Till förstasidan                                 för nöjes skull


 

Notiser/artiklar mars 2011

 

Orangescenen på Roskildefestivalen.

Storpubliken i somras bidrog till miljoner danska kronor som ska skänkas till välgörenhet. Men ännu saknas mottagare till stora delar av pengarna. FOTO: KLAVS BO CHRISTENSEN/ROCKPHOTO

Miljoner återstår att dela ut till Roskildes välgörenhet

 

Varje år arrangeras Roskildefestivalen till förmån för humanitära och kulturella initiativ. Men merparten av resultatet på 17,5 miljoner danska kronor från den utsålda festivalen i fjol – den näst högsta vinsten i festivalens historia – har ännu inte kommit fattiga och unga till gagn.

 

ÖVERSKOTT. Enligt eventnews undersökning redovisar Roskildefestivalen mottagare av runt 5 miljoner danska kronor, med bara några månader kvar till årets festival. Av dessa får Dansk Røde Kors 1 miljon för insatser i Pakistan efter översvämmningarna där 2010 och Danmarks Indsamling får 1,9 miljoner danska kronor som ska gå till bättre villkor för unga afrikaner. African Youth Panel får 1,5 miljon och Herberget ”En varm seng” får 600 000 danska kronor.

 

Var resten av pengarna hamnar är oklart.

     – Det finns alltså stora belopp kvar, som ännu inte har donerats, eller som vi hittat en mottagare till, säger festivalens presschef Mads Mikkelsen. Även om festivalens ”ståndpunktskampanj” säger att man i år ska skänka pengar för att bekämpa fattigdom kan även olika kulturinsatser få del av överskottet.

     – Donationer som fokuserar på bättre villkor för fattiga kommer spela en stor roll, fortsätter Mikkelsen.

     Det är den betalande publiken och alla frivilliga arbetare på festivalen som står för överskottet. Ännu har inga svenska organisationer fått pengar från Roskilde.

     – Det är också möjligt, att vi donerar till svenska och norska organisationer, eftersom den svenska och norska publiken genom åren har bidragit betydligt till våra möjligheter att ge donationer, avslutar Mikkelsen. Utslaget på de 40 år som festivalen funnits har det blivit 3,8 danska miljoner kronor om året som skänkts bort. 110331

 

LILL ERIKSSON

 

 

Har du hört den förut?

FOTO: CARL-JOHAN SÖDER/SVT

Webbnytt: Schulman och Gynning vitsar

HUMOR. Det gamla humorprogrammet ”Har du hört förut?” återupplivas på SVT:s webb. Fyra frispråkiga gäster försöker bräcka varandra genom att dra roliga historier på krogen. I första avsnittet medverkar Alex Schulman, bloggaren Parisa Amiri, den finlandsvenske komikern André Wickström och sångerskan Julia Frej från humorserien Kakan och Julia. Senare drar även Robert Gustafsson och Carolina Gynning vitsar på webben. Serien finns i tio kvartslånga avsnitt med start på måndagkväll den 4 april. 110331

 

Marknadsetta lägger ned filmdistribution

BIO. Sandrews ägare Schibsted har sagt upp distributionsavtalet med Warner Bros. i Sverige samt övriga nordiska länder. Filmdistribution till biografer anses inte tillhöra kärnverksamheten så nu läggs den delen av Sandrew Metronome ned.

Efter den siste mars tar Fox över distributionen. Men i ett pressmeddelande skriver Sandrew att de tio årens samarbete varit framgångsrikt - även 2010: ”Vi gick ut som etta på marknaden för året”. Detta tack vare biografdistribution av filmer som Inception, Sex and the City 2, Harry Potter och Dödsrelikerna. 110330

 

Hultsfred långtidslånar till festivalen

AVTAL. Kommunfullmäktige i Hultsfred har tagit beslut, men ännu inte undertecknat ett miljonavtal mellan kommunen och festivalföretaget FKP Scorpio som arrangerar Hultsfredsfestivalen. Till Vimmerbytidningen uppger kommunalrådet Lars Rosander att upplevelseindustrin får 300 000 euro per år i tre år, motsvarande nästan åtta miljoner kronor, där merparten går till festivalen. Men det räcker inte.

     – Vi diskuterar ett väldigt långsiktigt avtal. Vi talar om en period på 18 år, säger han till tidningen. Dåvarande ordförande i kommunstyrelsen, Kira Berg (s), sa 2009 att festivalen inte skulle få mer pengar, men den nya uppgörelsen innebär att kommunen ligger ute med pengar under lång tid. FKP Scorpio räknar med att festivalen kostar 27 miljoner kronor per år och att den går plus först fjärde året. Men redan i mars nästa år startar företagets årliga återbetalning på 50 000 euro fram till 2025. 110330


Förgubbad stadsteater i Malmö

 

TEATER. På repertoaren den kommande säsongen står bland annat en dansteaterföreställning av Sofokles Kung Oidipus. Tänk dig att samtliga roller där kungen som mördade sin far och gifte sig med sin mor - spelades av äldre män. Det låter kanske bisarrt, men som ålders- och könsfördelningen ser ut nu på Malmö stadsteater kan repertoarvalet komma att påverkas framöver. Stadsteatern begär ytterligare två miljoner kronor i anslag för att kunna fortsätta ta in frilansare och på det sättet föryngra sig och få fler kvinnor i ensemblen. Numera är man som skådis inte automatiskt pensionär vid 61 års ålder, utan först när man fyllt 67 år. Sju av teaterns 13 fast anställda skådespelare är män över 59 år rapporterar Sveriges Radio Malmöhus P4. I den åldern kan man pensionera sig, men många väljer att fortsätta arbeta.

     – Om en för stor del av ensemblen inte speglar samhällsbilden är det svårt att göra samtidsteater som speglar samhällssammansättningen, säger ena teaterchefen Jesper Larsson till radiokanalen. För Sydsvenskan berättar den andra teaterchefen Petra Brylander att hon sparar pengar genom att gå in som regissör för en monolog med Henrik Svalander. Samarbete med andra teatrar ska också spara pengar. Men det är inte bara knappa resurser som gör repertoaren heterogen. På regisidan används kvinnor ganska flitigt, men på teatern i Malmö den kommande säsongen spelas nästan uteslutande verk skrivna av män. Även på operan i Malmö regisserar kvinnor mest manliga verk. 110330

 

LILL ERIKSSON

Petra Brylander.

Jesper Larsson

Jesper Larsson.

FOTO: PETER WESTRUP

Så ser repertoaren 2011/2012 ut

 

DEN KOMISKA TRAGEDIN
Av Yves Hunstad och Eve Bonfanti.

Premiär på Hipps innergård 4 augusti 2011.

Rollen hittar sin skådespelare och de grälar om vem som bestämmer. Rollen tycker att skådespelaren egentligen inte skulle ha något att säga om inte rollen funnits där, medan skådespelaren tvärtom menar att det är honom publiken vill titta på.

En monolog där en ensam skådespelare fyller scenen med dramatik.

Regi: Petra Brylander
I rollen: Henrik Svalander

 

PRINS CHARLES KÄNSLA
Av Liv Strömquist

Urpremiär på Intiman 17 september 2011.

När Prins Charles precis förlovat sig med Diana, fick han på en presskonferens frågan: ”Are you in love?”. Han tvekade en stund och svarade sedan: ”Yes... whatever love means”. Föreställningen baseras på Liv Strömquists seriealbum med samma namn och är en humoristisk och historisk granskning av den romantiska kärleken som samhällsfenomen.

Dramatisering och regi: Sara Giese

 

KUNG OIDIPUS
av Jon Fosse, efter Sofokles

Premiär på Hipp 24 september 2011.

I Thebe härjar pesten och landet står under en förbannelse. Kungen har mördat sin far och gift sig med sin mor. En antik rättegång och dansteaterföreställning.

Regi och koreografi: Kajsa Giertz

 

SOVA PÅ MARMORGOLV
Av Åke Cato
Urpremiär på Intiman 7 oktober 2011.

En tragikomisk enaktare om två döende män som delar rum på sjukhuset i Malmö. Den ene är en välbärgad advokat och den andre är en hemlös man som hittats i en park.

Regi: Clas-Göran Söllgård
Scenografi och kostym: Karin Ragnarsson

 

JAG ÄR DRÖMMARNAS LABYRINT
Av Jesper B. Karlsen efter en bok av Atiq Rahimi.

Urpremiär i Köpenhamn 19 september. Spelas på Hipp från 15 oktober. I samarbete med Köpenhamns Musikteater. Historien följer en man som flytt från Afghanistan och nu befinner sig Paris. Det handlar om att vara i exil och leva i två världar samtidigt. Det blir både danska och svenska skådespelare och musiker på scen.

Regi: Petra Berg Holbek

MOMO OCH KAMPEN OM TIDEN
Av Thomas Forsberg, efter en bok av Michael Ende.

Premiär på Hipp 3 december 2011. Familjeföreställning för alla över 7 år. Momo har rymt från ett barnhem till den gamla Hippodromteatern i Malmö. Till staden kommer ett gäng grå tidstjuvar som stjäl människornas dyrbara tid. Momo bestämmer sig för att ta upp kampen mot tidstjuvarna.

Regi: Frede Gulbrandsen

 

HERE COMES THE SUN
Av Klas Abrahamsson.

Urpremiär på Intiman 11 februari 2012.

Efter All we need is love är trion Ronny Danielsson, Klas Abrahamsson och Roger Lybeck tillbaka med ett nytt projekt. Den här gången ska föreställningen handla om vår relation till döden. Den bygger på intervjuer som dramatiseras av Klas Abrahamsson.

