Till förstasidan                                 för nöjes skull


 

Nyheter juni 2012

 

 

Många hade samlats vid Neptuniparken ett stenkast från centralen i Malmö där första spadtaget skulle tas på nya konserthuset. Men det blev ingen grävning.

FOTO: TOMMY LINDHOLM

Nu startar konserthusbygget

BYGGSTART. Så var det då dags att ta det första officiella spadtaget på det stora kombinerade kongress-, konserthus- och hotellbygget i centrala Malmö. Det beräknas bli invigt om tre år. Skanskas vd Pierre Olofsson, hotellentreprenören Petter Stordalen och Ilmar Reepalu, ordföranden i Malmö kommunstyrelse, talade sig på onsdagen alla varma för huset som kommer mäta 90 000 kvadratmeter.

 

Mest dramatisk var norske Stordalen, för dagen skämtsamt kallad Storslagen, vars Clarionhotell kommer att rymma baren. Han gick ner på knä på scenen för att hylla Malmös entreprenörsanda och politiska samarbetsvilja. Men något faktiskt spadtag togs inte. Däremot uppfördes en komposition för Malmö symfoniorkesters brasskvintett, de tre talarna, två grävskopor och en grupp streetdansare, skrivet av Jonas Nydesjö. Två av dansarna fortsatte efter detta med en bejublad uppvisning av vad den unga gatukulturen kommer att kunna göra vid nybygget om några år i form av rap och breakdance. 120628

 

TOMMY LINDHOLM


Lunds humorfestival växer.

Skånsk humor-festival växer

HUMOR. I början av veckan släpptes biljetterna till den tredje humorfestivalen i Lund. Under tre dagar i månadsskiftet augusti-september väntar 80 shower. Det är dubbelt så många jämfört med första årets tvådagarsfestival. 120628

 

Wester och Jansson planerar sin tredje humorfestival i Lund. FOTO: LILL ERIKSSON

 

Skånsk humorfestival växer

HUMOR. I början av veckan släpptes biljetterna till den tredje humorfestivalen i Lund. Under tre dagar i månadsskiftet augusti-september väntar 80 shower. Det är dubbelt så många jämfört med första årets tvådagarsfestival. Då hade man runt 100 artister, i år kommer 150 stycken. Festivalen har också utökat från sju till tiotalet scener runt om i centrala stan.

 

Invigningsprogrammet är ännu hemligt, men i övrigt är festivalen sig lik med blandade evenemang, allt från ståupp och sketcher till samtal, improvisation, musik, mim och rolig dans. SVT är också på plats för att spela in svaren från nya intresseklubbens expertpanel bestående av Babben Larsson, Annika Lantz, Henrik Dorsin och värdparet Anders Jansson och Johan Wester. De säger sig veta bland annat varför duvor inte tycker om att titta på film och hur man vet att solen gått ned. Dessutom spelar SVT in fredag- och lördagskvällens avslutningsnummer, med flera artisters korta framträdanden presenterade av David Batra. De ska sändas under en timme under mellandagarna den kommande julen.

 

Vissa av förra årets artister är med igen, andra inte. Bland årets medverkande finns bland andra Johan Glans, Fredrik Lindström, Petra Mede, Måns Möller, Eva Rydberg och Jan Sigurd. Men inte andra sydsvenska storheter som exempelvis Peter Wahlbeck, Thomas Petersson eller Robin Paulsson. Med är i alla fall regionens kvinnliga komikerstjärnor Lena Frisk och Anna-Lena Brundin samt Lundadottern Marika Carlsson.
Det går inte att se alla. Samtliga nummer är 50 minuter långa och startar samtidigt, så det gäller att prioritera. För att publiken ska hinna mellan de olika scenerna har man lagt in halvtimmes långa pauser mellan varje nummer. Nytt för i år är föreläsningar med bland andra Clowner utan Gränser och högläsning som denna sommar görs av den amerikanske humorförfattaren David Sedaris.
120628

 

LILL ERIKSSON

Det blir humoristiska inslag i hela Lund i slutet av sommaren.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

Festivalens scener
Stadshallen
Stadsteatern
AF, Stora Salen
AF, Bakfickan
Domkyrkan
Månteatern
Kino
Lilla Teatern
Grand Hotel, Matsalen
Grand Hotel, Piratensalen


 

Dags för dragshow

Amatörer testar Regnbågsfestivalens galascen.

 

DRAG. Den som gillade After Darks nya dragshow på operan får nu själv chansen att vara med i ett liknande evenemang. Killar och tjejer kan uppträda som det motsatta könet på Regnbågsfestivalens scen i slutet av augusti i Malmö. Det är RFSL:s lokalkontor och High Heels Entertainment som bjuder in amatörer till att vara med i evenemangets gala på Crown Nightclub, öppen för dragshowartister i hela Norden.

 

Detta är inget nytt i staden. Där har oerfarna dragshowartister tävlat förut på Lars Hectors kändisställe Trocadero under 1980-talet och senare i den årliga tävlingen Indigo International Song Contest, som RFSL började arrangera för drygt 20 år sedan.
      – Varenda dragshowartist från Skåne har påbörjat sin karriär på något av dessa ställen, säger galans producent Michael Johansson, som själv är en av High Heels dragshowartister. Han tycker det är viktigt med en scen för oetablerade dragartister, där man kan testa sig fram och hitta sin egen stil och publik. Enligt honom har Skåne så många dragshowgrupper tack vara scenmöjligheterna här. Andra showgrupper som

Finns det en dragshowartist i dig?

