|
|
Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås!
Anmäl här. |
|
Göran Stangertz sjuk –
ställer in allt året ut
INSTÄLLT. Samtliga föreställningar av Tills döden skiljer oss åt, ställs in i Helsingborg på grund av sjukdom. Pjäsen med Göran Stangertz och Kajsa Ernst i rollerna har turnérat i hela landet under hösten. Från och med mitten av nästa månad skulle föreställningen spelats på Helsingborgs stadsteaters lilla scen. Stangertz hälsotillstånd uppges vara gott men han har drabbats av ett försvagat blodkärl bakom pannbenet, han är därför sjukskriven till början av januari.
Därmed står även teatern utan teaterchef. En ny sådan var beräknad att tillträda i höst, i samband med att man meddelade att Göran Stangertz skulle sluta, men en ny chef har ännu inte tillsats.
Teatern planerar dock förlänga spelperioden av pjäsen med honom så att man trots en senare spelstart kan erbjuda publiken lika många chanser som tidigare att se föreställningen. Datum för nypremiär finns dock inte. Köpta biljetter kan återlösas hos stadsteatern. 081118 |
Teaterprofil får Alice Tegnérstipendiet |
– Alla goa, intresserade, duktiga och ambitiösa barn och ungdomar har stor del i min arbetslust och till att jag fått detta stipendium.
FOTO: PRIVAT |
|
STIPENDIAT. Årets Alice Tegnérstipendium går till Sylvi Viberg, engagerad i teaterföreningen Teatersmedjan i Karlshamn. Hon får 25 000 kronor för att hon ”genom sitt engagemang och idérikedom inspirerat barn och ungdomar till utveckling inom teaterkonsten”. Priset är instiftat av Karlshamns kommun och kommer att delas ut vid en ceremoni i Rådhuset den 11 december.
– Det känns värmande i höstkylan och snålblåsten att bli uppskattad för det jag gör, säger Sylvi Viberg i en kommentar till eventnews. Hon har arbetat med barn och ungdomar hela sitt vuxna liv. Hon gick med 1992 i den ideella amatörteaterförening i Karlshamn, Teatersmedjan. Det är en av landets största amatörteaterföreningar som startade 1990, idag har man runt 350 medlemmar.
– De senaste fem åren har jag fått ynnesten att arbeta på heltid med teater. Var i samhället hittar du ett forum där man möts över generationsgränserna som vi till exempel gör i våra sommarteaterproduktioner? Det blir en hel del ideellt arbete också men lusten, energin och gemenskapen jag får bland alla barn, ungdomar och vuxna i föreningen gör att jag trivs och är en stolt teatersmed, avslutar Sylvi Viberg. 081118 |
Filmjätte lägger ned i Sverige
Kärvt ekonomiskt läge drabbar filmbranschen. Walt Disney tar över Sony Pictures Sverige.
STÄNGNING. Ett av världens största filmbolag, Sony Pictures, lägger ned sin verksamhet i Sverige. Bolaget har distribuerat bland annat den senaste Bond-filmen, som hittills setts av 600 000 besökare i Sverige och tidigare också Da Vinci-koden. Uppföljaren Änglar och Demoner ska släppas på bio i maj 2009 men det blir troligen under Disneys ansvar. Från och med den 1 januari kommer nämligen Walt Disney Studios Motion Pictures att ta över distributionen av Sony Pictures filmer i Sverige. Att kontoret stängs till nyår sägs bero på den svåra ekonomiska situationen. Svenska vd:n Zoran Slavic uppmanar nu alla samarbetspartners att avsluta samtliga avtal, uppdrag och andra affärsåtagande som finns med Sony Pictures. 081118 |
Det är färdigpangat för Bond i filmbolaget Sony Pictures regi. Han lär istället bli en Disneyfigur.
FOTO: SONY PICTURES |
|
Jill, Gessle, Tempest m fl. kräver piratstopp |
Det är de lite mognare artisterna som i veckan krävde skärpning i piratfrågan.
FOTO: MARIE ÖHGREN |
|
PIRATROTEST. I veckan har artister och upphovsmän gått samman för att visa sitt stöd för den så kallade Ipred-lagen. Debatter med bland andra Martin Rolinski från BWO och Eva Dahlgren följdes igår upp med en debattartikel i DN. Colin Nutley, Måns Herngren, Niklas Strömstedt och 34 andra kända svenska kulturutövare stödjer förslaget om ny, hårdare svensk lagstiftning angående upphovsrätten för att stävja fildelningen.