Regi: Ronny Danielsson
Koreografi: Roger Lybeck

 

ETT DRÖMSPEL
Av August Strindberg.

Premiär på Intiman 17 mars 2012.

År 2012 är det hundra år sedan Strindberg dog. Detta är en av hans mest älskade och kanske märkliga pjäser. Guden Indras dotter sänds ner till jorden för att ta reda på hur människorna har det. Hon utsätts för en jordevandring och konstaterar snart att ”det är synd om människorna”.

Regi: Kjersti Horn

 

 

DEN HYPNOTISKA TAPETEN
Av Jo Strömgren

Urpremiär på Hipp 31 mars 2012.

I samarbete med Skånes Dansteater.

“Jag kommer inte ihåg hur allt började. Några säger att det var en impuls, andra säger att det var min barndom. Experterna skyllde på svaga nerver. Ett helvete var det i alla fall. Nu i efterhand har jag mer och mer tänkt på det speciella tapetmönstret. Alla visste hur obehagligt det var...”

Text, regi, scenografi och koreografi: Jo Strömgren

 

Källa: Malmö stadsteater

 

 

Lundaforskare om hälsa för alla

föreläsning

Forskningsnytt om stressade kvinnor och träning för livet ges i Lund den 13 april.

FOTO: MIKAEL RISEDAL

FÖREDRAG. Ett nytt hälsoevenemang startar på Lunds universitet i vår. Efter höstens populärvetenskapliga seminarier om depression och mani på Forskningens dag, satsar universitetet nu också på Hälsovetenskapens dag. Det är en eftermiddag, den 13 april, arrangerad av Institutionen för hälsa, vård och samhälle. Där görs praktiknära studier på människor i alla åldrar för att utveckla vård och rehabilitering. Prefekt Inger Hallström, hoppas att detta ska bli ett årligt återkommande evenemang:

     – Vi vill öka kunskapen om människors hälsa och välbefinnande och ge ett smakprov på den forskning vi bedriver på ett populärvetenskapligt sätt, säger hon. Under eftermiddagen håller åtta av institutionens forskare korta seminarier för allmänheten på Health Sciences Centre i Lund. 110330

 

Sölvesborg nästa

 

ANTIKT. På torsdag visas Antikrundans sista program för i år, inspelat i Ystad. Men det ska spelas in sex nya avsnitt i sommar. Enda tillfället i Sydsverige där man kan ta med sina gamla saker till tv-experterna blir i Sölvesborg den 26 augusti. Inspelningarna görs för 23:e året i rad.

     – Jag gör mitt 12:e år som programledare och går därmed om Jesper Aspegren som var programledare de första 11 åren, säger Anne Lundberg. I Ystad värderade experterna bland annat en eldskärm med kunglig proveniens, ett pottskåp och en matta av Märta Måås Fjetterström. I samma program möter Anne silversmeden Olle Olsson. 110330

 

I Ystadprogrammet värderar Björn Gremner trädgårdskonst från Singapore. FOTO: CARL-JOHAN SÖDER/SVT

Antikrundan

 

 


Ystadjazz med gamla och unga ess

Toots Thielemans

89-årige Toots Thielemans tänker spela på Ystad Jazz Festival. FOTO: JOS L KNAEPEN

FESTIVAL. Den nya jazzfestivalen i Ystad gick plus förra året och därmed blir det ett liknande evenemang även den här sommaren. Biljetter släpptes i veckan till konserterna den 4-7 augusti. De har utökats till 33 spelningar på sju olika spelplatser, men huvudarenan blir även fortsättningsvis på teatern. Enligt föreningen Yazzs ordförande Thomas Lantz satsar man på unga nya jazzstjärnor, men i programmet syns även den belgiske munspelaren Toots Thielemans från det gamla gardet.

       Förutom festivalens konstnärlige ledare, pianisten Jan Lundgren, gästar andra jazzmusiker som Pat Marino, Nils Landgren, LaGaylia och Hal Frazier, Eric Alexander, Richard Galliano och Dave Douglas. På landets äldsta biograf, Scala, blir det dagligt soffprogram där jazzlegender spelar nära publiken. Svenska jazzmusikerna Georg Riedel och Bengt Hallberg deltar, liksom Herb Geller och Scott Hamilton. Festivalen är en samproduktion mellan föreningen Yazz och Musik i Syd. 110330

 

 

Europe

FOTO: ARKIV/LILL ERIKSSON

Europe och Takida på sydsvensk tältturné

ROCK. Några städer i södra Sverige får besök av Takida och Europes gemensamma turné i sommar. Under sensommaren släpper Takida sitt fjärde album. Europe blev ett av världens största rockband efter att ha släppt albumet ”The Final Countdown” 1986. Bandet gjorde ett uppehåll mellan 1992 och 2004. Den åttonde och senaste plattan kom 2009. Båda banden planerar nu en intim föreställning i tält som rymmer 4 000 personer. Först ut är Valhalla IP i Göteborg och fyra andra orter innan turnén avslutas i Kalmarsundsparken den 5 augusti och intill Malmö stadion dagen därpå. Biljetterna släpps på torsdag 31 mars. 110329

 

 


Fredriksdal - franska parken.

Lövgången i Franska parken på Fredriksdal.

FOTO: EDDIE GRANLUND

Helsingborg satsar på trä(d)

NATUR. Det blir fler sydsvenska evenemang med fokus på skog under Trädets år 2011. Vi har tidigare skrivit om bristen på dessa, men nu inför säsongsöppningen i helgen meddelar Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg att kommande tema blir just träd. Parken planerar arrangera flera aktiviteter och utställningar om träd och trä under hela säsongen. Den inleds med en utställning inspirerad av författaren Christel Kvants bok ”Trädets tid” den 16 april till 27 augusti. Under familjeveckorna i juni och juli kan man tillsammans upptäcka träd och trä, genom att göra pinndjur, tälja barkbåtar och uppleva hur det var förr i Helsingborg, i tidsresan ”Historien får liv”. Även Sofieros parker öppnar för säsongen nu till helgen. 110328


Tuff tatueringshelg

 

FÄRGSTARKT. I mer än tio år har Danmark varit ett av få västländer som inte haft några återkommande tatuerings-evenemang, trots en stark tradition med kroppsmålningarna. Men nu ska konstarten visas upp för en bredare publik. Första helgen i april arrangeras en festival av det grymmare formatet, i Carlsbergs nyrenoverade bryggerihall Tap1.

     Under tre dagar visar 150 kända tatuerare från hela världen sina alster medan de utför hantverket inför publik. Däribland Lyle Tuttle som tatuerat både Janis Joplin och Henry Fonda. Till festivalen kommer också Isobel Varley som kallar sig världens mest tatuerade mormor. På scen blir det även musik, burleskshower, ”Lizard Man” och något så självklart som ett vikingaslagsmål. 110325

 

Isobel.

Isobel


Bukkomiker med ny lady på armen

HUMOR. Dockan Achmed - den döde terroristen som spänner ögonen i publiken och väser ”Tyst, jag dödar dig!” varje gång någon skrattar – kommer tillbaka till Köpenhamn, i samband med vårens Skandinavienturné. Efter första scenframträdandena med den buktalande komikern Jeff Dunham har humorshowerna visats snart en halv miljard gånger på Youtube. Men nummerna med terroristdockan har också kritiserats för att vara rasistiska.

     – De här figurerna är mitt hemliga vapen. Det finns en outtalad regel som tillåter dem att säga saker och göra obervationer som ingen människa någonsin skulle komma undan med, säger Jeff Dunham. När han uppträder på Forum den 13 april blir det med en rad andra dockor i en ny show. På scen syns Gamle Walter, Peanut, Jose Jalapeño och Bubba J, men också nya karaktärer som den amerikanska ladyn Diane. 110325


Snackismatch inför allsvenskastart

SPORT. Redan nu börjar de skånska fotbollslagen känna på varandra. I helgen möter HIF ett helt gäng av sina gamla spelare som nu spelar i Landskrona BoIS. 110325


Tidig modernism till Malmö

 

KONST. Bildkonstens normer och regler upplöstes under den senare delen av 1800-talet. Mindre grupper av konstnärer förde en kamp för nya omstörtande idéer. I en ny utställning på det skånska Moderna museet visas konst från den inledande perioden av modernismen, med blandade verk av konstnärer som Henri Matisse, Edvard Munch, Pablo Picasso och Nell Walden. 110325

 

 

Nog ser Henri Laurens Clown från 1915 ganska modern ut än idag.

© HENRI LAURENS/BUS 2011

 

Petter på avslutning

KONSERT. Det blir den snart 37-årige hiphop-artisten Petter som håller i konserten på Karlshamns skolavslutning den 2 juni. Han stod högt upp på de arrangerande fritidsgårdarnas önskelista. Evenemanget är årligt återkommande i Bellevueparken och har även tidigare år gästats av manliga artister; Darin, E.M.D och Ola. Denna gång tidigareläggs konserten en vecka innan avslutningen för att inte krocka med Sweden Rock Festival. Petter slog igenom 1998 och är nu aktuell med sitt åttonde album ”En räddare i nöden”. 110325

 

Tranor

FOTO: PATRIK OLOFSSON

Skånska tranorna matas inför publik

NATUR. Tranorna är ett efterlängtat vårtecken och de senaste åren har de stora fåglarna rastat i större sällskap i Kristianstadsbygden. Några tusen tranor har räknats samtidigt där. För några år sedan var fåglarna ett gissel för bönderna, eftersom de skadade de nysådda korn- och vetesfälten. Numera matas tranorna med korn på fältet intill Utemuseum Pulken, där fåglarna kan äta ostört. Ett par tusen tranor har redan varit på plats och med helgens småkyliga väderprognos finns goda chanser att de stannar och äter vidare inför publik. Nästa helg berättar personal i fågeltornet vid Pulken om tranorna. 110325

 

Biljetter till Robyn och Tom Jones i Skånes nya nätbutik

ONLINE. Konsertpaket med Robyn och Tom Jones är först ut i Tourism in Skånes nya butik på internet. I ett pressmeddelande skriver Region Skånes turistbolag att konserten med Tom Jones på Sofiero blir den enda i Sverige, trots att han dagarna efter i augusti kommer både till Furuviksparken i Gävle och Luleåkalaset.