FOTO: YOUNGTHOUSANDS

 

startat i regionen är Cabaret Moulin, Edith Crepp, Värstingbrudarna, S.O.S, Shamless och Champagne Safari som har en stor show varje jul på The Tivoli i Helsingborg. RFSL har kört Regnbågsfestivalen i Malmö varje år för homosexuella, bisexuella och transpersoner sedan början av 1990-talet. Pridefirandet startades av den amerikanska gayrörelsen i New York sommaren 1969. Polisen gjorde razzior mot gaybarer och det utbröt kravaller under tre dagar när bargästerna för första gången slogs tillbaka för sin identitet och kultur. 120627

 

LILL ERIKSSON

 

De är mer än halvvägs till 1800-talsjul

NY IDÉ. En gammaldags 1800-tals jul planeras just nu i Lund. Advents-helgerna i Lund ska bland annat bjuda på historisk gatuteater, där Lundasonen Jan Sigurd har skrivit en ny pjäs. Ambitionen är hög - att göra staden till landets främsta julstad. Tre turism- och evenemangserfarna Lundabor har bildat föreningen Thomanders Jul i Lund, som också är namnet på det tänkta evenemanget. De har, via initiativtagaren Lena Birgerssons kontakter, jagat sponsorer som garanterar en del av budgeten på uppemot 800 000 kronor. Citysamverkan Lund, Fastighetsföreningen Lunds City, Handelsföreningen i Lund lovar sponsra i tre år framöver och Sparbanksstiftelsen Öresund ställer upp med 350 000 kronor.

      Ännu återstår ett par hundra tusen kronor och att få med sig butiker och besöksmål att arrangera aktiviteter på temat. Tanken är att besökarna ska kunna uppleva julkommers och aktiviteter så som på professor och biskop Thomanders tid i Lund, i mitten av 1800-talet. 120626

FOTO: LILL ERIKSSON

 


 

Fatous äkta spelglädje

 

LIVE. En energisk, rytmisk och glädjefylld konsert. Så sammanfattas onsdagskvällens evenemang med den Malifödda, men numera i Frankrike boende, Fatoumata Diawara. Hon kom till Malmö för att uppträda tillsammans med sitt band på Sommarscen. Deras västafrikanska musik fick Pildammsteaterns fulltaliga publik att dansa under stora delar av den en och en halv timma långa spelningen.

 

Fatous debutalbum gavs ut i höstas och är verkligen värd en lyssning. Hon har arbetat både som dansare och skådespelare och hennes uttrycksfulla kroppsspråk ger livespelningen en extra dimension. Det är alltid trevligt att se ett band som verkar ha så roligt att det inte vill sluta spela. 120621

 

 

TEXT & FOTO: TOMMY LINDHOLM


 

Opus Hamlets skapare.

Dockförare Adam Walny och kompositören Lars Kynde.
FOTO: KIM AGERSTEN

Dockteater utan dialog

FAMILJ. Varje tisdag till och med söndag spelar en ny dockteater specialdesignad för Kronborg slott i Helsingör.  Till den så kallade Hamletscenen har dockteatrar från hela världen bjudits in för att spela Shakespeares verk för barn i skolåldern, på en fyra gånger tre meter stor scen. I helgen hade en nytolkning av Hamlet, föreställningen Opus Hamlet, premiär.

 

Inte ett enda ord yppades. Istället är det föremål som en rökmaskin och en vindharpa, och andra instrument som för handlingen framåt. På det viset kan man ta emot både svenska och danska barn i publiken, och turister också för den delen. Det finns inga språkbarriärer, endast rasslande, klirrande och skramlande ljud när dockor och musik spelar den berömda historien om det danska kungahuset, vänskap, liv och död.  
Dockregiss ören och dockföraren Adam Walny och kompositören Lars Kynde har skapat en halvtimma lång föreställning. Scenografen Catia Haubergs har ritat slottsteatern som med humor, poesi och dramatik ska locka unga till en universal utomhusupplevelse. Opus Hamlet spelas fram till och med den 12 juli. 120621

 

LILL ERIKSSON

 

Sommarens evenemang är här

SOMMAR. Det är läge att kolla in hemkommunens evenemangskalender just nu. Nu har nämligen de olika sommarprogrammen precis startat runt om i Sydsverige och Öresundsregionen. I till exempel Lund presenteras drygt 200 evenemang på 40-talet platser fram till den 15 augusti, där det mesta är gratis. Det blir bland annat två konserter i trädgården Maryhill med Ale Möller Trio och Erik Gadd.

      Lika många upplevelser finns med i Malmös sommarscenprogram som håller på till den 12 augusti, där allt är gratis. Blandad sommarunderhållning blir det även i Kristianstad där man arrangerar det flesta evenemangen vid kulturhuset Barbacka. På dess innergård kan hela familjen trädgårdspyssla; dekorera krukor, plantera, skapa vindsnurror och vindspel i början av juli. 120620

Björn Ranelid är nattväktare i Lund den 25 juni klockan 22.

Ranelid är nattväktare i Lund på måndag.

