Förstasidan                                        - för nöjes skull


 

 

Share |

Hoppet står till skånska hoppare

 

SIMHOPP. Hälften av alla medaljer på simhopp-SM i Lund i förra veckan vanns av simhoppare från Malmö Kappsimningsklubb. Efter fem guld, fyra silver och tre brons där, har nu tre av klubbens hoppare biljetten klar till EM i Turin i mars. Svenska truppens sportchef, Ulrika Knape-Lindberg, bestämde i fredags att hälften av hopparna skickas från Skåne. Christofer Eskilsson som tävlar i höga hopp, Jonathan Jörnfalk, 1 och 3 meter samt Alexander Andresen på 3 meter - alla från Malmöklubben. Knape sätter ribban högt.

      – Målsättningen är att samtliga hoppare ska ta sig till final, med undantag för de två debutanterna Lina Forndal och Johanna Johansson, säger hon. EM-segrarna på tre och tio meter säkrar förutom ett EM-guld även en OS-plats. Den fighten kan både Christofer Eskilsson och dottern Anna Lindberg vara med på. 110131

 

Anna Lindberg i Budapest 2010.

Anna Lindberg får skånskt sällskap i EM. FOTO: KLAUS DIBIASI


Roland Offrell

 

Samma år firar Kristianstad 400 år vilket så klart också underlättat värvningen. Enligt Roland var evenemanget i princip redan i hamn om man bara kunde presentera ett bra koncept.

      – Det hade vi, med intressanta utmanade tävlingsområden och ett starkt stöd från kommuner och Region Skåne. Och så bra beskrivning av upplevelser i samband med och innan tävlingarna, säger Offrell till eventnews.

      Han skickade in ansökan på uppdrag av klubbarna Härlöv, Göingarna, Pan-Kristianstad och Åsen, som valde att samarbeta för att få evenemanget. Efter 2011 vill de inte se några orienteringstävlingar alls i området innan jubileet 2014.

 

Sätter O-Ringen stopp för andra evenemang?

     – Vi har beslutat att från och med 2012 inte ha några tävlingar i de fem områdena som ingår 2014. Dels för att inte överbelasta markägarna och dels för att inte ge onödiga fördelar för de som deltar i eventuella tävlingar där, fortsätter Offrell.

     Det blir precis som 1974 runt Rinkabyfältet allt händer. Man hoppas på 20 000 orienterare på Västanåberget och Ryssberget, i Friseboda, på Ravlunda skjutfält och i Rinkaby under 5 dagar i vecka 29.

Orienteringsmissionär får första eventpriset

 

PRISAD. Regionens första ”eventskåning” heter Roland Offrell. På tisdagskvällen fick han det nyinstiftade priset efter att ha värvat O-Ringens 50-årsjubileum till regionen. Att evenemanget skulle komma hem till Skåne på 50-årsdagen 2014 är kanske inte så konstigt eftersom det var i regionen, (och i Danmark och Blekinge) som det en gång startade. Roland var med och sprang första gången 1965, då det inte fanns en uttalad värdstad för evenemanget. Han var sedan banläggare nästa gång i Kristianstad 1974 och generalsekreterare för O-ringen i Anderstorp 1983 samt vice etappchef i Hässleholm 1995. Nu är orienteringsmissionären Roland Offrell, tillika pluspensionären med bara något år kvar till 70-strecket, aktuell som generalsekreterare för O-Ringen 2014.

 

 

     ”inga tävlingar i områdena som ingår 2014”

 

 

Sju kommuner och flera orienteringsklubbar är involverade. O-Ringen räknas som världens största orienteringstävling och har budgeterat för en omsättning på 34 miljoner kronor. Evenemang som Region Skånes marknadsbolag Event in Skåne söker med ljus och lykta. Deras pris delas ut för första gången – Roland får det för 2010 års mest betydelsefulla evenemang till Skåne. Man går efter turismekonomiska, PR- och samhälleliga effekter för regionen. Övriga nominerade var Malin Eggertz Forsmark som tagit flera internationella gymnastikevenemang till Skåne och Mats Linde ansvarig för Malmö Open.

