Förstasidan                                        - för nöjes skull


 

 

Share |

Suget att se SM-finaler avtog

INNEBANDY. Det var inledningsvis stor efterfrågan på biljetterna till SM-finalerna i innebandy, som i vår flyttas från Stockholm till Malmö arena. Första veckan såldes runt 2 000 biljetter, till evenemanget den 16 april.

       – Vi har aldrig haft ett hårdare tryck på biljetter så tidigt som i år, säger Kim Fors, vice ordförande i Svensk Elitinnebandy. Enligt förbundet har man tidigare år sålt ungefär 1 000 biljetter första veckan.

       – Det är glädjande att vi kan få ett tidigt kvitto på att SM-finalerna lockar ett minst lika stort intresse i Malmö som i Stockholm.

 

Men efter det har rusningen sansat sig ordentligt. Resterande oktoberveckor tillsammans såldes bara cirka 500 biljetter. Under den första månaden släpptes biljetterna exklusivt hos SJ, som är evenemangets officiella partner. Igår släpptes ytterligare 5 000 biljetter hos Ticnet och av dem finns många kvar. Det krävs lika många tusen till för att klara målet att sälja ut arenan helt – vid idrottsevenemang sväljer den 13 000 åskådare. Förra säsongens evenemang i Stockholm drog 10 096 personer som såg Rönnby besegra IKSU och 12 494 som såg Storvreta slå Caperiotäby. I den skånska arenan spelas två matcher - damfinalen klockan 13 och herrfinalen klockan 16. 101102

FOTO: ARKIVBILD EVENTNEWS


Chans att testa OS-sport i helgen

Curlarna Catte, Anna och Eva i aktion.

FOTO: SVENSKA CURLINGFÖRBUNDET

 

Skånska curlingplatser

Helsingborgs CK – hall med tre banor i Helsinborg.

Malmö CK – spelar på Kockum Fritid i Malmö. Öppet hus mellan kl 16-18, söndag 17 oktober.

Göinge CK, Glimåkra - saknar curlinghall, men spelar i ishallen. Curla CK, Landskrona – spelar på Curla.nu i Landskrona. Öppet hus mellan kl 12-18 söndag 17 oktober.

 

 

 

FAKTA - Curling

är en stensport som spelas på is med tunga stenar. Banan är 45,5 meter lång och cirka 4,5 meter bred. Stenen får väga upp till 19,96 kg. Sporten har utövare i omkring 40 länder, varav Kanada är det största, med omkring en miljon aktiva spelare. Ordet ”curling" kommer från engelskan och betyder rotation och beskriver stenens väg över isen.

Källa: Wiki

SPORT. Det är millimetrar som avgör. Och om man mentalt kan hålla sig lika kylig som underlaget. I helgen öppnas många av de svenska curlingbanorna upp för allmänheten. Då är det nämligen Curlingens dag och sportens föreningar håller öppet hus antingen på lördag eller söndag. Vem minns inte OS i Vancouver i vintras, med Sveriges damlag Norberg som försvarade OS-guldet från Turin 2006? Enligt Svenska Curlingförbundet var det den spännande finalen som fick många att vilja prova på sporten veckorna som följde.

 

Nu, när det är tävlingsuppehåll i hallarna spinner man vidare på intresset för sporten och öppnar upp de flesta curlinganläggningarna i landet för nyfikna som vågar sig ut på isen. Klubbinstruktörer finns på plats och visar hur spelet går till. Malmö Curlingklubb saknar en riktig curlinghall, men spelar i den stora ishallen på Kockum Fritid. Där tar man emot intresserade i samband med söndagseftermiddagens träning.

       Skånes modernaste curlinghall, byggd just för ändamålet finns i Landskrona, nära golfbanan och ridhuset. Där finns fyra banor där man kan prova på gratis curling hela söndagseftermiddagen. Vill man se profssen spela kan man bege sig till samma hall den 26-28 november. Då arrangeras södra herrarnas division 1-tävling där för första gången sedan starten 2004.

       Helsingborgscurlarna har precis lagt sin is och började spela i måndags. Klubben deltar inte i helgens evenemang, men på deras tre banor arrangeras Helsingborgs Open nästa helg.