FOTO: BJÖRN LINDAHL

 

FOTO: EVENTNEWS.SE

Mer humor runt Öresund

HUMOR. Nya ståupp-aktörer hittar sin nisch på en i övrigt mättad marknad i Öresundsregionen. När de vanliga humorklubbarna i Malmö nu stänger ner för säsongsuppehåll startar från och med den 4 juli nybörjar-klubben Dockan Comedy. Det är en rookieklubb som presenterar okända komiker på standup-kvällar varje onsdag på Restaurang Novel i Malmö.

      Även den kanadensiske komikern Joe Eagen har startat ståuppverksamhet. Hans Wisecracker's Comedy inriktar sig på engelskspråkiga komiker på matställen och pubar i Köpenhamn, Lund och Malmö. Närmast väntar ett större evenemang med 8 komiker från hela världen på The Dubliner i Köpenhamn den 6 september. Men innan dess en humorkväll på Southern Kitchen i Malmö den 30 juni. 120620

 

 

Ny ISO-standard

Reglerar inte höga vinster och gratisarbete

CERTIFIERING. Tusentals människor arbetar gratis med olika evenemang i Öresundsregionen. Nya ISO-standarden för hållbara evenemang ska säkra att arrangörerna även tar ett socialt ansvar. Men den reglerar inte hur höga arrangörernas vinster får vara i förhållande till volontärernas obetalda arbete.

      – För långsiktig ekonomisk hållbarhet är det rimligt att evenemangsverksamheter gör överskott, säger Bengt Rydstedt som arbetat med att ta fram den nya standarden. 120619

FOTO: LILL ERIKSSON

 


Ljuva 50-tal

 

NOSTALGI. I helgen kunde man resa minst 60 år tillbaka i tiden. I Brösarp arrangerades en speciell dag tillägnad det populära årtiondet. 120618

 

 

Vissa fordon var betydligt äldre än 60 år på 50-talsdagen i Brösarp igår.

FOTO: TOMMY LINDHOLM

 

Husvagn från 1950-talet.

FOTON: TOMMY LINDHOLM

Ljuvt 50-tal i Brösarp

HISTORIA. Nostalgiträffarna avlöser varandra på löpande band så här under sommartid i Sverige. Inte minst är det bilar, motorcyklar och faktiskt även vanliga cyklar som det verkar finnas ett outsläckligt behov av att möta. Under söndagen arrangerades evenemanget Ljuva 50-tal i Brösarp och där finns något så ovanligt som gamla ånglok att visa upp.

 

Visserligen körs dessa regelbundet mellan Brösarp och St Olof under turistsäsongen, men tillsammans med övriga nostalgiföremål blev söndagen en speciell och trivsam helhetsupplevelse, trots ett par intensiva regnskurar. Man kan alltid söka skydd i stationshuset där även en liten affischutställning blickade bakåt i tiden.

Både ett jazzband och en blåsorkester, som underhöll både på tåget och under uppehåll på stationerna, fanns på plats.

 

Reglementsenlig mundering på personalen gjorde att förflyttningen hundra år bakåt i tiden kändes helt naturlig. Det gavs även tillfälle att observera hur man fyllde på vatten och skyfflade in kol i ångloket. Träffens rubrik "50-

 

tal" tolkades mycket generöst - här fanns förutom maskiner från 1800-talet en stor del av 1900-talet representerat, åtminstone fram till och med 1960-talet. 120618

 

TOMMY LINDHOLM

En bil från sekelskiftet kom rullandes 50 år för tidigt... eller för sent.

 

 

Glatt,

genuint &

giftigt

 

RECENSION. eventnews var med på Fredriksdals-teaterns premiär. Årets gästskådis Björn Kjellman blev hysterisk. 120616

 

De älskvärda gamla damerna Abby (Marianne Mörck) och Martha (Eva Rydberg) tar livet av folk på Fredriksdalsteatern. FOTO: MIKAEL BOHLIN

 


Fragile entity.

Fragile entity av Susanna Leinonen ingår i kommande skånska turnéproduktionen Russin. FOTO: ANNA DIEHL

Skånes Dans-teaters lindans

 

– en balansgång mellan ekonomi och kulturpolitik. Budgeterar förlust vissa år.

 

GRANSKNING. I veckan släpptes kommande skånska danssäsong. I vinter väntar bland annat en regional turné med tre verk av tre koreografer. Men hur skånsk är egentligen Skånes Dansteater?
120615

 

 

Nu kan man få bättre grepp om stjärnbildernas läge när nya projektorn simulerar universum. FOTON: ANNA S. ÁRNADÓTTIR

 

Nu öppnar planetariet igen

 

UPPlevelser tar publiken till oanade HÖJDer

 

ASTRONOMI. Dags att blicka uppåt och utåt. Efter att ha hållit stängt en längre tid för allmänheten öppnar nu portarna igen på planetariet i Lund. I veckan invigdes där en ny digital projektor, som ersätter den 34 år gamla utrustningen som blivit omodern.

      – Med denna nya teknik kommer vi att kunna visualisera allt från de minsta molekylerna till Vintergatans stjärnor och universums galaxer, säger Anna Arnadottir, astronom och föreståndare vid planetariet. Det öppnade 1978 på gamla observatoriet i Stadsparken och ägs och drivs av naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet. Sedan dess har man flyttat ett par gånger och finns numera i Vattenhallen Science Center LTH.