Det är artister som varit med länge, som Jill Johnson, Per Gessle, Joey Tempest och Lisa Miskovsky, som liksom sina branschkollegor menar att nedgången inom musikindustrin hämmar återväxten av artister. ”Att bli en riktigt skicklig musiker, kompositör, författare, skådespelare eller regissör är att lära sig ett hantverk. Det krävs många års erfarenhet och lärdom för att förfina och utveckla sin talang. Piratkopieringens största förlorare är därför alla de unga fantastiskt begåvade kreatörer som aldrig får chansen att kunna leva på sitt skapande. En hel generation av svensk talang riskerar att gå förlorad”, skriver de.
Protest från erfarna
Tydligen är frågan en generationsfråga eftersom inga riktigt unga artister skrivit på uppropet. Författarna skriver att många har varit rädda för att aktivt ta ställning i frågan eftersom de riskerat hatattacker från de mest aktiva fildelarna. Tidigare i veckan uttalade sig både Hans Wallmark (m) och Cecilia Wikström (fp) i Svenska Dagbladet att det inte kommer att bli några kompromisser med fildelarna.
– Alliansen med en del andra har en förkrossande majoritet i den här frågan. Sanktionsdirektivet kommer att röstas igenom, sade Cecilia Wikström. 081114
Läs hela debattartikeln i DN. |
Svansjön - med ballerinans tuffaste roll |
Till våren dansas rysk balett under en omfattande Sverigeturné med stopp i bl a Kalmar, Karlskrona, Växjö, Halmstad, Helsingborg och Malmö. FOTO: OLSSON & JACOBSEN |
BALETT. I början av mars kommer världens mest dansade balett till Sydsverige med Moldaviska Nationalbaletten, som instrueras av konstnärlig ledare Boris Efimov. Man dansar enligt koreografin av Marius Petipa och Lev Ivanov, två ryska balettlegender från 1800-talets slut som också samarbetade med Nötknäpparen.
Halvdan urpremiär
De gjorde ett mer lyckat arbete än originalkoreografen Julius Reisinger (1828-1892). Svansjön hade nämligen urpremiär på Bolsjojteatern i Moskva 1877 men blev inte så populär. Efter Tjajkovskijs död blev baletten omarbetad av Riccardo Drigo, och den nya versionen med koreografi av Petipa och Ivanov hade premiär på Mariinskijteatern i Sankt Petersburg 1895. |
Till skillnad från originalet som slutar med att svanen/Odette dör när förtrollningen bryts, blev den nya väldigt populär.
Svår ballerinaroll
Handlingen i den kommande uppsättningen består som vanligt av den unge prins Siegfrieds kärlek till den vackra svandrottningen, men även strid mellan kärlek och ondska skildras i baletten. Vad prinsen inte vet är att svanen egentligen är en förtrollad prinsessa vid namn Odette. För det onda dådet svarar trollkarlen Von Rothbart som kidnappat och förvandlat henne.
Striden mellan kärleken och ondskan gestaltas i dubbelrollen Odette/Odile, den vita och den svarta svanen. Rollen anses vara en av de mest krävande för en ballerina och har gjort ballerinor som Alicia Markova, Margot Fonteyn och Maja Plisetskaja till berömda danserskor.
Svansjön har gjorts i ett 100-tal uppsättningar i Sverige med olika, mer lyckliga slut. Solister i vårens Svansjön är Marianna Ryzhkina och Andrei Uvarov från Moskvas välkända Bolsjojteater. De bjuder tillsammans med Moldaviens främsta balettdansare på dramatik och känslor frammanade av Peter Tjajkovskijs musik.081114 |
Drygt 200 personer kom för att höra presentationen av det nya evenemangsbolaget.
Nytt eventbolag sjösatt
SKÅNE. Hur utvecklar man Skåne från bra till bäst? Och vilka evenemang och trender väntar i regionen framöver? Dessa och andra frågor besvarades under en rödgul marknadsdag idag då evenemangs- och turismfolk samlades i Malmö Arena. Det var Region Skånes nya eventbolag Event in Skåne och motsvarande turismenhet Tourism in Skåne som höll sitt första möte för regionens entreprenörer och kommuner. Fortfarande är mycket nytt, filmen som ska marknadsföra regionen både nationellt och internationellt är ännu inte helt klar och broschyrerna med de nya loggorna blir klara först i dagarna. Att ett eventbolag behövs i Skåne är vd Pehr Palm övertygad om:
– Vi ska fungera som ett kompetenscentrum och en lots för evenemangsarrangörer. Man ska inte fastna i byråkrati om man vill arrangera något nytt och spännande, sade han. Och intressanta nyheter väntar på evenemangsfronten i södra Sverige. Varje år nu fem år framåt byggs ett par nya skånska anläggningar som ska bjuda på upplevelser vi både har och inte |
har sett förut. Europamästerskap i squash och boule samt Nordens största damtennistävling, Nordic Light Open, som tillsammans med Swedish Open förväntas köra om regionens största evenemang Falsterbo Horse Show. Det är bara några få exempel om vad som väntar på sportsidan.