     Det är det Ystadbaserade företaget Nordic Travel som regionen valt ska driva nätbutiken. De har tillsammans med arrangören The Tivoli och Helsingborgs stad gjort paket med logi och biljetter till de båda artisternas konserter på Sofiero. Detta är början i regionens stora projekt att ge sig in på biljettmarknaden. Till sommaren ska evenemang och sevärdheter, golfbanor och flygresor till Skåne bli bokningsbara via regionens hemsida. 110325

 

Nya rockare sökes

TALANGJAKT. Nu startar uttagningarna till Studie-främjandets nybandsscen Nemis på Siestafestivalen i Hässleholm och i Sölvesborg på Sweden Rock Festival. Åtta nya hårdrocksband får spela på rockfestivalens andra dag den 9 juni och 16 nya pop- och rockband spelar på Siesta i maj. Banden behöver inte vara helt oetablerade, bara de inte är kontrakterade till ett större bolag. Närmsta Nemis-scen i Skåne finns på The Tivoli i Helsingborg. Även där kan det komma chanser att spela inför publik. 110325

 

Unckel tar tag i våld på idrottsevenemang

POLITIK. Landshövding Per Unckel ska löpande lämna förslag på hur matcher och andra evenemang ska göras trygga och trivsamma för både besökare som deltagare och funktionärer. Regeringen har utsett honom till samordnare för att motverka våld och andra brott i samband med stora idrottsevenemang i hela landet. Först om två år ska Unckel redovisa hur brottsligheten på bästa sätt ska motverkas. 110325

 

Laxpremiären skjuts igång i Mörrumsån

FISKE. På fredag avfyras startkanonen som får alla fina fiskar att försöka gömma sig. För 71:a gången arrangeras en premiärdag för laxfisket i Mörrumsån som blivit känd för sin storvuxna lax. Under fredagen är det fri entré till utställningen som bland annat kommer att visa flugbindning och olika sorters fiskeutrustning. Allt fiske kräver dock fiskekort, som löses på Sportfiskekontoret i Mörrum. 110324

 


Aklejor

Det händer 2011

 

SKÅNSKT. Antikturen är en av få nyheter. I övrigt är det mest trädgårdsevenemang som är nya påhitt i Skåne. Åtminstone i sammanställningen från Skånes turistbyrå, som används för att locka turister till regionen i år. Lek turist på hemmaplan – kolla in hela evenemangslistan. 110324

 

FOTO: LILL ERIKSSON


Bilsporten halkar efter i klimatracet

miljöbränsle obliga-toriskt i STCC 2008, men används av få.

 

MILJÖ. Och Bilsportförbundet har tappat kontrollen på utfärdade miljöcertifikat. 110323

– Motorsporten är riktiga "miljöbusar", sade moralforskaren Bengt Brülde nyligen till eventnews. Men miljöforskare i Lund håller inte med. FOTO: BACKMANS FOTO

 

 


I ett uppvärmt växthus har årets skånska vinklasar hunnit växa sig stora. FOTO: ARKIVBILD EVENTNEWS

Vingårdar längs skånsk ”Route du vin”

VIN. Skåne ska etableras som vinlandskap och har numera början till en egen vinväg. När regionen marknadsförs på TUR-mässan i veckan tar man hjälp av vinkännaren Bengt Frithiofsson för att lyfta fram de skånska vingårdarna.

     – Än så länge produceras inga stora kvantiteter i Skåne, men tillräckligt mycket för att sälja på vissa restauranger och på närmsta systembolag, säger han. Vinet Croix Fleurie görs på Skillinge vingård, 300 meter från havet på Österlen. Högst upp på en backe i de norra delarna av Söderslätt finns Hällåkra Vingård där paret Hansson har sin odling. I närheten finns också Kiviks musteri, norr om Simrishamn, som förutom cider gör en egen variant av Normandiespecialitén calvados samt ett varmt eller kallt äppelvin. Längre norrut ligger Åhus Vingård på en södersluttning nära havet och Helge å. Förra året fick gårdens vita vin Mäster John Solaris utmärkelsen ”Årets bästa svenska vin”. Längs vinvägen tvärs över Skåne händer inte mycket, men väl utanför Höganäs ligger Kullabygdens Vingård. Redan 1993 planterades de första rankorna och 2002 tillverkades första vinet. I krokarna produceras också vitt vin, rosé och mousserande vin på unga Kullahalvöns Vingård strax intill Krapperups slott. Flera av gårdarna startar sina visningar under försommaren. 110323


 

Mest opera på operan

 

OPERA. Igår presenterade operachef Bengt Hall den kommande säsongen på Malmö opera. En musikal i sikte, och fem egna operauppsättningar, ett gästspel från Kungliga baletten och Helsingborgs symfoniorkester, samt konserter. Året avslutas som vanligt med nyårsfest. Efter en titt i nya programmet känns det inte direkt som att antalet föreställningar har ökat så markant som utlovades i samband med bidragsökningen nyligen dels från staden och från Region Skåne. Men operans presschef Torgny Nilsson försäkrar:

     – Antalet föreställningar på stora scenen ökar med 50 procent. De var cirka 100 förra året och de är cirka 150 i år.

 

Till uppsättningen av Victor Hugos ”Les Misérables” med Dan Ekborg, Peter Harryson och Marianne Mörck byggs nu på en aldrig tidigare skådad scenografi, som ska stå klar till premiären den 16 september.

Tirfing heter nästa opera med premiär den 15 oktober. Det är en nationalromantiskt färgad opera av Wilhelm Stenhammars, med motiv ur de nordiska gudasagorna. Den har inte uppförts som opera sedan den sista föreställningen spelades på Kungliga Operan i Stockholm 1901. I höst gör Per-Erik Öhrn sin version med Martina Dike i huvudrollen.

 

Stjärnskottet Erika Sunnegårdh sjunger rollen som en utsatt bondflicka på den tjeckiska landsbygden, Gitta-Maria Sjöberg spelar hennes mamma och Ingrid Tobiasson hennes mormor. Allt i Leoš Janáčeks ”Jenufa” som har

premiär den 19 november. Irländska Orpha Phelan, som i vår gör Hoffmans äventyr på operan, regisserar.

 

Thomas Lindahls om- och nyskrivna familjeopera ”Karlsson på taket” fick till slut också sättas upp i Malmö. Astrid Lindgrens berättelse iscensätts av ett ungt konstnärligt team med Sally Palmquist Procopé i spetsen. Urpremiären den 17 december.

 

Världskända Carmen med den populära Toreador-arian och andra kända stycken av Georges Bizet framförs på svenska. Hilda Hellwig regisserar uppsättningen, som har premiär den 11 februari. Dessutom blir det nypremiär av höstens tidigare föreställning Madama Butterfly den 10 mars nästa år.

 

Richard Wagners ”Parsifal”, ett riddarepos och chefdramaturgen Stefan Johanssons regidebut på operan framförs av alternerande Ängelholmssångerskorna Susanne Resmark och Martina Dike. Den tyska barytonen Thomas Mohr gör den manliga rollen. Premiär den 21 april 2012. På konsertsidan fortsätter de klassiska kammarkonserterna med operaorkestern och operakören en rad lördagseftermiddagar samt en jubileumskonsert med 20-årsfirande orkestern som spelar höjdpunkter ur såväl opera-, musikal- som orkesterrepertoaren. Nästa år blir det en konsert med fransk musik och spanskt innehåll samt en med musik i Wagners fotspår. 110323

 

LILL ERIKSSON


 

Testa: Operasång på stora scenen

ÖPPET HUS. I helgen kommer chansen att föra ut den egna operasången från duschen till publikmassorna på operan. Under evenemanget Teaterns Dag, får allmänheten känna på hur det känns att vara operastjärna för en dag och sjunga på Malmöoperans stora scen. Den skånske tenoren Rickard Söderberg, som själv sjungit på många av de största scenerna i Europa och Amerika, ger moraliskt stöd under framförandet.

     – Det krävs en del mod, men jag hoppas att besökarna vågar ösa på från tårna, säger han. Det blir fem specialvisningar där besökarna får öva och värma upp i logerna innan det är dags att ställa sig i strålkastarskenet på scenen. Den 26 mars är det öppet hus på de flesta teater- och dansscenerna i Malmö, med föreställningar, kostymloppis och titt bakom kulisserna. 110323

Rickard Söderberg guidar publiken bakom och på Malmöoperans scen. Söderberg guidar publiken bakom och på Malmöoperans scen på Teaterns dag.