Tidigare har publiken varit begränsad till att enbart betrakta rymden från Jordens horisont. Nu försöker man skapa känslan av att färdas ut i rymden, att landa på andra planeter och svepa förbi avlägsna stjärnor. På sikt finns möjligheten att också visa helt andra föreställningar, inom till exempel geologi, biologi, kemi och fysik. Det är den statsfinansierade fakulteten som köpt in projektorn som kostat närmare tre miljoner kronor. Planetariet har i genomsnitt knappt 3 000 besökare om året. 120613

 

LILL ERIKSSON

 

 

I veckan invigdes nya projektorn i planetariet i Lund.


Av landets 62 islandshästföreningar finns 12 i syd. FOTO: DALLI58/CREATIVE COMMONS

Ny tävlingsbana för islandshästar

RIDSPORT. Intresset för islandshästridning har blivit så stort att Helsingborgs stad satsar på en anläggning särskilt anpassad för detta. Enligt de styrande har det tidigare varit stora problem för islandshäst-föreningarna i kommunen att hitta områden att rida på. Förra våren beslutade idrotts- och fritidsnämnden att bygga en speciell bana och i söndags invigdes den på islandshästens nationella dag. Lokala islandshäst-föreningen Gandur bjöd på uppvisning och olika aktiviteter.

      Den nya banan ligger i anslutning till Helsingborgs ridhus vid Depågatan och ska ha både tävlings- och träningsverksamhet. Den har en raksträcka på 400 meter och två ovala banor på 250 respektive 200 meter. Nu hoppas staden få arrangera både nationella och internationella tävlingar. Ett samarbetsavtal har tecknats med Gandur som ska sköta banan och med Helsingborgs Fältrittklubb i det intilliggande ridhuset. 120612

 

Festivalchefens mejl kapad

 

NÄTFISKE. Inför helgens ekologiska festival i Veberöd har arrangören Mossagården polisanmält ett bedrägeriförsök. I lördags gick det ut ett e-postmeddelande till prenumeranterna i deras nätbutik med uppmaningen att registrera sitt kontokort. På söndagen sänds ett nytt e-brev från samma Mossagårds-adress: ”Ni ska INTE registrera ert kontonummer. Om ni fått ett mejl från oss undertecknat i mitt namn, har ni fått ett falskt mejl”, även detta signerat av festivalchefen och ekohandlaren Ebba-Maria Olson.  
      – Så kallad phishing är dessvärre ganska vanligt förekommande idag. Polisen rekommenderar även våra kunder att polisanmäla händelsen, säger Ebba-Maria och hoppas nu på polisens förundersökning så att förövarna kan spåras. Enligt henne är det många som har hört av sig och ett fåtal som också delat med sig av sitt kortnummer.

Hur har dom lyckats kapa er e-post?
      – Troligtvis har ett av våra administratörslösenord lyckats knäckas och förmodligen användes vårt inbyggda webbformulär för att sända ut mejlet, fortsätter hon, och hävdar att hackarna inte på ett enkelt sätt kunnat komma åt annan kundinformation vid nätintrånget. Enligt arrangören ska inte besökarna på den speciella festivalhemsidan ha drabbats. Om någon låtit sig lurats och uppgett sitt kortnummer via länken som skickades ut i helgen, bör man genast kontakta sin bank och spärra kortet. 120612

 

LILL ERIKSSON

 

 

 

5 procent blir sjuka på Sweden Rock

FESTIVAL. Hårdrocksfestivalen som just inletts i Norje utanför Sölvesborg är ett mycket lugnt evenemang enligt en av de 60 sjukvårdarna som arbetar där.

      – Jag har jobbat med detta sedan 1998 och jag kan säga att den här festivalen är lugnare än Östersjöfestivalen i Karlshamn, säger medicinskt säkerhetsansvarige Tommy Larsson till Sveriges Radio Blekinge. Av de drygt 30 000 personerna som besökte festivalen under någon av de fyra dagarna i fjol fick cirka 1 500 personer vård i sjuktältet. Festivalen får hjälp av tre akutläkare, fem akutsköterskor, tandläkare, psykolog, naprapat och 45 personer från Röda korset. De som inte kan vårdas på plats kör civilförsvaret i bussar till Karlshamns sjukhus. Brännskador och huvudvärk är de vanligaste åkommorna. 120607

 

Året efter stormen - jazzhus öppnar igen

RENOVERAT. Det tog nästan ett år att röja upp efter vattenskadorna som följde åskovädret i augusti 2011. Nu har det danska jazzhuset på hörnet av Strøget genomgått en omfattande renovering och fått en helt ny konsertsal och bar. I helgen öppnades jazzklubben för allmänheten igen och danska och amerikanska jazzmusiker finns med i programmet för nya säsongen. Jazzhouse är en av huvudplatserna under den kommande jazzfestivalen i Köpenhamn den 6-15 juli. 120607

 

Marint vid sundet

NATUR. Varje sommar arrangeras olika så kallade Blå Flagg-evenemang i Öresund och på stränder i Helsingborg för att ge allmänheten lokal miljöinformation. I slutet av maj gjordes en strandutflykt på Råå
med en marinbiolog som samlade in smådjur och växter i vattnet och på stranden. Nu i juni väntar fem båtturer med fartyget Sabella för att undersöka bottendjuren i sundet och senare i sommar en guidad vandring i Råådalen, visning på Råå museum och en titt på olika strandstenar.
120607

 