Idrott drar storpublik
Det var just idrottsevenemangen som framhölls idag som de riktigt stora publikdragarna. Konserter, som den 2006 med Elton John på Malmö Stadion, lockade ”bara” knappt 19 000 besökare, vilket är småpotatis i sammanhanget. Megaevenemang är dock inte alltid sportiga. World Scout Jamboree 2011, kommer att utvidga Kristianstad med en extra tältstad som totalt sett beräknas generera 90 000 besökare till Skåne. Den som vill planera kalendern mer långsiktigt ser stora evenemang längre fram än så – 2014 fyller scoutstaden 400 bast, och året innan firar Landskrona sina 600 år.
Eventbolaget har stora utmaningar framför sig – det är många anläggningar som ska fyllas, även om de nya arenacheferna på mötet idag uttryckte sig mycket positivt om framtiden.
Även på nationell nivå ska ett eventbolag startas och för att Skånes arrangörer ska få de stora internationella evenemangen tror Pehr Palm att det är viktigt att synas.
– Nu gäller det att banka in i huvudet på journalister att vi finns, avslutade han. 081113
TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON |
Timbuktu årets kulturpristagare
PRISAD. Dagens datum den trettonde innebär ingen otursdag för sångaren Timbuktu, eller Jason Diakité som han egentligen heter. Ikväll premiärspelar han på hemmaklubben Mejeriet i Lund och samma dag får han Region Skånes kulturpris på 100 000 kr.
– Det var oväntat, sade han vid ceremonin på Skånes Dansteater i Malmö. När han tog emot priset trodde han att det kanske berodde på att han nått även en äldre generation än sin egen. Men motiveringen löd lite annorlunda: ”Region Skånes kulturpristagare 2008 har blivit en inspirationskälla och en förebild för en ung generation som söker nya kreativa uttryck. I sitt glädjefyllda skapande tänjer han språkets möjligheter och bevisar än en gång att musikens gränser är till för att korsas”.
Ett sjukhus för våldtagna kvinnor i Kongo som han nyligen besökt i ett uppdrag för SVT, ska få en del av prissumman. Även Hipphippduon Anders Jansson och Johan Wester, aktuella med föreställningen ”500” i Lund, fick regionens erkännande idag. De fick ta emot Skånes särskilda kulturutmärkelse för att de ”genom att förena folkbildning med underhållning engagerar och roar en allt större publik”. 081113
Kulturpristagare
2008: Timbuktu
2007: Eva Rydberg
2006: Björn Ranelid
2005: Birgit Nilsson
2004: Peps Persson |
2003: Ulla och Gustav Kraitz
2002: Signe Persson-Melin
2001: Jan Troell
2000: Lena Josefsson
1999: Mats Rondin |
|
Timbuktu prisas på regional nivå när han inleder turnén hemma i Skåne.
FOTO: UNITED STAGE |
|
Babsan ersätter trött Flinckman
När After Dark sätter igång igen med ny turné efter ett sabbatsår och vintervila blir det utan Lars Flinckman. Istället tar Christer Lindarw med sig den tio år yngre Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson. |
Före detta stripparen Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson blir en del av After Dark.
FOTO: NINA BROBERG |
|
DRAGSHOW. Wilhelmsson startade ungefär samtidigt som After Dark, i dragshowgruppen Surprise Sisters 1979, efter att ha tillbringat uppväxten som tävlingsdansare. Men trots att han utbildat sig till typograf var han under 1980-talet en ofta anlitad manlig striptease-artist på Stockholmskrogarna. Idag arbetar han endast som dragshowartist och modedesigner. Han har gjort kostymerna till en rad teateruppsättningar bland annat designade han och sydde kläderna till Pernilla Wahlgren och Tommy Nilsson i ”Sound of Music” på Göta lejon förra året. Lindarw verkar inte ta alltför hårt på avhoppet från kollegan sedan mer än 30 år tillbaka. Han är mest glad över nyförvärvet.
– Med ”Babsan” får vi ju in en annan tokig kärring i gruppen, skrattar han. Enligt honom är det en intensiv sommarsäsong på Lasses skånska café i Sireköpinge som fått Flinckman att hoppa över vårens showande. eventnews rapporterade förra året om att han tvingats ställa in flera föreställningar på grund av sjukdom. I mitten av februari kommer dock hans kollegor i After Dark med en ny show till Sydsverige. 081113 |
Sverigedemokrater vill stoppa kulturpolitiskt program |
KULTURPOLITIK. Sju skånska kommuner tillsammans med lika många danska, drar igång ett EU-projekt med rubriken ”Öresundsregionen som kreativ metapol”. På den svenska sidan är det Kristianstad, Hässleholm, Hörby, Höör, Malmö, Lund och Simrishamn som ska förbättra kulturlivet. När kultur- och turistchefer från både Skåne och Själland nyligen träffades i Kristianstad diskuterades hur en gemensam Öresunds-regional strategi inom kulturen ska se ut.