     O-Ringen ägs av Svenska Orienteringsförbundet som är ensamt ekonomiskt ansvarig. För organisationen får de skånska arrangörsklubbarna en garanterad ersättning på två miljoner kronor. När kostnader och garantibeloppet är betalt fördelas eventuellt överskott med 30 procent till förbundet och 70 procent till Skåneklubbarna. Men innan Rolands kanske sista stora evenemang sjösätts ska orienterarna först tävla i Halmstad dit O-Ringen förläggs 2012. Där kan man se dem springa närövningsfältet i norra delen av Halmstad cirka en kilometer från centrum, i både skog och på strand. 110127

 

LILL ERIKSSON


Stora fotbollsplaner i Hässleholm

En naturgräsplan och läktare för 6 000 personer, plus konstgräsplaner både inne och ute – det är ett förslag som övervägs i Hässleholm under våren.

IDROTT. Initiativtagare är företagaren Sven Jinert och fotbollsdomaren Martin Ingvarsson. Förslaget bygger på att Hässleholms kommun tillsammans med näringsliv och föreningar bildar ett bolag som startar upp och driver verksamheten. Föreningarna IFK Hässleholm, Hässleholms IF, FC Hessleholm och Vittsjö GIK är redan delaktiga i projektet. Kommunalråden Urban Widmark (m) och Lars-Göran Wiberg (c) är överens – de vill utveckla Österås IP och satsa på folkhälsa och idrott, särskilt fotbollen.

 

Målet är att ”Hässleholms idrottspark” ska stå klart till stadens 100-årsjubileum 2014. Den tänkta bollhallen i fullskalemått får konstgräs och ska även kunna användas vid mässor, konserter och andra evenemang. Dessutom planeras

Idéskiss Hässleholms idrottspark

IDÉSKISS: SWECO

för ytterligare konst- och naturgräsplaner utomhus. På området kan det också bli aktuellt med en hotell- och konferensanläggning, som drivs i privat regi. Om det blir en bolagsbildning eller inte ska behandlas av kommunfullmäktige senast den 13 juni. 110121

 

LILL ERIKSSON


Fler sätt att se handbolls-VM

SPORT. Den som vill uppleva handbollsmatcherna under pågående VM kan göra det i gott sällskap utan att spendera en enda spänn på matchbiljetter. På varje skånsk spelort - i Kristianstad, Lund och Malmö - finns fanzoner med mycket mer än bara handboll. Från eftermiddag till sen kväll. På Mejeriet i Lund blir det lika mycket kultur som sport. Varje kväll blandar man handbollsvisningar på storbild med livemusik, teater, stand-up, körsång och klubbmusik. I samband med matchen mellan Serbien och Rumänien spelar passande lokala balkanbandet Discoteka Yogostyle. Sista matchen i Lund den 25 januari gästas Mejeriet av Månteaterns fem improvisatörer med en alternativ schlagerfestival.

     

     De 18 VM-matcherna i nya Kristianstad arena kan lika gärna följas från storbild på ett entréfritt Yllan, där man har laddat med livemusik, mat och dryck, internetcafé, sportsnack och tävlingar. Även till Malmös fanzone på Slagthuset har man hyrt in artister och samtliga viktiga matcher visas på storbild. Vill man uppleva evenemanget utan hålligång hänvisas till tv-burken. TV4 sänder 9 matcher och TV4 Sport sänder 24 matcher.

 

LILL ERIKSSON


 

Idrottsforskning under handbolls-VM
SPORT. I samband med VM-matcherna i handboll arrangerar Skåneidrotten ett internationellt sportforum för att föra ut universitetens kunskaper till idrotten. Särskilt fokus ligger på handbollen och hur träningen kan förbättras, när sex föreläsare berättar om de senaste rönen i Malmö den 19 januari. En av föreläsarna är Lars Bojsen Michalsik som har varit fystränare för danska damlandslaget som vann både OS och EM. En annan är Michail Tonkonogi, professor i Idrottsfysiologi vid Högskolan i Dalarna och omsusad inom idrotten efter sin rapport om barn och styrketräning. Han föreläser även på H55-paviljongen i Helsingborg dagen innan. 110111

