen.

 


Share |

 

 

Tidigare artiklar om konst, foto och utställningar

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

Besökvärt

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007