– På min önskelista ser jag bildandet av en gemensam kulturfond, i samarbete med näringslivet, som kan fördela pengar till intressanta evenemang i hela regionen, säger Rolf Tufvesson, ordförande i Öresunds-komiteens kulturarbetsgrupp och ordförande i Region Skånes kulturnämnd. Ett liknande möte hölls i Albetslund på Själland i slutet av oktober för att diskutera om samarbetet över Öresund ska stärkas mellan kultur, turism och näringsliv. Och hur kommuner och regioner kan bidra till det. Strategin för kultur-samarbetet över sundet beräknas vara klar i mars.
Regionstyrelse godkänner program
När det gäller det nya kulturpolitiska programmet ”Öppna landskap – konst och kultur i Skåne” framhålls att Region Skånes |
unika position som en del av Öresunds-regionen, ska tillvaratas och utvecklas inom konstområdena och kulturlivet. Bland annat handlar det om att få bort gränshinder inom skatte- och socialförsäkringsområdena, som drabbar kulturutövare på båda sidor sundet. I programmet menar man samtidigt att det krävs en långsiktig strategi för hur de skånska institutionerna kompletterar eller konkurrerar med kulturen i Köpenhamnsområdet. I förra veckan föreslogs regionfullmäktige att anta förslaget.
Mångkultur ses som hot
Kritiska var dock Sverigedemokraterna som motsätter sig själva andemeningen med programmet. Partiet anser att regionens resurser enbart ska gå till det lokala, regionala och nationella kulturarvet. Vidare menar de att mångkulturalism är att betrakta som en kostnad och ett hot mot Skåne och skånska intressen. Vidare motsätter man sig det föreslagna genusperspektivet, som enligt regionstyrelsens ledamot Björn Söder (sd) varken ska tillämpas, erkännas eller uppmärksammas. Regionfullmäktige fastställer programmet den 24-25 november. 081112 |
Nya ansikten på Fredriksdalteatern
Till våren spelar Eva Rydberg fars i Malmö, men planeringen inför sommarsäsongen i Helsingborg har redan börjat. |
LUSTSPEL. Lorden från Gränden heter nästa års sommarnöje på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Då gör skådespelaren och komikern Claes Malmberg sin debut på teatern i ett gammalt men uppfräschat musikaliskt lustspel som bygger på Me and My girl. Teaterchefen Eva Rydberg menar liksom tidigare år att det här blir det bästa som hon och hennes ensemble någonsin gjort på friluftsscenen.
– Den ena sommaren får inte vara den andra lik, säger hon och tänker förvandla Ramlösa Brunn till en miljö för förnäm engelsk högadel i London 1937. På Hareford House är det hertiginnan Tremayne som bestämmer och noga värnar om etiketten. Men livet i den aristokratiska högborgen blir inte vad det har varit när det visar sig att arvtagaren till godset är en |
cockney från East End. Ingen kan påstå att skojaren vid namn Bill Snibson (Claes Malmberg) på ett naturligt sätt smälter in i miljön.
Och inte blir det bättre av att han introducerar sin käresta Sally Smith för den idel ädla adeln på godset. Arvsrätten ifrågasätts och den stelbenta och insnöade paragrafryttaren, advokat |
Parchester spelad av Eva Rydberg, visar sig vara allt annat än en grå liten mus. Bill ska utbildas i att föra sig världsvant och tala på ett sofistikerat sätt. Och han måste lämna Sally för ett gemål ur de rätta kretsarna.