Världens bästa speedwayförare

SPORT. I helgen avgörs om danskarna ska vinna VM-guldet igen i speedway. Världens 15 bästa förare just nu kommer på lördagen till Köpenhamn för att tävla i Parken.
      – När publiken börjar sjunga ”Sejle op ad åen” eller ”Der er et yndigt land” - ja, då får man rysningar längs ryggen, säger den trefaldiga världsmästaren Nicki Pedersen inför helgens 23 heat. 120607

 

Dags för foto

FOTO. För två år sedan uppstod Copenhagen Foto Festival. Idag öppnar det 11 dagar långa evenemanget igen - i år större med flera kulturhus runt om i Öresundsregionen som hänger på och visar fotoutställningar. Bland annat ingår danske fotografen Finn Larsens landskapsbilder på Dunkers i Helsingborg i festivalen. Likaså svenske artistfotografen Mats Bäckers kompletta rockfotosamling Raw Power, som visas fram till den 2 september på Malmö museum. För att se de många internationella fotografernas specialutställningar får man ta sig till Köpenhamn innan den 17 juni. 120607

David Trood

En av fotografen David Troods sinnesstarka bilder. På fotofestivalen i Köpenhamn kan man lära mer om Danmark via bl a nordiska bilder och danska vardagsfoton.


Skånetrafiken drar in natt- och helgturer

RESA. Det blir svårare att åka kollektivt till och från evenemang i Öresundsregionen efter sommaren. Från och med den 19 augusti gör Skånetrafiken neddragningarna främst på turer under helger och sena kvällar. Ett antal busslinjer kommer också att läggas ner.  
      – Det är inte rimligt att bevara trafik med lågt resande där skattesubventionen oftast är minst 50 kronor per resa, säger Göran Lundblad, trafikchef på Skånetrafiken. Dessutom kan det bli stökigare ombord, eftersom bemanningen halveras på en del tåg – från två tågvärdar till bara en. Ändå ska tidigare satta kvalitetsmål uppfyllas. Förändringarna syns i tidtabellerna först den 19 juli, men sammanfattas här. 120607

FOTO: LARS STRANDBERG

Göran Lundblad

Göran Lundblad.


Öresundsoperan

Jussi-opera à la Öresund

OPERA. Firandet av Jussi Björling, som skulle vara över 100 år gammal om han levt idag, fortsätter. Det är Øresundsoperan som mellan varven med slottsturnén om Askungen, ger ett par skånska konserter med den svenske operasångarens mest kända repertoar.

      Jussi ackompanjerades ofta av sin hustru, sopranen Anna-Lisa Björling. Paret får nu åter liv genom svenske tenoren Mats Carlsson och danska sopranerna Isabel Piganiol och  Merete Sveistrup, i framträdanden på Vallåsens värdshus i Våxtorp och på Bäckaskogs slott utanför Kristianstad den 14 respektive 17 juli. De sjunger svenska romanser och arior från bland annat La Bohème, Tosca, La Traviata, Carmen, Madama Butterfly och Romeo och Julia. Svenska pianisten Madeleine Sjöstrand, som bor och arbetar i Danmark, står för musiken. 120607


 

Bilder från nationaldagen

HÖGTID. Hur såg det ut runt om i södra Sverige igår? Har du bilder från nationaldagsfirandet som du vill visa? Skicka in till oss på redaktion@eventnews.se! 120607

FOTO: TOMMY LINDHOLM

 

Bilder från national-dagen

 

HÖGTID. Hur såg det ut runt om i södra Sverige på nationaldagen? Har du bilder från firandet som du vill dela med dig av? Skicka in till oss på redaktion(@)eventnews.se! 120607

 

 

FOTON: TOMMY LINDHOLM

 

 

 

Husarer och dans till Benny Anderssons musik på Stortorget i Malmö.

FOTON: TOMMY LINDHOLM

 


 

 

Ekorre i natten.

Ekorren är aktiv även på kvällarna.

FOTO: LILL ERIKSSON

Nattliga evenemang som inte syns

NATUR. Den här kvällen och natten mellan världsmiljödagen och nationaldagen arrangeras Naturnatten runt om i landet. Trots att det är femte året nu är det inte helt lätt att få information om evenemangen. Det är Naturskyddsföreningens lokalkretsar som ställer upp i mån av initiativkraft på orten. Söker man i föreningens aktivitetskalender får man endast upp två nattevenemang i hela Blekinge och Skåne. Är det inte ovanligt få?
      – Jag måste tyvärr hänvisa dig till lokalkretsarna, säger presschefen Louise Wileen Bjarke till eventnews utan att svara på hur uppslutningen var förra året.

 

Engagemanget är bättre än vad Naturskyddsföreningens hemsida ger sken av. I år har man helt enkelt missat att registrera naturnätterna i databasen. Det arrangeras en hel del som naturintresserade lär missa utan ett vaket öga.
      Vid Mölle fälad till exempel tas en titt på fäladens fåglar och blommor till kvällsfikan och kanske ser man spelande klockgrodor där. Sedan fortsätter natten med fladdermusspaning i Krapperups park. På andra sidan Sydsverige i Sölvesborg pratar biologen Mikael Gustavsson också om groddjur. Vid mörkrets inbrott försöker man se och lyssna till den sällsynta strandpaddan som brukar hålla till i Sölve grustag.
      – Tusentals svenskar ger sig ut för att lyssna på näktergalen, spana efter fladdermöss eller dofta på nattvioler. På Naturnatten möts också natur och kultur, med musik och sagor, för vuxna och barn, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen. 120605

 

LILL ERIKSSON

Mer i Sydsverige naturnatten 5 juni 2012

 

Skåne
Örkelljunga
Naturnatt
5 juni. Under försommarens trolska skymningstimmar försöker vi uppleva vad förnatten har att erbjuda av ljud och stämning. Vi hoppas på att få höra enkelbeckasin, vattenrall och kanske framförallt den säregna «spinnrocken», myrens, hyggets eller ledningsgatans
nattskärra. Samling vid Netto, 21.00. Kontaktpersoner: Patric Carlsson, 0707-44 35 50 och Björn Herrlund, 0435-527 54.