FOTO: MARTIN LINDEBORG

 

Klimatevent på miljö- och kemidag

ENERGIDAG. I samband med internationella energispareventet Earth Hour på lördag har ett 30-tal kommuner tävlat i Världsnaturfondens utmaning om den mest ambitiösa och strategiska miljöplanen. Helsingborg som utsågs till Sveriges bästa miljökommun 2009 hade inte så högt satta mål, men det hade Kalmar, Kristianstad och Lund som gick vidare. Bästa hållbara stadsutveckling anses nu Malmö ha och för att fira utmärkelsen arrangeras en energi- och klimateftermiddag på Teknikens och Sjöfartens hus. Där uppmärksammas samtidigt FN:s Kemins år där temat i mars är just energi och klimat. Forskare och studenter från Kemicentrum vid Lunds universitet arrangerar aktiviteter och föredrag om framtidens energi och växthuseffekten för hela familjen. Besökarna får också lära sig hur man bygger en solcell med spenat. Även i Lund firas Earth Hour med en miljödag, där bland annat Fredrik Gerttens film Bananas visas och diskuteras. 110323

 

Mest opera på bidragstyngd opera

PROGRAM. Region Skåne höjde bidraget till Malmöoperan så att antalet föreställningar skulle öka med 50 procent, för att locka en stor och bred publik. I veckan släppte operan sina nyheter den kommande säsongen - denna gången med endast en musikal. 110323

 

Två nyckelspelare stannar i Lugi

SPORT. Handbollsspelarna Niklas Gudmundsson och Anders Hallberg förlänger sina kontrakt med Lugi HF. Niklas ”Gummi” Gudmundsson, som gör sin femte säsong med klubben har skrivit på för ytterligare tre år. Anders Hallberg har valt att förlänga sitt kontrakt med klubben efter sju spelade säsonger, där årets varit den bästa. Ikväll möter laget Skurup IK, några dagar senare än övriga slutspelsmatcher på grund av Lugis EC-spel. 110323

 

Chefen lämnar stads-teatern i Helsingborg

AVGÅR. Teaterchefen vid Helsingborgs stadsteater, Karl Dunér, slutar nästa sommar.

     – Efter snart två års mycket spännande tid på denna fantastiska teater har jag bestämt mig för att efter våren 2012 gå vidare till andra uppdrag, säger han. Orsaken uppges vara att han inte har lyckats kombinera sitt arbete med sitt familjeliv.

     – Jag har såväl äldre barn som en dotter på snart 15 månader som inte kunnat flytta med till Helsingborg. Jag väljer alltså att flytta till mina barn och min familj i Stockholm.

     Dunér som fått hård kritik för sitt sätt att driva teatern meddelade sitt beslut till personalen idag och menade att tiden tillsammans inneburit ett viktigt och spännande förändringsarbete. 110322

 


Färre nöjda med Skånetrafiken

TRAFIK. Att missa ett evenemang på grund av tågförseningar eller annat strul med kollektivtrafiken innebär en oersatt upplevelse. I samband med den gångna säsongens trafikstörningar har många valt det säkra före det osäkra och tagit bilen till föreställningen. Enligt Kollektivtrafikbarometern, på uppdrag av Svensk Kollektivtrafik, blev ändå 64 procent av 9 000 intervjuade skåningar nöjda med sin kollektivtrafik. Man har dock intervjuat både resenärer och allmänhet som inte rest kollektivt alls. Årets siffra innebär en minskning med 5 procent jämfört med förra året. Och förklaras med vinterproblem i början av året och en rad planerade banarbeten, bland annat i samband med öppnandet av Citytunneln.

     – Vi är inte nöjda med den här vikande trenden. Punktligare trafik står högt upp på listan och bättre trafikinformation vid störningar i trafiken. Trots kvalitetsbrister i främst tågtrafiken så ökar resandet med 6 procent, säger Göran Lundblad, trafikchef på Skånetrafiken. 110322


 

Mer Roxette i syd

COMEBACK. Utöver sommarens spelningar på bland annat Tivoli i Köpenhamn och på Slottsskogsvallen i Göteborg i slutet av juli planerar Roxette ytterligare ett besök i Öresundsregionen. Idag utvidgades deras pågående världsturné med bland annat en konsert i Malmö arena den 4 november. Biljetterna släpps på fredag. 110321

 

 

Ångfärjan 2015?

De gamla byggnaderna vid Hamntorget får sällskap av helt ny arkitektur. FOTO: MIDROC

Sista chansen tycka till om sundsskrapa

UTSTÄLLS. Några veckor framåt visas detaljplanen för den hotell- och kongressanläggning, som föreslås ligga där The Tivoli finns idag i centrala Helsingborg. Protesterna att bevara den gamla Ångfärjestationen har varit stora, men har endast resulterat i justeringar av höjder och fasader på den nya skrapan, samt en uteservering till The Tivolis nya plats 40 meter närmare kajen. Staden vill också bygga 130 nya bostäder på området. Allmänheten kan lämna synpunkter fram till den 15 april. Då tar stadsbyggnadsnämnden beslut och sedan kommunfullmäktige i maj. Tanken är att allt ska stå klart 2015. 110318


Dansk musikalfrossa

MUSIKAL. Efter långköraren med danska Mamma Mia på Tivoli i Köpenhamn, tänker nöjesparken nu satsa ännu mer på musikaler. Men man inriktar sig på den danska publiken. Under säsongen 2011/2012 sätts tre produktioner upp, som gått bra i Danmark förut. Dels blir det en julversion av de danska 80-talslåtarna i ”Elsk mig i nat”, dels en heldansk Grease-musikal och en nypremiär av ”Den enester ene” från 2005. Vd Lars Liebst planerar att släppa över 100 000 biljetter, men medger att konkurrensen är hård. Under samma period tänker Det Ny Teater i Köpenhamn sätta upp en dansk variant av ”Singin’ in the rain”.

     – Jag undrar om det finns plats för ett par föreställningar till i en stad med en och en halv miljon invånare. Det tror inte jag, säger musikalforskaren Michael Eigtved vid Köpenhamns universitet till DR Nyheder. 110318

Grease

Efter ABBA-succén i Köpenhamn väntar fler musikaler på danska.

FOTO: MIKLOS SZABO


Walead Beshty

Styr slumpen vår värld?

FÖREDRAG. Kan man egentligen skylla på slumpen, som vi gör så ofta? Fysikern Gunnar Ohlén från Lunds universitet har skrivit vad han kan om kvantfenomen och nanoteknologi. På onsdag kväll möter han allmänheten i en föreläsning på restaurang Smak i Malmö. Där frågar han sig: Vad styr egentligen i vår värld – är det som Einstein sa att ”Gud kastar inte tärning”, eller spelar slumpen en viktig roll? Ohlén är universitetslektor i matematisk fysik och har bjudits in av stadens konsthall i samband med konstnären Walead Beshtys utställning. I hans verk är slumpen viktig. 110318

 

Slumpen har hjälpt den nu Malmöaktuelle brittiske konstnären Walead Beshty att göra verket ”Three Color Curl”.

 

 

The Ark ställer in

KONSERT. Sångaren Ola Salo i The Ark är sjuk och bandet ställer in kvällens konsert på Trädgår'n i Göteborg. Den ska istället genomföras den 3 april. Bandet har två inbokade konserter på KB i Malmö i helgen, som under fredagseftermiddagen inte har ställts in. 110318

 

The Hooters

FOTO: JAN-KLUG OFFERMANN

The Hooters gör svenskt festivalbesök

LIVE. Amerikanska rockbandet The Hooters som spelade på Karlshamn rockfestival 1993 kommer tillbaka till evenemanget som sedan länge flyttat till Sölvesborg. Under tiden har de hunnit bryta upp, skriva låtar åt bland andra Mick Jagger och Jon Bon Jovi och återförenas igen. Bandets ena frontman Eric Bazilian talar flytande svenska efter att ha arbetat i över 10 år med folkrock tillsammans med Mats Wester i Nordman. The Hooters bildades i Philadelphia 1980 och skrapade själv ihop pengarna till första plattan ”Amore” som såldes i drygt 100 000 exemplar. När bandet vaknade till igen 2001 blev det flera turnéer och 2007, efter 14 år, kom albumet med den menande titeln ”Time Stand Still”. Vilken av dagarna 8-11 juni Hooters spelar på Sweden Rock är ännu inte bestämt. 110318

 

Sverigelaget som ska vinna evenemangen

IDROTT. För att få fler turister till Sverige inleder Malmö ihop med Göteborg, Stockholm och Jämtland/Härjedalen ett samarbete med Riksidrotts-förbundet. I stället för att konkurrera med varandra om de stora idrottsevenemangen ska parterna nu bli ett lag. Satsningen kallar man Sweet Spot Sweden och kommer att marknadsföra Sverige som arrangörsland på Sportaccord Convention, i London i april. 110318

 

Bästa i landhockey möts i Bjärred

SPORT. På lördag och söndag är det dags för årets SM-slutspel i så kallad indoorhockey. Från 5 föreningar skickas 13 lag som gör upp om det svenska mästerskapet i Bjärehovshallen i Bjärred. På orten finns en framgångsrik förening, men även från Lund kommer skånska spelare för att möta lagen från Göteborg, Täby och Partille. Sporten är en inomhusvariant av landhockey och spelas under vinterhalvåret. 110317

 

Sommartennis inne i Halmstad arena

SPORT. Tennisbanorna i Båstad duger inte i alla lägen. Davis Cup-mötet i juli mellan Sverige och Serbien flyttas inomhus och norrut. 110317

 

Landskrona firar 598

JUBILAR. För länge sedan sattes en jubileumsgrupp samman för att ta hand om Landskronas 600-årsfirande om två år. Men varför fira bara när man fyller jämnt? Redan den 30 mars passar staden på att fira 698 år, som ju faktiskt också är lite jämnt. Kalaset blir på Kasernplan med underhållning av Kulturskolan och guidade bussturer på temat ”Det gamla möter det nya”. Stan bjuder på lokaltillverkad korv. 110317

 


75-åring firar med fler konserter

Det var miliärmusikern Ille Gustafsson, som tog tag i att fixa ett konserthus i Kristianstad. Nu fyller huset, som ritats för att likna en skånsk borggård, 75 år och jubileet firas halva veckan.