Nya skådisar
Även skådespelorskorna Sofie Lindberg (Sally) och Lotta Thorell (hertiginnan) står på Fredriksdalsteaterns scen för första gången, i övriga roller syns bekanta ansikten - som till exempel Birgitta Johansson, Åsa Lundin, Toni Rhodin och Kalle Rydberg. Regissör är Jan Hertz och Rennie Mirro koreograferar. För översättning och bearbetning svarar Anders Aldgård. Bakom sång- och musikarrangemangen står som vanligt Margareta Nilsson. Premiär blir det i början av juni och man spelar i drygt två månader. 081112 |
|
Ola Salo blir film
FILM. Jesusartisten Ola Salo, aktuell i rockoperan Jesus Christ Superstar, ska dokumenteras. Det är Malmöfilmaren Stefan Berg som spelar in en dokumentär om artisten. Det ska bli en långfilm med premiär i januari 2010. Arbetstiteln är "Ola Salo - mellan träd och plast" som beskriver Ola Salos liv just nu både när det gäller honom själv personligen och i karriären. Filmen stöttas av Film i Skåne, SVT, SFI, YLE samt Nordisk film- och tv-fond och produceras av Malin Fors. 081111
FOTO: LILL ERIKSSON |
Metallica sätter danskt rekord
LÄTTSÅLT. Fyra utsålda konsertdagar i rad får hårdrocksbandet Metallica att stanna ytterligare en dag i Köpenhamn i sommar. I dagarna släpptes biljetterna till en extra konsert på Forum den 28 juli och det innebär rekord med fem rockdagar i rad i arenan. Hittills har 40 000 biljetter sålts till evenemangen. Även i Sverige är efterfrågan stor, alla biljetterna såldes slut på mindre än en halvtimme. Arrangören Live Nation släppte i förra veckan ytterligare biljetter till de båda Globen-konserterna i mars, men även dessa försvann i ett nafs. Trots att det är samma arrangör i Danmark och Sverige är de biljetter som finns kvar till den danska konserten mer än dubbelt så dyra som de svenska. 081111 |
|
Svensk-danskt möte om arenor och stora evenemang |
MÖTE. Idag arrangeras en första konferens på temat evenemang, av Øresunddirekt, Øresundsbron och Öresundskomiteen. Det är nya Malmö Arena och Bella Center i Köpenhamn som står i fokus när det ska diskuteras stora arrangemang i Öresundsregionen. Tanken är att det här ska bli en återkommande konferens, som framöver behandlar även frågor som infrastruktur och näringsliv.
De tre arrangörerna har bjudit in sina respektive nätverk med företag och personer från båda sidor sundet. Konferensen hålls i Malmö Arena och handlar om vilken potential regionen har för att anordna stora evenemang.
– Tanken är att våra nätverk ska möta arrangörer från den andra sidan. Evenemangen som diskuteras kan handla om allt från sport till musik eller konferenser, säger Claes Håkansson, specialkonsulent på informationstjänsten Øresunddirekt, till Nytt från |
Öresund. Under konferensen kommer Malmö Arenas Percy Nilsson diskutera med Arne Bang Mikkelsen, vd för Bella Center, hur de kan samarbeta i framtiden. 081111 |
Budgeten sprack igen – sponsorerna svek Helsingborgsfestivalen
Räkenskaperna för sommarens festival i Helsingborg är ännu inte helt avslutade, men det lutar åt att festivalen överskrider sin budget igen – denna gång med runt 700 000 kronor. |
Anna Olsson, Stattena IF belönades med Henrik Larsson-stipendiet under Helsingborgsfestivalen. Men själva festivalen fick inte de pengar som man hade hoppats på.
FOTO: LILL ERIKSSON |
|
REPRISFÖRLUST. Förra årets festival med en budget på 3,6 miljoner överskreds med 650 000 kronor. Då krävde kommunledningen en skärpning, eftersom avvikelsen var för stor, även om man räknade bort kostnader orsakade av regnet. Totala budgeten för årets festival var på drygt 7 miljoner kronor. I media har uppgetts att orsaken till förlusten var den hastiga flytten av stora scenen, i och med kommunens sena rapport om att det fanns risk för sprickor i betongen på Sundstorget. Men enligt den granskning som eventnews gjort av den ekonomiska uppföljningen står sponsorerna för ungefär halva förlusten.
Otydlig sponsorbudget
Varken festivalledningen eller kommunens ekonomiavdelning kan delge budgeten för sponsorintäkterna i detalj, därför är det oklart vilka sponsorer som inte gett några intäkter. |
– Vi budgeterar inte på den detaljgraden i ekonomisystemet. Vi lägger in totalsumman och tar för givet att respektive avdelning har underlag för hur den räknats fram, förklarar Martin Hansson på kommunens ekonomiavdelning. Hittills har man bara fått in knappt 960 000 kronor från sponsorerna som man räknat med skulle ställa upp. Finns det underlag för hur budgeten räknats fram när det gäller sponsorposten på
1 345 000 kronor? Hoppade någon av sponsorerna av?
– Sponsorerna bearbetas per kommande festival och det är ingen garanti att de medverkar per automatik för att de har gjort det året innan. Vid budgeteringen av sponsorintäkter utgick vi ifrån fjorårets resultat, säger kommunens projektledare Susann Torgander som inför scenflytten godkändes en ökad ram om 750 000 kr med anledning av de ökade kostnaderna. Enligt henne är det inte ovanligt att festivaler och evenemang har fluktueringar i budget och resultat.
– Ekonomin för stora evenemang är många gånger beroende av ett stort antal medfinansiärer och samarbetspartners. Det innebär en rad osäkra parametrar och risker från start till mål, fortsätter Torgander. Vad kan göras för att lyckas bättre med budgetering?