       Det finns idag runt 4 500 registrerade curlingspelare i Sverige, ändå knäpper vi stora curlingnationer som Kanada på näsan ibland. Ett tiotal svenska klubbar delar arena med andra sporter i ishallar. Trots att curling inte är en jättestor sport finns det ändå 36 svenska inomhushallar avsedda för curlingspel. I Skåne spelar man curling på fyra orter. 101015

 

LILL ERIKSSON


Dags för skånska DM-finaler i fotboll

FINAL. Det närmar sig ett avgörande ögonblick för unga skånska fotbollstalanger. Skånes Fotbollförbund har nu planerat in årets DM-finaler för regionens juniorlag. Damerna spelar nu på söndag eftermiddag på Borgeby IP. Då är det Borgeby FK som möter Ldb FC Malmö. Även på herrsidan finns det möjlighet att se nya skånska stjärnskott i aktion de närmaste dagarna. Juniorernas herrfinal spelas på onsdag kväll på Klostergårdens IP i Lund. I den DM-matchen möts Lunds BK och Malmö FF. 101014


HIF och MFF inför guldmatchen

DERBY. Ikväll spelas seriefinalen och Skånederbyt mellan MFF och HIF på ett slutsålt Swedbank Stadion i Malmö. Ett massivt pressuppbåd bevakade HIF:s sista träning under tisdagsförmiddagen.

       – Vi har försökt göra som vi brukar. Inget dramatisk med någonting egentligen. Träningarna har sett likadana ut. Det är trots allt bara en fotbollsmatch, sade HIF:s tränare Conny Karlsson. Även om han försökte uppvisa en lugn fasad medgav han att det blir den största matchen han själv varit med om som tränare.

       – Självklart är det fantastisk att få vara med och delta i sådana här matcher. Den är ju lite större trots att det bara är tre poäng som vi spelar om.

 

Efter en kort sista träning på 20 minuter offentliggjorde även MFF:s Roland Nilsson sin matchtrupp.

       – Vi spelade match så sent som i lördags och dessutom på konstgräs som suger lite extra på baksidor och ryggar. Killarna har känt av det lite, så vi försökte hålla träningen så kort som möjligt för att få tillbaka så mycket energi som möjligt, säger Nilsson på klubbens hemsida.

       Mycket fokus inför matchen ligger på hemmalagets indisponibla stjärnor. De båda anfallarna Daniel Larsson och Agon Mehmeti är avstängda och missar därmed en av landets och decenniets största evenemang. Dessutom är Ulrich Vinzents skadad.

       – Valmöjligheterna minskar givetvis. Så blir det när man har spelare avstängda. Det kan ju till slut bli ett problem, säger motståndarlagets tränare Conny Karlsson som själv också har manfall i skadade Erik Wahlstedt.

 

MFF:s tränare sa inget mer om saken än att han funderat mycket på situationen och att han bestämt sig för sin startelva på måndagskvällen.

       – Spelarna själva får reda på startelvan en och en halv timme före match, precis som vanligt, men de kan säkert gissa sig till den.

       Malmös Alex Nilsson, Pontus Jansson och senast avstängde Wilton Figueiredo får nu en plats i truppen. Det är inget speciellt som är viktigare inför just derbymatchen. Malmö ska göra det dem är bra på och undvika tappa boll eftersom HIF är bra på kontringar och väldigt starka defensivt menar Roland Nilsson. Det erfor Malmölaget i vårens möte på Olympia då MFF fick ett tidigt ledningsmål på straff, men där sen HIF vann alltihop med 2-1.

       I HIF:s 19-mannatrupp finns det en rad spelare som varit med om heta derbymöte förut. Marcus Lantz, Christoffer Andersson och Mattias Lindström har tidigare fajtats med Malmö FF. Annars tror man mycket på Alexander Gerndt som gjort 8 mål i sin tidigare klubb Gefle och 7 i HIF. Dem och alla andra förväntas leverera som gnistrande diamanter i kvällens guldmöte. 100915

 

LILL ERIKSSON

 

Derby 15/9

 

HIF-truppen

Mål

Pär Hansson, Oscar Berglund

Försvar

Erik Edman, Hannu Patronen, Markus Holgersson, Joel Ekstrand, Marcus Nilsson, Fredrik Liverstam

Mittfält/anfall

Mattias Lindström, May Mahlangu, Abdul Khalili, Marcus Lantz, Christoffer Andersson, Johan Eiswohld, Ardian Gashi, Rafael Porcellis, Alexander Gerndt, Rasmus Jönsson, Erik Sundin

 

 

 

Malmö FF:s trupp

Mål

Johan Dahlin, Dejan Garaca.

Försvar

Joseph Elanga, Markus Halsti, Daniel Andersson. Pontus Jansso, Yago Fernández, Ricardinho.

Mittfält/anfall

Miljan Mutavdzic, Wilton Figueiredo, Rick Kruys, Jeffrey Aubynn, Guillermo Molins, Ivo Pekalski, Jimmy Durmaz, Jiloan Hamad, Alex Nilsson, Dardan Rexhepi.