JUBILEUM. Bland annat spelar ikväll den orkester som musikdirektör Ille en gång ledde och som idag ses som husband, Christianstad symfoniker, tillsammans med Christianstads motettkör. Det stora firandet blir dock med fredagens galakonsert i stora salen, under ledning av författaren Jan Sigurd. Den internationellt berömde pianisten Roland Pöntinen ger ett specialprogram för kvällen ihop med lokala mezzosopranen Charlotte Hellekant, som i vår också är aktuell på Kungliga operan, i Massenets opera Werther.

       Solist med storbandet XL Big Band är Caroline af Ugglas, som sjunger bland annat 2009-års Melodifestivalbidrag ”Snälla, snälla”. Firandet avslutas på lördag med en familjeföreställning och fler konserter arrangerade av Musik i syd. 110317

Konserthuset i Kristianstad

En fjärdedel kom inte till SM...

SPORT. i gymnastik när det arrangerades i Halmstad arena förra året. Men nu får den sydsvenska arrangören en ny chans. I staden väntar flera olika sportevenemang under våren/sommaren. 110317


Charlie Chaplin

Lars Hjertner som Chaplin.

FOTO: HARALD JONSSON

Chaplin på skånsk turné

 

PREMIÄR. onsdag är det premiär i Tomelilla för Malmöoperans turnéuppsättning av ”Charlie Chaplin – en lek med allvar”. Lars Hjertner spelar huvudrollen och regissören Leo Cullborg har skrivit manus. Han vill berätta historien om Chaplin med hjälp av hans egna grepp, som ofta var att utmana makten och dumheten – och så med Chaplins egen musik.

       Med i föreställningen finns bland annat Hitlers födelse och Wall Street-kraschen, som Chaplin skildrar med dansnummer. Publiken får också se hur man med en fiol avlivar en högtalare och hur romantiken spirar mellan Chaplin och atlantångarens damorkester The Adorables. På en rad skånska orter fram till och med den 7 maj visas föreställningen om en okänd engelsk vaudeville-artist som 40 år senare och än idag ses som en av de största underhållarna. 110316


Chicagos konsert dyrare i Sydsverige

KONSERT. När den amerikanska 70- och 80-talsgruppen Chicago kommer till Sverige i sommar får den sydsvenska publiken betala 65 procent dyrare biljetter än den norrländska. På fredag släpps biljetterna till Chicagos tre svenska konserter - på konserthuset i Malmö den 22 juni och kort därefter även på Pite Havsbad i Piteå samt på Eriksbergshallen i Göteborg, där den skånska arrangören KB också tar betydligt mer betalt. Den stora prisskillnaden kan konserthuset i Malmö inte förklara utan hänvisar till att Julius Production bestämt biljettpriset. eventnews har inte fått svar vad de olika priserna beror på.

       Sångaren man kanske mest förknippar med Chicago är Peter Cetera. Han lämnade bandet 1985 för en solokarriär där han gjort bland annat en duett med Agnetha Fältskog 1988. 110316

pengar

Öresundspubliken får betala runt 700 kronor för att se Chicago i Malmö. Det är 255 kronor mer än vad biljetten i Piteå kostar.


eldfest

FOTO: ANDREAS LARSSON

Efter eldhopp firas nyår

 

KULTUR. Igår firades Mellanöstern-evenemanget eldfesten för andra året i Folkets park i Malmö. Detta efter att första firandet fick ett par tusen fler besökare än beräknade 2 000 personer. Riksteatern som för tredje året i rad firar ”norouz/newroz” på fem svenska orter, samt eldfesten på tre orter arrangerar inget alls i Skåne. Det firandet är ett samarbete mellan Malmös gatukontor och Iransk-svenska föreningen, med både mat, tal och musik från länder som traditionellt firar eldfesten.

     Man hoppar över sju eldar som upptakt till nyårsfirandet ”newroz/norooz”. Det kurdisk-persiska nyåret firas också med gästspel av teatergruppen Kurdish Fine Arts Society på stadsteatern på söndag, samtidigt som Hipp fylls med musik, dans och mat. Även romernas nationaldag den 8 april och den turkiska barndagen den 23 april har blivit tradition i Folkets park. 110316


Potatisprovning nästa matgrej

MAT. Olika drycker, choklad och ost har länge varit intressant att provsmaka på olika evenemang. Nu startar en ny potatisprovning i Blekinge.

     – Det är startskottet för flera evenemang under året, säger Pär Hjalmarsson till tidningen Sydöstran. Han driver Café Greven – en kulturskyddad byggnad i Karlskrona och före detta amiralgeneral Hans Wachtmeisters bostad. Nu ska där satsas på så lokal och ekologiskt hållbar verksamhet som möjligt, i samarbete med Blekinge tekniska högskola och Blekinge museum. Ett första steg är att lyfta fram den genuina matlagningen och närodlat med en potatisprovning för allmänheten på lördag. Då kommer bland andra lantbrukaren Märta Johansson för att berätta om olika sorters potatis och till vilka rätter de idag lågprioriterade knölarna lämpar sig. 110316

potatis

 

Jonas ska rädda Rögle till elitserien

HOCKEY. Efter vinsten 7-6 mot Örebro på övertid i kvalseriepremiären, väntar på torsdag en hemmamatch för skånska Rögle. Målvakten Jonas Fransson, som just fått veta att han sitter tryggt ett par år till, tror på elitserien redan i år. 110316

 

La Folk

Folkmusiker samlas i Landskrona

KONSERT. Ett nytt niohövdat band som spelar folkmusik har sett dagens ljus i Landskrona. I höstas tog flöjtaren och gitarristen Andreas Ralsgård initiativet att samla unga och gamla så kallade ”folkfräsare” samt några andra bands folkmusiker under namnet LA Folk. Repertoaren har blivit en blandning av irländsk och svensk folkmusik, med instrument som klarinett, mandolin, whistle och bodhrán samt flera fioler. På söndag kväll medverkar de på en mässa i Härslövs kyrka, men redan på eftermiddagen kan man höra bandet spela på Kasernplan i Landskrona. 110316

 

Von Otter på andra sidan gränsen

KONSERT. Rutinerade Anne Sofie von Otter och nya jazzpianiststjärnan Brad Mehldau ger en gränsöverskridande konsert på kungliga teaterns Gamle Scene i Köpenhamn. Evenemanget på måndag delas in i två akter, där den svenska mezzosopranen först sjunger ett klassiskt program med låtar av Sibelius, Grieg, Brahms och Strauss. Därefter framför duon modernare sånger av Beatles, Joni Mitchell och Mehldau själv. 110316

 

Ängelholm byter evenemangsarrangör

PARTNERBYTE. Efter tre år med samma arrangör för Ljusfesten i Ängelholm, har nu staden bytt samarbetspartner.

     – I år har Ängelholms Näringsliv AB beslutat att arrangera alla Ängelholms-evenemang själva, inklusive Ljusfesten och till detta har dom tagit in Billy Heil, berättar Christian Jönsson på CA Event som tidigare skötte festen. Billy Heils managementbolag utlovar en mer spektakulär och utåtriktad ljusfest den 5 augusti. Huvudnumret blir ett två timmar långt musikstycke till ljus- och pyroteknikeffekter. Det blir också en ljussatt båtparad och final med fyrverkerier. Musiken kommer att framföras från en flytande scen, där Marcos Ubeda, kapellmästare i SVT:s ”Doobidoo” dirigerar bland annat musikerna Björn J:son Lindh och Jojje Wadenius. 110316

 

Maiden med final-låtar till Roskilde

TURNÉ. Det är krut i många av de gamla hårdrocksgubbarna. Efter att ha turnerat i Australien och för första gången i Singapore och Sydkorea spelar nu Iron Maiden i Mexiko och senare också i Sydamerika. Därefter väntar ett kort uppehåll innan sommarens festivalspelningar i Europa inleds. Maiden kommer med sin ”The Final Frontier Tour” till Danmark för att spela på Roskildefestivalen den 30 juni. Trots turnéns titel säger basisten och grundaren Steve Harris inget om att detta skulle vara den sista turnén. Han uttalade dock i början av sin karriär att planen var att göra 15 album och inte fler. Det målet uppnådde Iron Maiden med sin senaste skiva från i fjol - med samma namn som turnén. 110316

 

 

Polisen fakturerar stökiga evenemang

 

DEBITERBART. En dom i kammarrätten i Göteborg ger polisen rätt att ta betalt för sin kommendering i samband med idrottsevenemang. Men man gör skillnad på om klubben i fråga är ett aktiebolag eller en ideell förening - föreningar slipper faktura. Det kan få konsekvenser för till exempel AIK, Djurgården och Hammarby som samtliga är aktiebolag. De riskerar nu att behöva betala för polisbevakningen i samband med hemmamatcher. Vad gäller egentligen rent generellt vid evenemang i Skåne? Tar polisen betalt här?

     – Det beror på ett antal olika faktorer. Det enkla svaret för Skånes del är nej, vi tar inte betalt för evenemang, sade Lars Förstell vid Skånepolisens informationsavdelning för en tid sedan till eventnews. Men det har inträffat vid enstaka tillfällen att hans polismyndighet har skickat faktura.