– Man kan troligen uppnå större stabilitet om man jobbar med långsiktiga perspektiv, till exempel att man bestämmer sig för att ett evenemang ska genomföras tre år i rad. En annan stabiliserande faktor är givetvis att projekttiden är realistisk.
73 % av skåningar önskar kommunal festival
Även om mer skattemedel än vad som var tänkt från början används till Helsingborgsfestivalen, var besökarna mycket nöjda hävdar festivalledningen som köpt in en undersökning av SKOP. Bland de knappt 480 besökare som på plats fått frågan hur nöjda de var med festivalen svarade merparten att de totalt sett var ganska nöjda eller mycket nöjda, endast en procent var riktigt missnöjda. Siffrorna bör dock tas med en nypa salt, eftersom undersökningen inte är statistiskt säkerställd med så få tillfrågade.
I en annan undersökning som staden låtit göra i hela regionen (undantaget Malmö) framgår att 58 procent av de tillfrågade känner till Helsingborgsfestivalen. Av dessa sa 24 procent att de besökt evenemanget i sommar. Men för skåningarna är det inte helt självklart att kommuner i allmänhet ska arrangera festivaler. Mer än var fjärde tillfrågad har ingen åsikt om eller tycker inte att kommunala medel ska gå till stadsfestivalerna. 081110
LILL ERIKSSON |
Sveriges mest spelade dansbandslåtar
DANSBAND. När SVT sänder Dansbandskampen på tv drar det många fler tittare än konkurrentunderhållningen på TV4, Stjärnor på is. Dansbandsmusiken i Sverige är populär, det är många klassiker som framförs av de tävlande dansbanden och för att se vilka låtar som spelas mest ute på dansställena i landet har musikskaparnas organisation Stim tagit fram statistik. Den 15 december släpps också samlingsalbumet från tv-programmet. Det blir ett dubbelalbum med samtliga 26 band i programserien som medverkar med varsin poplåt alternativt dansbandsklassiker. 081110
Det dansas mest till
1. Främling (Stranger)
Text och musik: Kris Kritofferson. Svensk översättning: Lars Wiggman
Inspelad av bl a Lasse Stefanz
2. Du vinner igen (We All Get Lucky Sometimes)
Text och musik: Jimmy J Scott och Gary Nicholsson. Svensk översättning: Jörgen Persson
Inspelad av bl a Streaplers
3. I Just Want To Dance With You
Text och musik: Roger Cook och John Prine
Inspelad av bl a George Strait
4. Vi får hoppas allting blir bra (You Never Can Tell)
Text och musik: Chuck Berry
Inspelad av bl a Vikingarna och Flaminokvintetten
5. The Girl From Yesterday
Text och musik: Glenn Frey och Jack Tempchin
Inspelad av bl a The Eagles
6. California Blue
Text och musik: Jeff Lynne, Roy Orbison och Tom Petty. Svensk översättning: Eva Andersson
Inspelad av bl a Lasse Stefanz
7. Stand By Me
Text och musik: Jerry Leiber, Mike Stoller och Ben E King
Inspelad av bl a Ben E King
8. Jag ångrar mig inte en sekund (I Wouldn't Have Missed It For The World)
Text och musik: Kye Fleming, Dennis Morgan och Charles Quillen. Svensk översättning: Ingela Pling Forsman
Inspelad av bl a Tonix, Karlstad-Örjans och Mats Bergmans
9. If Tomorrow Never Comes
Text och musik: Garth Brooks och Kent Blazy
Inspelad av bl a Christer Sjögren
10. Inget stoppar oss nu
Musik: Lasse Holm. Text: Ingela "Pling" Forsman
Inspelad av bl a Kikki Danielsson och Black Jack
Statistiken avser liveframföranden av dansband under 2007 Källa: Stim
|
Mingel med Landskronakändisar |
|
MINGEL. I slutet av månaden samlas ett stort artistuppbåd för att fira skivsläppet av stadens helt egna cd-skiva, på Tages i Landskrona. Förutom att de flesta av artisterna som medverkar på skivan framträder live på scenen, minglar de bland besökarna och skriver autografer. Siw Malmkvist deltar dock inte eftersom hon är upptagen med sin medverkan i musikalen Cabaret på Stockholms stadsteater. Däremot kommer hemmalaget BoIS lagkapten, Jörgen Pettersson, för att spela med sitt band Soulweeper. Han uppträder med den nyinspelade låten ”LA In MY Heart”, som han själv skrivit musik och text till.