Spännande rugbymatcher

SLUTSTRID. Rugby-VM för damer är just avslutat – Nya Zeeland blev världsmästare igen. Samtidigt är det nu dags för de avgörande matcherna i SM-serien. I den möts topplagen från vårens nord- och sydserier; Malmö/Pingvin, Göteborgs RF, Enköpings RK och Stockholm Exiles RFC. I Allsvenskan spelar de övriga damlagen, däribland Lugi RK. Rugby kan ses live i Malmö när Enköpings hårdkokta damer möter skånskorna på Lindängens IP på lördag eftermiddag.

       Även på herrsidan spelas sista omgången i seriespelet. För flera lag innebär det en spännande strid vilka som stannar kvar och vilka som måste kvala. I både SM-serien och Division 1 kommer helgen att vara helt avgörande, vilket bäddar för en riktig publikupplevelse. I lördagens bottenstrid möts flerfaldiga svenska mästarna Pingvin från Trelleborg och Göteborg som skåningarna besegrade i fjol. Pingvinerna hoppas på publikstöd hemma på Pilevallen. 100910


Zlatan höll vad han lovade

STORSEGER. ”Vi är svenska fans allihopa” klargjorde sydsvenska EM-kvalpubliken i sina hejarramsor på fullsatta Swedbank stadion i Malmö på tisdagskvällen. Ett enormt jubel fyllde arenan när hemmasonen Zlatan Ibrahimovic prickade in första målet mot San Marino i sjunde minuten. Kim Kjellström hittade honom hela tiden i sina passningar, även om Zlatan missade flera chanser. Men många fler fick chans att göra mål – även motståndarna från lilleputtlandet råkade peta in två mål till svensk favör, 2-0 tidigt i matchen och när Pontus Wärnblom försökte göra 3-0, även den bollen från Kim. Andreas Granqvist gjorde sitt premiärmål 4-0 i sjätte minuten i andra halvlek.

 

Kvällens blunder stod Olof Mellberg för, som drog på sig rött kort för en klantig tackling i första halvlek. Därmed stängs han av och missar nästa match mot Holland. En man mindre påverkade dock inte den svenska ångan i den annars kylslagna stadion. När Zlatan på helt egen hand tryckte in 5-0 i 77:e minuten bad han om att få bli utbytt för att ta emot publikens hyllningar fem minuter senare. Strax innan avblås kom även ett 6-0-mål från Marcus Berg. Den utsålda matchen kom till efter att Malmö FF ansökt om att få se landslaget och särskilt Zlatan spela på hemmaplan i samband med klubbens 100-årsfirande. Den sågs av 21 083 personer som vid 22-tiden belönade svenska laget med stående ovationer. På onsdag i nästa vecka spelas en desto nervigare match på Swedbank arenan, då serieledarna Malmö FF och Helsingborg möts i en riktig stormatch. 100908


Danskarna höjer ribban i Landskrona masters

GOLF. Det ges tillfälle att se svensk-dansk toppgolf vid Öresund i helgen. Det vankas höst även för golftävlingen Nordea Tour, som nu bara har fyra återstående tävlingar på herrtouren. Den elfte är helgens Landskrona masters, där samarbetet med danskarna är nödvändigt för att hålla hög kvalitet på startfältet. Hälften av spelarna kommer från danska Ecco Tour, precis som på två övriga så kallade joint event under året.

       – Det är jättepositivt för oss, med tanke på vårt geografiska läge. Vi har många danskar som spelar på vår bana och Landskrona Masters är ett utmärkt skyltfönster för klubben, säger Magnus Bondesson, idrottsansvarig på Landskrona GK. Eftersom bara de bästa på de båda tourerna möts är det svårt för de lägre rankade spelarna att komma med. Den här veckan finns 120 spelare på reservlistan.