Bästa innespelarna gör upp

SM. I helgen avgörs vilka som är Sydsveriges bästa fotbollsspelare inomhus. Landets första regionala gruppspel i så kallad futsal går av stapeln i Rosengårdshallen i Malmö lördagen den 15 januari. Då kan man se regionens bästa manliga och kvinnliga femmannalag i kvalificerat tekniskt bollspel. Detta eftersom bollen är både mindre och inte fullt så studsig som en vanlig fotboll. I futsal får man inte tacklas, men spelet är tufft ändå - varje match spelas i två gånger 20 minuter, vilket är längre än i traditionell inomhusfotboll.

 

      De sydsvenska lagen har inte vunnit SM en enda gång sedan man började spela futsal i Sverige 2004. Så nu försöker både lag från Falkenberg, Höllviken och Åkarp göra anspråk på bucklan. De regerande svenska mästarna, Vimmerby IF på herrsidan och Bollstanäs SK på damsidan har redan en direktplats. Nytt för i år är att den nystartade regionala Umbro Futsal League har en direktplats per serie, alltså fyra platser i herrklassen och en plats i damklassen.

Futsalboll

Det är Skånes Fotbollsförbund som arrangerar helgens SM-tävlingar, tillsammans med klubben Malmö City FC. 110111


 

Regionen tror på handbollsvinst

VM-KALKYL. Många skåningar gillar handboll, men långt ifrån alla invånare är beredda att betala för evenemangen utöver själva biljetten. I nästa vecka väntar VM, med flera matcher som spelas runt om i Skåne. Ett kostsamt evenemang som krävt en biljettförsäljning motsvarande 36 miljoner kronor för att Region Skåne ska slippa gå in som garant.

 

Spel för miljoner

Skåningarnas skattepengar ska inte behöva användas i så stor utsträckning som en del befarat. Även om det finns biljetter kvar till de flesta matcherna meddelar regionens evenemangsbolag Event in Skåne att det har sålts tillräckligt med biljetter, som täcker både arenornas ersättningar och garantibeloppet som avtalats med Svenska Handbollsförbundet. Regionen ser redan VM 2011 som en ren vinstaffär.

      – Den skånska delen av handbolls-VM uppskattas generera drygt 100 miljoner kronor i turismrelaterad omsättning, säger Henrik Gidlund, projektledare på Event in Skåne. Förutom garantiåtagandet som krävde en biljettförsäljning på 25,5 miljoner kronor ska också de tre skånska arenorna i Kristianstad, Malmö och Lund ha ersättningar på totalt 10,5 miljoner kronor för de elva speldagarna. Faktiska kostnader som regionen har i samband med VM, är en reklamkampanj på 1,5 miljoner kronor och utlåning av två medarbetare till Svenska Handbollsförbundet som under två år arbetar med marknadsföring, till en kostnad på 2,9 miljoner kronor.

 

Även kommunsatsningar

Även om biljettintäkterna troligen inte kommer att täcka de här kostnaderna på runt 4,5 miljoner kronor är Henrik Gidlund inte orolig:

      – Svenska Handbollsförbundet har förhoppningen att sälja biljetter för 45 miljoner kronor i Skåne, säger han till eventnews. En tredjedel av biljettförsäljningen nu efter de uppnådda 36 miljonerna tillfaller regionen. Enligt Event in Skånes kalkyl tror man på totalt 2-3 miljoner i biljettintäkter. Förlusten på över en miljon kronor hoppas man få tillbaka med råge genom turismintäkter till hotell- och restaurangbranschen. Enligt en rundringning som Sydsvenskan gjort bland hotell i Lund har ännu inte bokningarna blivit så många som branschen hoppats på.

      Skånska skattebetalare får vara med och betala evenemanget även på andra sätt. Bara handbollsstaden Lund satsar stort på matcherna som ska spelas där – just nu kör stan reklamkampanjer för 900 000 kronor och nya Färs och frosta sparbank arena får nytt golv och ett stort presscentra med flera tv-plattformar. För media reserveras så stor plats i arenan att det inte blir aktuellt med publikrekord. 110105

 

LILL ERIKSSON

FOTO: ARKIV EVENTNEWS

 

FAKTA

Handbolls-VM spelas mellan 13-30 januari 2011.