     – Ja, då det har varit ett mycket påtagligt kommersiellt arrangemang där det förväntades osedvanligt svåra ordningsstörningar.

 

 

Vad kan det vara för evenemang till exempel?

     – I ett fall handlade det om att det fanns en mycket tydlig koppling till motorcykelintresserade personer och flera av de uttalat kriminella gängen skulle finnas representerade. Polisinsatsen skulle i och med det bli väsentligt mycket större än den normalt behöver vara vid ett arrangemang av motsvarande storlek. Men i övrigt ska det som normalt ryms inom polisens uppdrag - att upprätthålla ordning och säkerhet utföras gratis. Det behöver inte betyda att det inte kostar arrangören något. Polismyndigheten har rätt att ålägga arrangören att på egen bekostnad anlita ordningsvakter i viss omfattning till egen bekostnad. De svenska skattebetalarna är fortfarande till stor del med och betalar stökiga evenemang. Enligt den fakturerande polisen i Göteborg debiterade man endast 25 procent av vad insatsen vid Superettan-matchen på Gamla Ullevi beräknas ha kostat. Isabell Thorén, chef för operativa samordningsenheten på polisen i Stockholms län, tänker börja ta betalt oftare skriver Stockholmsfria.nu:

     – Det tror jag absolut att vi kommer att tillämpa, och det gör vi redan i dag vad gäller rockkonserter i city exempelvis. Enligt henne kostar en högriskderbymatch i fotboll polisen uppemot en miljon i dag, eftersom de då kommenderar ut 300 extra poliser. 110315

 

LILL ERIKSSON


 

Martin Stenmarck

FOTO: KRISTOFER SANDBERG

Stenmarck gör färre sydliga tjejkvällar

TJEJKVÄLL. Varken arenorna i Karlskrona eller Halmstad får besök av artisten Martin Stenmarck och hans tjejevenemang Ladies Night i höst. Städerna gästades av konceptet förra året, men då valde Stenmarck att inte medverka på dessa och några andra orter. Enda skånska evenemangen blir i Kristianstad och Malmö arena den 28 respektive 29 oktober. Vilka som följer med på turnén är ännu inte bestämt. 110314

 

Helsingborg satsar på ukulele-världsrekord

FÖRSÖK 1. En rad workshops i ukulelespel pågår under våren i Helsingborg. Målet är att få så många som möjligt att delta i sommarens världsrekordförsök i största ukuleleorkestern på stadsstranden Tropical beach. Tanken är att tävla med låten ”Leende guldbruna ögon”, men då måste alla som är med i orkestern lära sig tre grundackord på instrumentet. Det anses dock som ett mycket lätt intstrumentet att lära sig så förhoppningarna att klara sätta rekordet är stora. Första träningen blir på Rosengårdens bibliotek på torsdag kväll. Världsrekordet ska sättas den 20 augusti. 110314

 

 

Aqua

Danska Aqua tillbaka

COMEBACK. Den danska popgruppen Aqua släpper ny musik. Redan nu kan man höra singeln ”How R U Doin?” på gruppens Facebooksida och i början av sommaren släpps deras tredje album, efter den långa pausen på 11 år. Enligt skivbolaget har Aquafans världen över köpt drygt 28 miljoner skivor med låtar som Barbie Girl, Doctor Jones och Back To The 80’s. Åsikterna om nya låten på fansidan är dock ljumma. Gruppen själv säger att det typiska eurodiscosoundet är borta och ersatt med ”pop anno 2011”. Medlemmarna i Aqua gick skilda vägar 2001, men gjorde en sommarturné 2008 innan en samlingsplatta släpptes. I sommar åker de på turné i Danmark igen, och gör bland annat en spelning på Tivoli den 17 juni. 110311

 

Nytt eventforum, men inte i Skåne

BRANSCHMÖTE. Med ett nytt forum, två augustidagar på Annexet i Stockholm, ska svensk evenemangsindustri lyftas. Planeras liknande forum på andra platser i landet?

     – Inte i dagsläget eftersom det är tänkt som ett nationellt forum, men vi kommer säkert göra en del spännande seminarier med Event in Skåne som en spinn-off, säger Maria Guggenberger, vd på Sponsrings & Eventföreningen som är en av arrangörerna. Forumet riktas till alla landets aktörer inom evenemang och arenor, men viss Stockholmsfixering råder.

     – Att vara partner i ett årligt forum där branschens aktörer kan mötas och samtidigt stärka Stockholm som evenemangsstad ligger helt i linje med Stockholms vision om att vara en evenemangsstad i världsklass, säger Peter Lindqvist, vd Stockholm Visitors Board. Tidigare har det inte funnits ett forum där näringslivet och politiker kan träffas för att utveckla evenemangsbranschen. 110310

 

Dans i mörker

NATTSVART. När den rumänske koreografen Manuel Pelmus kommer med sin dansföreställning ”Preview” kan ljusteknikern gå hem. Pelmus gästar en nästan helt mörklagd scen på Inkonst i Malmö den sista mars - så när som på en liten ljusstråle som tränger in i salongen. Till ljudet av knarrande gympaskor får publiken uppleva dans med andra sinnen än synen. Tanken är att åhörarna ska ”se” i sitt inre vad som händer på scenen. Solonumret nominerades 2007 till säsongens viktigaste produktion av det europeiska dansmagasinet Ballettanz International. 110310

 

 

 

Bokrecension

Så får man mer fritid

BOKTIPS. I nya boken ”100 sidor om hur du vinner tid” skriver entreprenörsförfattaren Stefan Ekberg hur man får tid över till sådant som är kul. Boken innehåller en del konkreta tips, men det är inte direkt några nyheter som uppfunnits. Det säger han inte heller, utan framhåller att det är vedertagna sanningar, som behöver upprepas. Förlagets affärsidé går ut på att ge alla tips som en konsult skulle fakturera minst 100 gånger mer för.

100 sidor om hur man vinner tid

Vi känner till att vi ska arbeta effektivt för att få mer fritid. Ändå gör vi inte så. Frågan är om Stefans bok förändrar något. Jo, trots alla stavfel – förlaget har sparat väl mycket tid genom att slopa korrekturläsningen – tar man som läsare till sig flera saker som sen hänger med i vardagen. Boken är snabb och enkel. Och råder den stressade att ta tag i surdegarna direkt när de uppstår – de blir inte roligare med tiden. Ett annat tips för att få mer gjort på kortare tid är att vara lite galen på jobbet och ha kul när man utför tråkiga rutinuppgifter. Författaren föreslår att man kan låtsas vara med i en komedi eller en rolig teaterföreställning. Och visst blir det skoj, om man vågar testa. Bästa tipsen handlar om att tuffa till sig och säga nej till sådant som inte ger en själv något.

Det ges inte vansinnigt många råd i boken, utan det är mest samma råd som upprepas flera gånger. Lite irriterande för den som verkligen törstar efter ny inspiration. Titeln känns efter en stunds läsning lite missvisande. Ekberg skriver själv att det omöjligen kan tryckas in fler timmar på dygnet. Man kan naturligtvis inte vinna mer tid. Något i stil med ”hur du prioriterar rätt” är snarare kontentan. Och det som många behöver fundera över. Enligt boken är rätt prioriteringar; livet, fritiden, det som är roligt och det som vi mår bra av. Men effektivt räknat blir det inte på utlovade 100 sidor - brödtexten spänner över sidorna 6 till 97... 110309

 

LILL ERIKSSON

 


Anders Ekborg

FOTO: WEEKI MUSIC

Ekborg laddar för sommar i kyrkan

KONSERT. Som brukligt åker sångaren Anders Ekborg på sommarturné för att sjunga till klassisk gitarr och piano. Han gästar kyrkor på ett 15-tal svenska orter, däribland Maria kyrka i Båstad, Ränneslövs kyrka i Laholm och St. Nicolai kyrka i Halmstad. Gästartist på Ekborgs sommarkvällar blir Caroline Larsson. 110309

 

Nyrenoverad teater söker chef

NYÖPPNING. När Halmstads teater öppnar igen efter en utdragen renovering av scentekniken, kan det bli med en ny teaterchef. Just nu söker kommunen en person som blir ansvarig för teaterns personal, verksamhetsplaneringen och avtal med arrangörer. Chefen, som ska ha både kontakter inom teatervärlden och konsertbranschen, kommer att ingå i Halmstad & Co:s ledningsgrupp. Tjänsten ska tillsättas snarast. 110309

 

Inställt - för få vill höra Billie Holiday

KONSERT. På grund av för dålig biljettförsäljning till konserten med jazz- och reggaesångerskan Jaqee, ställer arrangören Tinfire Event in evenemanget i Helsingborg. Tanken var att hon skulle ha sjungit Billie Holiday-låtar på The Tivoli nu på fredag kväll. Göteborgssångerskan gjorde ett uppskattat framträdande på Helsingborgsfestivalen i somras, med bland annat den prisbelönta låten ”Kokoo Girl”. 110309

 

 

Bryan Ferry

Bryan Ferry kommer med nya låtar till Malmö

LIVE. Mannen bakom hits som ”Avalon” och ”Slave to love” besöker landets tre största städer i slutet av maj. I Malmö ska han sjunga i konserthuset. Bryan Ferry blev stor på 1970-talet, först som frontman i Roxy Music och därefter som soloartist. I slutet av förra året kom hans soloalbum ”Olympia”. Med på Ferrys svenska konserter följer band, två dansare och två sångerskor. Dock inte samma eminenta körtjejer som nästan stal showen under Europaturnén ”Bête Noire” 1989. Biljetterna släpps på måndag. 110309

 

FOTO: LIVE NATION


Höör har bästa isen för EM i isjakt

ISJAKT. För andra gången arrangeras just nu EM i isjakt på Ringsjön. Enligt Mats Åkerblad som både arrangerar och seglar själv är den skånska isen den bästa i norra Europa för den här typen av segling. Efter flera månader med minusgrader är isen tjock på de flesta ställen, men skulle en jakt braka igenom så flyter den.