 

Barsebäckspelare i topp

Precis som på Peter Hansons tävling i juni på Sturup park är prissumman tourens högsta – toppspelarna delar på 450 000 kronor. De fem bästa i touren får spelrätt på European Challenge Tour. Just nu är det svensk ledning – efter Stockholmaren Wilhelm Schauman, kommer Björn Åkesson från grannklubben i Barsebäck. I fjol blev det dansk seger på Erikstorpsbanan i Landskrona, som för två år sedan fick nya greenområden. Masters spelas över 54 hål fredag till söndag med kvalgräns efter lördagsronden. Tävlingen i Landskrona är en utveckling av Skåne Open, som spelades första gången 1970. Man kör nu sjätte året i rad på den här nivån. Ett nytt avtal har nyss tecknats så masters kommer att spelas minst två år till i Landskrona. 100826

Landskrona Masters

O-Ringen kommer till södra Sverige

FOTO: ARKIVBILD EVENTNEWS

O-Ringen flyttas söderut

JUBILAR. Landets, och kanske även världens, största orienteringsevenemang O-Ringen flyttar söderut om några år. Som eventnews skrivit om tidigare ska tävlingarna arrangeras i Halmstad 2012 och nu är det även klart att 50- årsjubileet blir i Skåne, närmare bestämt i Kristianstad. Det var där allting startade en gång.

       O-Ringen avgörs varje år i juli och tävlingarna lockar runt 15 000 orienterare. I samband med 50-årsjubileet är målet 20 000 deltagare och 10 000 medföljande till Kristianstad. Avtalet om jubileumstävlingen skrevs på av den nybildade arrangörsföreningen i nordöstra Skåne, bestående av orienteringsklubbarna i området, i samband med årets O-Ringen i Örebro. De fem etapperna 2014 kommer att hållas vid Friseboda, Ravlunda, Rinkaby, Ryssberget och Västanåberget. 100805


Göteborg får Sveriges handbollsmatcher

HANDBOLL. Under sommaren lottades grupperna till Handbolls VM 2011, som ska arrangeras i Sydsverige. Grupp A som spelar i Kristianstad och Lund blir grym med bland andra Frankrike, Spanien och Tyskland. Men Sverige hamnade i grupp D och spelar sina matcher i Scandinavium i Göteborg tillsammans med Polen, Korea, Slovakien, Argentina och Chile. Går det bra får Öresundsborna ändå se svenskarna på skånsk mark, eftersom finalen ska spelas i Malmö. Semifinaler spelas också där och i Kristianstad.

 

Det här blir det största evenemanget i Skandinavien nästa år, med 24 nationer representerade. Allt börjar den 13 januari och avslutas med finalen i Malmö arena den 30 januari. Sverige spelar sina inledande fem matcher i Göteborg, men Kroatien är en stor handbollsnation och med tanke på närheten till Danmark lär det bli publikfyllt även i Skåne när de spelar här första veckan. Som vanligt är ett av målet med mästerskapet att skapa en fest även utanför arenorna. I Malmö spelas 22 matcher, men ”fan zone” blir inte vid arenan utan på Slagthuset inne i stan. Frågan är hur många av handbollsfansen som tar sig från arenan och in till city så ofta som staden gärna önskar. Med tåget tar det sex minuter, men därefter erbjuds fans från hela världen en samlingspunkt inför och efter matcherna. I zonen ska man kunna se matcherna på storbild, lyssna på livemusik och äta och dricka gott. 100804

 

LILL ERIKSSON

Malmö arena

Den 28 januari spelas semifinal i Kristianstad och Malmö arena. Den 30 januari blir det final i Malmö arena.

FOTO: ARKIVBILD EVENTNEWS

 

Så spelas handbolls-VM 2011:
Grupp A (Kristianstad/Lund): Frankrike, Spanien, Tyskland, Tunisien, Egypten, Bahrain
Grupp B (Linköping/Norrköping): Island, Norge, Österrike, Ungern, Brasilien, Japan
Grupp C (Malmö/Lund): Kroatien, Danmark, Serbien, Rumänien, Algeriet, Australien
Grupp D (Göteborg): Polen, Sverige, Korea, Slovakien, Argentina, Chile


Hockeystjärnor hyllar Kenny i Lindab arena

ISHOCKEY. Den som saknar ishallen och hockey i sommar har ett spännande evenemang att se fram emot. Det är hockeyspelaren Kenny Jönsson som samlat ihop kända spelare som han spelat med under sin elitkarriär till en match mot Rögles nya A-lag i augusti. Landslagets och Toronto Maple Leafs kapten Mats Sundin spelar i Ängelholmsarenan, liksom NHL-målvakten Henrik Lundqvist, som spelade i Rögle fram till 1998. I laguppställningen finns även Jörgen Jönsson och Röglefostrade Jonas Bergqvist, etta och tvåa i statistiken över flest landskamper. Helsingborgaren Andreas Lilja bildar tufft backpar tillsammans med före detta Röglekaptenen Stefan ”Femman” Nilsson. Ytterligare två spelare med starka NHL-meriter har fått inbjudan att spela med i laget.