Med evenemanget och skivan vill kommunen och initiativtagarna i lokala bandet Bloosblasters visa att kommunen har mycket positivt – bland annat musiken – att samlas kring. 081107
Landskrona BoIS lagkapten Jörgen Pettersson visar sina andra kvaliteter sista lördagen den här månaden. FOTO: ARKIVBILD/LILL ERIKSSON |
Kulturpeng till opera-
sångare och keramiker
STIPENDIUM. Två sydsvenskar tilldelades igår Hallandspostens kulturstipendium 2008 – keramikern Eva Bengtsson och operasångaren Rickard Söderberg. |
|
De två pristagarna får dela på 40 000 kronor när de löser in den jättecheck de fick i går vid en fullsatt ceremoni på Halmstads teater. Eva får stipendiet ”för att hon skapar keramik som är lika mycket poesi som konst, lika mycket liv som poesi, lika mycket dans som liv.”
– Bokstäverna har följt mig sedan slutet av 1980-talet, det började med att jag tänkte att jag borde skriva blomma istället för att måla en, förklarar Eva Bengtsson. Juryns motivering till Söderberg löd ”att han i Sopoperan även för Halmstads publik påvisat de vokala förtjänster och den sceniska talang som lett till en karriär på än mer betydande scener”. Hans miljöengagemang går långt.
– Har vi ingen jord att leva på har vi heller ingen möjlighet att njuta av den underbara kulturen. Därför använder jag det här kulturstipendiet till två saker. Dels bidra till att gräva en brunn i en liten by i Tanzania. Och det andra är att investera i att min nya skivas distribution och kringarrangemang kommer att bli helt klimatneutral. 081107 |
Thomas Öberg i Bob Hund ska klättra på sydsvenska förstärkare, två kvällar i rad. FOTO: MARIE ÖHGREN |
|
Dags för ny klättring
POPROCK. – Just nu håller vi på att spela in musik i Malmö, hälsar Bob Hund och har inte mycket mer att säga än så just nu. De jobbar för fullt med albumet som ska släppas i slutet av mars nästa år. Det har dröjt sedan sist – senaste studioalbumet släpptes 2001. Bandet har inte turnerat på fem år, men gav en makalös konsert i hemstaden Helsingborg i somras.
Då spökade frontfiguren Thomas Öberg ut sig i vit teatermask, pärlhalsband, långa vita handskar och viftade med en spira i handen mellan hoppen på förstärkarna. Den 400:e konserten firar dock inte Bob Hund på hemmaplan. Efter skivjobbet åker nämligen bandet på en liten nordisk vårturné. Den inleds i västra Danmark och följs av spelningar i bland annat Köpenhamn, på Lille Vega och på rockklubbar i Lund och Malmö. Biljetterna släpps i morgon. 081106 |
Resande musiker slipper skatt
NYTOLKNING. Skatteverket gör en kovändning och låter nu frilansande musiker slippa betala skatt på resor och traktamente vid konserter och anställningar upp till en vecka på annan ort än hemorten. Musikerna har länge kämpat för rätten till skattefria resor, logi och traktamente. I och med det nya beslutet hur skattereglerna ska tolkas kan nu musiker som tidigare tvingats skatta för resor och traktamente, och nekats avdrag för dessa, gå fem år tillbaka och kräva återbetalning från Skatteverket. Detsamma gäller även arbetsgivare som har betalt in arbetsgivaravgifter.
– Vi har arbetat hårt för att få myndigheterna att förstå det orimliga i de tidigare reglerna. Det känns strålande att vi, tillsammans med andra i branschen lyckats få gehör till sist, säger ombudsmannen vid Sveriges Yrkesmusikerförbund, Ingvar Hällerståhl. Skatteverkets nya tolkning är numera att ”en frilansande musiker som tar tillfälliga uppdrag på olika spelplatser bör anses ha sitt tjänsteställe i replokalen, alternativt i bostaden, om huvuddelen av förberedelser och annat arbete i musikerverksamheten fortlöpande utförs där”. För uppdrag som är längre än en vecka gäller fortfarande de tidigare beskattningsreglerna som inte medger skattefrihet för resor och traktamente. 081106 |
Klagomål om dåligt ljud för döva öron
Nyligen beslutade Allmänna reklamationsnämnden att besvikna konsertbesökare som inte kunde höra Dolly Parton sjunga på årets konsert i Malmö bör ersättas. Arrangören håller inte med och har överklagat.
|
KONSERTTVIST. Direkt efter konserten krävde missnöjda i publiken att få pengarna tillbaka.
– De som vill göra det måste vända sig till Dolly Partons hemsida, sade Totte Lundgren, KB till Sydsvenskan. KB var samordnare under Dolly Partons Europaturné, men den tekniska utrustningen och teknikerna var hennes egna. Enligt Lundgren hade de ansvaret för att bygga upp scenen och allt som hör till på varje ny arena.
– Vi köper konserten i ett paket från en agent, fortsätter Totte Lundgren. Men att göra en reklamation på Dolly Partons hemsida är i princip lönlöst, eftersom det helt saknas kommunikations-möjligheter för fansen, såvida man inte är ute efter att shoppa hennes produkter.