 

MALMÖ

Grupp C, grundomgång II, semifinal, final

 

LUND

Grupp A & C, grundomgång II, placeringsmatcher

 

KRISTIANSTAD

Grupp A, semifinal, placeringsmatcher

 

Matcher spelas även i Göteborg, Jönköping, Linköping, Norrköping och Skövde.


 

Syskondrama när landets bästa SM-tävlar

 

 

FOTO: MARCUS ANDERSSON

SM. Just nu är det två felfria åk som gäller för landets bästa isåkare, nu på plats i Skåne efter en del tågförseningar. Systrarna Helgesson, svensk-ryssen Alexander Majorov och hemmaåkaren Marcus Björk är stora medaljhopp under pågående SM i konståkning i Malmö isstadion.

      Nytt för i år är att domarna dömer anonymt, och kan därmed inte se varandras poäng. En annan nyordning som åkarna sägs vara positiva till är startordningen. Den går efter rankingen, med den högst rankade åkaren sist ut på isen. Det är först i den avslutande friåkningen på söndag som man går efter korta programmets placeringar och den som leder inför friåkningen startar sist. Viktoria Helgesson vann SM förra året, före systern Joshi som tävlade i seniorklassen, trots att hon fortfarande var junior. 17-åriga Joshi kan hota den högre rankade systern - hon kom fyra, därmed bästa svensk någonsin, på GP-tävlingen i USA i mitten av november. 101217


Nästa år: snö året om i Hässleholm

VINTERARENA. Har du redan fått nog av snödrivor? Då kan du sluta läsa nu. För den som gillar snötäcket så mycket att det gärna upplevs året om, blir kanske detta snart en möjlighet. I slutet av nästa år planeras nämligen en inomhusanläggning för snösporter stå klar på det gamla regementsområdet i Hässleholm. Där ska man kunna åka längdskidor, snowboard, pulka och ett par svängar slalom. Det är familjen Öhman som idag driver hotell, restaurang och konferensanläggning på platsen som vill satsa i projektet. Familjen driver idag verksamheter i Skåne, Blekinge och Småland.

 

Innan skidåkarna kan susa runt i arenan måste finansieringen på 110 miljoner kronor ordnas. Och det är långt ifrån klart idag.

      – Avgörande för framgång i vår bransch är samarbete med allt från finansiering till bokning, transport, logi och upplevelser, säger initiativtagaren Fredric Öhman som räknar med att bli delägare i arenan.

Fredric Öhman

Fredric Öhman vill satsa

på snösporter i Skåne.

Winterarena planeras byggas i Hässleholm nästa år.

FOTO: LENNART ALQUIST ARKITEKTER

 

Man har inlett ett samarbete med Svenska Skidförbundet, men den stora vintersportaktören Skistar, som bland annat satsar på tennisevenemanget Swedish Open i Båstad är ännu inte med i spåret.

 

Tanken är att anlägga ett 1,5 kilometer långt skidspår, en liten slalombacke och en backe för pulkaåkning. Den ska vara klimatneutral genom att kylanläggningen drivs med fjärrvärme eller spillvärme från närliggande industrier.

      Vintersportanläggningar finns runt om i världen, men enligt Tourism in Skåne, som hjälper till och utvecklar norra Skåne som destination, är det bara en mindre hall i Finland som kan jämföras med den planerade multiarenan. Regionen tycker det är viktigt med en kompletterande attraktion. Med nya vattenriket i Kristianstad och den så kallade Winterarenan kanske turisterna kommer till området året om. Nu hoppas regionens turismbolag att de nordostliga kommunerna, stugbyar och campingplatser ska hoppa på projektet.