      – Vi ser fram emot att bjuda publiken på en historisk match och Kenny på en unik avtackning efter en fantastisk karriär på isen, säger Rögles vd Peter Hedlund. Det är första gången en tröja hissas med ett heldagsevenemang och en allstarmatch inom hockeyn. Stjärnspelarna samlas dagen innan matchen för ett gemensamt ispass och inleder matchdagen med förmiddagsvärmning. Biljetterna släpps den 4 augusti. 100618

Kenny All Stars - preliminär laguppställning

Målvakter
30 Henrik Lundqvist, New York Rangers
23 Billy Nilsson, Rögle BK 1985-1993
31 Magnus Wennström, Rögle BK 1994-2005
 
Backar
19 Kenny Jönsson, Rögle BK, Toronto Maple Leafs, New York Islanders
35 Kari Eloranta, Rögle BK 1991-95
26 Håkan Persson, Rögle BK 1988-93
55 Niklas Karmhag, Rögle BK 1998-2006
5 Stefan Nilsson, Rögle BK 1989-1993
3 Andreas Lilja, Detroit Red Wings
 
Forwards
25 Stefan Elvenes, Rögle BK 1985-95, 1997-2000
13 Roger Elvenes, Rögle BK  1984-2000
11 Tord Elvenes, Rögle BK 1991-94, 1997-2001

13 Mats Sundin, Quebec Nordiques, Toronto Maple Leafs, Vancouver Canucks
91 Mariusz Czerkawski, Boston Bruins, Edmonton Oilers, New York Islanders
21 Jörgen Jönsson, Rögle BK 1989-95
18 Jonas Bergqvist, Rögle BK 1978-79, Leksand, Calgary Flames
12 Benny Johnsson, Rögle BK 1993-94 samt 1997-99
24 Heinz Ehlers, Rögle BK 1991-93
38 Andreas Johansson, Pittsburgh Penguins, New York Islanders mfl.
X
X
 
Coach: Peter Johansson, Rögle BK 1998-2009. Tog laget till Elitserien 2008.
Ass. Coach: Peter Elander, Rögle BK 1991-95. Assisterande coach när laget gick upp 1992.

 


De utmanar Robin i Båstad

TENNIS. För andra året i rad blev det förlust i tre raka för Robin Söderling när spanjoren Rafael Nadal vann Franska öppna mästerskapen i helgen. Nadal tar nu över platsen som världsetta från Roger Federer och Söderling flyttar upp ett pinnhål till plats nummer sex på världsrankingen. I mitten av juli väntar Swedish open för Robin, men han får han ingen chans till revansch i Båstad. Varken Nadal eller Federar spelar där, ändå menar sportchefen Thomas Johansson att det blir tidernas bästa startfält.

      – Vi kommer att bjuda på större delen av den absoluta världseliten på grus, säger han. Klara är finalisterna från Rom och Monte Carlo, David Ferrer och Fernando Verdasco. Spanjorerna får sällskap av landsmännen Nicholas Almagro, Tommy Robredo och chilenaren Fernando Gonzales, som kommer för att utmana Robin om titeln. Den spanska duon är de främsta utmanarna till Robin, följd av forehandmästarenFernando Gonzalez, rankad 14 i världen.

 

Ett annat toppnamn uteblir.

      – Jürgen Melzer fick ett väldigt bra anbud av Stuttgart och vi har inte matchat det, säger Swedish opens turneringschef Thomas Wallén till eurosport.se. Österrikaren 29-årige Melzer var en stor överraskning i Franska öppna, efter att ha slagit ut både David Ferrer och Novak Djokovic innan förlusten i semifinalen mot Rafael Nadal. Melzer fanns med i startlistan som ett av affischnamnen i Båstad, men gjorde en uppgörelse med Stuttgart som även inkluderar hemmaturnering i Wien.

      – Han ändrade sig dagen innan anmälningstiden gick ut, fortsätter Thomas Wallén som dock inte är oroad att den svenska publiken ska svika. Förra sommaren orsakade Robin Söderling en tennisfeber som inte verkar gå att bota. Redan är 80 procent av biljetterna till herrturneringen borta, tidigare har alltid hälften av biljetterna funnits kvar vid turneringens start. 100607