     I tävlingarna deltar ett 70-tal européer, däribland några före detta elitidrottsmän och en del olympier. Deras ekipage kan ses i parken vid Ringsjö Krog & Wärdshus, där de olika loppen utgår ifrån. Racen startade i måndags och tävlingarna pågår till och med lördag. Sist EM arrangerades på sjön var 2006. 110309

EM isjakt på Ringsjön.

Världsrekordet på 230 km/h är ifrågasatt. Rekord mätt med radar är 130 km/h. (Källa: Wiki) FOTO: LENA LEVIN


Naturen lockar mer än man tror

Efter ett kvartal har nästan hela den budgeterade årspubliken besökt Kristianstads nya naturum.

Naturum Vattenriket i Kristianstad

Natrum Vattenriket i Kristianstad.

FOTO: CARINA WETTEMARK

VÄLBESÖKT. I den försiktiga kalkylen har kommunen räknat med 40 000 besökare på ett år, men så många har redan besökt Vattenriket. Drygt 11 000 personer kom under februari.

     – Hittills har de flesta besökarna varit Kristianstadsbor och andra skåningar, men även danskar, tyskar och engelsktalande har hittat hit, säger föreståndaren Karin Magntorn. Om trenden håller i sig och det under första året kommer 100 000 personer, är det stadsnära Vattenriket lika populärt som naturumen i Kullaberg, Söderåsen och Skrylle. För att besökarna ska hitta vidare ut i Vattenriket kommer personal stationeras på Lillö under helgerna i maj och juni. På nationaldagen ska det arrangeras utflykter dit och till Ekenabben. På sistnämnda plats blir det i sommar också naturmingel under World Scout Jamboree. 110309


Wilmer X tillbaka

TURNÉ. Efter den exklusiva spelningen på invigningen av Citytunneln innan jul fick Wilmer X blodad tand. Idag meddelade det 30 år fyllda bandet att en återförening väntar i sommar. Gubbarna ska turnera ihop, med premiär på Peace & Love-festivalen i Borlänge i slutet av juni. Det var sex år sedan sist. Wilmer startade sent 70-tal under namnet Wilmer Pitt, men efternamnet byttes till ”X” när första mini-LP:n skulle släppas. För sina framgångar som soloartist belönades Nisse Hellberg med Malmö stads kulturpris 2010. 110308

 

Wilmer X

Nisse Hellberg, Jalle Lorensson, Thomas Holst och trummisen Sticky Bomb turnerar ihop i sommar och gästar bl a Kristianstaddagarna liksom Hoola Bandoola Band. FOTO: UNITED STAGE ARTIST


SKL: bättre arenor ska idrotten betala

ARENARÅD. Evenemangen har blivit så många och ställer så höga krav på kommunerna att Sveriges Kommuner och Landsting har tagit fram en vägledning. Den säger att ”krav på åtgärder för en idrottsarena ska finansieras av kravställaren”, det vill säga idrottsvärlden. Vidare måste arrangörer komma med korrekta kalkyler i så god tid att arenaförbättringar kan budgeteras. Arenorna måste anpassas för internationella och nationella krav, men enligt SKL har ägarna av arenorna, i många fall kommuner, ibland svårt att tillgodose kraven.

     – Villkorade krav från klubbarna med korta varsel är inte en väg framåt. Dialogen mellan arenornas huvudmän, kommunpolitikerna och elitidrottens företrädare måste bli bättre, säger Eva Hellstrand, ordförande i kultur och fritidsberedningen vid SKL. Hon vill att kostnaderna för en arena vägs mot intäkter från publik och sponsorer. Under våren startar SKL ett arenaråd som ska vara rådgivande vid förhandlingar med idrottsförbunden. 110308

 

SAC-blockad mot humorklubb

TVIST. Fackföreningen SAC- Syndikalisterna i Malmö hotar med stridsåtgärder mot Tangopalatset som avskedat en SAC-medlem. En så kallad indrivningsblockad och offentlig uppmaning till bojkott väntar dansstället, meddelade företaget sina arrangörer, danslärare och publik idag. Företagsledningen menar att kravet om ekonomisk kompensation är så orimligt att det äventyrar den framtida verksamheten. ”Vi har under fem år arbetat oavlönat för att få verksamheten att fungera och kommer göra allt för att undvika en nedläggning, men situationen är i nuläget mycket allvarlig”, skriver Tangopalatsets ledning. Blockaden är i nuläget riktad mot humorklubben Oslipat på onsdagar, men kan spridas till även andra evenemang i huset. 110308

 

Kvinnor firas från Karlshamn till Lund

KVINNODAG. År 1910 på en kvinnokonferens i Köpenhamn föreslog den tyska vänsterpolitikern Clara Zetkin att världen borde hedra kvinnorörelsen och främja kampen för allas rösträtt. Därför firar man idag i de flesta kommuner med olika kvinnoevenemang. I Landskrona föreläser Eva Österberg, historiker och professor vid Lunds universitet, om vänskap ur ett historiskt perspektiv på biblioteket. Kvällen inleds med två filmer gjorda av två unga tjejer som deltar i LA Stories. I Malmö är det författarna till boken Tusen systrar som samtalar kring dåtidens kvinnofrågor och dagens utmaningar. I Lund blir det en föreläsning först imorgon – om hur klimatpåverkan är olika för kvinnor och män, av Lucid-doktoranden Anna Kaijser i Stadshallen. På Karlshamns bibliotek berättar Anita Persson, före detta intendent på Strindbergmuséet om August Strindberg under rubriken "Jag är endast teoretiskt kvinnohatare". Det tog 70 år innan FN gjorde 8 mars till internationell kvinnodag. 110308

 

Potterdagar i Kalmar

KONVENT. I helgen möttes fyra tjejer i Kalmar för att planera sommarens program på Potter-evenemanget Portkey2011. Det är namnet på ett konvent som förväntas samla Harry Potter-fantaster från hela landet den 30 juni till 3 juli. Projektet genomförs inom ramen för Local Hero, som är en metod för unga att genomföra drogfria projekt i sin hemkommun. Det går i stora drag ut på att spela Quidditch, se Potter-film och gå på Wizardrock-konserter. 110307

 

LTH firar 50 år

TEKNISKT. Ett rejält jubileum utlovas på Lunds tekniska högskola som grundades i staden 1961. Under hela året ska det firas med bland annat ett jubileumsspex, forskare på stan och en stor hemvändardag för alla alumner i slutet av september. Det blir också särskilda symposier, kallade LTH50 Afterwork. Den 15 mars handlar det om intelligent videoövervakning för bättre och säkrare trafik, med Aliaksei Laureshyn, forskare i trafikteknik. Den 22 mars föreläser Patrick van Hees, professor i brandteknik, hur vi kan få ner antalet brandolyckor och den 29 mars berättar Siv Ahrné, professor i livsmedelshygien om tarm-bakterier och välfärdssjukdomar. 110307

 

 

Maxim i Landskrona

FOTO: MARIE ÖHGREN

Max kan rädda Maxim

 

BIO. Biofantaster i Landskrona kommer troligen kunna se premiären av nya Pirates of the Caribbean-filmen på hemmaplan. Efter att ha stängt Bio Maxim för allmänheten i helgen uppger nu ägaren Marie Öhgren att det redan i maj kan visas film igen i hennes och landets näst äldsta biograf. Hon diskuterar ett samarbete med Max Klintman som driver Biohuset i Höllviken.

     – Han har ambitionen att köra repertoarfilm samtliga dagar i veckan på Maxim, säger Marie Öhgren till eventnews. Övrig verksamhet, som filmstudio och konferenser, fortsätter i Öhgrens regi. 110307


Stor fotomånad i Skåne

 

FOTO. En skånsk naturfotofestival i Hässleholm och massor av andra spännande bilder fyller skånska gallerier och konsthaller i den femte fotobiennalen Fotografi i fokus.

      På temat visas även filmer, bland annat Shadow Play om fotografen Anton Corbijn, som fotat personer som sedan blivit världskändisar. Medverkar i filmen utöver Corbijn själv gör bland andra Bono (U2), Dave Gahan (Depeche Mode), Michael Stipe (R.E.M.), Chris Martin (Coldplay), Kurt Cobain (Nirvana) och supermodellen Helena Christensen.

      I Helsingborg blir det en fotouställning om enbart tatueringar. 110304

 

Mary Ellen Marks foto från 2002 finns med i årets skånska fotobiennal.

Mem twins

Skattedömd tar Roberts revy till Skåne

Robert Gustafsson

Sharon Dyall, Per Svensson och Åsa Fång är med i Robert Gustafssons jubileumsrevy som kommer till Amiralen i höst.