      – Nu gäller det att gå från ord till handling, att bjuda till och ge varandra tid, resurser och draghjälp, säger Pia Jönsson Rajgård, vd för Tourism in Skåne. 101216

 

LILL ERIKSSON


Utmanargolf flyttas från Båstad till ny bana i Bara

GOLF. Efter två år på Båstads GK flyttar Henrik Stensons golftävling The Princess till PGA-banan i Bara nästa sommar. Arrangören vill komma närmare kontinenten för att locka fler spelare, publik och sponsorer. Idag saknar evenemanget både titelsponsor och en golfstjärna som ska dra publik i sommar. Tanken är att det i anslutning till tävlingen den 30 juni till 3 juli också blir en utmanarmatch mellan Stenson och en internationellt känd golfare. The Princess är en så kallad Challenge Tour-tävling över 72 hål med 156 spelare. 2010-11-17

 

Handikapptävling hoppas på vändning

FOTO: LILL ERIKSSON

SPORT. Hockey, basket och rugby är sporter som funktionshindrade har tävlat länge i Öresundsregionen. Sedan 1977 har medlemmar i Föreningen Idrott För Handikappade, FIFH, en av Europas största idrottsföreningar för funktionshindrade, tävlat i evenemanget Malmö Open. Det tog över 20 år innan föreningen fick ihop allt och arrangerade den första tävlingen, men nu ses det som en årlig tradition av de cirka 800 medlemmarna som sportar inom 40 olika aktiviteter varje vecka. Första gången kunde de 25 deltagarna bara tävla i bordtennis. Men initiativtagarna Kurt Linde, Robert Johansson, Sven Hansson och Göran Wilson lade grunden för ett evenemang med flera olika grenar och därmed fick det visst genomslag även internationellt.

      Tio år senare lockade Malmö Open drygt 1 200 tävlande i 7 olika grenar och ytterligare ett decennium senare, 2008, tävlade mer än det dubbla i 15 olika idrottsgrenar. Då kunde funktionshindrade idrottare tävla i allt från mattcurling och innebandy till simning och skytte. Men i samband med finanskrisen 2009 hände något. För de två senaste evenemangen har intresset att delta minskat något för varje år och FIFH har fått dra ner på antalet grenar. Lite märkligt när tävlingen är öppen för alla unga handikappidrottare, det finns inget krav på tävlingslicens.

      Tanken har alltid varit att detta ska vara en

rekryteringstävling, och därför håller föreningen hårt på att det förblir en klubbtävling. I år har arrangören skickat ut över 1 000 inbjudningar till olika klubbar runt om i världen och så ska man försöka göra evenemanget intressant för publik. Trots tappet på årets tävling i februari hoppas man på nästan 200 fler, 2 500 tävlande, till den kommande vintern, runt 25 olika nationaliteter från alla världsdelar i Malmö. Men antalet grenar förblir oförändrat sen i fjol. Tävlingarna arrangeras den 11-13 februari.

2010-11-10

 

LILL ERIKSSON


Herrarnas guldfirande toppar damernas - om Malmö vinner på söndag

FOTBOLL. På söndag avgörs herrarnas fotbollsallsvenska serie med dramatik in i det sista. Och eftersom landets bästa fotbollslag är skånska – kan allt följas live utan några längre resor för Öresundsborna. Arenor där medaljer kan delas ut är på matcherna mellan Malmö FF-Mjällby AIF, Helsingborgs IF-Kalmar FF, IF Elfsborg-GAIS och Trelleborgs FF-Örebro SK. Om Malmö FF vinner blir det för 16:e gången, HIF kan med lite tur ta sitt femte guld. Örebro SK har redan säkrat lilla silvermedaljen som delas ut till seriens trea. Men även fyran i tabellen, som får bronset, blir ett sydsvenskt lag - IF Elfsborg, Mjällby AIF eller Trelleborgs FF.

 

Men i Helsingborg verkar man inte våga hoppas på guld. Eventuellt firande blir på sin höjd med en guldbrunch på The Tivoli på söndag eftermiddag. Knappast någon riskig satsning, en sådan brukar ju dukas fram där varje söndag. Staden verkar helt ha missat vad som hände en likadan söndag i slutet av oktober 1968. MFF hade 15 plusmål, skulle bara behöva besegra mittenlaget Elfsborg hemma för att få guldet. Men den gången blev festen inställd, eftersom motståndarnas målvakt John Hedin stoppade alla bollar och matchen slutade 0-0, detta samtidigt som nykomlingen Öster slog Örgryte och blev mästare med sina 16 plusmål.