Nu börjar planeringen av handbolls-VM

HANDBOLL. På torsdagen arrangerades en kickoff inför VM i handboll nästa år i Färs och Frosta-arenan i Lund. Dit kom aktiva och före detta handbollsspelare för att ta del av planeringen och se Staffanstorp Show Drill Girls, som just kommit hem med SM-guld. En av initiativtagarna till handbolls-VM är Caj-Åke Andersson, välkänd lundaprofil både som polis och handbollsspelare i H43. Han har även varit förbundskapten och tränat ett antal lag i den högsta serien i Sverige. I ledningen för kommande VM finns mest skåningar, bland andra LUGI-profilerna Åke Stenmo, Axel Sjöblad, Jan Wifstrand och Karl Löfqvist. Det är fjärde gången som Sverige är värdnation för ett handbolls-VM, så många gånger har inget annat land haft hand om mästerskapen. Arenachefen i Lund, Berne Nilsson, blir nu också VM-chef och ska samordna samarbetet mellan arenan, Lunds kommun och de båda elitserieklubbarna LUGI och H43. 100604


Skånska damer i fotbollstopp

FOTBOLL. Det går bra för skånska damer i fotbollsallsvenskan. Ldb Malmö ligger fortsatt i topp och Kristianstad trea. Malmödamerna tog en säker seger med 3-1 borta mot AIK i lördags och har nu fyra poäng ner till tvåan Kopparbergs, Göteborg. Skillnaden mot i fjol är att Malmö vinner även när man inte spelar riktigt på topp. Anfallaren Manon Melis gjorde med sitt mål sitt tionde för säsongen, ett annat gjorde Pavlina Scasna. Men mittfältet var sig inte riktigt likt eftersom Therese Sjögran saknades på grund av sin skada. Landslagsstjärnan har problem med ena höften, men väntas tillbaka på onsdagen, då nästa match spelas mot Tyresö FF hemma i Malmö. Kristianstad överraskar igen och ligger nu ensam trea efter 3-1 hemma mot Kif Örebro. Där var det Antonia Göransson som fixade en straff redan efter sex minuter. Den och 2-0-målet gjorde isländskan Margret Lara Vidarsdottir, medan Göransson satte sista målet själv i 78:e minuten. 100601

 

Innebandyns SM-finaler flyttas till Malmö arena


FLYTT. Efter att SM-finalerna i innebandy har spelats i Stockholm de nio senaste åren blir det nu en flytt till Skåne. De två finalevenemangen i Malmö arena blir den 16 april 2011 och 21 april 2012. Säsongen 2001-02 gick innebandyn över till en match där damernas respektive herrarnas SM-final avgörs. De tre första åren spelades finalen på Hovet, därefter på Globen i Stockholm.

 

Valet av just Malmö arena för de kommande två åren är första steget i innebandyns nya arrangemangsstrategi, där innebandyn ska positioneras bättre och dessutom anses det kommersiella och ekonomiska utfallet bli bättre i Malmö. För att kunna diskutera med sponsorer och andra aktörer behöver man ha en långsiktig plan, menar Svenska innebandyförbundets ordförande Lars-Gunnar Tjärnquist. Innebandyn är stor i Skåne som föreningssport, men på elitnivå är det bara Helsingborg som är med på herrsidan.

innebandy

 

Ängelholms damer var på g, men har inte lyckats hålla sig kvar. I Malmö finns två stora klubbar - Malmö FBC och KFUM Malmhaug, förbundet har under flera år velat se fler elitlag i Skåne. Innan SM-finalen nästa år ska först Malmö Floorball Invitational spelas den 27 juli vid Dockan i Västra hamnen. 100527

 

LILL ERIKSSON


Landets smidigaste gör upp i Halmstad

SM. På fredag startar SM i gymnastik i Halmstad arena. Det blir tävlingar i samtliga discipliner, först med kval i kvinnlig artistisk gymnastik, rytmisk gymnastik och mångkamp i manlig artistisk gymnastik. Stor publik brukar truppgymnastiken dra och det kvalet avgörs på lördag. Då tävlar också landets bästa i trampolin, hopprep och aerobic gymnastics. Mästerskapen avslutas med söndagens spektakulära Winners Final då de tre bästa i varje disciplin gör upp om medaljerna. Den som inte kan ta sig till Halmstad kan se det mesta via Gymnastikförbundets webbtv-kanal. Det blir också enda sättet att uppleva gymnasten Veronica Wagner som tog sig till mångkampfinal i VM i London förra året. Hon tävlar inte i Halmstad eftersom hon inte är helt återställd efter sin fotskada och kommer under detta SM endast att kommentera sina kollegor.

Jonna Adlerteg

Jonna Adlerteg är Gymnastikförbundets mest lovande junior som tävlar för första gången som senior i kvinnlig artistisk gymnastik under SM i Halmstad. Hon kan bli en lika ung SM-vinnare som Veronica Wagner när hon vann första gången i Malmö.