 

Ängelholm
Reningsverksskogen 5 juni. Vi går längs Rönneå och lyssnar på sommarkvällens ljud. Samling vid Roddklubben 21.00. Kontaktperson: Johan Brinck, 0431-150 41.

 

Kullabygden
Mölle och Krapperup 5 juni
Den här kvällen-natten mellan världsmiljödagen och nationaldagen samlas vi först vid Mölle fälad för att uppleva fäladens fåglar och blommor och eventuellt spelande klockgrodor. På fäladen tar vi också en kvällsfika. Sedan beger vi oss till Krapperups park på fladdermusspaning. Samling: Tvillinghusen 19.00 och/eller Krapperups parkering 22.00. För bilburna gäller parkering i Mölle vid den första anhalten. Kontaktperson: Gunnel Petersson, 0731-40 59 77.

 

Göingebygdens Biologiska Förening
Hovdala slott 5 juni.
Nattsångare, fladdermöss, nattfjärilar och nattkryp. Göingebygdens Biologiska Förening bjuder på grillad korv med dryck. Samling: 22.00 vid stora parkeringen. Kontaktperson: Lennart Mattsson, 070-568 22 48.

 

Höör
Vi åker och lyssnar till kvällens fågelläten. Vi har tidigare hört sommargylling och många andra kvällssångare. Medtag fika. Samling: för samåkning Nya Torg 19.00 den 5 juni. Kontaktperson: Göran Holmberg, 0708 -24 33 00.

 

Färs, Ystad, Tomellilla, Österlen
Fladdermöss vid Snogeholmssjön 5 juni
Årets naturnatt inleds med en promenad längs Snogeholmssjöns strand till fågeltornet. Efter promenaden finns det möjlighet att köpa fika och grillad korv. Vid 21-tiden kommer Rune Gerell att berätta om Skånes fladdermöss och när skymningen sänker sig kan vi även få se och lyssna till dessa nattens jägare. Vill du hjälpa fladdermössen med en boplats kan du köpa en fladdermusholk. Samling: Sjögården, Snogeholms strövområde 19.00 Kontaktpersoner: Karin Gerell Lundberg, 0416-151 20, och Per Nyström, 0416-130 40. Avfärd från Ystads Stadsbibliotek kl 18.30. Frågor till Bert Rydhagen 0411-169 79. Årets naturnatt är ett samarrangemang mellan Snogeholms Entreprenad AB (Harriet Andersson), Naturskyddsföreningen i Färs, Naturskyddsföreningen i Ystad, Naturskyddsföreningen i Tomelilla och Österlens Naturskyddsförening. Vi håller till på Sjögården som ligger 400 m norr om Fiskarhus vid Snogeholmssjön. För närmare vägbeskrivning, titta på http://www.strovomraden.se gå via fliken Övernatta och välj Stugor i Snogeholm så visas en karta.

 

Stenshuvud
Vi stöter på både knytt och oknytt i det gamla kulturlandskapet kring Stenshuvud med Lena Alebo. Samling: vid naturum Stenshuvud kl 21.00. Arrangörer Naturrum Stenshuvud.

Lund
Silvåkratornet, Krankesjön
Nu har det blivit tradition att fira Naturnatten mellan 5 och 6 juni. Vi samlas i skymningen vid Silvåkratornet vid Krankesjön och får en härlig upplevelse med guider som berättar om nattens fladdermöss, fåglar, grodor, insekter och stjärnor. Vi tänder en brasa och grillar. LNF erbjuder buss från Västra Stationstorget i Lund via Gastelyckan, Dalby och Torna Hällestad till Krankesjön. Preliminärt blir det avgångar från Lund 19.30 och 21.00, hemfärd från Krankesjön 23.00 och 01.00. Kontaktperson: Cecilia Wide, 046-13 83 16.

 

Knivsåsen
Ta bussen till Knivsåsen och gå med på en vandring om betesväxter och sinnesövningar. Kanske ett kvällsdopp? Samling: vid busshållplats Knivsåsen 19.30. Avslut 22.15. Arrangörer Naturrum Skrylle.

 

Falsterbonäset
Naturnatt på Flommen.
Lyssna till nattens ljud. Jan-Åke Hillarp guidar. Kläder efter väder. Ta gärna med ficklampa. Vi samlas på parkeringen vid Flommens Golfklubbs parkering, Falsterbo 21.00 och vi avslutar 23.00.


Kristianstad
Vi lyssnar efter strandpaddor och nattsångare i Vattenriket. Samling och samåkning från naturum Vattenrikets parkering 21.00. Kontaktperson: Christer Neideman, 044-21 29 59.