Ingen tar ansvar
Eventnews har tagit kontakt med Dolly Partons närmaste team för att reda ut vart missnöjda konsertbesökare egentligen ska vända sig med sin reklamation. De vill inte befatta sig med ärendet utan hänvisar till The Agency Group i England, som är Dolly Partons ”world-wide agent”.
– Vi förhandlade om hennes framträdande med Live Nation i Sverige och därför har vi inga ytterligare kommentarer om sådant som rör den showen, säger agenten Neil Warnock. Men inte heller Live Nation vill ta på sig något ansvar för den misslyckade konserten.
– Det här beslutet har överklagats av arrangören KB till Allmänna reklamationsnämnden, och innan ett beslut tagits där kommer vi inte kommentera frågan då den fortfarande är i process, säger Carolina Setterwall på Live Nations pressavdelning. Eftersom det är KB som sålt biljetterna är det de som gentemot sina avtalsparter – konsertbesökarna – har att svara för felet, menar ARN, som idag ännu inte sett till någon överklagan. |
Vad som är rimligt att kräva som konsertbesökare går att läsa i senaste beslutet hos ARN. |
I nämndens bedömning kan man läsa att ett stort antal anmälningar har kommit in från konsumenter som varit missnöjda med Partonkonserten på Malmö stadion i mitten av juni. Totalt sett handlar det om ett tjugotal som har klagat på att ljudet var dåligt, att storbildsskärmarna bara fungerade under halva konserten och att konserten startade senare än annonserats. I de pilotärenden som ARN avgjort i månadsskiftet rekommenderas arrangören att betala tillbaka 30 procent av biljettpriset. Biljetterna kostade mellan 550 och 820 kronor. 081105
TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON |
I Lund ska det blir fler kulturella möten vare sig man får värdskapet 2014 eller inte.
Lund utan sydsvensk konkurrens inför 2014
KULTURHUVUDSTAD. De fyra städerna Umeå, Gävle, Uppsala och Lund står kvar i beslutet att arrangera Europas kulturhuvudstad 2014. Strax innan helgen gick ansökningstiden ut och nu ska Kulturrådet som samordnar urvalsprocessen skicka ansökningarna vidare till en jury. Den utses av regeringen och ska bestämma vilka städer som går vidare till finalomgången.
Jakt på meningsfull EU-känsla
Lunds ansökan går under namnet Playground Europe och värdskapet innebär en jakt på den femte friheten.
– Arbetet med de fyra friheterna inom EU har inte lyckats skapa det som möjliggör för individen att placera sig i ett meningsfullt europeiskt sammanhang, skriver Lund i sin ansökan. De fyra friheterna – för människor, varor, tjänster och pengar inom EU – vill man i Lund komplettera med en femte frihet, en gemensam kulturell spelplan. |
Enligt ansökan åstadkommer man det här genom samtal mellan vanliga européer, som förs i olika konstnärliga och kulturella uttryck. Tanken är att Lund 2014 ska vara ett internationellt laboratorium där alla som vill får delta i jakten, vare sig Lund får värdskapet som kulturhuvudstad 2014 eller inte. Staden profilerar sig som De många små scenernas stad, men satsar nu på att utveckla befintliga och skapa nya varaktiga arenor även i övriga delar av Skåne. Där ska hållas kulturella experiment, gästspel, gränsöverskridande möten och framför allt aktivt kulturellt deltagande.
Kostsam frihet
Lund liksom Umeå ses i media som två starka kandidater, efter att Kalmar hoppade av i somras. De ekonomiska åtaganden som befaras – runt 300 miljoner kronor – fick politikerna där att säga nej till att skicka en ansökan. Något sydsvenskt motstånd ges inte heller i Göteborg sedan både socialdemokraterna och miljöpartiet bestämt sig för att inte avsätta några pengar till en ansökan. Umeås ansökan Nyfikenhet och Passion — medskapandets konst, struktureras i åtta teman, inspirerade av den samiska kalenderns åtta årstider, som omfattar alla konstarter samt friluftsliv och idrott. Gävle kandiderar med Kulturell Allemansrätt som ska göra medborgarna mer delaktiga. Uppsalas tema är förvandling, Metamorfos varje dag, där programmet syftar till social och ekologiskt hållbar utveckling.
Trots att ansökningshandlingarna är omfattande är de i nuläget flummiga och inte särskilt konkreta. Juryn träffas den 8-9 december i Stockholm, då kungörs vilka städer som går vidare till finalomgången. Städerna får då nio månader på sig att fila på sitt program, i september nästa år träffas juryn igen för att bestämma vilken stad den svenska regeringen ska nominera. Det slutgiltiga beslutet fattas av Europaparlamentet våren 2010. 081104
TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON |
|
|