Några andra unga tjejer kan se till att det blir lika spännande i helgen som på SM i Malmö då Wagner slog igenom. Uppsalagymnasten Lina Sjöberg kan ta guld och det kan även 15-åriga Jonna Adlerteg från Eskilstuna Gymnastikförening. Jonna är en ny gymnastiktalang i artistisk gymnastik som nyligen slog igenom vid juniorernas EM i Birmingham. I Halmstad tävlar hon i seniorklassen. På herrsidan är det mångkampsfavoriten George Foo från Uppsala och Brommagymnasternas Måns Stenberg som gymnastikintresserade kommer för att se. Men även Stenberg har drabbats av en fotskada och ställer bara upp i ett par grenar.

 

I Halmstad bestäms också vilka lag som måste meritera sig för att få representera Sverige i den första inofficiella EM-tävlingen i truppgymnastik. Den arrangeras i oktober i Baltiska Hallen, Malmö. I truppgymnastiken tävlar man i herr-, dam- och mixedlag, med höga volter till lika hög musik. Sporten lockar varje år över tusen nya utövare och av Sveriges drygt 24 000 tävlingsgymnaster är nu cirka 16 000 truppgymnaster. I damklassen syns flera sydsvenska tävlande – hammalaget Halmstad Frigymnaster, Engelholmsgymnasterna, Lugi Gymnastikförening från Lund och Motus Salto från Malmö. Regerande SM-mästare är dock från Stockholm. I herrklassen tippas en hård kamp mellan Skåne och Stockholm. Kämpinge GF vill gärna återerövra guldet från Brommas unga gymnaster som med en skräll tog hem guldet förra året. På rytmiska sidan kan Örnsköldsviksgymnasten Therese Larsson ta sitt sjunde raka SM. 100518

 

LILL ERIKSSON


Skåne får EM-kvalmatch

FOTBOLL. Sveriges herrlandslag i fotboll möter lilleputlandet San Marino i ett EM-kval som ska spelas i Malmö. Matchen spelas på Swedbank stadion i början av september fyra dagar efter att landslaget inlett EM-kvalet mot Ungern på Råsunda. Sist landslaget spelade i Malmö var inför VM 2002 då Sverige mötte Schweiz i en oavgjord match på gamla stadion. Men det är 27 år sedan herrlandslaget spelade en renodlad landskampstävling i Malmö, sist var i EM-kvalet 1983 då Sverige utklassade Cypern. Nu är det på tiden med en repris tycker Malmö FF.

      – Vi är stolta och glada över att Svenska Fotbollförbundet efter så pass många år förlägger en tävlingsmatch i Malmö. Nya Swedbank Stadion, det stora fotbollsintresset som finns i Skåne, och att Malmö FF firar 100 år i år förtjänar detta, säger Pelle Svensson, vd i Malmö FF som tycker att man har goda erfarenheter sedan fjolårets U21-EM. 100429


Skåningar möter NHL-lag i Malmö arena i höst

HOCKEY. Ett lite annorlunda hockeymöte väntar i höst. Skånska hockeyspelare i Malmö Redhawks och Rögle BK går samman och bildar Team Skåne för en dag. I början av oktober bidrar lagen med två femmor och en målvakt vardera i en match mot Columbus Blue Jackets som är i Sverige för att inleda NHL-säsongen. De kommer egentligen hit för att möta San Jose Sharks i Globen, men mellanlandar i Malmö arena för att spela en match även mot det skånska laget. Då får Columbus Blue Jackets svenska spelare Christian Huselius, Anton Strålman och Samuel Pålsson möta de skånska hockeyspelarna i en rink av europeiska mått. En rödgul matchdräkt ska tas fram speciellt för evenemanget. Men vem ska leda Malmö- och Ängelholmsspelarna? Någon från Landskrona? Nej, det blir delad lagledning på bänken meddelar arrangören. Biljetterna släpps på torsdag. Den som inte kan vänta till hösten för att se högklassig hockey kan ta sig till landskampgenrepet mellan Sverige och Danmark i Lindab arena, Ängelholm den 5 maj. Till den matchen har NHL-spelaren Erik Karlsson, från Ottawa Senators tagits ut till Tre Kronors trupp. 100428

Fansen tvingar Rögle att hoppa av matchen

Under onsdagen meddelade Rögle BK att klubben viker sig för Röglefansens starka kritik mot att spela tillsammans med seriekonkurrenterna i Malmö. Supporterklubben krävde: ställ in matchen eller avgå.