 

Olympia

Över 14 000 personer vill se söndagens match på Olympia. Men trots att klubben rear ut biljetterna för några tior finns det forfarande ett tusental platser kvar på Norra ståplats. Dessa är dock reserverade för supporters och säljs inte till bortalagets fans.

FOTO: ARKIVBILD EVENTNEWS

 

 

Roland Nilsson

MFF:s satsning på unga talanger kan ge laget och tränaren Roland Nilsson guld på söndag.

FOTO: MFF

 

Det är glömt eller förträngt i Malmö - nu laddar staden för en andra guldfest. För några veckor sedan firades damerna i LdB med tjejtjusarna i E.M.D på scen när laget tog SM-guld. Men damerna fick nöja sig med publikens hyllningar på plan strax innan sista matchen. För herrarna i MFF blir det en större fest på stan – om de vinner.

       – Vi är oerhört glada och smickrade av Malmö stads planer och självklart hoppas vi, inte minst för killarna skull, att de får uppleva ett sådant firande. Men först och främst måste vi fokusera på matchen mot Mjällby, säger Malmö FF:s presschef Per Welinder.

 

Om det blir aktuellt med guldfirande startar det med att laget åker i kortege genom hela staden i en och en halv timma på måndagskvällen. Sedan väntar ett evenemang inte bara för matchpubliken utan också för allmänheten när laget anländer till Stortorget.

       – Vi hoppas såklart på seger och att så många som möjligt sluter upp för att fira våra guldhjältar, säger stadens projektledare Christian Schlyter. Firandet på torget startar klockan 18 då konferenciererna Gonza och Anders Andersson presenterar artisterna Timbuktu och Bröderna Berggrensson. Gonza uppträder också. Under kvällen ska även Fernando Concha Viaux sjunga MFF-hymnen och stadens representant samt Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson hålla tal, innan höjdpunkten då spelarna presenteras. Men vid förlust för laget på söndag blir det så klart ingen fest.

2010-11-05

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot: Herrarnas guldfirande den 8 november på Stortorget kostar enligt staden 700 000 kr (logistik, säkerhet och media 620 000 kr och artister 80 000 kr).

LdB Malmö:s guldfirande på Malmö IP den 16/10 i samband med sista seriematchen mot Umeå IK kostade 300 000 kr.


Suget att se SM-finaler avtog

INNEBANDY. Det var inledningsvis stor efterfrågan på biljetterna till SM-finalerna i innebandy, som i vår flyttas från Stockholm till Malmö arena. Första veckan såldes runt 2 000 biljetter, till evenemanget den 16 april.

       – Vi har aldrig haft ett hårdare tryck på biljetter så tidigt som i år, säger Kim Fors, vice ordförande i Svensk Elitinnebandy. Enligt förbundet har man tidigare år sålt ungefär 1 000 biljetter första veckan.

       – Det är glädjande att vi kan få ett tidigt kvitto på att SM-finalerna lockar ett minst lika stort intresse i Malmö som i Stockholm.

 

Men efter det har rusningen sansat sig ordentligt. Resterande oktoberveckor tillsammans såldes bara cirka 500 biljetter. Under den första månaden släpptes biljetterna exklusivt hos SJ, som är evenemangets officiella partner. Igår släpptes ytterligare 5 000 biljetter hos Ticnet och av dem finns många kvar. Det krävs lika många tusen till för att klara målet att sälja ut arenan helt – vid idrottsevenemang sväljer den 13 000 åskådare. Förra säsongens evenemang i Stockholm drog 10 096 personer som såg Rönnby besegra IKSU och 12 494 som såg Storvreta slå Caperiotäby. I den skånska arenan spelas två matcher - damfinalen klockan 13 och herrfinalen klockan 16.

2010-11-02

 

LILL ERIKSSON

FOTO: ARKIVBILD EVENTNEWS


 

 


 

Fler sydsvenska sportnyheter

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007