Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Kockarnas tid är här - nu står mat i fokus

FOTO: WONDERFUL COPENHAGEN

 

       – Frukt och grönt som funnits på Fredriksdal sedan 1800-talet har fallit i glömska. Med evenemanget vill vi väcka liv i den mångfald av råvaror som finns runt omkring oss och som vi inte tänker på eller känner till, säger projektledaren Maria Axelsson. Besökarna ska få se råvaran på nära håll under vandringar i parkens olika odlingar, men också i samtal med producenter som kan hela processen från jord till bord.

 

Publik försöker man locka genom att bjuda in olika experter, kunniga på skånska delikatesser och mathistoriker som till exempel bagarmästare Jan Hedh, Ingalill Hall från Skåneländska Gastronomiska Akademien och kocken Torbjörn Lagmark. Förra årets gäst, Bo ”Solens mat” Hagström, kommer även i år, trots att han kanske istället för den skånska maten mest är känd för sin passion till Medelhavsmaten.

       Nytt för i år är indelningen i tre olika kök; trädgårdsmästarens, naturens och bondens. Parkens egenodlade råvaror lagas till av köksträdgårdsmästare och kokboksförfattaren Philippe Plönninge och den egne museibonden Bo Dahlgren. Även den skotska kocken Wendy Barrie, som lagat mat både med Jamie Oliver och Gordon Ramsey kommer för att röra om i de skånska grytorna. Lite kul är att det på området finns en stenugn. Den ska tas i bruk på lördag för att baka ekologiskt surdegsbröd.

 

Ännu mer skånsk mat kan provsmakas på Matmässan i Kristianstad den 4-5 september. Där finns det mesta från skörd till färdig produkt, ”Ottsjökocken” pratar mat och så arrangeras en kocktävling där regionens bästa kock utses. På mässan kan besökare också delta i en stor öl- och vinprovning.

2010-08-19

 

LILL ERIKSSON

 

Share |

 

Läs mer: regionens matevenemang resten av året.

MAT. Det var inte så många danska kockar som nappade på inbjudan till nya matevenemanget Öresund Cooking. Det är en två dagar lång gourmetfest på Stortorget i Malmö som arrangeras av staden, måndag till tisdag, samtidigt som den stora etablerade matfestivalen Copenhagen Cooking pågår på andra sidan bron.

 

Den svenska varianten har endast fått med sig restaurangen Cofoco från Köpenhamn, som på sitt vis tillreder falafel för finsmakare i Öresundsregionen.

Tanken var att matfesten skulle vara en del av Öresundsbrons 10-årsfirande, där varje kök tolkar platser runtom Öresund och skapar nya delikata rätter som säljs i småportioner på torget. Men deltagandet representerar inte hela regionen - resterande åtta svenska deltagare är främst från Malmö med omnejd, till exempel stadens restaurangskola, Skånemejerier, Limhamns Fiskrökeri, Salt & Brygga, The Lodge, Häckeberga Slott och omsusade Malmökrogen Bastard.        Öresundsintegrationen märks kanske bäst hos den helt nya ambulerande krogen Random, som också deltar. Kocken Andreas Larsson är annars kökschef hos Claus Meyer, matprofilen bakom danska restaurangen Noma, som förra året fick två Michelinstjärnor.

       Danskarna å sin sida kan prova typisk svensk augustimat när deras matfestival skeppar folk på kräftbåtar över sundet.

 

Redan i helgen blir det en fortsättning på det kulinariska evenemanget Mat i kvadrat som startades på Fredriksdal i Helsingborg förra året. Där står det närproducerade mathantverket i fokus och där kan man möta några av Skånes främsta mat- och dryckespersoner som kommit för att visa vad Skåne har att erbjuda. Det sker under lördagens samtal, matlagning, smakprovning och kunskapsutbyte.

 

Lökland

Nu ska grönsaksodlingen på Fredriksdal komma till nytta. På lördag kan man träffa kocken, biologen, trädgårdsmästaren, mjölksyrnings-experten, bonden och slaktaren i Helsingborg.

FOTO: EBBA FOGELFORS

 

Det blev inget stort dansk-svenskt kocksamarbete över sundet i samband med Öresundsbrons jubileumsfirande.

FOTO: WONDERFUL COPENHAGEN

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Här finns vi på Facebook!

 

Annonsera med eventnews.se!

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007