      – Vår bedömning idag är att vi inte klarar av att vända den negativa responsen inom kort och vi har helt enkelt inte resurser att arbeta med en så infekterad fråga längre. Vi har även haft anledning att bli bekymrade för våra medarbetares säkerhet, meddelar klubben på sin hemsida. Redhawks kommer dock möta NHL-laget som bestämt den 5 oktober. Uppdatering 100428


Elitpaddlare på dansk sjö

PADDLING. Världens kanot- och kajakelit kommer till Danmark hösten 2013. I veckan utsågs värdlandet att arrangera ett tre dagar långt VM i maratondistansen i slutet av september månad. Tävlingarna ska avgöras på natursköna Bagsværd Sø, norr om Köpenhamn och inte i Sydafrika som annars är en stark nation på området. Ännu en världscup kan bli aktuell i Danmark innan dess, men det är inte beslutat ännu. Danmark har tidigare arrangerat internationella sprint regattas. Sist landet höll i maratondistansen för kanot och kajak var 1990, tre år senare arrangerade danskarna VM på kortbana. Runt 500 deltagare från 45 länder förväntas delta i VM 2013. 100414

 

Kanot- och kajaktävlingar brukar vara snabba och spännande publikevenemang. FOTO: THOMAS QUENTIN LAMARCHE


Stort handbollsintresse

BILJETTSUG. Det är tio månader kvar tills VM i handboll spelas i Sverige. Men de första biljetterna som släpptes i oktober är slut sedan länge. Nyligen släpptes ytterligare 2 000 biljetter till finalen i Malmö arena och lika många till respektive semifinal, men de flesta var redan slut efter ett par timmar skriver Idrottens affärer. Idag finns endast spridda platser, så det går inte att boka biljetter till hela familjen för att tillsammans se finalen i Malmö. Mästerskapen spelas mellan den 13 och 30 januari och är det största evenemanget i Skandinavien nästa år. Utöver Sverige har även Frankrike, Island, Polen, Kroatien, Egypten, Tunisien, Algeriet, Japan, Korea och Bahrain kvalificerat sig och fans där kan boka så kallade ”follow-your-team”-biljetter. Först i juni har resterande kval spelats och den 9 juli sker lottningen i Göteborg då också resterande biljetter släpps. 100408

 

Snön ställer till det för orienterare

SKOG. Det var ett magert tävlingsprogram för landets orienterare i påsk. Endast nio av planerade 25 tävlingar kunde genomföras och av de nio var det bara två som gick helt som planerat. Det är den långa vintern som har stoppat många orienteringstävlingar. I påskhelgen, av tradition en stor orienteringshelg, var det stora problem med tillgång till snöfria marker i övriga landet.

På flera håll har tävlingar flyttats och uppläggen förändrats. Hjärnarps GH OL hade en nyinsatt nattävling i Skåne på skärtorsdagen, på långfredagen var allt inställt, påskafton genomfördes FK Åsens program som flyttats från mitten av mars. Enda tävlingarna som kunde genomföras som det var tänkt var Lunds OK:s tvådagarsevenemang. Hur är det med publik på de olika orienteringstävlingarna?

      – Så mycket publik, mer än de som tävlar själva, vilket är ganska många om man räknar samman alla deltagare på en tävling, är det egentligen inte att tala om, säger Rasmus Westergren, Svenska Orienteringsförbundets skogssportsjournalist till eventnews.

 

Går det att följa tävlingarna?

      – Visst går det att på ett bra sätt följa tävlingarna på plats. I princip alla tävlingar, stora som små har också en speaker. I elitserien satsas det i år hårt på bevakning med gps.

      – Löparna kommer att bära med sig gps-mottagare så att man i realtid kan följa valfri löpare. Det gör att man kan följa tävlingarna hemma framför datorn, men också relativt bra på plats, även om det inte kommer att finnas storbildsskärm på de inledande tävlingarna.       Påskhelgens stora elitmönstring genomfördes i Torhamn i sydöstra Blekinge. Enligt planen skulle tävlingarna genomförts i Växjö, men där låg snön fortfarande kvar. Över 165 seniorlöpare och mer än 290 till juniorcuptävlingarna var anmälda till elitserien innan påsk, då också ett antal internationella storlöpare, som världsettan, schweizaren Daniel Hubmann, meddelade att de tänkte testa vårformen. 100408

 

LILL ERIKSSON

Söderåsen

SM i nattorientering kommer att genomföras som planerat i Östergötland om ett par veckor. Men efter en snörik vinter har vårvädret gjort markerna tuffare än vanligt.

FOTO: ARKIVBILD EVENTNEWS

 


 

Fler sydsvenska sportnyheter

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007