 

Skurup
Vi tar oss till Örsjö ängar, Rydsgårds gods, Brodda,Svaneholm och till sist Stjärneholm för att lyssna på nattaktiva fåglar och grodor. Medtag matsäck. Samling: på Skurups torg för samåkning 22.00, Kontaktperson: Richard Bergendahl, 0709-66 00 51.

 

Halland

Ett ryck för Hallands landskapsblomma
Tisdag 5 juni kl 18.30
För tredje året tar vi oss an det f.d. grustaget i Åled, som har alla förutsättningar att bli en vacker och lättillgänglig ginstlokal. Vi rycker upp slyet och gynnar därmed vår ljuskrävande och konkurrenssvaga landskapsblomma, hårginsten. Ett samarrangemang med Hallands Botaniska Förening. Samling för samåkning vid Sjömanskyrkan i Halmstad kl 18.00 eller vid Åleds grustag kl 18.30 Kontaktperson: Bruno Toftgård (tel: 035-36204)

 

Karlskrona
Vi gör ett nytt försök att lyssna in nattskärror och andra fåglar vid Färskesjön. Vi kommer även att ha 2 nattfjärilsdukar med speciallampor uppe. En korvgrillningsbrasa finns att tillgå. Medtag varma kläder. 21.00 -23.30. Anmälan och information: Filip 0455 – 812 88.

 

KÄLLA: NATURSKYDDSFÖRENINGEN


Nattliga evenemang som inte syns

 

NATUR. Den här kvällen och natten mellan världsmiljödagen och nationaldagen arrangeras Naturnatten runt om i landet. Trots att det är femte året nu, är det inte helt lätt att få information om evenemangen. Men eventnews har tagit reda på vad som händer i Sydsverige. 120605

 

FOTO: LILL ERIKSSON


Malmö garden show.

En show med blomsterprakt

 

TRÄDGÅRD. Blommor och blader i långa rader. 120604

 

Vi har bilderna på finaste största trädgården och bästa balkongidén.

FOTO: TOMMY LINDHOLM


Ringsjön runt

FOTO: TOMMY LINDHOLM

På två ringar runt Ringsjön      120604
 

 

 

 

Hanna Grindahl vann silvermedalj för den här fantasifulla upphängningen.

Hanna Grindahl vann silvermedalj för den här fantasifulla upphängningen i tävlingsklassen Balkong.

FOTO: TOMMY LINDHOLM

 

En show med blomsterprakt

 

TRÄDGÅRD. Blommor och blader i långa rader. Malmö Garden Show avhölls i helgen i Slottsträdgården, med tydlig inspiration från den stora Chelsea Flower Show i London. Den stora publiken kunde njuta av en blomprakt av det häftigare slaget, åtminstone på söndagen då vädret gav utställarna en chans att visa sina växter från sin mest fördelaktiga sida.

Förutom ett stort försäljningsområde där de många småproducenterna presenterade en mångfald blommor och nyttoväxter, fanns även ett tävlingsområde där deltagarna kämpade om priser för bästa större respektive mindre trädgård, samt bästa balkongdesign. Fantasifullheten var det inget fel på, inte minst i förslagen till hur vi kan använda balkongerna till att skapa små gröna rum. 120604

 

TOMMY LINDHOLM

 

 

 

FOTON: TOMMY LINDHOLM

Anders Mårtensson vann guldmedalj för bästa stora trädgård.

Anders Mårtensson vann guldmedalj för bästa stora trädgård.

 

 


 

 

Glädjen var stor bland den dansande allmänheten. FOTO: TOMMY LINDHOLM

Söndagsdans genom stan

DANS. Evenemanget Dance Walk Sweden genomfördes i går i flera svenska städer, däribland Malmö. Inspirerade av filmen "Time to Dance Walk Baby" med Ben Aaron på Youtube, samlades ett par hundra deltagare på Gustav Adolfs Torg. Under ledning av initiativtagaren Christina Nilsson vandringsdansade de sedan genom centrum till Folkets Park, där man anslöt sig till den pågående Baobap-festivalen.

      Trots en ljudanläggning som med jämna mellanrum råkade tystna och friska vindar som inte direkt bar på sommarvärme, lyste entusiasmen och glädjen i deltagarnas ansikten. Skilda dansstilar kunde upptäckas, vissa mer avancerade än andra — ett par Michael Jackson-kopior fanns också med i tåget. 120604

 

TOMMY LINDHOLM

 

Dance walk Sweden genom Malmö.

FOTO: TOMMY LINDHOLM

 

 

 

Dance walk Sweden

FOTO : TOMMY LINDHOLM

Söndagsdans för alla rakt genom stan

DANS. Det här är ingen vanlig söndagspromenad. Det blir roligare om man gör det tillsammans och med några danssteg. 120604

 

Gotye till Danmark

 

LIVE. En av Youtubes mest sedda videor ökar med två miljoner visningar per dag. Hans ”Somebody That I Used To Know” ligger fortfarande, efter 19 veckor, på förstaplatsen på den amerikanska Billboardlistan, men några snäpp under Loreen på Spotify. Belgisk-australienske multiinstrumentalisten Gotye - eller Wouter De Backer som han egentligen heter, är redo för sin första världsturné efter sommaren. Det blir en spelning i Falconer Salen på Frederiksberg i Köpenhamn den 21 november.