SHOW. Komikern Robert Gustafsson tar hjälp av den före detta fängelsedömda nöjesdrottningen Vicky von der Lancken när han ska fira 25-årsjubileum i Malmö. På måndag släpps biljetterna till krogshowen på Amiralen, som arrangeras av Vicky Nöjesproduktion, Julius Production AB och Teatersviten. Enligt Nöjesbladet dömdes Vicky till ett års fängelse för grovt skattebrott 2003 och trodde då att det innebar slutet för hennes företag. Men efter att ha avtjänat straffet, som blev fem månader på öppen anstalt, har hon fortsatt vara en av landets största nöjesarrangörer och satt upp bland annat Ugglas revy på Slagthuset. Vicky skulle arrangera en soloföreställning med Mikael Persbrandt på Oscarsteatern, först i höstas och sen i januari, men den har ställts in. Roberts jubileumsrevy har premiär den 23 september och spelas fram till jul. Samtidigt är det premiär för Tomas Ledins första krogshow, på Rondo – även den arrangerad av von der Lancken. 110304


 

Hoola Bandoola på scenen igen

FESTIVAL. Hoola Bandoola Band, Caj Karlsson och Eldkvarn spelar på Hasslöfestivalen utanför Karlskrona i mitten av juli. Det 40 år gamla proggbandet Hoola Bandoola Band återförenas för en turné med de nu levande originalmedlemmarna. Under årens lopp har Mikael Wiehe och Björn Afzelius låtar korats som några av de bästa som skrivits i Sverige. 110304

 

Historiska turer i Köpenhamn

HISTORIA. Den danska turistbyrån satsar i år på fem olika stadsvandringar om Köpenhamns spännande historia. Säsongens första tur handlar om 1400- och 1500-talet och går varje lördagmiddag under februari och mars. Det var 1549 som Kristian III av Danmark påbörjade byggandet av Landskrona slott, Citadellet. Skåne var ju danskt till år 1658. Mer om den tiden handlar nästa vandring. Varannan månad är det nytt århundrade som tema. Turerna startar på Højbro plads vid ryttarstatyn av Absalon. 110304

 

Glans brädade Anne

OMTYCKT. Komikern och skådespelaren Johan Glans är den skåning skåningarna gillar bäst från tv. Han är dubbelt så populär som tvåan, programledaren Anne Lundberg, om man får tro en undersökning gjord av tv-bolaget Canal Digital. Sist i listan ”mest populära tv-personlighet” placerar sig Björn Ranelid, Nour El-Refai och Anna Anka.

     – Jag vet inte varför folk röstar på mig, jag försöker bara följa min instinkt och göra sådant som jag själv skulle tycka var roligt och bra, säger Johan Glans som definitivt tänker påpeka resultatet för Anne Lundberg om de skulle träffas framöver. Han hoppas nu på en komediserie i veterinärmiljö, vid sidan av sitt arbete med teater och Parlamentet på tv. 110304

 


Antikt drama i avskalad nutid

TEATER. Den prisbelönta författaren Sara Stridsberg har gjort sin egen version av antikens tvåtusenåriga drama Medea. Det anses som teaterhistoriens svartaste skilsmässa. På Intiman i Malmö förläggs handlingen i en odefinierad nutid, med minimal scenografi. Stridsberg skrev pjäsen åt Noomi Rapace som spelade huvudrollen på Dramaten, men i den skånska uppsättningen som har premiär idag, är det Susanne Karlsson, senast sedd i familjeföreställningen Loranga, Masarin och Dartanjang, som spelar Medea.

       Hon var en trolldomskunnig kvinna i grekiska mytologin, dotter till Aietes, som var kung i Kolchis. I detta klassiska drama av Euripides flyr Medea och hennes Jason från Kolchis till Korint. Men där lämnar Jason henne för en prinsessa och kungen utvisar henne. Förtvivlad över sveket dödar hon sina och Jasons båda barn. 110304

Medea

FOTO: PETER WESTRUP


Bio Maxim

FOTO: LILL ERIKSSON

Titanic i finalen

BIO. Terminator 2, The Fight Club, Fantomen på operan, Inglourious Basterds och Titanic är några av de sista kommersiella visningarna på Bio Maxim i Landskrona. Biografen som öppnade 1908 stänger för allmänheten på söndag, sedan ägaren Marie Öhgren och Landskrona kommun inte vill samarbeta längre. Marie tog över företaget efter sin far Arnold Öhgren 1994 och har det senaste året bland annat satsat på konferenser och ny digital teknik.

     – Jag känner mest apati. Luften gick ur när jag fick reda på att kommunen skulle satsa på ett digitalt hus. Då hade jag suttit i möten med både politiker och tjänstemän om att bevara Maxim, säger hon till hd.se. Göran Nyström, chef på fritids- och kulturförvaltningen beklagar att invånarna inte kan gå på bio i stan från och med måndag, men är optimistisk till planen att bygga om teatern till multimediahus om ett par år. 110304

 

 

Villamässa i baracker

MÄSSA. Årets Hem & Villa-mässa i Malmö måste arrangeras i mobila hallar på Jägersros parkeringsplats, sedan staden står utan en passande mässhall. Inför helgen har arrangören byggt ihop baracker som värms upp för drygt 300 utställare. I de temporära lokalerna ska det förutom alla utställningar även hållas seminarier och evenemang på olika scener. Bland andra Matte Carlsson från Bygglov får en egen Byggscen och Tareq Taylor lagar mat på Kökscenen. 110303

 

Hultsfredsfestivalen tror på äldre publik

FESTIVAL. Med artister som dagens ungdom knappt känner till och en ny alternativ camping öppnar den tyska fesivalarrangören FKP Scorpio upp för en bredare publik. Idag släpptes biljetterna som kostar dryga tusenlappen och bokningen öppnade till en något dyrare husvagnscamping och en lugn och grön campingplats, vid sidan av den traditionella. Samtidigt avslöjades att även brittiska The Drums och Anna Calvi kommer till Hultsfred. Där gör också amerikanska Beach House sin enda Skandinaviska spelning i sommar. 110302

 

Metallica

FOTO: LIVE NATION

Metallica med trashvänner på Ullevi

HÅRDROCK. En av få inbokade konserter med Metallica det här året blir på Ullevi i Göteborg. Bandet ska spela där den 3 juli som en av fyra trashmetalgrupper från 1980-talet. Övriga band är Slayer, Megadeth och Anthrax. Trots att samtliga har spelat i över 25 år har de inte stått på samma scen tillsammans sedan förra sommaren. Biljetterna släpps på måndag morgon. 110302

 

The Doors

FOTO: SCANPIX

Gamla rockstjärnor i etern igen

RADIO. Sex söndagar i rad kan man höra musik och intervjuer med legendariska artister som Patti Smith, Ry Cooder och Frank Zappa. I programmet Klingan i P2 presenterar radioveteranen och musikjournalisten bland annat Ulf Lundells första radiointervju. Först ut på söndag är Jim Morrison & The Doors, i en intervju från gruppens Sverigebesök 1968, som inte sänts på 42 år. Kommande söndagar sänds gamla radiomöten med Patti Smith (1976), Ulf Lundell (1975), Ry Cooder (2005), Frank Zappa (1968) och Kate & Anna McGarrigle (1977). Fler historiska intervjuer med till exempel Jimi Hendrix och och Janis Joplin finns på Sveriges Radios hemsida. 110302

 

Mer jazzpengar till festival i Ängelholm

BIDRAG. Det blir ett högre bidrag till Ängelholms jazzfestival och Engelholm Marching Band, som för två år sedan tog över arrangörskapet. Kommunen går in med ytterligare 50 000 kronor och ger därmed ett bidrag på totalt 200 000 kronor. Orkesterns ekonomiska förening ville egentligen ha 400 000 kronor eftersom festivalen pågår i tre dagar, vilket är längre än de två stora stadsevenemangen som får betydligt högre bidrag. Men politikerna i Ängelholm hänvisade till att festivalen tar ut en entréavgift och att man då borde spara en del av överskottet till kommande år. Senaste höjningen var 2009 då kommunen beviljade ytterligare 20 000 kronor. I festivalledningen sitter bland annat den lokale entreprenören och före detta tv-kocken Rickard Nilsson, som i sommar måste redovisa en utvärdering för festivaldagarna den 26-28 maj. 110302

 


Kvinnorna bakom sabotörer

AKTUELLT. Just nu skriver de tre skånska ”semestersabotörerna” Sven Melander, Mikael Neumann och Tommy Juth på sin kommande humorshow ”Plötsligt i Gessie” som har premiär den 1 juli. Trion kom nyligen hem med nyskrivna sketcher och sångtexter efter en fyra dagar lång skrivresa i Berlin. Trots att biljetterna redan har släppts är föreställningens innehåll ännu hemligt, men klart är att Marianne Mörck hyrs in för regin. Blir det en skånsk turné som i fjol också?

     – Nej det blir ingen turné i sommar, vi “ligger still” på Gessie byakrog hela månaden, säger producenten Agneta Neumann till eventnews. Det är hon som sköter ruljansen när maken Mikael åkt till bland annat Rio de Janeiro för att framträda i Skandinaviska kyrkan. Samtidigt roddar Agneta ett helt eget evenemang, som i fjol lockade drygt 6 000 besökare.

     – Just nu är jag inne i en mycket arbetsam period, med min sy-och textilmässa som jag arrangerar för 13:e året. Allt ska stå klart långt innan makens show, i slutet av mars på Stadionmässan i Malmö. 110302

Semestersabotörerna

Sabotörerna i Vellinge.

FOTO: CLAES WESTLIN


Malmö arena

Varning Sundsvall:

Så blev genrepet i Malmö

 

RECENSION. Melodifestivalen kanske inte kan göra så mycket för världsfreden eller flytta Första maj från en söndag. Men ansvaret för det nyss avverkade genrepet i Malmö går inte att komma ifrån. 110301

 

SVT och Live Nation lyckades inte tina de iskalla skåningarna.

FOTO: LILL ERIKSSON


 

 

Äldre notiser


2011-03-09

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007