      Första skivan samplade han ihop av gamla vinylplattor. Den nya gjorde han hemma i ladan på föräldrarnas farm i Victoria, för att få plats att arbeta med massor av instrument och trummaskiner, dygnet runt, utan att störa sin omgivning. 120601

 

Första musiken gjorde Gotye hemma i sitt madrasserade sovrum. När han bytte upp sig till lada blev det succé.

FOTO: MANDY HALL MEDIA

Gotye

 

 

Så lockas unga till klassiska scenen

DIGITALT. Ett EU-bidrag på drygt 7 miljoner kronor ges till framtidens musikupplevelser i Öresundsregionen.
      – Det handlar om att använda ny teknik för att stärka de kreativa krafternas ekonomi och samtidigt nå ut till nya generationers konsertbesökare, säger Dragan Buvac, vd för Malmö symfoniorkester. Han menar att regionen har ett publikunderlag som kan jämföras med det i Berlin och Paris.

          Men nu behöver kulturinstitutionerna här hänga med i utvecklingen för att locka de yngre besökarna. Man tror att digital distribution av musik är lösningen. Orkestern har tillsammans med högskolan, Öresundskommittén, Det Kongelige Teater, Det Kongelige Danske Akademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering och Sjællands symfoniorkester startat projektet ”Musikalisk Upplevelsedesign”, med en budget på 14 miljoner kronor. Pengarna ska bland annat gå till att utveckla interaktiva upplevelser i konsertsalar och foajéer, samt en internationell kongress och festival om digital musikdistribution. 120601

När Ofelia Beach säsongsöppnar med balett idag vid Skuespilhuset i Köpenhamn lockar Det Kongelige Teater med gratis öl och vin till första besökarna. Där ska visas bl a fotbolls-EM på storbild under bar himmel.

 

 

 

Vegeholms gods

FOTO: ÄNGELHOLMS NÄRINGSLIV

Guidning till Ängel-holms smultronställe

SLOTT. Det blir nya besöksmål och ny guide på en del av Ängelholms turistbyrås guidade bussturer i sommar. Den 17 juni är det säsongspremiär för de totalt fyra turerna på temat ”Slott, gårdar och rabatter” respektive ”Södra Hallands Smultronställen”.
Första turen går till fyra besöksmål, där Heagården och parken kring Össjö Gård är nyheter för i år. Liksom tidigare år stannar man också till på Tomarps Kungsgård och i parken vid Vegeholms Slott. Guide där blir före detta journalisten Erica Elmberg. Man kör också till andra sidan Hallandsåsen, för att se Skottorps slott och gårdsmejeri, Ysby Gamla Lanthandel, Laholms Gamlebyn och Skottorps stengods. Den turen leds som vanligt av Louise Mannerstråle. 120601

 

Digitalt kulturhus ej i Landskronabudget

TVEKSAMT. Inga pengar till kulturhus eller idrottsplats nästa år i Landskrona. Så ser det ut i styrande treklöverns budget-förslag.
      – Vi har inte lagt ner funderingarna på ett kulturhus, men vi har inte avsatt några pengar i budgeten, säger kommunalrådet Torkild Strandberg (fp) till Landskrona Direkt. Moderaten Cecilia Brorsson undrar om idrottsplatsen verkligen måste uppgraderas så som Bois kräver.

       – Reglerna är ju olika om det gäller UEFA-spel, allsvenskan eller superettan och vi måste fundera över vad som är krav och vad som är önskemål, säger hon. De och Lilian Håkansson (mp) har bett kulturförvaltningen att undersöka saken samtidigt som samtal pågår med fotbollsklubben hur finansieringen ska lösas. Enligt trion blir det ingen skattehöjning, men kommunen behöver spara 15 miljoner kronor för att kunna satsa stort på bland annat skolorna. Kommunfullmäktige tar upp frågan den 20 juni, men budgeten spikas först i november. 120601

 

Helsingborgspubliken börjar sortera skräp

MILJÖ. I miljödiplomerade staden Helsingborg har besökarna inte tidigare kunnat sortera sitt avfall på olika evenemang. Nu införs sorteringskärl för glas, plast, papper och restavfall på lördagens konsertkväll i Grytan med bland andra Sean Banan, Louise Hoffsten och Panetoz.

      – Tanken är att de tio kärlen används vid olika evenemang. Vi vet att det är högt tryck på sopsortering vid dessa tillfällen och ska Helsingborg ligga på topp för att bli Sveriges renaste stad är anfall bästa försvar, säger Ola Paulsson, projektledare I love Hbg. 120601

 

Anna-Lena Brundin

Anna-Lena Brundin.

FOTO: ORLANDO G BOSTRÖM

Skrattfolk på kallbad

STANDUP. I veckan släpptes biljetterna till humorklubben MACK:s sommarsäsong på Ribersborgs kallbadhus i Malmö. Ståupp-premiär blir den 26 juni med skånska komikerna Anna-Lena Brundin och Martin Svensson. Under sommartisdagarna kommer bland andra Lena Frisk, Adde Malmberg, Zinat Pirzadeh, Peter Wahlbeck och Robin Paulsson framträda innan finalen den 4 september med komiker från New York. Även i Helsingborg kan man uppleva standup vid havet. Några av komikerna är de samma ute på The Tivolis veranda på onsdagskvällarna. Där inleds säsongen först den 4 juli med Khalid Geire. 120601

 

 

Äldre notiser


2012-06-04

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

 

 

Här finns vi på Facebook!

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007